[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: daniel12
Forum Index » Profile for daniel12 » Messages posted by daniel12
Message
Ce se poate face in costurile cele mai mici:

- Schimb/completare apa
- Programarea luminii
- Dimarea LED-urilor
- Controlul pompelor de valuri, la cele care suporta, controlul debitului (e acelasi circuit care dimeaza LED-uri)
- Dozare lichide/solide (ieftin daca nu folosim pompe peristaltice)
- Masurarea temperaturii
- Programarea racirii prin ventilatoare inclusiv reglajul turatiilor
- Upload prin USB de informatii status (necesita aplicatie cititor serial si desenare grafice)
- Controlul unui numar mare de bazine independente
- Alerta sonora (buzzer)

Doar cu placa Arduino si un numar mic de componente se pot realiza toate de mai sus.

Pentru functii avansate se poate apela la module:

- Timp real, pentru mentinerea datei si scurgerii timpului cu precizie (Arduino este sensibil la fluctuatiile de tensiune si ceasul intern nu are o precizie mare)
- Masuratori parametrii apei: Conductivitate, ORP, pH, Salinitate, debit, nivel CO2
- Citire/scriere card SD
- Retea cu fir si wireless
- Alerta SMS
- Controlul unui numar nelimitat de prize
- Afisaj LCD bicolor, color, touch
- Telecomanda IR si RF
- PAR metru pentru analiza calitatii luminii
- Senzor de miscare pentru aprindere moonlight cand va apropiati de acvariu
- Senzor detectie umiditate pentru pornirea aerisirii
- Modul USB pentru stick de memorie
Nunu, incape intr-o cutie de bomboane. Pentru Arduino exista module iar cei mai priceputi isi pot face singuri streaming live.

Primul rezultat la o cautare pe gogu

Ce nu a zis Lucian in atat de multe cuvinte este ca modulele alea care citesc sonde sunt facute de niste specialisti. Alea trebuiesc comandate de pe net cu timpul de asteptare aferent. Codul lor e simplu ca modulul iti da mura-n gura tu doar trebuie sa scrii cod care sa reactioneze la valorile citite.

Fara modulele alea esti cu ochii in soare ca e cam complicat sa citesti tu sonda si sa faci calculele corect. Posibil este, complicat, la fel
Iulian,

Poti folosi pasta termoconductoare de procesor de la orice magazin de calculatoare. Asa esti sigur ca transferul termic se face eficient. Exista si variante de pasta adeziva. Mie Dorin mi-a lipit LED-urile de radiator, nu sunt prinse in suruburi.

Asta cu calculatul nu prea sta in picioare, doar in cazul in care iti plac calculele

Daca vrei zgomot redus folosesti ventilatoare supradimensionate de turatie joasa.

@Lucian

Pai asta intrebam si eu despre USB-uri, daca le folosesti pe post de oricare alta mufa. Ai raspuns deja, mersi. Modulele alea de pH, ORP si Salinitate de unde se pot comanda? Par a fi facute profesional nu pe genunchi.

Nu vad schema pentru controlul tensiunii inalte (220V).
Dragut sistemul dar e cam sumar prezentat. Nu prea ma incalzeste cu nimic sa vad ce facilitati ofera daca nu postezi si o schema sau cum ai facut cutia si altele.

USB-urile alea nu inteleg la ce se cupleaza, sau doar ai folosit mufa, ele neavand functie USB.

Si nu in ultimul rand, codul de calcul al pH-ului, salinitatea si altele.
Eu as schimba numele topicului in "Ceva vechi" avand in vedere modul de gandire despre cum se face un acvariu.

N-ar strica vizionarea unor poze despre cum arata acvariile contemporane ;)
Balastul mai scump e dimabil. Adica poti reduce intensitatea luminii cu el. Cred ca ai nevoie de un circuit suplimentar pentru controlul nivelului de lumina.
Arduino este un proiect open-source software si hardware.

