Salutare tuturor. Iata povestea:
Ma numesc Eugen Boca, si la cei 40 de ani ai mei (un coleg avea o vorba ,,om batran si fara minte''), am fost rugat de cineva sa-i intretin acvariul (de cca 180 litri) de la cabinet deoarece persoana care se ocupa de el nu se mai ocupa.
Am avut aceasta pasiune in adolescenta cu muuulti ani in urma, dar fiind pe banii parintilor, intr-o minunata epoca de aur si viatza de kko, a trebuit sa renunt, insa nu mi-am pierdut dragostea pentru toate minunatiile pe care ti le ofera un acvariu daca stii sa le descoperi.
Dotarile gasite initial: un filtru submersibil de pe care s-a sters inscriptionarea cu numele producatorului poate daca il descriu va dati voi seama ce tip de filtru e, are traseul apei printr-un burete de culoare neagra (poate aflu de la voi de ce e negru, banuiesc ca e carbonic, sper sa nu spun prostii din prima), apoi trece printr-o cutie in care este un saculet cu niste cilindri micuti (dar multi

), care banuiesc ca ar trebui sa fie carbune, apoi apa iese cu destul de mare presiune printr-un sistem de tevi imbinate intre ele si gaurite.
Sistem de aerare al apei nu era, lumina ardea 24 din 24, existand un tub fluorescent de cca 18-20W.
Exista si un incazitor reglabil dar s-a sters firma producatoare si de pe acesta.
Mai erau si 2 plante artificiale pline de alge.In rest multe alge verzi pe toate fetzele interioare, pietris colorat ca substrat si plin de excremente. Doamna mi-a spus ca pot cumpara tot ce mai e necesar...asa ca m-am apucat de cumparaturi (dar cu bun simt sa nu sar calul cu sumele), am luat un filtru TetraTec pentru acvarii de 60 litri (sa imi ajunga banii pentru celelalte accesorii), pompa de aer, futrun, pietre de dispersie a aerului, T-uri cu reglaj de debit, termometru, un burete in care intra aerul in mijloc si tot pe acolo si iese si care mi s-a spus ca devine filtru biologic in timp, am montat un dispozitiv gen priza programabila digitala pentru a intrerupe lumina pe timpul noptii ca sa aiba si bietii pesti timp de odihna 3 plante artificiale (pana o sa mai am aprobare de investitii ca sa pot lua kit de CO2 si celelalte minuni necesare plantelor naturale si de sigur plantele naturale) si alte accesorii pe care nu le mai mentionez acum.
Locatarii initiali erau 2 scalari mari, un moly femela cu coada in semiluna, un tetra tot mare si el, 2 xipho, un sanitar (din acela alb cu ochii rosii). Am facut curat, am inlocuit o parte din apa si de cca 2 saptamani apa e cristalina.
Intre timp am cumparat si noi locatari din care amintesc acum: 6 carasei mici, care cand vor creste ii voi muta intr-un acvariu al lor, vreo 14 neoni albasstri, 2 neoni negri (doar atatia mai erau la magazin), 4 gurami rosii (le zice altfel dar nu-mi amintesc acum), un mascul de Beta, vreo 6 zebre (am uitat sa spun ca erau in acvariu 4 dinainte), 4 platy, 2 hyphessobricon ceva rude cu sanitarii, un fel de tetra cu inotatoarea dorsala mare si neagra nu stiu cum le zice, ... o sa va spun lista completa la momentul potrivit.
Important este ca am reusit sa rezolv sa fie apa curata si sa asigur hranirea automata cumparand un hranitor EHEIM 358, asta pentru ca eu lucrez 2 zile la munte si in a treia cobor si nu ma puteam baza pe factorul uman care ii hranea de musai ...
Cam atat pentru inceput.
Sper sa invat mai multe si mai de actualitate de aici de la voi si desigur sa-mi aduc aportul daca voi avea ocazia.
Multumiri realizatorilor forumului pentru tot ce inseamna acesta pentru pasionatii de acvaristica din Romania.