Uite ca a trecut aproape un an, si eu inca nu am avut timp sa imi reinstalez acvariul. Insa recent m-am hotarat ca trebuie sa o fac in final (mai ales ca mi-am rezolvat majoritatea celorlalte probleme).

Ca un update, ce am mai achizitionat de cand nu am mai scris pe acest subiect. Recapituland, acvariul meu anul trecut consta din:
- acvariu 180l brut (100x40x45)
- filtru Fluval 4Plus
- incalzitor Jager 200W
- instalatie de lumina 2x30WT5 (o data cu acvariul) plus inca 2x18WT5 adaugat de mine (diy)
- JBL proflora Profi 3 CO2 set
Intre timp am mai investit niste banuti si am inlocuit urmatoarele:
- filtru Eheim proffi 2324
- lumina 3x39WT5 dimmable
- am mai achizitionat si un sunriser
Cam atat la capitolul achizitionari facute. Am mai comandat pietris 1-3 mm de culoare neagra, care trebuie sa imi soseasca in 2 saptamani, si azi am luat o buturuga si am cautat prin padure si nistre pietre (sa vad daca pun vre-una in acvariu). Tot azi am comandat de pe e-bay si un inlocuitor la sonda pH pentru instalatia mea de CO2.
Buuuun. Acum inapoi la planning. Initial ma gandeam sa imi pun substrat fertil sub pietris. Insa am mai citit pe net, si se pare ca eu totusi stau prost la capitolul lumina. Ma gandesc oare: merita sa pun substrat daca n-am destula lumina? Nu cumva ajunge daca pun acele pastile la radacina?
Ideea e ca probabil la cantitatea mea de W/l, trebuie sa ma rezum la plante de dificultate medie sau usoara. Ce mi-ar place mie e sa pun niste lillaeopsis brasiliensis ca planta de foreground, insa nu cred ca am destula lumina. Voi ce parere aveti? Daca nu, atunci am sa incerc altele.
Deci pe scurt, reiau intrebarile mele:
1. Care e diferenta intre a pune substrat fertil, si a folosi acele pastile care se adauga la radacini (sa zicem ca sunt de la aceeasi firma, ca sa nu existe discutii)?
2. La lumina mea (+co2), la ce fel de plante pot sa ma uit? Pot incerca o lillaeopsis? Chestia e ca trebuie sa fug in Helsinki s-o procur, si n-as merge degeaba.
PS. Acum o saptamana am schimbat prefixul pe 3. Impartasesc "necazul" asta cu voi, dar sper ca in curand sa am de impartasit si bucurii