[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Salutari dragi tovarasi  XML
Forum Index » Despre noi
Author Message
serghey_fcs
Junior member

IP:

Prospatura la orizont
Imi fac si eu intrarea (sper sa scap fara asa numitul "botez"): ma numesc Sarghi Sorin, am 27 de ani, sunt din Arad si sunt pasionat de acvaristica.
De peste 10 ani am aceasta pasiune, dar trebuie sa fiu sincer si sa recunosc, mai mult in joaca fiindca nu acordam prea multa atentie cresterii, necesitatilor si dezvoltarii atat a plantelor cat si a vietuitoarelor, sau mai bine zis a supravietuitoarelor, din acvariul meu. Am avut cateva acvarii in scurta mea cariera de stresant al pestilor, printre care cel mai barosan fiind unul de aprox 80L care parea mai degraba o taraba cu de toate (castelase, corabioare, bolovani etc) un adevarat aquascape ce sa mai
Am decis totusi sa trec la ceva mai aproape de adevar, la ceva mai natural si sper cu ajutorul vostru sa-mi iasa ceva ok. Acestea fiind spuse am trecut la achizitionarea celor de trebuinta de la mai multi colegi de pe siturile de profil de la noi,bineanteles pe parcursul mai multor luni de stoarcere a portofelului, dupa cum urmeaza:

-Acvariu 320 litrii brut ( 130*45*55) din sticla de 10mm
-Lampa suspendata HQI Aquamedic 2*150 watt HQI (metal halide) becuri 6000K methlux
-Suport 130*70, 2 usi, structura metalica din teava rectangulara 3*2cm facut cu pricepere si cu simt de raspundere dupa cum imi spunea si pe buna dreptate tovarasul Bogdan Hojbota
-Sistem CO2 Dennerle format din : Butelie 2.4kg Co2 Dennerle (inspectia pana in 2017), Reductor de presiune Dennerle evolution (2 manometre Reglaj fin), furtun numarator si electrovalva, tester co2 , valva antiretur , reactor intern tip scarita am primit si unul extern home made da nu stiu cum se foloseste o sa revin cu poze, ph controler insa fara cutia la care se conecteaza electrovalva si sonda (daca are cineva astept raspuns).
-Filtru extern Eheim Profesional 2228 cu set Lily Pipe si un skimmer surface

Dupa ce finalizez si ultimele cumparaturi( incalzitor, substrat, radacini si pietre decor, un filtru substrat , si alte mici chichinete) o sa incep si munca la el sa vedem ce smecherie cu surub o sa iasa.
Voi reveni cu nelamurile pe care le voi intalni si o sa va rog sa imi scuzati intrebarile de novice in domeniu. Astept sfaturi pt trecerea la fapte si de ce as mai avea nevoie pt a ma apropia cat mai mult de ceea ce inseamna un colt de natura, ceea ce am vazut la majoritatea jurnalelor de pe aici
Va multumesc si ape limpezi

This message was edited 1 time. Last update was at 03/12/2012 17:17:08

[Email]
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Bine ai venit, vad ca ai temele facute deja.

Filtrul de substrat cum il faci? Ma intereseaza cat mai multe detalii. Am si eu unul in cada mea de 300L.

serghey_fcs
Junior member

IP:

Salut la filtru de substrat am gasit ceva aici http://www.acvamax.ro/product_info.php?cPath=128&products_id=1162&osCsid=23l05p5qqbd61vrgnl2ll5bp21
Chiar vroiam sa intreb daca e ok, daca nu voi incerca ceva home made dar nu vreau sa ma pierd prea mult in stiinta.
Tu ce varianta ai gasit? Apropo se merita isi face treaba?
[Email]
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Pentru 300L vei avea nevoie de ceva mai serios decat sistemul asta. Gratarele sunt desptul de rezistente dar plasticul e casant.

Daca vrei sa-ti pui pietre uita de resun. Eu am folosit asta la acvarii mici.

La asta mare am sistemul de la Eheim. Filtrul e modelul 3540. Iti permite sa stivuiesti gratarele. Eu am avut nevoie de doua filtre pentru o suprafata de 120X50.

Modelul asta merge pe principiul de impingere a apei prin substrat desi parerile sunt impartite. Unii recomanda sistemul traditional, cel de aspiratie a apei din bazin prin substrat, cum e cel de la resun.

Poti totusi sa bricolezi unul din teava daca ai inclinatii catre lucruri facute de tine. Eu ma pricep sa fac mai mult ce tine de electrica, din cauza asta am ales sa cumpar filtrul decat sa-l fac eu

LE: Ca sa-ti faci o idee, iti pun cateva poze de la instalare.

image
image
image
image
image
image
image
image

This message was edited 1 time. Last update was at 28/09/2012 23:54:14

serghey_fcs
Junior member

IP:

Pare foarte ok, dar ai observat avantaje la cresterea plantelor sau claritatea apei? leai legat la pompe apa sau filtru?
[Email]
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

E alimentat din iesirea filtrului. Am vazut ca ai scris si in subiectul Bitanului si nu, nu este acelasi lucru cu ala. Design-ul celor de la Eheim functioneaza pe greutatea coloanei de apa.

Adica apa curge in cele doua tuburi din acvariu prin furtunele de un diametru mai mic iar surplusul curge pe langa, in acvariu.

Recent le-am conectat la filtru prin tuburi fara scurgere in acvariu astfel incat forta filtrului sa impinga apa mai puternic prin substrat si urmeaza sa pun doua resun sp-1200L sa impinga apa din acvariu prin ele pentru forta si mai mare si ca sa eliberez filtrul extern de ele.

Dezavantajul sistemului de impingere a apei prin substrat este ca ridica suspensia in apa. Ai nevoie de curenti in apa ca sa se duca suspensia prin filtrul extern si astfel afara din acvariu. Avantajul este ca nu se colmateaza (infunda) substratul facand asta.

This message was edited 1 time. Last update was at 29/09/2012 00:44:03

serghey_fcs
Junior member

IP:

of destul de dificil ma mai gandesc ce metoda aplic . merci mult de sfaturi
[Email]
serghey_fcs
Junior member

IP:

fratilor datimi si mie o mana de ajutor:
am luat un substrat pietris cu granulatie 2mm de la hornbach
fiindca imi plac foarte mult nuantele acelea mai naturale si as vrea sa va intreb ce strat fertil sa pun sub el, ce ar fi mai bun si indicat sau numai e nevoie,ajunge sa fertilizez doar in masa apei? datimi si mie un sfat va rog
[Email]
stefanp
Moderator

IP:

JBL Aquabasis plus.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
serghey_fcs
Junior member

IP:

Se spala sau se curata in vreu fel sau direct il pun in acvariu? In trecut am pus unul de la tetra si mia facut apa mocirla
[Email]
stefanp
Moderator

IP:

Il pui direct in acvariu, dupa care il acoperi cu un strat de pietris de min 4-5 cm grosime (pietrisul il speli).

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Cam toate variantele de fertilizant in substrat contin ingrediente ce murdaresc apa.

Poti pune de la JBL Kuggeln Balls, Ferrotabs, care sunt mai curatele.
serghey_fcs
Junior member

IP:

Mare multam, sper sa nu va stresez prea mult cu intrebarile mele.
La filtrul extern pe care va spuneam ca lam achizitionat SH de pe forum Eheim 2228 am ca medii de filtrare inele ceramice in toate cele 3 sertarase si din cate am inteles de pe aici la un nou startup ar cam trebui inlocuite. am vazut multe variante biosponge, bactoballs, inele ceramice, carbon etc care ar fi mai indicate pt filtrare si ca medii pt bacterii?
[Email]
stefanp
Moderator

IP:

Substratul fertilizant cum e aquabasis murdareste atunci cand scoti plantele ce au radacinile in substrat. Cele care au radacini mai mici, nu ajung in cel fertilizant si nu murdaresc.
Sau poti sa le tai de la suprafata in loc sa scoti si radacinile.

Bilele fertilizante sunt ok, problema e insa ca le pui doar in anumite locuri si asigura fertilizarea in zona adiacenta lor. Substratul gen pamant il distribui uniform pe toata suprafata acvariului.

Daca vrei sa scapi de corvoada asta poti apela la substraturi gen pietris, deja fertilizat (gen aquatic nature fertisoil). Problema e ca sunt un pic mai scumpe.

Ce fel de inele ceramice ai in filtru? Sunt cele de la eheim? Sau siporax? Sau ce?

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
serghey_fcs
Junior member

IP:

sincer am vazut doar ca sunt inele ceramice nu stiu cum sa fac diferenta daca sunt siporax sau de la eheim numai daca imi spui carei smecheria
[Email]
stefanp
Moderator

IP:

Intreaba-l pe cel de la care ai cumparat filtrul.
Daca sunt siporax, atunci pastreaza-le (spala-le in prealabil). Daca sunt eheim (probabil eheim mech) sunt doar pentru filtrarea mecanica si poti sa pastrezi doar in primul sertar ca sa opreasca resturile mari si sa regleze debitul in canistra (eventual poti sa le acoperi cu un burete cu ochiuri mari), iar in restul sertarelor sa pui ceva material filtrant biologic (gen siporax, eheim substrat pro, matrix...in functie de buget).

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Siporax este usor, ca poliesterul si aspru la suprafata. Inelul ceramic atarna la cantar si este neted.
serghey_fcs
Junior member

IP:

Merci daniel12 dupa caracteristicile care mi leai spus ale mele sunt siporax deci ar trebui sa le reutilizez pe acestea nu? Am observat ca sunt putin deformate dar probabil nu influenteaza prea mult chestia asta
[Email]
serghey_fcs
Junior member

IP:

mai oameni buni , fertilizarea in masa apei se incepe odata cu ciclarea sau dupa? Intreb asta fiindca vreau sa evit o explozie de alge pana nu se pune in functiune cat de cat treaba pe acolo sau cum e mersul treburilor
[Email]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Fertilizarea in masa apei se incepe dupa ciclare, cand si programul de lumina poate fi crescut. Daca ai CO2
presurizat ar fi bine sa il folosesti de la inceput, iar lumina maxim 2-4 ore pe zi, mai ales ca ai halide. Si
neaparat cat mai multe plante.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page

Forum Index » Despre noi