Modul incarcare de intretinere
Dupa ce acumulatorul este complet incarcat aparatul trece automat la modul incarcarea de întretinere. Acest mod este indicat pe display de simbolul baterie.
la mine bateria era practic incarcata, a incarcat-o f putin, de atunci pe display apare voltajul: 12.9V
naiba stie, in manual zice ca tb sa apara pe display bateria atunci cand este in mod incarcare de intretinere, dar mie imi apare tensiunea
poate incarcarea aia de intretinere dureaza putin si nu prind eu momentul
redresorul incarca si baterii de 6V si de 12V iar pt 12V are 2 moduri - curent de 1A sau de 4A, m-am gandit ca poate o sa am nevoie de el si la masina sau mai stiu eu ce, e bine sa fie ceva versatil daca tot dau banul
cost total = vreo 450 de lei
am pus pe acest setup 2 pompe tunze 6040 (am 2 acvarii marine), care consuma fiecare undeva intre 0.5-1A, in functie de putere, deci ar trebui sa am backup undeva intre 12 ore si 24 de ore
eu zic ca e un deal bun
nu am testat cat tine pt ca nu vreau sa descarc aiurea bateria, dar n-are de ce sa nu tina macar 12 ore
ok boss m-ai convins - oricum nu mai folosesc buteliile de juma de an, dar ok, o sa le fac revizie
acuma va rog sa-mi spuneti unde sa fac reviziile, ca nea Romica nu pare foarte preocupat de obligativitatea lor :-) deci nu stiu ce revizie o sa le faca, mi-e teama ca doar schimba robinetul si da o vopsea
Humbert wrote:pai robinetul ala e din metal... plasticul stiu ca e corodat de Co2
Garniturile (unele din ele) sint facute dintr-un cauciuc special. Clingheritul ca exemplu din amintiri rezista si la CO2. Dar nu mai este folosit deoarece contine si azbest..
a pai garnitura aia unde se imbina robinetul cu manometrul am schimbat-o de vreo 2 ori pana acum.
eu nu zic ca nu trebuie revizie doamne fereste, zic doar ca nea Romica mi-a zis ca la buteliile mele nu are ce sa le faca la revizie
cum pe altcineva care lucreaza cu tuburi nu cunosc (ca sa-l intreb), intreb aici
eu am vrut sa fac revizie la buteliile mele si nea romica a zis ca nu e nevoie - robinetul e ca nou iar de vopsit nu e nevoie
de ce spuneti ca nu ati folosi sub nici o forma o butelie cu revizia expirata?
adica, indiferent de felul in care a fost utilizata? ale mele de ex au 10 ani, dar le-am folosit doar eu pt acvarii
hai ca nu era asa minunatie :-)
si-n plus avea 6 ani, cred ca a fost de ajuns...
referitor la acvariu asta, mi s-a intamplat ceva ciudat:
- acvariul a stat golit cam din septembrie ca na, a durat pana am facut cutia AIO samd
- l-am umplut cu apa de osmoza (TDS=2) acum vreo 10 zile si imediat am facut ceea ce cred ca e un bloom bacterian, adica apa a devenit tulbure si a avut si o ideea de miros
- in plus, a doua sau a treia zi dupa ce am pus apa in el, au aparut pe pietre niste firisoare de alge !
pietrele au stat si ele la murat vreo 6 luni, ca le am luate din vara, deci teoretic sunt cured si oricum, bloom-ul s-a intamplat extrem de repede, 1-2 zile dupa ce am pus apa, deci nu are cum sa fie de la pietre
problema e ca tulburarea asta nu da inapoi, desi am pus UV-ul si am pus si skimmer
sincer nu inteleg cum a fost posibil sa am bloom bacterian/ apa verde instantaneu, in conditiile in care am folosit apa de osmoza
nu mai zic ca bloom-ul l-am facut in apa dulce dar continua bine merci si dupa ce am pus sare...
ce-i drept cred ca a cam batut soarele in acvariu in primele zile, dar tot mi se pare foarte ciudat
merci, da, asta a fost ideea sa-l fac cat mai aerisit macar la inceput :-)
mi-am propus sa merg pe ideea de (very) low maintenance... de ex la acvariul celalalt nu am mai schimbat apa de 4 luni si vad ca totul e ok... asa ca imi propun in asta sa tin corali putini, pesti putini totul la minimum
nu sunt schimbari, nici crestere grozava, dar e ok.
cea mai mare problema pt mine la acvariul asta este sa mentin niveluri constante de no3 si po4
in special po4 - ba e zero, ba e 1
10 litri e o aproximare a mea pe baza experientei mele cu acvariul meu de 300 de litri la care se evaporeaza cam 2-3 litri pe zi - pe astia i-am calculat masurand efectiv cat scade nivelul apei intr-o saptamana si impartind la 7.
Acuma ca n-or fi 10 ci or fi 5 nu cred ca e asa important, ideea e ca e ceva semnificativ, creste umiditatea in camera vizibil mai ales iarna cand aerisirea e mai slaba.
remy2007 wrote:Multumesc Humbert, la fel ma gandeam si eu.
Dar faza cu pompa de valuri nu o stiam. La ce ajuta daca se ia curentul o zi? Nu mai mor bacteriile din acvariu si filtre?
Cea ma grava problema cand se ia curentul este lipsa de oxigenare. De aia mor pestii cand nu e curent - se sufoca.
Pe locul 2 este deciclarea (mor bacteriile) dar asta nu e o problema urgenta si nici grava (cel putin la apa dulce), asta se rezolva cu schimb de apa, cu aditie de bacterii, hrana putina etc
Pompa de valuri pastreaza oxigenarea, deci rezolva problema principala. De aia poate fi un compromis bun.
Oricum, pt mine backup de jumate de ora sau o ora e aproape inutil, eu vreau backup minim 6-12 ore iar asta e cel mai simplu si mai eficient de facut cu o baterie si pompa de valuri, ambele pe 12V.
Inteleg eu bine, vrei sa tii si haine prin preajma acvariului?
Ca ai zis de sifonier.
Daca da - nu e o idee buna. In primul rand o sa ai nevoie de acces la acvariu - acces in sensul ca iti trebuie macar 1 metru liber deasupra, ca va trebui sa te bagi tu acolo cand cureti etc
In al doilea rand, va fi umiditate foarte mare, se vor evapora undeva la ordinul 10 litri zilnic si vaporii aia trebuie degajati.