[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: MihaiF
Forum Index » Profile for MihaiF » Messages posted by MihaiF
Va cer ajutorul cu o problema . Cea a substratului nutritiv. De doi ani de cand m-am apucat de acvaristica am lucrat incele 3 set upuri doar cu JBL AQUA Basic . Acum parca as incerca si altceva. Si parca m-as indrepta spre Dennerle. Ce variante ar fi la Dennerle , eu am vazut Dennerle Deponit Mix si Dennerle Nutribasis . Care este mai bun ? Care il recomandati ? E vorba de un bazin de 180 l brut.
teddy2k wrote:Daca nu ma insel, este numele nou pt Echinodorus Tenellus. Cauta si cu numele vechi, poate gasesti pe la cineva. Candva parca am vazut de la Dennerle, la Animax Vulcan. Nu stiu daca mai exista in oferta lor, la o cautare pe google nu am mai gasit.

Te inseli , nu are nici o treaba una cu alta. Dennerle il vinde in DE . Aici nu am gasit inca .
Buna seara dragi colegi. Pregatesc un setup nou si am nevoie sa stiu unde pot gasi cyperus helferi. Tare am nevoie de plantuta asta.
Multumesc.
Humbert wrote:da, pare mai ok asta pentru 54 litri, numai sa nu vrei upgrade de acvariu la anul

Lasa ca si banii mei umbla .
In alta ordine iti multumesc tie si Scorpionului pentru implicarea in topic. Trebuie acum sa cumpar difuzerul si filtrul si apoi sa imi fac timp pentru restart .
Eheim asta Experience 150 ? Ar fi mai ok ?https://www.eheim.com/en_GB/products/technology/external-filters/new-experience
Ma atrage parca mai mult ca are si furtunele mai subtiri si nu o sa fie asa vizibile. Intre Experince 150 si Profesional 4 + 250 , spre care ati imclina la acvariul dat ? Costurile nu conteaza.
scorpionul wrote:am uitat sa-ti spun: vezi sa nu fie prea puternic filtrul ales de tine

Pai eu mai am un Eheim pro 4 dar modelul + 350 si mi se pare ca robinetul se poate regla extrem de fin , daca mai adaugam la aceasta si factorul colmatare , nu cred ca va fi rau . Dar daca ai inceput , continua , de ce crezi tu ca e prea puternic , ce parametrii nu iti plac la el ?
Buuun , voi merge deci pe Eheim prof 4 + 250 .
M-am uitat pe la nevertebrate ce au ei prin magazin si trei difuzere mi-au atras atentia :

Aquario neo
https://www.nevertebrate.ro/difuzor-co2-aquario-neo-acrylic-mic-19550

Tropica
https://www.nevertebrate.ro/difuzor-ceramic-co2-tropica-3-in-1-9438

Dennerle

https://www.nevertebrate.ro/difuzor-co2-dennerle-crystal-line-mini-pipe-sticla-17061

Nu ma pot hotara pe care sa merg. Ceva indrumari daca aveti , m-ar ajuta.
Buun , dar daca vorbim de difuzer de brand si ala e kk ? Cine face difuzere bune ? Ziceti-mi un brand bun . Nu conteaza costurile.
ATOMIZOR Ups de asa ceva nici nu am auzit . Apare o noua intrebare , care e diferenta intre atomizor si difuzer ?
Despre filtrare nu imi spui nimic ?
scorpionul wrote:cea mai simpla cale e: butelie, reductor, furtun, supapa unisens, numarator de bule, difuzor. Ca indicator de ph eu am cumparat asta https://www.ebay.com/itm/Seachem-pH-Ammonia-Combo-Alert-Continous-Water-Test-Monitor-Sensor-Aquarium/253721267995?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649 Sistemul e simplu, dar eficienta dizolavarii co2 e discutabila. Normal ca fiecare sistem are plusuri si minusuri. Daca vrei partea mai sigura e cea pe care o stii : butelie, reductor, furtun, electrovalva, supapa unisens, reactor, ph controller si sonda

