[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: MSI
Forum Index » Profile for MSI » Messages posted by MSI
Message
scorpionul wrote:0.3-1.2


Este vorba de estetica 0.3-1.2 am in display (ATI White Sand S). Deci, ce-ti place tie aia conteaza asta cand vorbim de granulatie, in rest ca si tip de nisip se foloseste ori nisip de aragonit, ori de carbonat de calciu (cum este cel de la ATI). - Edit: De ce se foloseste acest tip de nisip, conform teoriei este vorba de bufferul de PH/Alk pe care il asigura, prin natura elementelor din care este facut (aragonitul fiind elementul principal din constructia coralilor) si in estenta carbonatul de calciu. Comparativ cu un nisip pe baza de siliciu care nu asigura aceste beneficii necesare unui bazin marin.

Tu avand un cub, poate e mai bine 1-2mm (M), fiind mic bazinul, o sa fie mai turbulet un pic de la pompa/le de valuri si sa nu il imprastie.

Piatra daca este grea, inseamna ca este plina, deci putina filtrare .. iar la un bazin marin, piatra este principalul element de filtrare si baza pentru toate elementele de micro-fauna, coralina samd., asta inainte sa fie un element de decor. Cred ca este ok sa bagi ceva din pietrele pe care le ai ca elemente de "baza"/structura si partea vizibila sa o faci din piatra de recif.

Bine este sa iei o bucata de piatra vie pe care sa o folosesti sa "insamantezi" piatra uscata cu micro-fauna de care ai nevoie.

Succes,
Salutari,

Felicitari pt achizitie si aparatura, esti ready-to-go

Skimmerul este cel din dreapta, trebuie pus intr-o camera din sump care va avea nivel constant de apa, deci prima sau a doua, el trebuie montat cu nivelul apei pe jumatatea gratarului de admisie.

Functioneaza prin amestecarea apei cu aer, aer care ridica o coloana de spuma (spuma formata din proteine in camera inferioara a skimmerului) iar spuma ce se ridica se colecteaza in capacul superior detasabil, mententanta/intretinerea inseamna ca periodic pe masura ce recipientul superior se umple cu spuma, sa fie golit, iar ocazional, scos skiimmerul si curatat complet, coloana interioara din aparat, prin care se ridica spuma se murdareste in timp si ingreuneaza procesul de skimmare.

Despre piatra nu-mi dau seama exact cat de buna este pt marin, pare sa fie o piatra destul de poroasa de genul piatra calcaroasa, dar la marin observ o piatra calcaroasa specifica, mare ca volum dar usoara ca si greutate, probabil obtinuta din ocean sau din zone care au fost in trecut un ocean.
Avand in vedere ca tu vezi piatra pe care o ai deja, poti pentru comparatie sa te duci sa vezi cu ochii tai in magazin la Coralis piatra uscata de recif ca au ceva pe stoc si actionezi in consecinta.

Ca sare am folosit Red Sea Coral Pro si Grotech Coral Marine Easy Mix, sunt multumit de amandoua, nu observ diferente. Grotech am luat varsata in ultimul timp, pentru schimburi de apa si am ramas pe ea. Iau ocazional o cantitate mica, cat sa-mi ajunga pentru cateva schimburi sau pt o eventuala urgenta, asa previn sa nu traga umezeala iar cand am nevoie sa fie "fresh" ))

Nisip am folosit ATI White Sand in display, iar ulterior pentru sump am luat la kg niste Grotech, ambele granulatie mica, si am pus un strat subtirel in sump. Ca si experienta, ATI este f alb, imi place mult, dar nici grotechul nu este departe. Eu unul sunt fan nisip fin 1-1.2mm si la fel cum a spus colegul Ionut, recomand un:

Si ca sa ai nisipul intretinut cum trebuie, poti cumpara un peste gobi de nisip, valenciennea puellaris. L-am avut, e super haios si util.


Eu am un Valenciennea Sexguttata. "Miron Cosma" toata ziua "sapa".



Interesant proiect.

Edit: cand am scris cele de mai jos, am crezut ca mergi pe varianta cu acvariu gaurit, acum realizez ca este un overflow fara gauri, in principiu trebuie sa fie la fel, dar poate are si ceva mai particular. Las mai jos ce am scris initial cu aceasta nota-inainte.

Observ la multe aplicatii, primary-ul facut tot cu cot, cu gura in jos... de ce ? nu prinde aer in zona de sus ? sau e prevazut cu vreo gaurica in punctul inalt, gen second drain.


Teava 1 (full-siphone): la mine cotul este in jos ca sa traga apa din spre fundul cutiei de overflow si dupa parerea mea il tin in jos ca nu cumva sa traga aer din spre suprafata apei si sa faca zgomot. Nu are gaura de aer, trebuie sa fie ermetic ca sa asigure full-siphon fara zgomot.

Apoi, rolul acelui tub din second drain care e ? am vazut unele lasate in aer liber, altele cu terminatia in apa.


Este exect opusul de la Teava 1, atata timp cat trage aer nu face siphon si preia debit, exact debitul cat ii dai tu voie cand strangi robinetul de la teava 1. Montezi cu teu nu cot si in capatul superior faci o gaura mica, rolul este sa traga putin aer cat sa nu faca zgomot.

Tubul de aer in unele proiecte il aduci inapoi in cutie pana la ce nivel maxim vrei sa lasi tu overflowul, cand ajunge la acel nivel, automat nu mai trage aer si face full-siphon si pe teava doi, dar fara robinet, deci face exact ca un vas de WC si iti scoate toata apa din cutie. (aceasta metoda este necesara la Overflowurile pe 2 tevi, unde nu ai emergency) - eu am lasat doar o gaura in capatul coloanei, fara tuburi samd.

Emergency trebuie sa fie la nivel cu display level ? (care la mine e undeva mai sus de bagheta de aluminiu)


Emergency e emergency, deci trebuie sa fie undeva mai sus de teava doi si maxim un pic mai jos decat buza acvariului

Pompa mea este un Eheim 1000, intre 400-1000 l/h...


Cam mica.


Nu sunt lamurit cum vin tevile in sump, ca idee trebuie toate tevile sa stea la 2-3cm sub luciul apei, nu deapsupra, nu mai jos de atat.


Mult succes cu proiectul,
Il urmaresc


Emerald crab, care a plecat in delegatie, fara sa spuna conducerii, adica colegului MSI. ))))).


Delegatie zici? Nu spui ca odata ajuns la Craiova a cerut azil politic si schimbarea numelui? ))) Apropo bun numele, bun de tot ) Deja stiu cum botez viitorul emerald.

Greseala a fost a mea, nu am inspectat bine piatra cand am scos-o si a plecat emeraldul in misiune )

si o mana de Cheato.
Multumiri vecinului meu ccdumitrescu


Madalin, iti doresc mult succes in continuare si astept cu nerabdare sa vedem acvariul pornit bine, plin de culori si cu pestisori prin el.

Manuelita wrote:
Deocamdata logic (presupunand ca logica e utila in acest domeniu) ar fi ca piatra gazduieste suficiente bacterii si ca acestea trebuie ajutate doar in sensul de a scoate din apa reziduurile inainte de a ajunge papa ptr bacterii, prin skimmer.


Eu zic ca ai inteles exact cum sta treaba la capitolul asta // Iar ca sa completez ce ai spus tu, in lipsa unui sump, vei elimina NO3 prin schimb de apa.

Cum e insa cu chillerul? Voi la clima noastra de vara, folositi? Ma deranjeaza maxim si pretul si spatiul pe care il ocupa..


Daca ai AC in casa, nu ai nevoie de asa ceva // Daca nu ai AC in casa, mai bine cumperi unul si iesi si mai ieftin decat cu un chiller, plus ca te bucuri si tu de o clima placuta in casa nu doar acvariul

... pe net gasesc impartire clara intre “easy” si more difficult...


Exact, sunt corali cu diverse necesitati: easy-medium-avansati. Diferentele sunt mari.




ocean +1



Parerea mea privind faptul ca filtrele externe nu se preteaza la un marin este urmatoarea:

In filtru extern bagi material ceramic pe care il folosesti pentru a tine cat mai multe bacterii care sa transforme amoniacul in nitrati.

La un marin ai multe kilograme de piatra de recif (piatra foarte poroasa, de genul piatra ponce), piatra tine toate bacteriile, deci ai rezolvat ciclul azotului acolo, problema este ce faci cu NO3? si unde pui Skimmerul (skimmerul scoate proteinele inainte sa se descompuna in apa).

In sump, eu unul am fix doua camere, in prima tin skimmerul iar a doua este plina cu macro-alge (practic plante care consuma nitratii .. ).

edit: Jumatate de adevar de mers merge dar nu ai nevoie ... + uzura asupra pieselor este mai mare la apa sarata ... ce sa mai, o afacere buna .. pentru comerciant .. crapa dupa garantie si te apuci sa bagi bani in el.
Salutare

Manuelita wrote:
Nu am loc de sump. In plus fata de filtrul intern cu care vine acv din fabrica am in prezent un cristal profi e702.
Lumina este cea cu led, cum vine din fabrica, adica 2* 23 watt day&nature.

.... cu cele mai mici modificari posbile fata de set-up-ul actual, desigur, doar daca este posibil ce vreau eu.


Problema este destul de dificila avand in vedere cele de mai sus, cam trebuie facute modificari:

1. Filtru intern - se elimina, nu functioneaza la un marin.
2. Filtru extern - idem pozitia 1
3. Lumina, modificata/inlocuita si probabil se renunta la capacul actual.

Acum sa ajungem la capitolul filtrare, o spun direct, e greu fara sump, eu unul nu-mi pot imagina o varianta fezabila fara sump, zici ca iei un skimmer, dar nu ai cum sa-l pui in display .. ca nu prea merge sub capacul actual ..

Este destul de greu sa convertesti un RIO180 in marin in mod eficient, mai bine il vinzi si de banii respectivi iei un bazin AIO + lampa dedicata pt marin si un skimmer. (mai vinzi si JBL-ul ca nu il vei folosi).
Gyuri wrote:




Frumos!
Bun venit!
Bun venit!

550 Frumos! Trebuie niste poze/un jurnal
Humbert wrote:mecanismul e complicat si depaseste expertiza acvaristului mediu, pentru apa verde la 200 de litri e bun ce ti-am sugerat mai sus (empiric)

edit: de fapt, pt apa verde sunt convins ca merge absolut orice sterilizator, doar ca daca e slab, de ex de 5w, va dura ceva gen 1 saptamana in loc de 2 zile
idem si pentru debitul pompei


+1
La mine un Sw-4, a reusit performanta sa mearga in "reverse" dupa aprox 9 luni, efectiv tragea apa prin fata si o scotea pe laterale .. nu-mi explic cum.. l-am desfacut, curatat si acum merge corect.
Nu-mi dau seama exact de la ce .. erau niste calcifieri pe canalul unde sta axul (chestiile alea calcaroase de apar si pe geam) .. cred ca aia era buba.
A mai venit cineva cu varianta ca are pesti rapitori, incep sa iau din ce in ce mai mult in calcul varianta asta.
um02122 wrote:
Shopping list:
- 2x Jebao OW-25
- 1x Deltec DC500
- 3x D&D H2Ocean FMR75 reactors


Nice smilie
Recomand cu sump.

Mai rar am vazut filtre externe utilizate la un bazin marin (cu succes), in general se merge pe sump sau pe AIO (compartiment in display cu rol de sump - adica spatiu pt skimmer, ceramica si eventual macroalge.

Edit: Un exemplu cu filtru extern (de succes) este BBogdan (sper sa nu vb prostii), tot din cluj, dar iti recomand sump pentru primul proiect, iti lasa mai mult spatiu de manevra.
Pe langa cuburile de la Petra (artemia, mysys si cyclops) mai suplimentez cu hrana DIY, tot sub forma congelata.

Amestec creveti, calamar si scoica (midii sau amande), toate proaspete (nimic prefiert) plus ca mai toc si niste alga nori si doua picaturi de ulei de somon. Dau prin blender de cateva ori, un pic de apa .. si amestecul rezultat il bag la congelator sub forma de fasii congelate in pungi cu zip-lock.

Am facut vreo 2-3 variatii la reteta de mai sus, intr-una din variatii am adaugat si niste pelete mici de la Nature Life pe care nu prea le mancau pestii, dar in formatul asta cand se deface mancarea in apa le mananca cu mare placere. In alta am adaugat un pic de usturoi facut pasta si observ ca le place )
cr1st1an wrote:Am luat artemia congelata identica cu cea din linkul de mai jos.
https://www.olx.ro/oferta/hrana-vie-congelata-artemia-IDa6ofN.html
Pana acum am luat de la Hornbach facuta de Petra Aqua si le placea.
Fac vreo 30 minute de la Hornbach pana acasa asa ca m-am hotarat sa iau de la un magazinas de prin zona in ideea de a nu se decongela.
Din pacate nu se mai arunca sa o manance cum faceau cu cea de la Hornbach.
Mai foloseste cineva tipul asta de artemia?


Exact la fel fac si la mine, de cand mananca Petra nu le mai place alta si in special asta din link.

Amuzant ca am vrut sa fac un post exact cu aceasi problema! Si comparatia intre aceleasi marci.
Salutare,

Frumos sistemul, mult succes cu el.

Ca echipamente, as baga:
- 2 pompe valuri (echivalent rw4/rw8, marca dupa buget)
- un skimmer aici zic din prima sa nu mergi pe cea mai ieftina varianta, este un element major al sistemului, ia ceva de incredere si decent ca marime)
- lampa pt display, dupa buget, eu am mers pe ceva mai accesibil ca bani, MA 300W <800RON, destul de rudimentara (adica dimmingul se face manual din doua rotite) dar isi face treaba decent, soft si LPS prospera, cu SPS-ii merge mai greu treaba (asta in cazul meu, alti colegi au si alte experiente) - ca idee in cazul meu skimmerul a fost mai scump ca lampa.
- lampa in sump, ceva banal pt macroalge

Asta as zice ca este o dotare basic, pt o dotare mai avansata se poate vorbi de reactoare si alte echipamente mai complexe, dozatoare, ATO, etc.
Alinn.25 wrote:Mi-a picat putin fata cand domnisoara de la Coralis a calculat 283 de lei pe pietre?? am facut foamea o saptamana la facultate dar eu spun ca merita!


Merita (asta-i pretul corect, sunt scumpe dar frumoase)
 
Forum Index » Profile for MSI » Messages posted by MSI
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com