[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Message
e fezabil dar nu te sfatuiesc sa te arunci nici la construit asa ceva nici la intretinut asa ceva daca nu ai experienta.

cel mai bine e sa contactezi o firma de acvaristica care a mai facut proiecte mari

as face acvariul de 50 cm inaltime (sticla de 12mm) pt ca daca scazi substratul si partea de sus unde nu e apa vei ramane cu vreo 30 cm, ceea ce e putin

si trebuie sa te gandesti ce vrei sa tii in acest acvariu, pt ca e important dpdv costuri si mentenanta: de ex daca vrei plante atunci tb sa te gandesti si la lumina, eventual CO2 etc, insa daca vrei doar pesti in el atunci e mai simplu
am eu instalatie de aia de la WTS cu sediment, carbune, ceramic si am mai pus si membrana de ultrafiltrare iar debitul cam asa este, o cana in cateva secunde (3-5 secunde)

pentru baut si gatit este absolut acceptabil, iar partea buna este ca debitul nu scade semnificativ in timp (eu schimb cartusele cam la 12 luni)

filtrul ceramic se poate curata mecanic, cu partea abraziva a unui burete de vase, de exemplu, ramane alb

dar pentru baut eu nu as face asa ceva - economisesc 30 de lei pe an dar risc sa bag cine stie ce micro organisme in filtru
pare ok atunci, oricum pompa are 2800 teoretic, in practica ma indoiesc ca va trece de 2000 din cauza inaltimii

apropo, nu stiu ce corali planuiesti sa tii in acvariu, dar cu pompele alea 2 de valuri + retur o sa ai un turnover de 140x :-))
probabil una din pompele de valuri nu o sa o folosesti iar la cealalta sper ca debitul e reglabil

chiar si la SPS only eu mai mult de 50x nu am auzit :-)
mie imi par ok toate cele 3 overflow-uri, mi se pare de fapt ca e acelasi overflow.
daca intrebi de debit, asta e bine sa fie ceva mai mare decat poate pompa.

iti mai trebuie o teava de tur ca overflow-ul are 2.

si un lock line pt retur, ca sa il poti pozitiona cat mai sus, altfel e posibil sa curga prea multa apa in sump pe acolo cand pompa se opreste.

nu inteleg de ce acvariul asta nu are tot ce ii trebuie din start, ca pare de firma.
ok, am inteles

nu uita ca un filtru nu este decat o galeata cu o pompa, dupa cum zicea cineva pe aici mai demult :-))
adica in general vorbind, ce ne intereseaza la un filtru este sa aiba o calitate minima a constructiei ca sa reziste in timp si sa nu ne trezim cu apa din acvariu pe jos
JBL indeplineste cu asupra de masura acest standard minim, iar eu l-as lua tocmai pt ca are debit 1400 vs 1000 eheim

dar pana la urma e o chestiune de buget si de preferinta

PS totusi... vad ca zici de apa tulbure... ce fel de "tulbure" mai precis? daca are suspensii in ea e una, se rezolva cu filtrare mecanica, dar daca nu are suspensii in ea ci e doar tulbure / cetoasa atunci nu e f clar ce e acolo, poate fi un bloom bacterian/ apa "verde"... dar asta ar fi trebuit rezolvat de UV, deci sper ca vorba de suspensii totusi

PPS de ce aspiri substratul? :-))
nu zic sa nu o faci, vreau doar sa ma asigur ca exista un motiv bine intemeiat - eu de ex. am acvarii plantate de 12 ani si nu am aspirat niciodata substratul (nici nu am putut, ca am avut gazon, dar nici nu prea inteleg care e rostul, presupunand ca nu hranesti enorm asa incat sa fie plin de rahat de peste etc)

poate inainte de a cheltuii 800 de lei pe un filtru ai putea incerca sa vezi ce se intampla daca nu mai aspiri substratul asa des :-))
Adica cel mai probabil de acolo vine tulbureala.
nu mi-e clar daca intrebi daca merita sa treci de la e702 la un filtru mai mare sau esti deja hotarat sa treci si intrebi doar ce sa alegi intre e1502 si eheim.

nu mi-e clar nici ce inseamna ca filtrul actual "nu prea isi face treaba" - adica din ce punct de vedere? al filtrarii bio sau al celei mecanice?

o sa presupun ca apa acvariului nu e foarte clara, deci esti nemultumit de filtrarea mecanica.

in cazul asta, da, merita un filtru mai mare, ca poti sa pui pe el un prefiltru de la sunsun plin cu burete sau perlon la care e mai usor de umblat si o sa ai apa f clara.

ai putea pune prefiltrul si pe e702 dar o sa scada debitul si mai mult, deci probabil ca nu e ideal.

asa ca in concluzie, da, eu as lua jbl e1502 si acel prefiltru de la sunsun (HW-603A, il gasesti pe site-uri .ro, vreo 100 de lei)
am avut acest setup vreo 5 ani la 300 litri si am fost f multumit - e 1502 era plin cu material bio, sunsun-ul a fost o vreme cu perlon apoi doar cu buretii lui ca se colmata prea repede si eu sunt lenes, nu am chef de umblat la filtre decat atunci cand nu se mai poate (ideal maxim de 2 ori pe an :-))

poti sa iei si eheim-ul daca vrei, desi eu as lua jbl ca are debit mai mare.
Pai in manual zice

"If the filter is located next to the aquarium, the distance between the surface of the water and the top of the filter must be at least 20 cm"

Deci se pare ca nu.

Dar daca nu se poate sa cobori filtrul atunci ai putea ridica acvariul - nu e ideal dar asta e.

chestia insa e ca filtrul asta e prea mare pt acvariul tau si eu zic ca nu are rost sa-l iei.
inteleg ideea cu upgrade-ul posibil viitor, dar nu e necesar sa iei acum.

daca vrei totusi neaparat filtru extern la acest acvariu, atunci cauta un SUNSUN Nano HW-603B, e vreo 150 lei si e mai mic deci sigur merge pus langa acvariu
flondorel wrote:As putea sa mut totul intr-o zi din acvariul vechi si practic am un acvariu nou gata ciclat.
Tinand cont ca volumul apei e de 3x ori mai mare dar in el sunt fix aceleasi bacterii si animale din acvariul vechi ar trebuii sa reprezinte un plus,nu?

da e corect.

singura problema este sa aclimatizezi animalele.

ciclarea e una, aclimatizarea e alta, sunt 2 lucruri diferite si ambele trebuie luate in considerare.

cand muti pietrele si materialele filtrante impreuna cu animalele, ciclarea este rezolvata, dar nu si aclimatizarea

de aia am zis ca cel mai bine este sa muti apa si animalele din acvariul vechi in acvariul cel nou (care e fara apa), apoi sa completezi treptat (1-2-3 zile) cu apa nou preparata pana umpli acvariul cel nou.
flondorel wrote:Daca mut tot materialul filtrant inclusiv pietrele si toate animalele nu voi intra intr-un ciclu nou al acvariului...nu?

pai nu, tocmai asta zic eu, ca bacteriile (adica pietrele si materialul filtrant) trebuie mutate odata cu pestii

Bacteriile traiesc pe suprafete (in piatra,nisip, material filtrant sau pe sticla etc) nu in coloana de apa. Deci pe scurt noi nu "ciclam apa", ciclam pietrele.

flondorel wrote:
Zici de aclimatizarea animalelor.... Dar daca apa este de la aceeasi sursa, folosit acelasi sistem de osmoza si aceeasi sare si fix salinitatea din acvariul vechi, si temp la fel si animalele vor sta doar 10 sec in afara apei cat le mut 2 metri.... Teoretic nu e nevoie de nici o aclimatizare, sau mai sunt niste variabile referitoare la vechimea apei pe care nu le cunosc?


pai ar mai fi PH-ul - e putin probabil sa ai acelasi ph la apa cea noua
teoretic daca salinitatea, temperatura si ph-ul sunt aproximativ la fel, da, nu ai nevoi de aclimatizare

in practica insa e mai complicat sa aduci si PH-ul la acelasi nivel decat sa aclimatizezi direct in acvariul cel nou, punand apa noua peste apa veche pana se umple

eu nu as risca

bacteriile traiesc atat timp cat au ce manca... intr-un acvariu nou, nu au ce manca daca nu exista animale care sa produca compusi ai azotului.
deci mutatul materialului filtrant deja colonizat si lasatul lui acolo este in cel mai bun caz inutil.
probabil nu vor muri in 2-3 zile suficiente bacterii incat sa conteze, dar nici nu va ajuta la nimic.

in afara de asta, tocmai vei fi scos niste bacterii din acvariul vechi, deci daca nu esti atent si hranesti la fel s-ar putea sa te trezesti cu amoniac acolo, in functie de cate bacterii au ramas.

deci nu mi se pare o idee buna asta cu mutatul doar bacteriilor

intrucat urmeaza sa fac si eu acelasi gen de mutare, m-am gandit si voi proceda asa:
- umplu acvariul nou cu apa, setez tot ca sa fie functional etc
- mut niste material filtrant din acvariu vechi, dar mut si 2-3 pesti odata cu el ca sa aiba bacteriile alea ce manca
- incep sa transfer pe rand cate un coral, cate un peste etc, respectand tot timpul ideea ca daca mut pesti, trebuie sa mut si suport pt bacterii (material filtrant sau piatra) si vice versa - coralii nu prea conteaza, ca ei nu produc amoniac suficient incat sa conteze

eu am avantajul ca nu ma grabeste nimic si pot sa fac transferul pe rand - oricum toate animalele trebuie aclimatizate, deci e cumva mai comod pt mine sa le aclimatizez pe rand, desi va dura mai mult tot procesul - pe de alt aparte, eu de fapt nici nu voi muta tot, ca ramane si acvariul vechi, deci asta e cea mai buna solutie pt mine

daca insa nu ai timp / nu vrei/ nu poti sa faci treptat, atunci toate animalele si bacteriile e bine sa fie mutate o data

cel mai simplu si mai safe este asa:
- pui cat de multa apa se poate din acvariul vechi in acvariul nou, apoi muti animalele si pietrele etc - faci asta ca sa nu ai probleme cu aclmatizarea animalelor
- vii apoi cu apa noua in acvariul cel nou, pana se umple, dar o faci treptat, tocmai ca sa nu sochezi animalele

pentru asta ar fi bine sa ai unde stoca mai multa apa, dar cred ca e ok si daca o prepari pe masura ce completezi, ca in felul asta le dai timp animalelor sa se aclimatizeze
foarte fain acvariul - eu zic ca e ok cu proiectoarele alea de 50W.

tuburile de la osram sunt faine, dar vad ca cel mai puternic are jumatate din lumenii unui proiector, asta pe de o parte, iar pe de alta parte la inaltimea de 60cm coloana de apa e nevoie de forta de penetrare si nu cred ca ledurile individuale din tuburile Osram au cum sa penetreze pana la fund.

de ventilatie oricum va fi nevoie in acel capac, chiar si in absenta oricarei surse de lumina/ caldura, pentru ca tot va fi evaporare si condens.
da asta voiam sa zic si eu, probabil vor fi ok dar lumina de la ele e f concentrara deci o idee ar fi sa iei mai multe de putere mai mica in loc de mai putine de putere mai mare

acum nu stiu ce inaltime are acvariul, avand in vedere ca e f mare, ca apa reduce penetrarea luminii, dar daca inaltimea nu depaseste 50 cm eu as lua proiectoare de maxim 30W.
nu inteleg de ce nu faci o incercare:
- umpli groapa cu apa
- iei cel mai mare filtru de iaz pe care ti-l permiti
- iei niste plante de apa
- iei 5 bucati crapi din aia din hornbach

si vezi ce se intampla peste vara.

cel mai probabil e ca o sa faci crescatorie de broaste si tantari cum zici tu, dar ideea e ca nu vei fi cheltuit multi bani, ca filtrul il poti refolosi dupa ce amenajezi calumea iazul sau il poti vinde.

din cate am vazut eu pe youtube, ca ma intereseaza si urmaresc tot ce tine de apa si pesti, la un iaz e f importanta si filtrarea mecanica + UV, nu numai cea biologica, deci sanse sa mearga asa doar cu un filtru sunt mici, dar daca nu merge macar incerci, inveti cate ceva si cand o sa ai bani / timp faci ceva calumea.
latime 50 inaltime tot 50

vezi si aici
https://www.aquasabi.com/aquascaping-wiki_aquarium_the-best-dimensions-for-your-aquarium

dar cel mai bine ar fi sa faci acvariul de 90 cm lungime, nu de 80, asta pentru ca cele mai multe lampi/ neoane etc pt acvaristica sunt facute pentru acvarii de 60/90/120 cm deci ai optiuni mai multe ref la lumina
in primul rand e clar ca tu trebuie sa porti papuci de casa cand umbli la acvarii, ca vad ca esti norocos tare.
recomand niste Crocs sau echivalent, sa fie macar 3 cm de plastic acolo :-))

in al doilea rand, diseara cum ajung acasa bag si eu multimetrul in acvariu, ca tocmai mi-am luat unul saptamana trecuta :-)

ref la incalzire, eu am pus incalzitorul eheim pe controller din ala cheap-osenie chinezeasca si schimb senzorul anual - pana acum nu am avut probleme bat in lemn

referitor la lectii neinvatate - duminica a fost pana de curent la mine, robotul de la Enel zicea ca va dura 3 ore
mi-au tremurat un pic chilotii ca UPS-ul meu e pe duca, dar pana la urma a durat doar 1 ora, timp in care am avut ragaz sa meditez la backup-ul pe care tot zic ca il cumpar de mai bine de juma de an
si oricum mi-am dat seama ca imi trebuie backup la pompa de recirculare mai degraba decat la pompa de valuri, ceea ce complica lucrurile ca e pe 24V nu pe 12 si baterii nu se gasesc, deci tre' sa pun in serie etc
fa si tu un calcul sa ai in jur de 5 cm de substrat total: 60 x 30 x 5 = 9 litri max
ref la cat sa cumperi, substratul la un plantat e bine sa fie vreo 4-5 centimetri, in medie

deci inmultesti 4-5cm cu baza acvariului si obtii volumul aproximativ al substratului necesar, in litri

apoi citesti ce scrie pe punga :-))

referitor la ce substrat sa cumperi, ce trebuie sa stii este ca la un plantat este recomandat (desi nu obligatoriu) sa se puna mai intai un substrat fertil (1-2 cm) care sa fie apoi acoperit cu un subtrat inert (3-4 cm)

in general vorbind, nu prea ai cum sa dai gres cu aproape orice substrat fertil de la firmele mari cum sunt JBL, Dennerle, Tropica, Ada

substratul inert poate fi absolut de oricare iti place tie, daca e special pt acvaristica si nu e calcaros

sau vezi pe net un acvariu plantat frumos si afli ce substrat s-a folosit
eu de exemplu la plantatul meu din semnatura am folosit Dennerle Deponit Mix acoperit cu JBL Manado
in primul rand esti convinsa ca acvariul e ciclat / filtrarea biologica e corespunzatoare si ca nu ai nitriti in apa? ca poti sa pui cate tratamente vrei, daca apa nu e ok e putin probabil sa rezolvi.

daca filtrarea e ok, atunci pune o jumatate / sau mai bine o treime de pastila de eritromicina.
rogi la farmacie sa-ti dea, ii zici ca e pentru peste.
Iei o instalatie de osmoza cheala si un cartus separat de reminalizare (el costa max 50 lei) si folosesti doar la acvariu.
Instalatiile de osmoza pt baut sunt mai scumpe pt ca au pompa sau/si rezervor sau/si baterie, nu pentru ca au cartus de remineralizare, iar la acvariu nu ai nevoie de chestiile astea.

Exemplu, prima cautare pe google, nu zic sa iei din asta, e doar exemplu
https://www.filtretomas.ro/product/cartus-remineralizare-osmoza-inversa-aimro/

Dar nu stiu daca ai nevoie de cartusul ala de remineralizare.
Poti sa iei instalatie cheala, sa combini apa de osmoza cu apa de la retea si sa mai adaugi direct in acvariu ce iti lipseste (de ex. fier pt ca cartusul ala de remineralizare oricum nu o sa-ti adauge fier suficient pt plante).

iar cartusul de remineralizare mai si creste ph-ul apei, ceea ce de obicei nu ne dorim la un acvariu.
nu cred ca poate sa-ti spuna cineva daca e ok sau nu

teoretic ar trebui sa fie ok pentru ca ciobitura nu este intr-un loc care sa fie apasat de greutatea apei

dar pe de alta parte nu ai cum sa stii daca nu exista fisuri microscopice in masa acelei foi de sticla, deci eu unul nu as folosi acest acvariu pe post de display

l-as folosi maxim ca utilitar, eventual umplut pana sub ciobitura
 
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com