Da de filtrare ce zici ? :

https://www.eheim.com/en_GB/produkte/technik/aussenfilter/professionel-4

Legat de CO2 , de ce sistemul cu difuzer nu e asa eficient ca si cel cu reactor ? Am vazut ca la borcane mici lumea prefera difuzerul ... .Eu am avut pana acum in acest borcan varianta cu reactor , la care nu imi place dimensiunea reactorului si faptul ca e inestetic. Care sunt dezavantajele difuzerului ?
Buna seara si bine v-am regasit , dupa o scurta/lunga absenta din viata online a acvaristicii , dar activ in viata de zi cu zi , vreau sa ma apuc de un nou proiect. Este vorba de un setup olandez. Borcanul ce vreau sa il folosesc este un Aquael de 54 L brut. Mai am si o lampa de 2 x 24 T5 , deci si partea de lumina ar fi rezolvata. Mai ramane filtrarea si Co2-ul.

1.La partea de filtrare eu as propune un Eheim Profesional 4 +250 , plin cu matrix sau sera siporax , ce parere aveti ? Nu e prea mult pentru borcanul asta mic ? Pot sa reduc suficient viteza din robinet incat sa nu imi faca tzunami in borcan ?

2. La partea de CO2 , aici chiar nu stiu, pana acum am folosit impreuna cu bazinul asta mic un reactor JBL , dar mi se pare ca imi consuma foarte mult loc reactorul ... in acvariul si asa mic , nu prea am cum sa il maschez ... si este si inestetic , ceva mai finut nu se poate ? Ma poate invata cineva ce si cum ? Ce alta varianta as putea folosi pentru a dizolva CO2 -ul ?
Mi-au depus scalarii. Sunt asa bucuros ! Am prima pereche formata . Pfuu , era timpul ... datorita suprapopularii si mizeriei ( lipsa.timp ) am probleme grave cu BBA. Dar acum cu o pereche formata imi permit sa dau deja din pesti.
Intrebare , pot schimba apa la pesti daca au icrisoare pe peretele acvariului ? Nu se vor pierde icrele ?
Si mai e ceva , am observat prezenta unor viermisori mici albi, care mai innoata in masa apei .
Ce este cu ei ? Pot fi periculosi pentru pesti sau om ?
Eu hranesc pestii de 2 ori pe zi cu o cantitate mare de hrana ( as spune dupa parerea mea ), dar nu prea am de ales , sunt pesti mari si mananca mult. Sincer asa la umila mea apreciere un scalar mare mananca lejer cat mananca 10-15 neoni la un loc. Scalarii mei nu sunt inca toti adulti.
INTREBARE pentru colegii care se pricep la ciclide . Hranitul putin este o optiune la acesti pesti in perioada de crestere ?
Iliescu Mihai Ulmis wrote:
MihaiF wrote: Nivelul scazut de NO3 si PO4 nu pot reprezenta un motiv ?

Nope, No3 scazut poate duce la aparitia cianobacteriei, iar PO4 scazut duce la aparitia GSA.
BBA apare de la combinatii rezultate din: mizerie/curatenie deficitara, filtru necuratat la timp, fluctuatii CO2, amoniac in apa (frunze/plante putrezite sau descompuse), flow prea puternic sau prea slab in zona respectiva, lumina prea puternica.
ciano nu am inca , voi reincepe sa dozez NO3 ca sa nici nu am , GSA este ! si PO4 mic iara . Aici sper sa rezolv prin aditie .
Ii cam clar , la mine e din curatenie treaba. In ultima vreme l-am cam neglijat .
Gabi C wrote:Din experienta personala , algele paroase apar din urmatoarele motive : flow insuficient , mizerie in bazin, hrana vie sau congelata administrata pestilor , filtru incarcat si posibil si fluctuatie a co2.

Nivelul scazut de NO3 si PO4 nu pot reprezenta un motiv ?
Gabi C wrote:Din experienta personala , algele paroase apar din urmatoarele motive : flow insuficient , mizerie in bazin, hrana vie sau congelata administrata pestilor , filtru incarcat si posibil si fluctuatie a co2.