Adica ai acces la sursele programelor folosite pentru a programa hardware-ul. De asemenea ai acces si la schema circuitului, folosind schema si piesele necesare iti poti face singur hardware-ul daca nu vrei sa-l cumperi gata facut.

Hardware-ul este un microcontroller programabil. Placa punand la dispozitie mufe pentru interfatare cu microcontroller-ul cat si mufe de alimentare.

Mai multe despre proiect aici: http://arduino.cc/

Ca idee, microcontrollerul este un circuit integrat care poate rula un program primitiv si prelucra informatii de la senzori analogici sau digitali. Pe baza informatiilor primite si a programului se pot controla iesirile analogic sau digital.

Aceste microcontrollere exista in orice echipament digital. Sa luam ca exemplu telecomanda de la televizor. Ea accepta o informatie analogica, apasarea unei taste, si emite un semnal digital pe iesire care este convertit in semnale luminoase de catre un LED infrarosu.

Cam orice echipament digital foloseste o forma sau alta de microcontroller.

LE: E bine, suntem trei pana acum
Acum am aruncat si eu un ochi pe LM317 ala. Dragut, poti face multe cu el daca nu vrei sa te incurci cu rezistente de mare putere. Mai elegant asa. Eu ziceam de TIP122 care-i doar pe post de releu electronic. Inchide si deschide circuitul in functie de ce-i zice Arduino dar am uitat sa zic ca eu am primit cu montajul LED si rezistente de 10W bucata pentru fiecare LED. LM317 inlocuind rolul rezistentelor de a limita curentul catre LED-uri.
Acvariul e suprapopulat, ai dat prea mult de mancare si acum probabil ca sufera din cauza unui varf de amoniu sau nitriti.

Baga repede o pompa de aer cu piatra sa bolboroseasca apa.

Prea complicat circuitul ala.

Eu am folosit un TIP122 cu masa la comun. Pus pe un radiator ca la cei 5 amperi care curg prin el se cam incinge.

Duty-cycle merge in plaja 10% - 90% asa. Dar e suficient pentru lumina. In pagina anterioara sunt poze cu firaraia cand probam lumina dupa ce am primit-o de la Dorin.
Gabriel, nu voltajul e problema ci intensitatea lui, aka amperajul care este prea mare pentru a fi limitat cu o rezistenta variabila. Practic se topeste sau poate chiar sa ia foc daca vorbim de mai multi amperi.

Dimmarea se poate face din sursa prin reducerea amperajului sau printr-un circuit care transforma curentul in impulsuri. Procedura se numeste PWM (Pulse Width Modulation).

Se poate face un circuit destul de simplu cu integratul LM555, sunt scheme pe net destule. Numarul de piese si complexitatea circuitului sunt mici. Sau se poate folosi o placa gata facuta din genul celor facute de proiectul Arduino sau copii chinezesti, mai ieftine.
Niro wrote:Cred ca voi folosi si 2 potentiometre pana o sa reusesc sa fac dimmarea automata.



Cum faci dimmarea cu potentiometru? Suna cam rudimentar ce spui acolo. Sper ca te pricepi destul la electronica.
Pai a facut deja luna. Mai exact azi

De aceea vreau sa incep sa-i dau lumina. Astept sa vina testul de NO3 si lipiciul. N-am gasit, dar mi s-a promis

Arduino e in lucru, deocamdata e pe un breadboard pe care experimentez circuite. Trebuie sa-l pun in cutie, sa-i montez mufe. Imi trebuie un modul de RTC ca sa pot sa-i pun functii de priza programabila si nu gasesc modulul asta pe la noi. In final cred ca-l comand de pe Sparkfun sau alt site din afara.
Sunt 4 LED-uri de 10W.

2X Alb 6.500k
2X Royal Blue

Daca e prea multa asa, sa incep cu 2/zi?
@Koala

Nu am testat inca. Lumina am lasat-o 2-3 ore noaptea dupa ce am ajuns acasa. In restul zilei acvariul e imbracat in autocolant care se vede in poza facuta de sus daca te uiti la marginea sticlei.

