[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: daniel12
Forum Index » Profile for daniel12 » Messages posted by daniel12
Message
Este mentionat, am explicat de ce tabelul e orientativ si nu ar trebui sa le extragem pe una din cealalta.

Daca ar fi sa vorbesc de o relatie ar fi cea dintre kH si CO2. Acolo e ceva interesant de spus mai ales ca testele permanente folosesc o solutie de referinta cu un kH cunoscut.

Acum, de ce oare si-o schimba culoarea acea solutie... hmmm. O sa-l las pe Stefan sa ne explice.
M-ai pierdut pe la pH-kH-CO2, nu ai inteles nimic din topicul ala cum nu intelegi nici din asta. Articolul despre apa te depaseste nu-l mai mentiona ca dai dovada ca ai tras o diagonala cu privirea peste el si te-ai intors la ce-ti zic cei dupa care te indrumi. Ca vointa personala si observatie e clar ca nu ai.

Nu, nu ma indrum dupa zecile-sutele de articole care incep cu pH-ul inseamna duritatea apei. Tu stai si le citesti pana la capat. Stii de ce n-o sa existe NICIODATA sectiunea pH-kH-CO2 in articolul meu? Pentru ca este o idee proasta. In schimb, te poti intoarce la zecile-sutele de articole care o descriu in detaliu luxuriant atasand chiar si tabelul ala IMPRECIS care induce incepatorul in eroare.

Ca si exemplu, pun pariu ca habar n-ai cum scade CO2-ul pH-ul. Asta ca tot e o explicatie foarte detaliata in zecile-sutele de articole despre CO2 niciunul neexplicand ce se intampla cu CO2-ul in apa. Odata ce ai inteles ca pH-ul nu inseamna duritate si n-are nicio legatura cu ea. Explica-mi rogu-te, ca eu asta care sta si se uita la acvariu fara sa citeasca o iota de nicaieri nu intelege cum adaugand un gaz in apa scade pH-ul.

Si fa asta prin PM ca am plecat dintr-o discutie despre lumina si o dam in dispute despre atitudini, orgolii si alte alea total irelevante omului care a pus o intrebare.

Nu pot sa nu remarc ca insisti sa ma convingi ca ai dreptate undeva. Nu stiu unde, cand iti dai seama de ce faci poate o sa ne intelegem mai bine. Daca o sa-ti dai seama

Astept sa ma convingi prin PM cu aceeasi ardoare cu care o faci public la fiecare "intalnire" de-a noastra.
Nici nu stiu de ce exista aceasta insistenta din partea ta Stefane. Dupa ce ti-am zis ca e ca tine, tot ai continuat.

Nu vad cu ce-l ajuta pe colegul nostru daca-si baga mai multa lumina, oricat am incercat sa explic vad aceasta tendinta de a ma corecta. Daca n-ar fi distanta te-as invita sa vezi cu ochii tai cum nu lumina imi afecteaza Didiplisul si alte plante. Nu numai in acvariul mare am situatia asta, cunosc si alti acvaristi si am vazut si cu ochii mei cum cresc plante umbrite sau chiar sufocate de altele. Dar hai sa ne contrazicem in continuare dand exemple din copaci.

Repet, calitatea luminii nu o contest cand vine vorba de tuburi dedicate. Dar sa zici ca o planta merge prost din cauza ca nu-i dai lumina Giesemann, Am sau Dennerle sfideaza logica. Si nu te contrazic eu ci plantele

Si da, experienta o am stand in camera mea si uitandu-ma in acvariu in loc sa citesc baliverne. Asta pentru ca ce consider eu baliverne s-au contrazis cu plantele, cele din urma castigand argumentul.

In cele din urma eu consider acvarist nu ala care creste 7 specii de plante excelent ci ala care creste 200 mediu in acelasi acvariu. Cand atingem si subiectul apa de osmoza in plantat? Ca imi place pasiunea cu care argumentezi din textele altora
Narcis, divagam in directii gresite. Nu am zis ca poate sa puna si becuri economice ca nu conteaza lumina. Am zis doar ca Didiplisul creste si in lumina putina. Sfatul sa-si puna mai multa lumina sau mai de calitate doar pentru ca o planta usoara se topeste mi se pare eronat in contextul afectarii intregului acvariu.

Off-topicul asta constant despre persoana mea incepe sa ma deranjeze. Ne tot intalnim prin topicuri in contradictie iar eu raman cu ideea ca am eu o problema din cum formulezi tu. Altii la fel vor incepe sa creada. Nu incerc sa-mi castig nicio faima dar nu pot sa nu remarc ca altii vor asta

Cand vom inceta sa mai citam alte site-uri ca sa ne sustinem argumentele atunci o sa vina si respectul din partea mea. Sa zic ca APC Plant finder de foarte multe ori s-a contrazis cu ce am observat in acvariile mele?

Dar asta probabil ca ai remarcat-o si tu dupa ce ai cautat una, alta pe acolo.

Referitor la partea cu "trebuie sa-l respecti" m-as bucura sa faci asta mai des si cu mine ;)
Bine Stefane, e ca tine
Incercam sa subliniez ca Didiplis creste la lumina de bec economic din punct de vedere al calitatii si cantitatii de lumina.

Tocmai ce am pus poze cu galeata de 60L unde in stanga/fata am un fir de Didiplis plapand. E departe de a se topi desi nu are ce se poate cataloga ca fiind lumina suficienta.

Nu contest/compar calitatea tuburilor de firma, aici discutand despre o planta care are probleme.
Sau ai putea incerca sa-ti dai seama de ce ti se topeste Didiplisul. Eu il cresc la lumina de bec economic din Hornbach. Didiplisul creste incet si cu frunze mari si verzi cand nu are lumina destula dar reactioneaza prompt cand ceva nu-i place si-si topeste tulpina ca sa plutesca pe rau in jos catre conditii mai bune unde poate prinde radacini noi.

Nu mai sariti repede la lumina cand se "arde" o planta
2X54W daca sunt T5. Asa iti incepi activitatea pe acest forum?

Incearca la sectiunea "despre noi" mai intai sau incearca pe okazii daca ai doar ceva de vandut.
Orice mediu cu suprafata mare de contact cu apa este biologic, restul este mecanic. Buretii si sintomec sunt biologici/chimici. Inelele si alte obstacole mari cu o constructie simpla si porozitate redusa sunt medii mecanice.

Colonizarea mediului biologic este in functie de:

- nivelul de oxigen din apa
- cantitatea de amoniac/amoniu/nitriti generata de acvariu
- dimensiunea suprafetei de colonizat
- pH
- temperatura
- debitul apei prin mediu
- nivelul de resturi organice din apa ce pot colmata mediul biologic
Inelele ceramice sunt folosite la filtrarea mecanica nu chimica/biologica.
Stai linistit, cu totii punem intrebari mai mult sau mai putin tampe. Problema e cand le repeti

Cred ca tocmai ai capatuit Vallisneria de tot. E o planta care se bazeaza pe radacini destul de mult. Are nevoie de o perioada de acomodare pana isi intinde radacinile. Perioada in care pare sa dea in regres si sa n-o duca bine.

Nu sunt adeptul raspunsurilor categorice, ultima oara ti-am zis sa te uiti dupa carente in ideea ca gasesti ceva informatii care sa te faca sa-ti raspunzi singur la problema.

Fiecare acvariu e diferit. Spre exemplu, mie mi-a crescut Vallisneria din prima saptamana intr-un acvariu in care abia ii ajunge lumina la baza. Nu m-am interesat sa-mi dau seama de ce. Substratul e inert, nu folosesc substrat fertilizant, nu am folosit niciodata. De aceea e cam riscant sa dai verdicte categorice ca sigur e una sau alta.

Raman la parerea mea intiala ca plantele tale sufera de una sau mai mai multe carente.

Noi putem sa speculam, dupa cum ai observat, intr-o groaza de directii. Mai ales cand nu stim detalii importante despre bazinul tau.

pH, kH, gH? Nitrati/Fosfati? Schimburi de apa? Daca ai dat detaliile astea la inceputul subiectului nu te astepta ca cineva sa citeasca tot istoricul tau ca sa-ti dea un raspuns. Cand ai o problema precizeaza parametrii astia chiar daca tie nu-ti spun nimic
Nu cred ca poti masura cu teste pentru oameni normali o apa atat de pura. Cred ca trebuie sa te bazezi pe scosul lor din bazin sau tratezi "orbeste" prin materiale absorbante inainte sa torni in acvariu.

Dandu-mi iar cu parerea as zice ca poti sa mai storci un pic de eficienta din sistemul de osmoza inversa reducand presiunea aplicata. In teorie orice presiune care o depaseste pe cea osmotica e suficienta pentru osmoza inversa. Reversul e ca poti sta de N ori mai mult pentru aceeasi cantitate. Avand in vedere ca ai si TDS metru poti verifica relativ usor teoria asta.
Firele nu conteaza cum le legi cat timp faci circuitul corect. Nu e cu + si - deci nu trebuie sa-ti faci griji ca pui firele invers si face bum. Dar e intr-adevar voltaj periculos.

Am pus poza pentru ca-ti raspunde si la intrebarea cu grosimea firului daca te uiti mai atent ;)
Oook! Mersi! Ma descurc de aici. Mi se parea curios. Asta pare sa contina un amestec. Dovada ca nu stiu chiar toate trucurile existente.

Ca sa nu poluez aiurea subiectul... NO3 si PO4 suna a molecule cam mari sa treaca usor de membrana osmozorului. Probabil silicatii sunt mai mici si au o sarcina slaba. O rasina care atrage ioni e atat de eficienta pe cat de "magnetici" sunt si ionii chiar daca rasina-i proaspata.

Google mi-a dat articolul asta ca rezultat. Nu stiu daca ajuta mult, posibil sa-ti spuna ca apa-i transparenta
http://obrazki.elektroda.pl/2161723900_1314626072.jpg

E cam greu cu google asta. Greu domne. Recomandarea mea e sa nu te joci cu 220-ul daca nu te pricepi. Am auzit ca pisca!
Un pic din fiecare. Grosul fiind PPS-Pro + Tracemix si mai umblu la PO4 si Fe cu fertilizanti din gama EasyLife.
Gabriel wrote:
daniel12 wrote:Ce treaba are osmoza cu rasina? Vorbim aici de osmoza inversa sau de rasini schimbatoare de ioni?

Rasinile nu modifica TDS-ul, doar inlocuiesc un fel de ioni cu altii. De regula ioni de Sodiu sunt cei care inlocuiesc ioni ce dau duritate apei. Dar TDS-ul ramane cam la fel cand faci asta.



Mi se pare ca te cam inseli si ca vobim de doua lucruri diferite. Rasina de care vorbesti tu este cea pentru dedurizare care absoarbe ionii metalelor alcaline (calciu, magneziu) si elibereaza in schimb ioni de sodiu. Ar fi fost bine sa te documentezi un pic inainte sa faci afirmatia din prima parte.

Rasinile de care vorbim aici nu elibereaza ioni de sodiu, micsoreaza TDS-ul si se folosesc in ultima treapta de filtrare imediat dupa membrana osmotica.


Ah, ok. Ma lamuresti si pe mine cum scade o RASINA TDS-ul? Sper ca nu facem confuzie intre o rasina si DEIONIZARE care se face activ nu pasiv. Mentionez ca nu cunosc toate felurile de instalatii de osmoza inversa. In practica poate se folosesc mai multe procedee in aceeasi instalatie pentru a scadea TDS-ul. Dar curiozitatea mea este legata de acea rasina care scade TDS-ul. Avand in vedere ca TDS-ul este compus din cationi si anioni. Ma gandesc cum ar face o rasina sa scoata Ca++ SI SO4--
Ai un intermediar la 23W ce folosesc eu acum pentru o coloana de apa inalta de 35Cm la nano-ul meu de 60L.

26W consider ca sunt prea multi, fara cele trebuincioase plantelor ca sa creasca in ritmul dat de cantitatea de lumina te vei intalni cu algele foarte repede. Gazonul nu mananca atat de multi nutrienti din coloana de apa iar algelor nu le pasa de asta. Vor gasi ceva din acvariu cu care sa se hraneasca iar surplusul de lumina sa le ofere conditii prielnice.
Da, e bun ca si lumina, ar fi totusi recomandat sa alegi o lampa de wattaj mai mare 17W-20W. Ca tot ai zis de gazon
 
Forum Index » Profile for daniel12 » Messages posted by daniel12
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com