dan-iulian wrote:... Aurica se calmeaza si mananca rame dintre degete!
Ceva noutati?
Cand ne vedem?
Pai. Aurica a recidivat cu sariturile. O deranjeaza orice unduire la suprafata apei. Am strambat duzele de la filtre sa bata sub apa. Din cand in cand mai face cate un salt de control.
Necazul e ca a facut ceata pe unul din ochi, nu e foarte evident trebuie privit de aproape cu atentie. Inca nu stiu daca sa ma ingrijorez. Ieri dupa schimbul de apa si-a mai tras si o chelfaneala cu masculul. De cand are pui este extrem de agresiva. Curatenia in acvariu a suferit un pic, pentru ca mananc bataie la greu. Am julituri pe mana. Puii au crescut in ritm alert au intre 4-7 cm. Am promis o parte dintre ei ii voi duce prin Ardeal pe 3 mai. Daca doriti aveti prioritate la alegerea lor (PM).
Fac un filmulet nou azi-maine.
Severus wrote:Dragilor,
Grasanii aia rosii (portocalii) sunt frumosi, destepti, prietenosi, dar pui nu au facut pana acum.
Ori sunt toti trei masculi ori au vreo dereglare, nu stiu ce sa zic.
In prezent caut o femela Golden Severum sa vadem daca asa iese ceva, dar nu prea gasesc.
... Si evident, doresc sa mai fac ceva loc in acvariu.
Orice ajutor este bine venit.
Va doresc o duminca placuta.
Ei? Nimic? Eu am un mascul red spotted cu 2 femele golden (zic) maricele (+20 cm) de vreun an... nici nu se baga in seama... sau poate ma insel eu si sunt toti masculi... mai e si un green pe acolo (15 cm - presupus mascul). Nu exista interactiuni de genul imperechere intre ei. Ma gandesc ca poate nu se plac din cauza culorilor?
koala wrote:Bah, ce e cu jandarmu' ala (Danio malabaricus) acolo? N-ai putut sa-l prinzi?
Nici n-am incercat se descurca el... fratii au pierit natural, sunt sensibili la oxigenare si le-am decuplat pompa vreo cateva zile. Acu am pus un spray-bar si oxigenul e ok. Mai sunt si vreo 4 cory pacolo
Au trecut cateva zile si deocadata e armonie! S-a modificat peisaju! Au inceput sa mute diverse, isi fac loc de pus oua... le trag maine si un schimb masiv de apa si cresc la 27-28 gr acu au 25. Astept cu nerabdare sa se intample evenimentu!
koala wrote:Imi plac ciocolatile... ai sigur un mascul acolo + 2 femele... de al 4-lea nu-s sigur, ca n-a stat la "poza".
Treaba a evoluat. Avem o pereche de ciocolate aleasa! O femela, iar de al patrulea nu sunt inca 100% sigur... poate fi un mascul mai mic... am sa fac poze individuale poate ma ajutati (vor fi de dat in curand - pastram perechea).
Revenind la topic:
Am dat drumul la distractie. S-au aprins ca decorul de Craciun! Danseaza in draci
Dan P wrote:De unde ai luat doamna?
Masculul meu este 50% EBJD parca as face un experiment daca as gasi o doamna
Ehe asta fac si eu! si masculul meu provine din pereche combinata. Electrica o am de la fiul meu imprumut... O are de la Maxipet, o creste de vreun an si jumatate... si mai are una mai frumoasa. Am dus munca de convingere serioasa.
Daca ies pui ... va abonez.
asta-i acvariul golanului meu:
by koala: Mi-am permis sa dichisesc oleaca linku' ala de Youtube. Sper ca nu-i bai!
N-am pretentii de biotop... totusi... parca lipseste ceva. Daca fac rost de o craca de salcie creata, de 1 m si o suspend in partea de sus?
Introdus pestii ieri. Schimb masiv de apa.
Temperatura: 28 gr.
Mascul : 16,5 cm
Femela electrica: 13 cm
Masculul se da pe langa plasa, da cu botul, se unduie putin, dar nu sta prea mult pe acolo, electrica la fel (nu pare deloc speriata mai degraba curioasa).
Mananca putin, iar culorile masculului s-au estompat ....
Confirm. La Severumi am 2 specii de plante: Cryptocoryne pontederiifolia si Cryptocoryne wendtii, singurele pe care nu le-au halit. Mai trag de ele dar le lasa sa creasca.... Am incercat cu cel putin 15 specii de verdeata... pe parcursul a circa 2 ani. Echinodorusii tin max o luna, la Anubias halesc frunzele proaspete - musca din ele ca omida. Cel mai repede dispare Elodeea in max 2 zile raman bete si tot asa... etc.
Ehehee era simplu sa fi mers cu ”santaju”... astia mici is mai isteti, greu se lasa prinsi.
