Author |
Message |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2011 11:43:03
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
gengiskhan
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/173876671948e5d2cd2a0f4.jpg)
IP:
|
Claudiu Truta wrote:Probabil ca cea mai mare problema o ai cu KH si GH, iar filtrul activ nu te va ajuta in acest caz. Daca acesti parametri variaza, orice aditie de co2 devine imposibila
Ce vrei sa spui cu asta? De ce este imposibila aditia de CO2 in cazul problemelor cu GH-ul si KH-ul? Adica... de exemplu, cum afecteaza GH-ul aditia de CO2?
|
I can't brain today ... I have the dumbs. |
|
 |
Claudiu Truta
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2011 11:46:48
|
Claudiu Truta
Member
IP:
|
In primul rand , variatia KH-ului, va duce la variatie mare de CO2. Concentratia prea mare poate ucide pestii, concentratia prea mica prea mica nu ajuta plantele. Variatia GH-ului nu este deloc benefica pestilor
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2011 12:19:47
|
gengiskhan
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/173876671948e5d2cd2a0f4.jpg)
IP:
|
In primul rand, eu nu cred ca poti sa ai o variatie asa de mare a GH-ului de la un schimb de apa. Adica ar trebui ca apa proaspata sa fie... muuuult mai dura decat cea din acvariu ca sa vezi variatii atat de mari incat sa deranjeze pe cineva. Acelasi lucru se aplica si pentru KH. Iar pestii (vorbim de pesti mai comuni, bineinteles, nu de altumi sau mai stiu eu ce) sunt destul de toleranti cu GH-ul.
In al doilea rand: in conditiile unui sistem fara ph controller, chiar daca tu schimbi apa, chiar daca apa e mai dura sau mai putin dura (vorbim de KH aici), tu tot atata CO2 o sa aditionezi. Bineinteles, in cazul asta, dupa ce acvariul se stabilizeaza dupa schimbul de apa, probabil pH-ul va fi o idee mai mare. Si ce daca?
Chiar daca folosesti apa cu aceiasi parametri, cand faci schimburi de apa tot o sa ai variatii de CO2 (adica si de pH), ca doar nu o sa treci apa proaspata prin reactor sa faci adaos de CO2 inainte sa ajunga in acvariu... Deci am stabilit ca variatii de CO2 (implicit de pH) apar oricum la schimburi de apa si ca nu e foarte grav. Dupa care, prin adaos de CO2, pH-ul va fi scazut. Acuma, daca scade cu 0.4 (apa adaugata cu KH mai mic) sau daca scade cu 0.3 (apa adaugata cu KH mai mare)... ce conteaza?
Deci problema e... unde?
In cazul unui sistem cu ph controller... are el grija sa scada pH-ul pana la valoarea setata. Oricum, se aplica aceleasi idei ca mai sus.
Intr-adevar, daca de exemplu avem un KH 2 si il schimbam in KH 6 - 7, atunci sa spunem ca trebuie umblat si la debitul de CO2. Dar ca sa ai variatii atat de mari trebuie sa completezi apa de KH 2 ori cu o apa de KH ... fuarte mare, ori - nu stiu - sa o schimbi de tot cu apa la KH 6. Eu nu zic ca variatiile sunt bune, ci ca: 1. oricum apar si 2. daca nu ai cum sa le eviti, variatiile mici nu sunt atat de daunatoare.
|
I can't brain today ... I have the dumbs. |
|
 |
aLLLx
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2011 12:46:48
|
aLLLx
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/8a94ecfa54dcb88a2fa993bfa6388f9e.png)
IP:
|
Multumesc in primul rand pentru lamuririle aduse asupra Kh, Gh, ph, aditie CO2, acestea urmand sa faca obiectul unui thread nou care astfel nu-si mai are rostul. Totusi am ramas in continuare cu o nelamurire in privinta debitului de apa care ar trebui sa treaca prin filtrul de carbune activ pentru a avea o eficienta cat mai mare si totodata ce cantitate de carbune trebuie sa folosesc avand in vedere ca doresc sa il inlocuiesc la fiecare schimb de apa (daca e nevoie).
|
|
 |
Claudiu Truta
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2011 15:30:40
|
Claudiu Truta
Member
IP:
|
Nu vreau sa te contrazic. La un moment dat, locuiam intr-un loc mai inalt si deseori se defecta statia de pompare, Sau poate ca o opreau intentionat, nu stiu. Foloseau 2 surse de apa: una avea gh/kh de 2 (masurat cu testu JBL) si cea de a doua peste 20 (la 20 de picaturi ma opream, ca nu avea rost sa risipesc reactivul). Colegul nostru spune ca localitatea are 4 surse de apa. Tu ai facut o presupunere vis-a-vis de paramentri apei. Presupunerea este mama greselii. Hai sa il lasam pe colegul nostru sa faca niste teste sau sa ceara incformatii de la furnizorul de apa si apoi vedem cat e de grav.
Ideal este ca apa sa treaca cat mai lent prin filtru. Eficienta carbunelui scade in timp, in functie de gradul de "poluare" al apei. Cel mai bine este sa ceri informatii producatorului, pentru ca difera destul de mult calitatea
|
|
 |
ozi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2011 19:47:10
|
ozi
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/01e00f2f4bfcbb7505cb641066f2859b.jpg)
IP:
|
Eu folosesc metoda asta in prepararea apei sarate pentru acvariul marin. Umplu o galeata de vreo 20L cu apa de la robinet, adaug PRIME, si apoi pun un filtru mic cascada(hang-on-back) cu carbune activ pentru aproximativ o ora, iar abia apoi adaug sarea. Las filtru pentru inca 24 ore pentru a amesteca sarea complet si apoi fac schimul de apa.
Vei face risipa de bani si de carbune daca il arunci dupa fiecare schimb de apa cum ziceai. Hai sa zicem ca in conditii normale carbunele este activ pentru numai 2 saptamani (si nu 2 luni cum recomanda producatorii). Daca tu lasi filtrul cu carbune pentru 24 ore inaintea unui schimb de apa, inseamna ca-l poti folosi linistit pentru minim 14 schimburi de apa, daca nu si mai multe.
Eu folosesc carbune activ atat in nano reeful meu (pentru ca unii corali elibereaza substante toxice), cat si in acvariul cu cichlide africate, dar si in acvariul brackish cu un spotted puffer (in principal pentru a mentine apa mai clara). Nu inteleg de ce asa de multi oameni sunt impotriva utilizarii carbunelui activ din moment de multe unitati de aer conditionat au filtre de carbune...pentru oameni e ok, dar pentru pesti nu? Singurul tip de acvariu in care carbunele are efecte negative este in cel plantat unde va scoate nutrientii si fertilizantii din apa. Eu personal recomand utilizarea carbunelui activ in acvariile care contin numai pesti, si mai ales in acvariile suprapopulate.
|
fuga prin porumb face porcul mai mistret |
|
 |
|