edit: Foarte probabil apa un pic tulbure se datoreaza ciclarii, acvariul este proaspat pornit mai sunt si particule prin suspensie. Dar se rezolva in scurt timp.
Referitor la ciclare, este buna abordarea cu matrix.
Ciclarea se rezolva in aprox 30 zile, nu ai neaparat nevoie de teste sa determini asta, peste 30 zile nu vei mai avea amoniac si nitriti, iar nitratii ii scoti prin schimburi de apa plus ca sunt consumati de plante.
Bloom bacterian datorat ciclarii. All good. Daca era praf de la siporax aparea cand bagai filtrul nu a doua zi.
Nu stiu exact cum e cu broastele, nu am avut niciodata, dar in cazul unui acvariu care se cicleaza cu pesti in el se recomanda schimburi de apa dese timp de 30 zile.
Metoda Tropica 90, nu este fix o reteta de ciclare, din ce am citit este un ghid pentru primele 3 luni si se aplica in cazul unui acvariu plantat (plantat bine as zice), pentru un start corect.
In esenta, metoda inseamna schimburi de apa la inceput mai dese (incepe cu schimburi la doua zile 50%) care se reduc pe parcursul celor 90 de zile si cateva sfaturi privind fertilizarea in perioada asta si modul de ingrijire a plantelor - metoda pare sa fie buna pentru un acvariu plantat cu CO2, fiind recomandat Co2-ul din premisa.
Fac un rezumat, fiind un link in afara forumului sa stim despre ce vorbim:
Ziua 1: Se porneste acvariu, apa, substrat, nisip, decor (pietre/lemne) si plante - nu se fertilizeaza primele 2-4 sapt si lumina la 6 ore nu mai mult de 0,5W/L
Ziua 3: Schimb apa 50% si se adauga nevertebrate mancatoare de alge (melci)
Ziua 7: Schimb 50%
Ziua 10: Schimb 30%, se adauga pesti mancatori de alge (nu multi)
Ziua 14: Schimb 30%, se tund plantele suport daca este cazul
Ziua 17: Schimb 30%
Ziua 21: Schimb 30%, au trecut 3 sapt, se poate trece la schimbarea apei la saptamana - lumina 8h si se poate incepe fertilizarea, doar cu Micro 50% din doza recomandata pt marimea acvariului.
Ziua 28: Schimb 30% fertilizare micro 50% din doza recomandata
Ziua 35: Schimb 30% fertilizare micro 50% din doza recomandata, se tund plantele suport
Ziua 42: Schimb 30% fertilizare micro 50% din doza recomandata, 10 ore de lumina.
Ziua 49: Schimb 30% fertilizare micro 50% din doza recomandata, se tund plantele in general daca au nevoie de acest lucru.
Ziua 56: Schimb 30% fertilizare micr-macro normala
Ziua 63: Schimb 30% fertilizare micr-macro normala, se tund plantele dupa nevoi
Ziua 70: Schimb 30% fertilizare micr-macro normala, se tund plantele dupa nevoi
Ziua 77: Schimb 30% fertilizare micr-macro normala, se tund plantele dupa nevoi
Ziua 84: Schimb 30% fertilizare micr-macro normala, se tund plantele dupa nevoi
Zuia 90: Schimb 30% fertilizare micr-macro normala, se tund plantele dupa nevoi - felicitari ai un acvariu echilibrat.
A se vedea ca in fapt se intra in normal cam din ziua 56, personal eu zic ca dupa ziua 28 se pot adauga pestii doriti, dar nu multi si toti gramada odata.. cei de la Tropica nu trateaza in metoda lor problema pestilor, in teorie dupa 30 zile, bacteriile din acvariu asigura tranzitia amoniacului in nitrat, deci ciclu complet.
92fox wrote:Iar acum dupa ce am mai aflat informatii depre filtre si materialele filtrante am modificat filtru si folosesc 4 cutiiute de Cirax si deasupra lor buretii de la gosier la fin pentru filtrarea mecanica
Clar o buna idee de a schimba buretele cu Cirax, am verificat produsul acum, este material ceramic, fix ce trebuie. Pastrata doar bucata de la intrare cu pasla ca filtru mecanic si aia e.
Multumesc ptr sfat referitor la schimbul de apa - tocmai ce am schimbat circa 30% din vol de apa; am sa maresc frecventa schimbului la circa 3 zile/25% din volum. Ar fi ok ca si frecventa si % schimb?
Momentam am 2 Ancistrusi (ii iubesc au manvat aproape toate algele brune), 9 neoni rosu, si 8 zebre (toti pestii sunt uneva intre 2,5-3 cm lungime).
Acvariul are cam 3 sapt dupa calculele mele, mai trebuie luat in calcul daca schimbi buretele cu Cirax, ca trebuie si Ciraxul sa se cicleze, deci ar merge sa schimbi apa, 20-25% de doua ori pe saptamana si redus progresiv pe parcursul urmatoarelor 30 de zile.
Sunt f f multi factori de luat in calcul (numar pesti, cantitate hrana, frecventa hranire, perioada de iluminare, nivel de filtrare ... samd.).
Arata bine proiectul. As baga in filtru cat mai mult material ceramic de genul micromec, matrix sau siporax, carbon-ul l-as scoate si la fel si Nitraxul ala, nu stiu exact ce este dar baga material ceramic in loc. As pastra rutina pe care o ai de curatare a paslei.
Recomand un filtru extern, JBL, Oase, Fluval, Sunsun, orice.. canistra mare sa fie, sa bagi material ceramic cat mai mult.. debitul este putin important. Eventual poti sa-l pastrezi pe cel intern pentru filtrare mecanica sau sa-l scoti complet.
Inteleg ca ai doi ancistrusi? Doar acesti doi pesti? Fiind in ciclare acvariul si in functie de cati pesti sunt in bazin as face schimburi de apa la cateva zile, inca vreo luna de acum, intervalul de timp poate sa creasca de la un schimb la altul.
Easy-Life Filter Medium , Denitrol, AlguMin Plus
Filter Medium este bun, Denitrol si AlguMin nu recomand .. gaseste echilibrul acvariului, nu incerca sa rezolvi problema cu o solutie la sticla, adreseaza problema cauza problemei, in cazul tau acvariul trebuie sa treaca prin mai multe etape si pe masura ce trec aceste etape lucrurile se rezolva progresiv, algele nu vor prospera daca plantele vor putea sa absoarba si sa sintetizeze corect nutrientii din apa, samd.
Deci, dai cu rabdare si schimburi de apa iar lumina trebuie putina in prima perioada. Atentie si la expunerea acvariului la lumina naturala, a se evita.
koala wrote:
- in "canistra" nu as pune decat material de filtrare biologica (poros): matrix, siporax, spartura de lava, piatra ponce, etc... dupa buget.
Burete trebuie pus ca prefiltru (adica pe sorbul prin care tragi apa din acvariu in canistra), nu in interiorul acestui filtru extern. Buretele trebuie curatat des, matrixul aproape niciodata.
Humbert wrote:Faptul ca stau intr-un loc e normal, asa sunt ei, nu-s niste pesti activi.
Exact.
Ai mei au schimbat locul de vreo 3 ori, dar la fel, raman pe un perimetru mic si stau acolo sa astepte mancarea, femela totusi mai pleaca si se plimba, dar masculul permanent sta la "baza".
Si la mine se lasa cu violenta domestica, il mai musca femela de burta sau efectiv il trage de cate o aripa, dar niciodata nu lasa urme si nu i-am vazut sa se prinda de buze unul pe celalalt, cum fac ciclidele.
Ai un acvariu de 25 L, lasa pestele in acvariu, mai ales daca ai niste plante, nu are treaba, se baga prin ele cand bagi aspiratorul in acvariu si sta mult mai linistit.
Edit: Nu mai scoate pestele din acvariu, este contraindicat.
Geamul se curata cu acvariul plin, ai nevoie de un curatator cu "magnet".
Daca nu ai deja, ai nevoie de urmatoarele doua lucruri (amandoua <50 RON):
+
Ideal ca sa iti faci viata MUUUUL mai usoara, poti lua un filtru nano extern (undeva la 130 RON) - si nu mai ai nevoie sa schimbi apa atat de des, o sa ai un acvariu mult mai sanatos si curat .. doar mai dai cu magnetul pe geamuri si schimbi 5-10L la luna, nu la saptamana:
La tine probabil este mai cald sau ai izolatie mai buna.
La mine, este frig, 21-22 grade ziua, mai am si niste vecini extraordinari, tin caloriferele inchise la greu.. asa ca eu ii incalzesc indirect si pe ei. Vecina perete in perete, cand s-au pus repartitoare ea s-a debransat de la RADET, se incalzeste cu aragazul si asta seara cand ajunge acasa. Cel de deasupra partial la fel, este mai mult plecat si are centrala, nu e acasa nu porneste centrala.. deci il incalzesc si pe ala ..
Cand ajung si eu seara acasa deschid lampa si probabil atunci da, cresc temperatura de la lampa .. dar in restul de 16 ore prefer sa nu ii tin in frig.
Edit: restul echipamentelor, 1 skimmer, 3 pompe de valuri si 1 de recirculare, nu ii ridica temperatura. // Termostatul este la 25-26, daca se incalzea acvariul singur asa, probabil nu ajungeam sa ard acel incalzitor sau sa am nevoie de altul.