Nu e lipit, doar l-am inconjurat ca intra lumina de la acvariul mare care e mai sus in stanga astuia.

Teste de nitrati nu am, nu mai aveau la Coralis. Vreu sa-mi fac trusa Salifert. N-o ard cu teste dubioase, am inteles ca-i marca buna.

Am strans pana acum teste de Ca, Mg, kh, PO4. Mai vreau sa-l iau pe cel de nitrati. N-as vrea sa dau banii pe cel de Nitriti pentru doua teste avand in vedere ca fiecare costa ~50lei.

Montura cu LED am finalizat-o in seara asta si merge la putere maxima. Trebuie sa mai cumpar niste treburi ca sa pot pune Arduino la treaba si sa le dimmez.

Planuiesc sa dau 4 ore pe zi pe priza programabila pentru inceput.

@Iulian

Nu se misca si nu pare sa semene cu melcul Stomatella daca ma iau dupa pozele gasite pe gogu
Din ce am citit eu, peroxidul se descompune in contact cu materie organica printre care si alge. Schimbul de apa se face pentru a evita un varf de amoniac in urma deceselor organice.

Daca dozezi local si cu o cantitate infima de apa oxigenata nu ar trebui sa ai probleme. Anubiasul ala pare ars de EasyCarbo.

Ludwigia Repens la mine nu o duce stralucit in apa acida. Creste relativ repede dar nu arata a planta sanatoasa.

Echinodorusul ala se numeste Amazonicus daca nu ma insel.

Planta verde pare sa fie tot Ludwigia Repens doar ca nu s-a colorat inca.

SAE mananca BBA dar infometeaza-i. Ticalosii sar la mancare si mananca alge doar de disperare nu ca le plac in mod special.

Neritinele doar la GSA par sa fie eficienti.
Frunzele de stejar sunt ok. Din punct de vedere al crevetilor. O sa bag si eu. Am citit despre asta si mi-a zis si cineva ca baga asa ceva.

Nu stiam ca-s 10 frunze, mi s-au parut mie mai putine. Nu contrazic. Or fi 10, la ritmul in care le toaca Amano ai mei nu tin mai mult de o luna si asta pentru ca dureaza pana se inmoaie si incep s-o "dezbrace"

Piatra aia de pe ebay cred ca poti s-o inlocuiesti cu argila verde. Contine montomorillonit, ceva folosit de creveti. Gasesti la magazinele de produse naturiste alaturi de faina de canepa, ceva ce mananca crevetii fara prea multe mofturi si ceai de urzica. Dupa urzica o iau razna toti. Eu am presarat resturile de ceai cu tot cu tulpinile lemnoase. S-au depus la fundul bazinului odata inmuiate iar crevetii le rontaie ca pe sticks-uri.

Faina eu o presar la suprafata si se servesc singuri.

Aici gasesti informatii interesante.
Am pus LED-urile la lucru.

In zonele unde am Diatomee pe geam si pe pietre au crescut niste firicele de alga, cred, verde. E buna sau e semn rau?

Am descoperit ca am doi melci cateva scoici care le vad mai des decat melcii si o lighioana care nu stiu ce este poate ma ajutati s-o identific.

Este cea din poza a 3-a bagata in piatra in drepta frunzei de Caulerpa.

image
image
image
image
image
Catappa costa 29 de lei cutia cu 5 frunze. Ai citit corect! 5
Opareste-o 10-20 de secunde in apa clocotita. Rezolva cam orice paraziti sau microbi ar avea pe ea. Daca e culeasa din copac cred c-o poti pune direct dar mai bine sa fii sigur.

Eu pun frunze de Catappa de la JBL.

LE: Merg si conuri de fag, frunze de spanac oparite, urzici oparite, BBA uscat daca ai cum sa-l cresti, faina de canepa, dovlecel oparit.
 
Forum Index » Profile for daniel12 » Messages posted by daniel12
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com