[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Anubias
Forum Index » Profile for Anubias » Messages posted by Anubias

Daca mai faci poze, trage draperiile in spate, si fa complet intuneric in camera/bucatarie. Pe de o parte nu se mai vede reflexia blocului de vizavi si conturul tau in acvariu ; iar pe de alta parte se va vedea mai bine acvariul in sine. In rest, success in continuare cu noul tau acvariu!
Scuze, am gasit unde ai postat detaliile acvariului tau. Ignora cererea de lamurire, si scuze tuturor de offtopic.
viulian wrote:E normal ?

Pana se cicleaza acvariul, orice e "normal". Suna aiurea, insa asa e pentru ca nu ai un acvariu ciclat. Deci ai un acvariu anormal, asadar, intr-un acvariu anormal, orice anomalie e normala. Schimba la 3 zile 15-20% din apa, nu da multa mancare pestilor, nu spala mediile filtrante deloc (nici macar cu apa din acvariu). Si dupa cum ziceam in alt post undeva, ai rabdare sa se cicleze acvariul.

Offtopic: Pana la urma ce acvariu ti-ai luat? Ai scris asta undeva in alt post, ca nu am observat?
Bine ai venit pe forum! Ce sa zicem? Zicem ca ai cam populat acvariile cu prea multi pesti . Citeste aici. Legat de poza, acvariul pare aranjat cu destul gust. Chiar daca in poza nu e cine stie ce, exista mult potential (mai cresc plantele). Pune niste autocolant de culoare inchisa (negru sau albastru) pe spatele acvariului, ca sa ai un contrast mai bun al culorilor.
Bravo! Si eu am acelasi sistem, si n-am avut probleme.
Ai calibrat senzorul de pH?
lazarginel wrote:Deci daca ar fi sa imi iau filtru tot Eheim as lua

Amin
Daca ai cumparat neon uv din ala care se folosesc in discoteci (asa numita black light care ne fac tricourile albe sa lumineze), degeaba l-ai luat. Nu ajuta la nimic. Lampile UV sunt utile, insa aceste lampi vin incastrate in containere astfel incat sa nu se vada lumina lor, pentru ca dauneaza foarte tare ochilor (atat noua cat si pestilor).

Din cate ai povestit, sunt sigur ca nu ai luat ce trebuie. Ce cred ca ce ai vrut sa achizitionezi este asa ceva.
Nu prea am cu ce sa te mai "cert" inafara de ce au zis antevorbitorii. O singura mentiune in plus doar. Modifica termostatul pentru 22-23 de grade. Nu 28, ca este prea mult in orice caz. Explicatia urmeaza.

Rolul termostatului e sa nu lase apa sa scada sub o anumita limita. In cazul asta limita pe care trebuie sa i-o fixezi este la capatul inferior al plajei de temperaturi acceptabile plantelor si pestilor tai. Daca ai avea un water-chiller, pe acela ar trebui sa il fixezi pe la 27-28 de grade, ca temperatura ei sa nu urce peste acea temperatura care reprezinta limita superioara a temperaturilor. Si oricum, nu te ingrijora, acel neon pe care il ai care lumineaza (desi teoretic i se zice lumina rece), se incalzeste destul de bine, si implicit prin inductie termica si apa se incalzeste. Deci temperatura in acvariul tau va fi seara peste temperatura setata de termostat.

Cam atat despre termostat. In rest ai grija cu mancarea pestilor. Motivul pentru care nu ar trebui sa ii hranesti (sau ii hranesti muuult mai zgarcit), este ca ai ales sa faci ciclarea acvariului cu pesti, nu fara. In felul asta tu ai acolo un acvariu neciclat in care arunci materie prima (mancarea) pentru productia de amoniac/nitriti/nitrati (in ordine descrescatoare a toxicitatii). Tocmai ca nu e ciclat, la inceput amoniacul va urca pana in tavan, pe urma nitritii, si in final nitratii (de care scapi la schimburile de apa). Insa acest ciclu va dura 2-4 saptamani (daca nu mai mult). Sa te astepti la cate o explozie de alge pana la stabilizare, insa nu te dezamagi.

