[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: daniel12
Forum Index » Profile for daniel12 » Messages posted by daniel12
Message
Curentii par sa fie tot din capitolul "informatie falsa" si pentru mine. Am alga asta si in zone supuse curentului puternic si in zone calme. Colturile din fata vad cu greu o miscare a apei dar colcaie cu BBA prinsa strasnic de substrat.

pH-ul nu pare sa aibe o legatura directa cu dezvoltarea ei chiar pare mai intalnita in acvariile cu pH acid. Multi facand corelarea cu dozarea de CO2 ca sa ajungi la un pH acid.

Un alt aspect observat in acvariul meu este ca frunzele ce nu o duc bine EXPUSE luminii sunt populate de BBA nu si cele ferite de lumina. Cat de mult par infestate frunzele de Althernantera expuse luminii, cele de la baza sunt curate.

Lumina pare sa joace un rol important in dezvoltarea ei.

Plantele rosii tind sa fie mai infestate decat cele verzi.

Motivul reaparitiei pare sa fie capacitatea ei de a se inmulti prin spori. UV-ul nu ajuta. am avut UV in perioada prolifica a algei si nu a avut efecte vizibile.

Conform raspandirii, tinde sa populeze frunzele care au defecte microscopice. Datorate intr-o oarecare masura luminii puternice. Ele au un element de fixare ce poate folosi pori din pietre si frunze ca sa se fixeze. Loc din care cresc firele algei.

LE: dozare individuala, stil EI, este imposibila. Nu gasesc substantele componente. Bicarbonat de potasiu, Sulfat de Potasiu, Azotat de Potasiu nu gasesc. Daca stii o sursa te rog sa impartasesti informatia asta.
pH-ul il poti opri din scadere marind kH-ul. Nu vad problema in avea tanini in apa. Poate descrii mai bine motivele pentru care nu vrei acei tanini. Din buturuga e greu sa-i scoti in timp scurt.
Foarte bun articol si bine detaliat. Nu ceva nou pentru mine. Ca si element constitutiv, lumina din acvariul mare, cel mai afectat, este oferita de 4X54W T5 965. Ceea ce ma duce cu gandul ca exista destula radiatie utila plantelor. Asta daca ma ghidez si dupa evolutia lor.

Corect, nu am resursele lui Tom, nu am pus la indoiala experienta lui avand in vedere ca eu lucrez cu trei bazine iar el are zeci de ani experienta si sute de bazine la activ. Sunt nemultumit si chiar consternat ca un astfel de om are o descriere atat de sumara pentru o problema atat de frecventa.

Se mai si lauda ca el poate "induce" BBA-ul ceea ce mi se pare o afirmatie deplasata si in necunostinta de cauza. Singura relatare despre alga asta am gasit-o in doar in doua surse care explicau ca este molipsita nu facuta.

Ca tot suntem la capitolul citate din textele citite, o sa impartasesc aceasta bucata care contine o descriere ce o consider cel mai "aproape de adevar" a evolutiei acestei alge:

http://www.thekrib.com/Plants/Algae/red-algae.html

Cautand dupa numele Audouinella se gasesc mai multe rezultate care confirma natura contaminanta a acestei "creaturi".

Un alt aspect slab documentat este ca mai toate algele filamentoase sunt molipsite nu facute. Asta creeaza o cerinta mai puternica de carantinare si tratament a vietatilor si plantelor introduse in bazinele noastre.

Mi-am dat seama destul de repede ca ceea ce astept eu este cam imposibil. Multi bazandu-se pe ceva care a mers fara sa stie de ce. Dorinta mea este sa dezvolt daca nu exista cunoscuta o metoda de a combate aceasta alga. Realizez ca nu este ceva usor dar ma bazez pe o comunitate sa ating acest tel.

In continuare pun o poza cu bazinul afectat:

image
Bun Domnule,

Super descrierea dar de ce impingi apa prin filtrul de substrat? La mine am pus sa traga si merge de minune. Is curios care-i rationamentul cu impinsul.

Daca poti sa dai detalii despre led-ul ala minunat ar fi si mai bine. Ma bate si pe mine un gand dar sa-mi fac niste calcule, ca nu vreau sa-mi rup dintii in ceva scump. Cred ca vor mai scadea preturile si astept sa fie la un echilibru de bun simt

Intre timp am mai cules de pe la noi din tara niste "ganganii". Am o serie de Amano luati din Hornbach la 9Lei/bucata si mi-am luat de la gura de o pereche de Rili rosii de la Coralis. I-a adus la un pret de 35Lei/bucata. Am cerut sa-mi puna o femela cu oua si acum dau cu biberonul copiilor. Sa vad cati se fac mari.

Din Maxipet am mai cules niste ghost shrimp care sunt haiosi rau. Au personalitate si am descoperit ca-s mancatori vorace de... melci!

Am si de la ei 3 femele cu oua. Nu stiu cum o sa fac cu larvele, la una se vad ochii deci nu cred ca mai are mult.

Am gasit pana la urma si o formula de remineralizare a apei care vad ca merge. Se dezbraca astia in acvariu ca disperatii. Azi mi-au lasat 3 Amano niste "fracuri" murdare
Avem nevoie de mai multi ca tine

O idee referitor la activitatea bacteriilor si pH. As zice ca le ajuta mai mult nivelul de oxigen dizolvat decat pH-ul neutru spre bazic. Dar ce propun eu, ca sa raspund misterului cum de am pH 7-7,1 dupa noapte este bolborosirea acvariului noaptea.

Plantele nu sunt afectate de absenta CO2-ului si bacteriile vor face in continuare ce stiu ele mai bine, chiar mai cu spor daca tot au conditiile necesare.
Imi pare rau Dragos, dar am renuntat demult sa mai iau de bune texte in care ti se dau informatii vagi. Poate sa fie el si Tom Barr. Solutia lui este sa tin CO2 stabil sau sa-l cresc. La ce valori, pentru cat timp si cum afecteaza CO2-ul BBA-ul nu spune. Dar sa-l cred ca el e Tom Barr si a incercat pe mai multe acvarii si el stie....

As vrea sa incerce pe acvariul meu, e clar ca ceva nu e in regula dar nu explica asta. Informatia lui nu este de un ajutor real.

Sa cresti CO2-ul fara sa spui cum tii restul sub control e ca si cum ai spune demonteaza-ti acvariul si fa-l la loc. Nu-i mare bai. Asta e problema mea cu astfel de sfaturi. Desigur, in topicul ala sunt si cateva chestii care puncteaza mai bine si chiar explica o metoda interesanta.

Un tip spune sa dozam EasyCarbo NOAPTEA si sa-l aplicam aproape de zonele afectate, desigur, dupa ce oprim filtrarea.

Pana nu-mi explica si mie cineva CUM CO2-ul afecteaza aceasta alga nu vad sensul sa dozez si noaptea cand plantele elimina si ele CO2.

O alta teorie de-a mea este sa atac alga cu Easycarbo si sa schimb tipul luminii. Alga asta este o alga ROSIE, nu are clorofila, fotosinteza facanduse in prezenta unui pigment rosu. Asta ma duce cu gandul la slabirea ei si mai mult schimband lumina foarte des raspandita de 6.500K cu ceva mai rosu 4.000K-3.000K

Citesc in continuare acel topic si vad ce mai extrag util din el. Mersi! ;)
Dar de eliminat complet? SAE banuiesc ca face acelasi lucru ca si Otocinclus. Daca alga e slabita o mananca daca nu....

Recunosc ca SAE nu am incercat, cautarile mele mi-au dat rezultate mixte. Plus ca nu rezolva cauza. As vrea sa cred ca este ceva ce o poate impiedica sa se raspandeasca.

Faptul ca ofera de mancare pestilor mancatori de alge nu e ceea ce poate fi considerata o solutie in cazul meu.

Oto mi-am luat cand am vazut ca lucrurile scapa de sub control, iar cu vietatile m-am lamurit. Crevetii Amano, spre exemplu, o mananca doar ca ultima optiune. Cand e foamea-n glanda si n-au altceva mai bun de mancat. In rest nici nu se ating de ea daca pot sapa in substrat dupa microorganisme si resturi de mancare.

Prefera sa-mi dezbrace o frunza de Catappa pana la nervuri in 2 saptamani decat sa manance BBA-ul.

Sa subliniez si pentru cei care citesc acest topic. Daca BBA-ul este pe pietre, substrat, si doar cateva portiuni restranse pe plante folositi cu incredere aplicarea locala de EasyCarbo. Opriti filtrarea, cu o seringa imprastiati EasyCarbo in locul afectat (seringa de insulina e perfecta pentru ca dozeaza in cantitati mici), asteptati 5 minute si reporniti filtrarea. Facuta corect, este nevoie de o singura aplicare sa eliminati alga din zona afectata. Atentie, semnele apar dupa 2-3 zile daca folositi EasyCarbo. Nu recomand peroxidul deoarece este o substanta prea puternica si afecteaza parametrii apei. Frunza va fi afectata de acest tratament in functie de specie si cat de mult aplicati.
Merge din stingator, am vazut cu ochii mei la doi acvaristi facut din stingator de 5Kg. Pe alte forumuri sunt tutoriale complete, poate si aici, nu am verificat.

Dar tutoriale exista in detaliu despre ce trebuie cumparat si facut ca sa transformi un stingator in butelie pentru acvariu.
@georeo

Buna observatia cu PO4! Eu am remarcat un varf de crestere cand aveam nitratii pe la 10Mg/L desi nu dozam fosfati deloc. Doar ce vine din PPS-Pro si mancare. Problema cu PPS-Pro e ca nu poti scoate fosfatul din el

@bsilviu

Vezi ca alga asta nu pleaca nicaieri, nu te astepta sa dispara peste noapte daca nu ai mancatori de alge in acvariu ;)
Otocinclus o mananca cand este slabita. Prinde o culoare verde masliniu in loc de negru.

@bobi

Am un acvariu de 300L brut care este alimentat de un Eheim 2080 conceput pentru acvarii de 1200L. N-as zice ca in cazul meu, filtrarea e deficitara

pH-ul il mentin intre 7-7,1 cat este dimineata si nu coboara sub 6,7-6,6 pe parcursul zilei.

Inca aplic metoda ta cu EasyCarbo dar vad ca doar o tine in loc. Ceea ce e un progres dupa o lunga vreme in care am observat doar progresul algei. Chiar am cateva plante care s-au mai curatat si am altele care nu, cred ca tine de distributia curentilor in acvariu.

In cautarile mele am mai aflat de o metoda dar este cam greoi de aplicat substratului si gazonului. Cineva a descoperit ca poti cumva sufoca alga cand faci schimbul de apa. Atunci, scazi nivelul pana ce portiunea afectata este afara din apa. Se aplica lichid pentru declorinat apa pe suprafata afectata, se asteapta o ora apoi se umple bazinul la loc. Planta nu are de suferit, in afara de expunerea prelungita la aer iar alga moare.

Idee preluata de aici
Poftim? Poti elabora? Ai avut alga asta? Cum ai scapat de ea?
M-am pricopsit cu BBA, suspectez ca artemia congelata a adus-o sau o planta din multitudinea culese de-a lungul timpului din surse necunoscute.

Alga a stagnat o perioada lunga de timp cu fluctuatii mici dar a progresat incet, incet, ajung la proportii prea mari sa-i mai suport prezenta.

Ce nu merge:

- Supradoza de CO2, ridicat la nivel periculos vietuitoarelor nu are niciun efect asupra algei. Cel putin nu am observat eu.
- Produsul AlgExit de la EasyLife n-o face nici macar sa stagneze dozat conform prospectului.
- Pauza de lumina in timpul zilei.

Ce merge:

- Arsa punctual cu EasyCarbo. Afecteaza si frunza echivaland cu solutia foarfeca.
- Supradozarea de EasyCarbo. Oprit filtrarea, dozat 30ml cu seringa cat sa se disperseze usor, asteptat 15 minute, repornit filtrarea.

Pana acum am rezultate slabe. Supradozarea cu EasyCarbo nu face decat s-o slabeasca dar e singura metoda care prezinta un efect mai general asupra ei.

Nu se afla deloc pe anumite plante. Ceea ce este un pic ciudat. Rotalele nu o fac, Cabombele, Limnophila, Lindernia si altele nu au un punct de BBA pe ele. Althernantera in schimb este cultura, la fel si Marsilea Hirsuta.

De aceea vin sa intreb cei care au castigat batalia cu aceasta alga daca pot descrie cu lux de amanunte ce au facut si a mers.
Am o portocala
Dupa schimbul de apa se intampla asta, apa pe care o adaugi are CO2 in ea, din cauza asta perleaza. O sa le treaca dupa ce se elimina CO2-ului si revine la nivelul anterior.

Despre Didiplis, nu stiu ce sa zic. Poate ar fi mai bine sa-i faci o tunsoare, sa ajunga lumina si mai jos. Altfel mi-e frica sa-mi dau cu parerea despre ce ar putea avea
Si pestii cum sunt? Bine? Sanatosi?
Tuburile noi putin probabil sa fie duse, doar daca le-ai dat aer sau la transport au fost aduse cu caruta

Imi cer scuze pentru alimentarea unei discutii off-topic. Rog un moderator sa-mi aplice sactiuni daca este nevoie si sa stearga ce este inutil. Multumesc, si inca o data imi cer scuze!
Iti zic din start, nu-s bune plantele. Daca vrei creveti, pui lumina chioara, anubiasi si muschi si i-ai facut fericiti pe viata.

Daca pui plante mai pretentioase o sa ai tendinta sa le faci pe plac iar multe din lucrurile care fac pe plac plantelor ii streseaza pe creveti.

Parerea mea, hac!
M-am amuzat la faza cu plus si minus. Mai ales ca e un curent alternativ ce curge prin firele alea

@babanu

Cum a zis si colegu. Verifica sa ai bucle. Un fir trebuie sa plece din balast, prece printr-un pin al tubului, iese pe celalalt si se intoarce in balast.

Daca e balast dublu, un fir va trece prin ambele neoane la un capat. Schema de pe balast e destul de simpla, urmareste firul si ai grija sa reproduca traseul desenat pe balast. Eu asa le-am facut pe ale mele.

Vezi ca eu am avut probleme cu contactele. Daca firele nu sunt bine conectate la mufe nu se aprinde nimic. Daca e balast dublu nu se aprind AMBELE tuburi.
Odata cu marirea luminii trebuiesc mai multi fertilizanti. Tu apesi pedala de acceleratie dar nu ai benzina in rezervor. Plantele o iau in jos.

Din ce stiu eu, Cryptocorinele si Echinodorusii sunt plante care se hranesc mai mult prin radacini. Le ajuti punand la baza lor in substrat bile de argila sau batoane care le vor suplimenta cu nutrienti mai bine decat ce pui in coloana de apa.

Anubias e o planta cu cerinte de lumina slabe. Incearca s-o umbresti. Ce descrii sunt exact simptomele de lumina in exces pentru aceasta planta.
Astept ziua cand vei folosi si argumente, pana atunci esti un copilandru. Nu scriu articole pentru ca-s zeu, asta ar trebui sa-ti spuna multe despre calitatea informatiei vehiculate in cercul asta in care ne invartim cu totii.

Dar de ce sa pui intrebari si sa reinventezi roata desenata de altii? Am zis eu undeva ca sunt inventiile mele? Iarasi, denaturezi cu intentia de a denigra. Cum indrazneste un profan sa contrazica placile de piatra pe care stau gravate poruncile?!?!? Erezie!

Asta e problema mea cu toti care repeta acelasi lucru regurgitat doar pentru ca si altii inaintea lor au facut-o, nu pentru ca si inteleg ceea ce zic/fac acolo.

Nu am nicio treaba personala cu tine si nu duc lucrurile la nivel personal decat in cazul in care se duc in directia aia. Cum se intampla aici.

Rezultatul acestei discutii ma face sa-mi pierd cheful de a mai scrie ceva. Tocmai pentru ca incepatorii nu sunt interesati iar cei cu adevarat interesati stau lipiti de texte peste texte care se dovedesc a fi imprecise, demodate, false. As folosi si eu tehnica EI in acvariul meu, dar e un dezastru pentru TDS. Multe din astfel de metode sunt stabilite mai mult sau mai putin experimental, in majotitatea cazurilor dau rezultate, in unele nu.

Dar sunt dezvoltate de oameni care interpreteaza ce spun cei ce stiu cu adevarat cum functioneaza anumite lucruri. Daca incercam sa devenim acei oameni care stiu exact ca planta face glucoza ce devine noaptea ATP ce apoi este folosit la constructia de noi celule se pierde scopul hobby-ului nu?

Asa ca apar aceste texte care folosesc diverse cai pentru a face intelese niste lucruri de o complexitate ce depaseste nivelul hobby-ului. Asta a generat si articolele despre ciclul azotului, metodele de fertilizare, despre filtrare si altele.

Eu am incercat sa fac aceasta "traducere" cat mai exacta pentru ca multe articole sa bateau cap in cap. adaptarea fiind opera mea in incercarea de a intelege in acvariu cum isi au rolul fiecare.

Daca incepi cu texte ca ma cred zeu sau alt maestru in acvaristica deja ai pierdut esentialul la care ma raportez eu.

Sunt sigur ca ne vom mai intalni pe forum dar si eu sper sa nu mai interactionam. Ia ce zic eu ca atare si nu mai incerca sa ma scoti din negura nestiintei mele. Vad ca nu-ti face bine
 
Forum Index » Profile for daniel12 » Messages posted by daniel12
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com