Am garantat ca n-o sa ia bataie de la Ionica , ca vor iesii cel putin 100 de pui electrici si ca incaseaza o gramada de bani pe ei - la pusculita! si am primit acceptul sa preiau o femela electrica.
Acu sincer am emotii.... sa nu pateasca aia albastra pocinogu ca ma spanzura asta mic.
Mascul : 16 cm
Femela 9-10 cm
bazin 100x40x50
Ma gandeam asa :
1. sa modific toata amenajarea in bazin
2. sa creez 2 locuri de ascuns : colt stanga - colt dreapta si sa las mijlocul liber
3. sa pun o plasa de separatie intre cele doua zone... cateva zile (2-3?)
4. Apoi sa le da drumul la joaca!
Pentru redecorare am la dispozitie:
- pietris 2-4 mm o fi ok? sa revin la nisip fin?
- vreo 6 kg de spartura de lava sa completez substratul? (era pentru filtre dar am completat cu matrix)
- o craca de salcie verde si o buturuga,
- 2 echionodorusi la ghiveci.
- un ghiveci rasturnat
Inca nu stiu cum o sa le combin. Ceva sfaturi?
N-am identificat ce au avut, desi am intors netu pe dos. Treaba e ca: - 5 zile de caldura tropicala (30 grade) - doze (la 2 zile) de verde de malahit (50 ml la 600 l apa) - cateva linguri de sare La Hypselecara au disparut mizeriile alea, pestele vioi i s-au aprins culorile de parca vine mos Craciun (e un mascul pe acolo de ii da tarcoale). La Severum - nodulii aia din aprioare sunt tot acolo, fara ca pestele sa dea vreun semn de boala... asa ca o trec la neelucidate pana o baga cineva de seama. Ape limpezi.
koala wrote:
- comportamentul pestelui s-a schimbat DUPA ce-ai facut modificarea aia cu neoanele?... adica, dupa ce ai renuntat la tuburile fluorescente si ai pus ledurile?
- daca DA, atunci Aurica ta e deranjata de felul in care se reflecta lumina in apa.
- este adevarat ca astronotusii se pot "juca" cu diverse obiecte, dar se intampla cand sunt singuri... nu cand sunt pereche. Si, nici nu-i apuca din senin, fara frun' motiv.
Am adaugat lampile led la sistemul existent cu neoane, ca lumina de zi, neoane se aprind doar dupa amiaza pana seara.
Asta am banuit si eu... o reflexie la suprafata, asa ca am scufundat ledurile la cca 3-4 cm sub nivelul apei... apoi am mutat-o cu vreo juma de metru, pe centru... tot degeaba, acelasi colt acelasi splash.
O sa radeti... De dimineata, m-am apucat si am mutat toata mobila din acvariu. Am mai scos, le-am schimbat intre ele.... Degeaba.
Satul de chin am stins lumina si mi-am vazut de altele...
Acu pe seara aprins lumina... pleosc!!!!
Ma apuca dracii si bag capul in capac! si gasesc vreo 2-3 gramezi de ouaaaaa de pomacea grupate in rama capacului - pitite vederii mele! Le dezlipesc cu blandete ... plm ca le-am terciut! si le-am dat supliment de hrana!!! au bagat si aia mici la ghiozdan.
Si
THE END
Aurica se calmeaza si mananca rame dintre degete!
Am un sistem de iluminat cu 6 t5/25w cu aprindere 2x2x2. Nu le aprind pe toate decat foarte rar.
Vreau sa schimb neoanele cu leduri... si am incercat cu 2 bare de 54 cm (2x8 w consum fata de 2x25 w - la neoane), fara sa modific vechea instalatie. Am constatat ca 2 astfet de bare submersibile pot face o lumina suficienta si directionata lasand capetele (sau mijlocul acvariului) in penumbra. Se pot monta in capac sau pe geam cu ventuze. Se creaza un efect care imi place foarte mult si o economie majora de energie...
Oricum am mutat si barele si cablurile aferente... fara efect - Imediat ce aprind neoanele Aurica sare la bataie in acelasi colt ... Am banuit ca poate o deranjeaza jetul de apa produs de duzele flitrului la suprafata, in acel colt... , le-am orientat submers... n-a mers... tot acolo sare. In dimineata asta am mutat o buturuga mare ce ajunge la suprafata apei in locul cu pricina... asteptam ...
Pana acum n-am reusit sa inteleg ce o deranjeaza in acel colt... Am citit insa ca oscarii pot face astfel de obsesii pentru obiecte de prin acvariu. Cand era mai mica plimba o nuca de cocos. Numai ca in cazul de fata e vorba de o impresie la suprafata apei pe care nu reusesc sa o identific... totusi n-am schimbat nimic la capac.
Cata rautate domne la unii! Io sunt cuminte nu vreau ban! Mai am nevoie de sfaturile voastre!
De vreo 4-5 zile am adaugat o lampa led noua in capac... eu am capac model vechi cu neoane.
Ehee pe Aurica au apucat-o dracii si sare s-o haleasca. Splas-uri, apa zgomote... e neobosita o tinea asa cate o ora, balamuc mare incepuse sa ma ia de cap!
Fiind lampa submersibila(!) azi am scos-o din capac si am mutat-o pe geamul din fata cu ventuze... deocamdata pare sa se fi potolit!
P.S. Azi am dat 15 pui... nici nu se cunoaste...
Tot azi am adaugat un filtru JBL1501, ... asa cum va spuneam incepea sa-mi cedeze filtrarea de la cata mizerie fac astia mici. Am pastrat in el bilele de la fabrica pe raftul de jos, 1 litru matrix, un sertar cu siporax, si ultimul cu buretele inclus. Acu sa vedem daca am rezolvat ceva...
Salutare,
Bazin: 160x60x60 cm.
Filtrare: 2 canistre JBL e1901 (burete grosier, ceramica, matrix, vata - de hote pe iesire).
Schimburi de apa saptamanale 50-60%.
Populatie:
-severumi 4 intre 14-20 cm
- Hypselecara temporalis: 4 bc. cca 15 cm (astept formarea unei perechi)
- 2 EBJD cca 8-9 cm
- 2 scalari cca 18 cm inaltime
- pleco 2 bc cca 7-8 cm
- severumi mici 3 bc 4-6 cm
1. La o femela de Hypselecara temporalis au aparut de 2-3 zile cateva filamente albe cca 1 mm, ce ies din piele, la baza cozii, asa cum se vede in foto, au aspect de viermi?!
2. La unul dintre Severumi (ii are de mult timp - au disparut apoi au reaparut) sunt cativa noduli alb-transpareti, cca 0,5-1 mm, pe inotatoarea dorsala si pe codala (foto).
Nu am reusit sa identific cauza sau tratamentul adecvat pentru nici una dintre probleme... asa ca apelez la ajutorul forumului.
Inca o informatie:
Hypselecara i-am procurat de la ”crescatorie” (RD) acum vreo 2-3 luni, au stat in carantina 1 luna tratati cu spirohexol 7 zile + 7 zile, apoi 3+3 zile baktopur, impreuna cu 3 severumi red spotted cu gauri in cap... proveneau din acelasi bazin (severumii i-am vazut abia acasa ce probleme au... intre timp, au bazin separat si par sa-si fi revenit - activi, mancaciosi - tesutul din gauri are un aspect alb fara a avansa, insa gaurile nu s-au astupat si presupun ca nici nu se va intampla...).
dan-iulian wrote:Stiu ca ma risc, dar nu ma pot abtine!
Maestre 7-8 pui ... opresc?
Sa mor de nu ma bate gandul... vorbesc serios!
- mai lasa-ma 2-3 saptamani, ca ma decid pana atunci. Oricum sunt inca mici, poti sa ii lasi cu parintii inca 2-3 luni.
- poate, daca ii amenint "cu exilul" pe fraierii mei, se decid si ei sa s-apuce de treaba. - trebuie sa vorbesc cu amicul de la care i-am luat, ca sa pot sa-i dau inapoi.
Oricum, daca e sa facem manevra, o sa vin pana la tine la Targoviste... merci pentru intentie!
Maestre... pentru matale sunt in stare sa-i dau paia mari! Am sa dau din ei cativa sa imputinez efectivul. Pastrez 20-30, cei mai mari, ca frumosi sunt toti, cat ii vor suporta parintii si bazinul. Imi mananca si urechile... is vreo 70 +/- le dau : graunte tetra, artemia, si la 2 zile mixtura de inima de vita reteta coralis.... Incep sa caut rame pentru tocana, am un loc curat cu rame de gradina la mosie.
Am ramas dator cu vesti. Bazinul a fost declarat oficial proprietatea fiului meu!
Filtrarea se face cu 2 canistre JBL 1901 pline cu de toate: bile, siporax, matrix, spartura de lava, un burete grosier pe intrare si nitel perlon pe iesire pentru apa cristal.
Schimburi de apa la 7-10 zile 40-60 %, deocamdata la furtun (instalatia cu picatura s-a blocat din cauza scurgerii - n-am reusit racordarea la canalizare, probleme...)
Sa adaug niste carbune in filtre? mhh... pentru reducerea clorului am luat un bidon de Biotopol.
A fost populat de prin decembrie cu ce aveam deja prin casa... Apoi s-au tot adunat pana a iesit ghiveci E si ca sa nu va plictisesc mai mult, iaca un filmulet in regie proprie din seara asta: