[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Mai taie din ele, da-le 'reaku'...
Porcu wrote:O sa urmaresc sa vad cind urmeaza sa se intimple ....... sa am timp sa creez pretexte inteligente si credibile sa ma sustrag .

Ii zici scurt: Nu pot. Plec la biserica!
Rasina nu este toxica!... intr-adevar, miroase al dracului de tare (eu am mesterit vara, cu geamurile deschise).

- trebuie sa ai grija sa lipesti bine de tot polistirenul ala!... adica, lipitura "pe toata suprafata", NU "puncte de silicon"!
- cu ce vopsesti polistirenul?... ma indoiesc de faptul ca o sa reusesti sa-l acoperi "uniform". O idee este laptele de ciment, cu ceva "coloranti".
- eu as da cu rasina peste tot, urmand sa lipesc lemnele abia la sfarsit... daca vrei sa-ti fie usor, fixeaza in polistiren niste "ochiuri de ancorare" - ca sa poti lega lemnele de ele.
- la fel, nu m-as complica cu gauri pentru Microsorium... tot asa, poti sa legi plantele cu guta de niste "ochiuri de ancorare".

PS: Daca vrei sa dai o forma naturala taieturilor din polistiren, incalzeste zona cu ceva flacara (sau cu un foehn d-ala industrial). Materialul "se rotunjeste" si nu se mai vad muchiile drepte.

Later edit: Daca folosesti lapte de ciment si dai mai multe straturi, poti sa renunti la rasina. in ultimul strat poti sa pui si nisip, pentru "textura".
+1 pentru opinia de mai sus!

- As mai adauga faptul ca exista specii de mbuna (Malawi) care nu prezinta diferente cromatice dpdv al dimorfismului sexual. Adica, masculii si femelele arata "la fel de frumos".
- Eu am avut o combinatie de ~ 50 de pesti: Labidochromis caeruleus (galben) + Pseudotropheus elongatus (albastru). Efectul cardurilor galben-albastru era foarte reusit.
- Teoretic, mbunele sunt pesti mai rezistenti decat speciile sensibile de Tanganika... practic, daca ai grija la calitatea apei si la mancare, nu vor fi probleme!
Am facut eu un background (prin '95-'96) la care am folosit rasina epoxi.

- am lipit pe peretele din spate niste bucatele de sticla (perpendicular pe perete)... pe post de "ancora".
- am folosit diverse recipiente (borcane, cutii de plastic, sticle de plastic taiate) ca sa creez "ghivece" pentru plante si ca sa dau "forma" intregului ansamblu.
- am luat o bucata de teava de plastic, groasa, pe post de "camuflaj pentru incalzitor"... era asezata "in picioare", deschisa la ambele capete (ca sa circule apa). In teava aia ascundeam incalzitorul.

- am "ingropat" totul in spuma poliuretanica... din aia "la tub", care se foloseste la izolarea tocurilor de usi/ferestre.
- am facut toata lucrarea cu acvariul "trantit" pe spate, in mijlocul sufrageriei... ca sa pot lucra cu spuma si ca sa pot umple toate spatiile.
- lucrarea a durat mai multe zile, deoarece spuma se umfla si se intareste in timp... am lucrat "pe straturi".
- la final, am vopsit backgroundul cu vopsele "auto" (spray). Am folosit diverse culori: maroniu, verde, negru.
- pe deasupra am dat cateva straturi de rasina epoxidica (alimentara) cumparata de la Policolor... rasina era un "bi-component", se lucra greu si se intarea repede. Am stricat multe pensule.

- acvariul a stat la mine cativa ani, dupa care a ajuns la Cristi (Akaiu)... care l-a tinut si el, tot asa, ani de zile! Fara probleme!
- atat eu, cat si el, cresteam discusi pe vremea aia... deci backgroundul a fost bine facut si nu a eliminat nimic toxic in apa.
- singura problema a fost faptul ca in primele luni (pana cand s-a acoperit de alge) rasina aia "stralucea" ca sticla.
- ulterior mi-am dat seama ca ar fi fost bine sa presar nisip peste ultimul strat de rasina... pentru e elimina "stralucirea" si pentru "a da textura".

Uite cateva poze ramase de-atunci.
Pavelescu, sa nu te mai prind pe topicu' asta!
Deja e mult mai bine, bravo!
Sa stii ca poti sa lasi geamul din spate asa cum e... peretele ala e neutru, nu deranjeaza vizual.
Salutare si bun venit pe forum!

- in afara de tufele de Elodea (alea din spate), restul plantelor NU sunt plante de acvariu!... tot ce e in partea din fata sunt plante emerse, care vor putrezi in scurta vreme.
- scoate furtunul ala de la filtru si ridica-l un pic mai sus... oxigenarea apei se face prin "valurirea" suprafetei, NU cu bulele de aer scoase de filtru.
- sanitari inseamna pesti din speciile de Corydoras, da?
- sumatranii (daca la ei te referi cu termenul "tetrazomi") sunt pesti rautaciosi si carcotasi... nu i-as mixa niciodata cu neonii, mai ales intr-un bazin asa de mic.

Eu as pune acolo urmatoarea combinatie: 2-3 corydoras + 8-10 neoni. Atat!

PS: Mai prelungeste perioada de "ciclare" cu inca o saptamana... cam atat!
Sa nu pui poze, ca se deoache sticla!
Scoate furtunasu' ala care "face aer", pentru ca este inutil!... bulele alea nu se dizolva in apa, asa ca efectul de oxigenare = nul!
Ridica filtrul mai sus, in asa fel incat refularea sa-ti "valureasca" suprafata apei.

Atat!

PS: Scoate si autocolantul ala hidos de pe spate... pune ceva negru / albastru / verde.
Ma aduci in starea sa ti-o zic pe aia cu "Nici nu stii ce pierzi!", da' uite ca totusi reusesc sa ma abtin.
aerosv wrote:... Ramane sa vad cum naiba conectez un furtun de 16 la teava de 25 pentru pompa de retur, dar gasesc eu ceva.... pe la bricostore nimic sa se potriveasca.

Cu 2 bucati de furtun, bagate fortat unul in celalalt.
- furtun de 16, cu o bucatica de teava bagata in el (la capat), cat sa o "imbrace" complet.
- pe bucata aia de teava imbracata cu furtunul de 16, vii cu furtunul gros (ca un manson, pe deasupra)... eventual, folosesti si 2 soricei de plastic care sa stranga ca un colier.
Bah, daca nu le faci pe toate, se cheama ca degeaba ai trait!
Pe vremea primelor intalniri (2003-2005) veneau o gramada de "acvariste" la spritzurile saptamanale.
Sa nu uiti de gaura+furtun, la teava de opensiphon!
Faceti rost de o "prindere desteapta" si aia e tot ce va trebuie... in rest, fiecare dintre noi are prin casa un mop (sau o coada de matura).
- Merg pe mana lui Dragos si spun acelasi lucru... fund dublu, cu geamul interior incastrat intre laturile bazinului.
- Sistemul wet&dry presupune ca mediile biologice sa fie "in aer", iar apa doar sa "le spele"... indiferent de setari, o lejera clipoceala sa va auzi. Daca sumpul e inchis in dulap, atunci nu vor fi probleme.
- Tinand cont ca vrei sa tii discusi => schimburi masive / dese de apa => nu m-as complica cu wet&dry.

Un sump simplu si eficient (dupa mine) ar fi compus: o camera mare, plina cu material biologic + camera pompei.
- pui un "ciorap" la gura tevilor de BA si ai rezolvat filtrarea mecanica.
- debitul la pompa cat mai mic, ca sa lasi bacteriile "sa manance"... nu e nici o smecherie sa ai pompa puternica si sa treci apa cu viteza prin mediile filtrante.
- iti mai trebuie un compartiment pentru rezerva de apa (ATO) si aia e tot.

Cu timpul, in functie de ce mai visezi tu noaptea , in compartimentul ala mare o sa poti sa bagi tot felu' de "acareturi".
CristiC wrote:... master, slave...toate pozitiile...

Te redescoperi, dupa cate vad!

image
A venit Dragos si-a stins lumina in camera.
Rezolvat!
Merci de vin!

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: