Am avut un weekend mai greu (si vineri, dar si sambata

) asa ca mi-a cam scapat desfasurarea evenimentelor.
Deci, pana la urma, ce vrei sa faci?
a ) Acvariu de sticla... cu dimensiuni pe care le alegem impreuna? (sa nu crezi ca te las doar cu 200x70x55)
b ) Sau bazin de zidarie + foaie de geam (plexi)?
Am studiat destul de multe proiecte de genul "construim acvariul din beton si-i punem o fata de plexiglass)... e o aventura tentanta, mai ales daca te visezi facand curatenie inauntru imbracat in costum de scafandru.
- pe de alta parte, dincolo de rezolvarea problemelor constructive, inaltimea prea mare o sa-ti ridice alte probleme.
- vei fi nevoit sa folosesti lumini puternice, ca sa "ajungi" pana jos... asta inseamna curent mult si caldura mare.
- indiferent de ce crezi tu, o sa-ti fie imposibil sa creezi un decor misto... din cauza "jocului proportiilor", bolovanii care-ti sunt accesibili vor parea mici si meschini.
Pe de alta parte, un bazin "clasic", de sticla, e mai usor de manageriat... usor de facut, usor de depanat.
- daca ai latimea "generoasa", decorul se poate intinde frumos si displayul "va arata" profunzime.
- din ce-am inteles eu pana acu', o sa ai o singura latura vizibila... bazinul fiind incadrat intre cei 2 stalpi din poze + partea din spate transformata in camera tehnica... e ideal!
As merge, din start, pe ideea unui bazin care sa se intinda exact cat e distanta aia dintre stalpi... parca ai zis ca ai 230 cm de gol, acolo.
- as merge pe o latime de minim 1 metru... si, pe o inaltime nu mai mare de 70 cm.
- vei avea disponibil un volum de apa mai mare de 1.300 de litri... tinand cont de camera tehnica, sumpul ti-l faci "cum vrea muschii tai". Deci, cata apa o sa vrei in sistem, atata o sa ai!
- poti sa folosesti pompe normale, nu ai nevoie de "rachete"... ma refer si la pompele de valuri si la partea de recirculare.
- idem pentru partea de iluminare, unde orice instalatie pe leduri o sa faca fata cu mare succes.
Daca presupunem ca te futem (suficient de mult) la cap

si mergi pe ideea asta, atunci treaba e lejera de tot:
- bazin de 230x100 x70 cm ... volum nominal de 1600 litri.
- practic, vei urca nivelul apei doar pana pe la 63-65 cm... luand in calcul si un strat de nisip, as zice ca vei sta intr-o coloana de apa de ~ 60 cm.
- este absolut decent din toate punctele de vedere... usor de iluminat, acces usor inauntru, usor de decorat, etc.
- la inaltimea aia, ai nevoie de geam de 15 mm grosime... se gaseste, nu e o problema insurmontabila.
- tinand cont ca bazinul se vede doar dintr-o parte, trebuie sa iei doar o foaie de sticla de 15 mm... adica partea din fata!
- restul bazinului se construieste din geam mai subtire, dublat... as zice ca poti sa mergi linistit pe sticla de 8 mm (pentru laterale si pentru spate). Idem pentru fund, unde un sandwich de 2-3 foi de stica "vine manusa".
Acestea fiind spuse, te asteptam sa prestezi corespunzator la nevasta. Ca sa te lase sa construiesti acvariul.