Cred ca dintre toate calitatile necesare ingrijirii unui acvariu (dedicatie, atentie la detalii, pasiune, rabdare, experienta, etc, etc), rabdarea este cea mai importanta (din punctul meu de vedere). Fara ea, nimic nu merge la un acvariu. Asa ca aduna cata ai, daca nu mai gasesti cumpara ceva de la magazin, si serveste-o intinsa pe paine la un pahar de ceai dimineata, caci vei avea nevoie. Si daca vei face asa, iti va place asa de mult acvariul cand se va maturiza, incat te vei trezi ca iti chemi prietenii in vizita si abia pe urma realizezi ca de fapt vroiai doar sa le arati acvariul.

Dar pentru asta, nu te pripi cu nimic. Hai noroc!
Si ca sa imi apar numele , du-te jos in curte si cauta o pietricica cam cat un ou de gaina (mai colturoasa asa), si cand cumperi plante, ia si o anubias nana. Dupa ce speli piatra bine de tot, ii legi radacina anubiasului de acea piatra (de ex. cu un fir de naylon) si poti s-o pui in fata. Mie imi place foarte mult aceasta planta (dovada nick-ul meu ), si cred ca este cea mai rezistenta si nepretentioasa planta din cate stiu eu.

Eventual gogloeste-o, ca sa mai afli de ea.
BlackAdder wrote:Preturile pe care le-ai estimat sunt nitel cam mici mai ales ca le-ai aproximat pe un an. Mai ales cele pentru fertilizanti....aici chiar as zice 10-20 lei pe luna pentru un acvariu mediu de vreo 100-120 litri.

Dupa cum mentiona si Ozi, este un acvariu mai mic decat cel pe care-l mentionezi. Pe de alta parte am spus-o: preturile sunt informative, bineinteles ca erori in estimare pot veni din ce cantitati se folosesc, precum si din ce produse se folosesc (mai scumpe sau mai ieftine). Ramane la alegerea lui viulian sa aleaga cat fertilizeaza, si cu ce.

Legat de propunerea lui Horatiu, este foarte buna. Ramane ca cineva din Bucuresti (unde locuieste viulian in prezent) sa il ajute cu propuneri concrete, avand in vedere si ce se gaseste, si unde, si la ce pret.
Sau vorba aia in baie... pentru momentele cand totii suntem egali , sa iti clatesti ochii, ca pe urma ai de clatit si alt capat.
Sper sa se prinda lumea ca e gluma.
Mersi de felicitari baieti!
Anubias wrote:Legat de incercari, mai am o incercare si mai mare in viitorul apropiat. Dar nu vreau sa dau detalii inca. Stay tuned...
Dupa cum ziceam, am mai avut o incercare de trecut. Si se pare ca a trecut cu bine. De ieri sunt si taticul unui baietel de 3.6 kg si 50 cm. Dau o virtuala tuturor!
Din cate stiu eu, nu. Dar asta nu inseamna ca nu s-ar putea daca mai-marii ar dori asta. :-)
viulian wrote:- Cat de 'messy' este sa cureti un filtru interior ? Am inteles ca atunci cand vrei sa scoti buretele, te trezesti cu toata mizeria ca se revarsa inapoi in acvariu. Am vazut ca multi prefera un filtru exterior, care pe langa faptul ca are mai mult burete (mai multe bacterii + mai multa putere de curatare) este si mult mai 'igienic pentru acvariu' de curatat.

Un filtru extern e avantajos pentru ca asigura o filtrare mai buna din cauza volumului filtrant mai mare. Si da, cel interior, cand il scoti din apa, tulbura un pic apa. Insa nu e ceva dezastruos. Oricum, dupa ce ai curatat filtrul si l-ai repus in functiune, in jumate de ora nu mai observi mare lucru, iar peste noapte il face cristal inapoi (asta daca nu ai apa tulbure din alte motive, gen alge.
viulian wrote:Si ar mai fi o problema. La filtrul interior se spune ca poti regla jetul de apa pe orizontala suprafetei apei, si in asa fel obtii si aerare. Cu un filtru exterior se poate face aceiasi manevra ?

Asta nu mai e o problema in ziua de azi.

viulian wrote:- Cu un set de testere (cum ar fi acesta: http://www.urbanpets.ro/product_info.php/cPath/21_251_315/products_id/1932?osCsid=eb87b31243c6257b6aed58d6fa40d625 ) cam cate masuratori se pot face ? Sa zicem ca vreau sa masor apa la 2 zile (la inceput o masor ca sunt curios cum evolueaza ciclul azotului, unde am vazut ca multe trebuie sa convearga spre zero dupa ce ating un maxim de potential, mai putin nitratii care se tot acumuleaza ma rog si schimbi apa des). Dar cate masuratori se pot efectua cu el ? In cat timp trebuie sa mai cumpar inca unul ?

Eh, aici nu prea stiu raspunsul. Las pe altii sa raspunda.
Nu dublu. Mai bine din sticla mai groasa (10-12).
Consumabilele unui acvariu sunt:

- neoanele (1 data pe an), pentru ca tuburile obosesc. Asta doar daca tii la plante. Daca nu te intereseaza plantele, atunci nu trebuie, pentru ca tuburile mai functioneaza (deci vezi pestii), dar calitate luminii scade, ceea ce plantele simt. Sa zicem 30..50 ron (depinde si de cate tuburi ai)
- bureti de filtru o data la 1 an, sau 18 luni. Poate 5 ron.
- reumplerea CO2. Cam 20..30 ron
- mancare pentru pesti. Cam 10..15 ron.
- eventualele tratamente. Cam 10..20 ron.
- fertilizanti pentru plante. Cam 10..20 ron.
- energie electrica (lumina, filtru, incalzire). (nu stiu cat costa in Romania)
- apa (nu stiu cat costa in Romania)

Toate sumele de mai sus le-am aproximat pentru un an. Ignora chestiile care nu le vei folosi. Preturile le-am aproximat in euro, si pe urma am inmultit cu 3 sa dea ron, deci sunt estimative. Dar zic eu nici nerealiste. Insa tratamentele s-ar putea sa coste mai mult, caci vei gresi mai des la inceput.
Da, pentru ca apa oxigenata nu e un tratament impotriva oriaror alge. El se preteaza in special ciano-bacteriilor. Eu am scapat de astfel de alge cu H2O2.
Ei bine, dupa cateva zile de experiment, am ajuns la urmatoarele rezultate:
- temperatura camerei 23 de grade zi/noapte
- temperatura apei seara 27-28 de grade
- temperatura apei dimineata 25 de grade
- termostatul pus (din greseala, pentru ca e nou, si nu are gradatii cu temperatura) pe la 24-25 de grade

In conditiile astea mai am nevoie de chiller, sau nu? Ideea e ca din cate stiam aveam in trecut pe la 28-29 de grade seara, insa aveam o instalatie de iluminare de doar 96W. Acum am 117W. Teoretic, ai zice ca e mai multa energie disipata in apa, deci ar trebui sa fie mai cald.

Sau oare randamentul acestor tuburi sa fie mai bun? Tuburile actuale sunt Arcadia (doua plant pro, si unul marine white). Am pus si acel marine white, ca sa imi mai creasca CRI (sper ca nu am gresit), pentru ca cele doua plant-pro sunt destul de roz.

Intre timp m-am pre-ocupat cu o instalatie de schimbat apa (din pacate nu la picatura, din motive estetice personale). Daca iese misto, si nu mi-e rusine cu ea, am sa fac un topic aici in dyi, poate e utila cuiva. Dar inca nu e gata.

Forum Index » Profile for Anubias » Messages posted by Anubias
Go to: