[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: daniel12
Forum Index » Profile for daniel12 » Messages posted by daniel12
Message
Nu pot sa nu remarc transformarea. Acum nu mai trebuie decat sa te hotarasti la o specie de pesti dintr-o singura zona geografica a globului si sa ramai doar cu ei

Numarul lor, si ala, trebuie sa-l tii sub control. Vorbesc din experienta si stiu cat de greu e sa faci asta cand ajungi intr-un magazin.

Testele de apa sunt inutile. Trebuie sa-ti formezi obiceiurile corecte, sa te tii punctual de ele si nu ai nevoie de teste. Plantele si filtrul iti asigura calitatea apei.

Presupui bine. Substraturile ADA se numesc soluri mai exact. Pentru ca ele sunt un amestec de mai multe elemente. Unele emana amoniac in masa apei. Intr-un acvariu echilibrat, asta nu e ceva grav. Dar multi nu stiu cum sa se comporte cu aceste soluri si ajung sa-l decicleze sau mai rau sa-si arunce in masa apaei chestii care de regula trebuie sa stea in sol.

Vechea poveste cu substratul fertilizant si scosul de plante care declanseaza o deciclare partiala, apa verde sau alte nenorociri.
Pai deh, atunci nu stiam despre alga asta. Am pus-o cu buna stiinta in acvariul de 60L iar in cel cu crevetii fara sa-mi dau seama. Am pus niste mai multe plante. Care a fost purtatorul... nu stiu.

Eu cred in continuare ca nu o faci indiferent de conditii. Vad multe acvarii care stiu ca au nevoie de apa acida si CO2. Cand le ai pe amandoua in bazin mai lipseste alga. Unii o au, altii nu. Daca ar fi indusa ar aparea la toti.

Sunt curios daca poate cineva cu Tonine in acvariu sa confirme daca au vazut-o vreodata la fata. Petre?
Cum a spus Antonio, si eu cred ca sunt mai multi factori implicati. Din pacate identificarea lor este greoaie deoarece predomina conceptia ca alga este indusa de variatiile concentratiei de CO2.

Dupa ce am plimbat-o prin toate acvariile mele, trei la numar in momentul de fata, constat ca ii merge bine in toate. Desi are forme diferite in fiecare. Cert este ca NU plantele cu crestere lenta sunt casa in care creste alga asta ci plantele care au probleme. Acvariul cu creveti e plin de Anubias si nu am un punct de alga pe ele.

Asta pentru ca lumina e pusa la o inaltime destul de mare incat sa n-o afecteze. Pe Ranunculus am BBA, doar pe frunzele la care renunta planta. Cele vioaie nu au nici ele un punct de BBA. Lemnele, in schimb, sunt pline.

In acvariul de 60L o am pe Parvula care nu o duce prea bine din lipsa acuta de lumina si pe Sessiliflora care nu avea nici ea un punct de BBA pe ea pana sa o tund. Planta asta tinde sa resoarba resursele din planta principala pentru a creste lastari. Partea batrana fiind resorbita ce o face casa buna pentru orice fel de alga nu numai BBA.
Cuvantul cheie este numarul lor in cazul asta. Cu filtrare buna poti tine si 30 de pesti in volumul ala de apa fara aditie de oxigen. Simpla valurire a luciului apei e suficienta.

Incearca totusi sa nu depasesti un numar de 10 indivizi pana nu te mai obisnuiesti si mai prinzi din spilurile acestui minunat hobby ;)
Marmura creste duritatea. Pentru o intelegere mai buna citeste articolul din semnatura mea. E un pic de citit dar merita timpul investit.

Sa inteleg ca te-ai consultat cu vanzatorul de ai ajuns sa cumperi substratul asta?
Eu nu vad o problema. Sau cel putin descrierea unei probleme.

Radacinile e normal sa se faca negre cand folosesti substrat fertilizant sau pamant sau bile de argila. Plantele o buc prost din alte motive dar zici ca ai si lastari noi. Eu zic, la fel. Rabdare si nu fa schimbvari mari la acvariu. Lasa-l sa se aseze o luna si dupa aia incepi sa umbli la ce nu merge.
Lumina nu se schimba. Ramane aceeasi de-a lungul timpului, ma rog, se degradeaza odata cu uzura dar nu brusc. Ce se intampla este ce a zis si Narcis, cresc plantele. Tu mai mananci aceeasi cantitate de mancare ca atunci cand erai mic?

Pozele cu acvariul le-ai vazut? Ca sa-ti faci o idee despre masa de plante?

Plantele, la mine, cresc cu aceeasi lumina de cand am dat un mic reset pentru a creea aranjamentul curent. De la reset, acum maxim 2 luni, si-au dublat masa. Unele chiar sunt greu de stapanit, cum este Limnophila.
Ok, Narcis, esti inca o persoana care demonteaza mitul fluctuatiilor de CO2 sau a pH-ului. Prin schimburile de apa cel putin CO2-ul sigur fluctueaza. Marind frecventa lor ar trebui sa alimentezi aceasta alga conform numeroaselor site-uri care pun prosperitatea si chiar aparitia acestei alge pe seama fluctuatiilor in concentratia de CO2 din apa.

In momentul de fata cred ca putem ajunge la niste puncte comune ce ar putea indica ce anume ajuta alga si ce nu. Din mai multe surse, e clar, cel putin, ca EasyCarbo sau Seachem Flourish Excel sunt inhibitoare sau chiar duc la moartea acestei alge.

As vrea sa compilez o lista cu ce ajuta si ce nu ajuta aceasta alga. E clar ca inhibarea ei duce in final la eliminarea completa. Dar as vrea sa elimin miturile in speranta ca strangem informatii ce se pot aplica generic. Cum e remediul cu EasyCarbo/Excel.
Ce simplu ar fi, dar de ce sa nu ne punem un pic capul la contributie? Raspunsul ti l-am dat deja.
Scuze, n-am observat locatia

Cum a spus Dragos. Vezi ce doza recomandata ai si incearca sa n-o depasesti chiar daca aplici local. EasyCarbo aplic de 3 zile 30ml la un bazin de ~300L unde ei zic sa nu depasesti 1ml/25L

Mi-a murit un crevete care naparlise. Crevetii sunt mai sensibili imediat dupa naparlire, probabil excesul de EasyCarbo i-a daunat. Pestii nu dau semne ca ar avea o problema cu aceasta supradozare.

Excel poate o fi aceeasi substanta de baza dar sa nu fie mai concentrat. In Romania este mai rar folosit si nu stiu exact ce dozare recomandata are.
Ca idee, eu am ajuns cu doza de PPS-Pro la 3X doza recomandata. De ce crezi?
Nici nu-i baga in seama. Dar le dau zilnic de mancare. Un amestec din nauplii de artemia si un pic de fulgi.

Puii par sa fie ignorati si de Amano si de Ghost. Larvele innotau fara niciun stress si Amano vanzoleau pe langa ele. Nici nu le bagau in seama.
Tratarea local o aplic cu seringa de insulina. Costa un leu bucata. Are capacitatea de 1ml si iti permite sa dozezi foarte preciz cu acul ei subtire ca un fir de par, aproape.

Tragi EasyCarbo in seringa, opresti filtrarea cat sa nu ai curenti care sa miste apa. Imprastii in zona afectata. Vezi ca EasyCarbo are densitate mai mare, va avea tentinta sa se duca in jos. Nu e recomandat sa "stropesti" frunza ca vei arde si din planta. Lasi filtrarea oprita 5 minute si apoi repornesti filtrarea.

Solutie 19:1 (apa:clor). Vezi sa fie clor simplu nu ceva parfumat.

Plantele le scalzi in solutia asta intre 3-4minute pentru plantele mai sanatoase si cu textura lemnoasa. Maxim 2 minute pentru cele sensibile. Cu cele sensibile poti incerca prize mai scurte dar mai multe. Adica scaldate in solutia cu clor 30 de secunde, clatite, scaldate din nou...

Nu uita sa clatesti totul bine. Din pacate cu filtrul nu ai nicio certitudine. Va trebui sa-l dezinfectezi cu solutia mai sus amintita. Mediile filtrante si ell clatite macar sub apa de la chiuveta. Biofilmul va cadea de pe mediul filtratnt si posibil sa ia eventualii spori cu el.
In opinia mea, chiar daca voi fi combatut pentru ea, lumina este motorul, celelalte componente (CO2+fertilizanti) sunt combustibilul.

Maresti motorul, vei avea un consum mai mare. Cand plantele nu au ce le trebuie vor incepe sa reactioneze fiecare in felul ei dar nu e indicat sa pastrezi aceasta situatie.

Odata cu aditia de lumina trebuie sa maresti si cantitatea de "benzina". Odata cu asta marjele de eroare se micsoreaza. Cu cat mai mult cu atat te poti intalni mai des cu excese sau carente. Si aceasta situatie necesita o experienta mai mare din partea acvaristului.

La inceput nu pare evident, pana nu ajungi sa te bati cu alge sau Didiplisuri care se topesc
Ah

Ai dreptate, nu-mi place ideea de a comanda de pe eBay

Poze trebuie sa fac ca nu mi-a trecut prin cap sa-i si pozez.

Da, mi-am cam luat un pic de teapa la banii astia, mai ales sa aflu ca-s RCS deghizati. Dar sunt cel mai aproape de CRS fara batai de cap.
Parerea mea este ca bombele sunt fezabile pana la un anumit volum, mai sus, raman fara "suflu". Bombele au o mare problema cand vine vorba de un debit constant, mai ales cand acel debit trebuie sa fie mare.

Butelia este cel mai confortabil si precis mod de a doza CO2. Acum depinde si ce vrei sa faci in acvariul ala. Poate aditia de CO2 nu-si are rostul.
Bine ai venit!

Bine ca esti chimist. Poate imi verifici si mie articolul din semnatura de greseli gramaticale in aria ta de expertiza

Pentru ciclarea fara pesti ai nevoie de o sursa constanta de amoniac/amoniu pentru ca bacteriile nitrificatoare sa se poata dezvolta. Pastreaza pH-ul neutru spre bazic, o temperatura mai ridicata, 26-28 de grade si in maxim o luna ai un bazin gata de pesti.
Adrian,

Sunt convins ca cei care zic ca apare in zone in care curentii sunt puternici nu gresesc. DAR, apare si in zone calme. La mine este "peste tot". Si pe spraybar si pe substrat. Si pe zonele in curent.

Asa cum am spus initial, supradozarea de Easycarbo sau Seachem Flourish Excel o inhiba sau chiar elimina. Asta fiind SINGURA solutie care prezinta rezultate vizibile asupra acestei "ciume". Problema mea este un pic mai delicata. Am mai observat ca lasata sa se imprastie este mult mai greu decat tratata punctual. Asa ca tin sa avertizez: orice aparitie sa fie tratata local cu EasyCarbo sau Excel INAINTE de a se raspandi.
 
Forum Index » Profile for daniel12 » Messages posted by daniel12
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com