*Flow insuficient - nu stiu ce sa zic , posibil , am bazinul cu pesti mari si am lasat viteza de curgere jos ca sa filtrare biologica buna
*Mizerie in bazin - DA , pestii mari fac caca mare , eu schimb saptamanal 40 l de apa dintr-un total de circa 150 -- aici nu stiu , ar fi bune schimburi mai mari ?
* hrana vie / congelata nu dau
* CO2 merge non stop cu 2 bule pe secunda , nu pot exista fluctuatii

O sa incerc sa tund unde e afectat si sa curat filtrul sa vedem ce iese.
Merci Gabi.
Salut , acvariul merge in continuare. Datorita nepriceperii mele nu pot inca pune poze . Trebuie program de micsorat si nu am . Asta e . Da sa va spun cum stau. Am inceput cu 9 scalari in data de 19 aprilie. De atunci unul a murit si pe unul l-am dat la un prieten. Apoi am mai cumparat un pui . Asa ca acum am 8 in total. Pestii au crescut foarte mult , foarte mult si sunt foarte frumosi. Am fost tare ocupat si din pacate inconsecvent pe parte de aquascaping. Ca urmare acvariul nu mai este ce era odinioara.
Alge nu sunt decat 2 specii : GSA total nesemnificativ si nederanjant si BBA destul de agresiv si urat. Macro nu am mai dozat de vreo 1 luna. M-am gandit sa trec de pe JBL ProScaper pe Dennerle micro si macro. Cu micro am inceput deja de o saptamana in doza recomandata de producator dozare unica saptamanala. Sincer sa fiu si pe macro as merge tot asa. Pe doza unica o data pe saptamana sau impartita in 2 transe ( de 2 ori pe saptamana ) ce parere aveti ? Pe parte de macro poate fi in regula asa c3va ? Vreau asta din lipsa de timp . Avand atatia pesti mari am crezut ca am mult NO3 si PO4 si de aceia este si mult BBA. Azi am facut teste si am ramas foarte placut surprins :
NO3 5 mg/l
PO4 0,1 mg/ l . Stiu ca valorile sunt foarte scazute pentru plantat ... . Oare de aceia este si BBA ? Sau nu e acesta motivul ?
Gabi C wrote:Eu la Lost Nature am folosit doar NPK Booster. Nu am tinut nicodata cont de recomandarea de pe flacon.
Am verificat doar cit ppm de N si cit ppm de PO4 am sa zic la 10 ml de substanta . Prima luna am facut teste la apa din acvariu dupa dozare si la 48 ore dupa dozare sa vad cit consuma plantele si de cit e nevoie . Avind acvariu plantat
bine intotdeauna ai nevoie de mai mult decit recomanda producatorul . Altfel produsul este foarte bun .

Bun... dar cum faceai dozarea ? 10 ml o data pe saptamana ?
Am achizitionat NPK Booster de la Dennerle in idea sa incerc si alt ceva inafara de JBL. La faza de dozare m-am blocat putin. Pe cutie scrie : 5- 20 ml / 100 l de apa de acvariu . Ce nu inteleg eu este pe cat timp ? 5-20 ml pe zi ? Pe saptamana ? Sau pe cat timp ?
Va rog cine are experienta cu Dennerle sa ma lamureasca.
P.S. Alta chestie super ciudata ce e la cutia mea cel putin. Nu are traducere in limba germana ! Doar engleza , olandeza , italiana.
Nu ii bai ca sunt vorbitor de engleza , da imi pare ciudat ca pe produs german sa nu scrie in germana.
s-au intamplat multe de cand nu am mai postat ... , si bune si rele ... cele bune prima data : crevetii s-au inmultit in prostie si plantele se dezvolta foarte frumos , mai ales gazonul, o parte mai putin buna si trista pentru mine : Nemo a murit de cateva saptamani . Cand m-am intors din concediu l-am gasit plutind in bazin. A fost singura pierdere din bazin in concediu . Crevetii , melcii , si oto nu au avut nimic. Ceea ce ma face sa cred ca a avut el o problema de sanatate si nu parametrii apei au fost de vina. Crevetii si oto cred ca sunt mai sensibili decat carasii.
bine ... am uitat ca intre timp mi-am schimbat calculatorul si pe asta nu am program de micsorat poze ... , daca stie cineva ceva program care il gasesc free pe net si cu care pot sa micsorez , va rog sa ma ajutati.
merci

Forum Index » Profile for MihaiF » Messages posted by MihaiF
Go to: