Intrebare: daca cineva mai are aceasta specie sau are cunostinta, voi cu ce le hraniti ? Pana acum singurul lucru dupa care am observat ca sunt topite/dependente/inebunite sunt asa numitii "blood worms". Efectiv dupa ce ma departez un pic de acvariu fierbe apa. In rest mananca dar mai in sila asa stick-urile de la tetra si jbl. Fulgii (hrana vegetala) o consuma dar nu sunt chiar asa de incantate. Am vazut ca li se mai dadea salata verde. As incerca cu o frunza de salata oparita un pic sau cu o frunza de spanac... Ce parere aveti?
Observatie: nu au absolut nici o treaba cu plantele sanatoase. Daca se desprinde o frunza si este deja ofilita o mananca. De asemeni daca din neatentie ramane vreo radacinuta cat de mica in afara substratului vor trage de ea pana cand smulg planta. Apoi nu mai prezinta interes.
Poti incerca sa bricolezi un gen de spray-bar, dintr-o bucata de teava, furtun sau orice alt material. Il poti lasa sub luciul apei si atunci iesirea apei se va face prin mai multe locuri dar la debite mai mici.
P.S. Daca imi amintesc eu bine exista spray-bar de cumparat facut special pentru Aquael.
Nu mai trec pe la topicul tau. O sa raman cu gatul intepenit uitandu-ma la poze. Sincer .... nu am cuvinte. Are de toate:naturalete, ordine/dezordine, culoare si cel mai important viata/vieti ce abia "deschid" ochii. Jos palaria in fata dumneavoastra domnul meu ...
Am o vaga banuiala ca ciclidele vor fi destul de "incantate" de plante .... nu ar fi rau sa mai faci niste sapaturi, poate ma insel .... Si vis-a-vis de agresivitatea ciclidelor iarasi te-as sfatui sa mai astepti pareri. Plus de asta vezi ca cea mai mare parte din ciclide vor sapa in substrat, iar daca ai substrat fertilizant gen Aquabasis sau Florapol te vei trezi cu o mlastina in acvariu.
Pentru ca baietii si fetele aveau nevoie de casa noua, cu ascunzisuri sa nu fim stresati, caci altfel ne decoloram mai ceva ca un cameleon "taticu" s-a executat. Am inlocuit substratul cu nisip mai fin, am reamenajat pietrele, am adus si o creanga si rezultatul pare multumitor pentru domniile lor.
Atasam dovada:
Intre timp ne-am mai "domesticit un pic , dovada faptul ca stam la poza. Intamplarea nefericita a facut ca unul din puii de guppy sa ajunga in bazinul lor. Am realizat abia dupa cateva ore ca mai mult ca sigur l-am luat pe mincioc si asa a ajuns acolo. Ideea este ca umblasem prin acvarii cu o seara inainte, deci piticul a stat bine mersi vreo 24 ore cu "monstrii" in acvariu. Acum e bine sanatos cu voinici de talia lui. Nu cred ca ar fi fost tolerat acolo la nesfarsit.
Ape limpezi stimati colegi
Pentru siguranta ta ti-as recomanda sa folosesti socluri de neon speciale, nu costa o avere dar te vor scapa de multe batai de cap. Cand vei avea neoane oricum capacul va fi mai cald si cantitatea depusa va fi mai mica.
antemiu am sa te contrazic aici, plantelor nu le pasa asa de tare de cantitatea de lumina pe cat le pasa de spectrul luminii. Clorofilele isi face treaba in anumite plaje ale spectrului. Incearca sa cresti aceleasi plante cu un neon de bucatarie si unul special (de aceiasi putere), bineinteles oferindu-le fertilizant si CO2. Unde crezi ca vor fi plante mai dezvoltate si mai sanatoase ?
Cipriandeco wrote:mancare am sa pun cate putin chiar si asa fara pesti,ca am inteles ca nu are nimica..
Chiar ar fi indicat sa pui din cand in cand putina mancare. Bacteriile au nevoie de "papica". Prin descompunerea substantelor organice rezultate din hrana va apare exact "papica" lor.
Respecta indicatiile producatorului. Nu se intampla nimic daca opresti acum filtrul pentru un minut-doua. Ideea era sa nu fie oprit pentru intervale mari.
Filtrul o data pornit nu il mai opresti decat atunci cand vrei sa il cureti. Spalarea buretilor o vei face in apa luata din acvariu, nu in apa de la robinet. Deocamdata nu este cazul sa cureti filtrul pentru ca abia e pus in functiune. Daca opresti filtrul pentru o perioda de timp mai mare coloniile de bacterii vor fi distruse si te vei alege cu un acvariu deciclat. In plus de asta filtrul in timpul functionarii retine destule materii ce vor fi descompuse de bacteriile prezente acolo. Oprirea pe o perioada mare il va transforma intr-o mica bomba biologica, astfel ca la urmatoarea pornire toti produsii toxici care se formeaza acolo vor intra in apa din bazin.
Temperatura este bine sa ramana constanta, mici variatii de temperatura vor exista mereu insa ideal ar fi ca acestea sa nu scada/creasca peste/sub plaja de temperaturi preferata de locatari.
Lumina trebuie oprita in timpul noptii. Ideal ar fi sa formezi un program, ceva de gen 8.00-12.00/pauza/14.00-22.00. Cauta pe forum si gasesti mai multe detalii. Uni colegi prefera pauza la pranz altii nu.
Poti folosi si alt fir, nu neaparat fir de pescuit, ideea era sa nu putrezeasca repede daca este fir textil.
In schimb am o veste proasta pentru tine: nu cred ca vei sta prea mult fara CO2. Plantele au nevoie de:lumina, fertilizare si ... CO2. Daca vrei este un triunghi iar excesul sau lipsa unuia dintre elemente duce invariabil spre lucruri neplacute. Plantele asimileaza foarte bine elementele din fertilizant cat timp au lumina si CO2. Mare parte din alge insa se dezvolta foarte bine fara CO2. Alfel spus "vor lua hrana de la gura plantelor".
Este foarte adevarat ca anumite plante nepretentioase se dezvolta acceptabil si in lipsa unei aditii de CO2, insa .... rezultatele vor fi cu totul altele.
Eu nu prea sunt adeptul chimicalelor bagate cu nemiluita in apa. Aqua Safe din cate imi amintesc ar fi util pentru legarea clorului si metalelor grele din apa. Nu am neaparat un dinte impotriva produselor de la Sera, doar ca am inceput cu JBL si am fost multumit. Iar daca si tu ai citit multe pareri negative inseamna ca exista un graunte de adevar in toata povestea.
Microsorum-ul nu il plantezi in substrat, il legi de o piatra/lemn/cioata. Poti folosi fir de pescuit pentru asta. Daca ingropi rizomul in substrat s-ar putea sa putrezeasca.
Acum sa nu te superi pe mine, dar la cat a costat "pliculetu" de la Tetra mai puneai vreo 6 lei si luai un Ferropol de 250ml de la Reef, eventual te si "imbolnaveai" un pic daca coborai in "pivnita la George" sa vezi pestanii. Iertare daca se considera off-topic
Primul sfat care imi vin acum in minte: nu umple acvariul cu apa cat timp sta acolo unde este acum. Gaseste o metoda ca suprafata pe care va sta sa fie cel putin egala cu fundul acvariului. Pune sub acvariu o bucata de polistiren. Am vazut prin fundul acvariului suruburile/niturile mesei. Nu cred ca iti doresti sa afli cum este cu 200 litri de apa distribuita uniform pe covor.
Al doilea este legat de sistemul de iluminat. Capacul acela nu iti va permite sa umpli acvariul pana sus. Daca te pricepi poti incerca sa iti confectionezi un capac din lambriu de PVC, komatex sau alt material.
Cateva observatii:
* colegul vereb a uitat sa mentioneze:Betta nu sunt potriviti pentru acvariile comunitare. Masculii pot fi destul de temperamentali. Riscul sa atace alti pesti este foarte mare. Betta se tin de obicei singuri in bazine mai micute.
* nu amesteca produsele de fertilizare de la producatori diferiti. Risti sa provoci dezechilibre in chimismul apei si te vedem dupa aia pe la rubrica "Alge" sau alte asemeni. Incearca si foloseste o singura linie, de exemplu daca vrei sa mergi pe JBL poti avea substrat cu Aquabasis, Ferropol saptamanal, Ferropol 24 zilnic.
* xipho si guppy sunt dupa cum presupun ca stii pesti vivipari. Astia se pricep bine la trei lucruri:papa, kk si pui :18: Sunt pesti frumosi si chiar prietenosi insa ritmul in care se reproduc este ametitor.
Tocmai ca acel carbune activ nu ai ce face cu el daca vei dori sa ai un acvariu plantat si fertilizare. Carbunele activ se pune in filtru dupa tratamentele medicamentoase pentru a absorbi excesul de medicamente din acvariu.
In rest ti-ar trebui macar un incalzitor. Nu ne-ai spus insa ce doresti sa ai in acvariu si ceva despre iluminare.
Ape limpezi sa ai.
Eu zic ca deocamdata este suficient ce ai pus acolo. Mai tarziu un pic daca vei considera ca iti mai trebuie poti adauga pietris acolo unde ai vrea sa faci completari. Acum insa cred ca este suficient.