[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
pt a aprinde un neon ai nevoie de un balast electronic si de fire, atat (adica nu starter, nu droser);
exista si balasturi care sunt facute sa aprinda 2 neoane, deci poate ti-ar fi bun unul din ala.
mai trebuie sa ai grija sa potrivesti puterea neonului cu cea a balastului si evident sa iei balast pt tipul de neon T5.

niste balasturi foarte bune sunt cele de la osram, dar asta nu inseamna ca nu poti sa folosesti si chinezariile care se gasesc de obicei la tarabe.
trebuie detalii ref la acvariu: de la volum la lumina, tot; ai topic pe undeva? ca nu mai tin minte
in general, BBA se abordeaza cu armele enumerate mai jos, dar trebuie determinata si o cauza, macar aproximativ, altfel va aparea in continuare

1. curatenie exemplara (aspirat substrat, schimburi de apa etc)
2. curatare mecanica a algei, cat este posibil (de ex daca ai pe lemne, poti sa scoti lemnele si sa le lasi la aer vreo ora sau aplici pe ele easy carbo daca ai)
2. easy carbo: supradozare de 2-3 ori fata de cat zice producatorul, de preferat in zonele afectate, cu o seringa (in lipsa easy carbo, se poate incerca local cu apa oxigenata, dar exista riscuri)
3. control fertilizare prin metoda lui Rubillar
4. stabilizare CO2 (multa lume zice ca BBA apare in tandem cu fluctuatiile de CO2)
5. prin citirea altor metode pe forum (pe subforumul de alge am numarat vreo 3-4 topice despre BBA, hai sa nu mai incepem inca unul in care scriem aceleasi lucruri)
nu e nevoie sa scoti radacinile din substrat ca sa replantezi, e suficient sa tai planta de la nivelul substratului; lasi radacinile vechi in substrat ca nu se intampla nimic ba poate mai scot ceva pui si plantezi firul unde doresti
volumul buteliei se alege in functie de cate drumuri esti dispus sa faci la centrul de incarcare )
(bine, oricum vei avea dificultati foarte mari sa incarci butelia de 0.5kg si ceva dificultati sa o incarci pe aia de 2 kg)

eu de ex nu sunt dispus sa fac mai mult de 1-2 drumuri pe an, pentru ca trebuie sa ma invoiesc de la munca (nu este program in w/e) si pt ca e foarte departe centrul de incarcare de mine, asa ca mi-as lua cea mai mare butelie de co2 care incape in dulap

si mai e ceva: cat timp esti cu butelia la incarcat, ph-ul acvariului se schimba, deci induci variatii despre care e bine sa fie cat mai rare si cat mai mici

pe scurt, 2 kg e foarte putin (0.5 kg sunt bani aruncati)

plus ca mai este si factorul cost: dupa cum bine ai observat, cresterea de capacitate la butelie este mai mare decat cresterea proportionala de pret (buteliile mai mari costa mai putin pe unitatea de volum), asa ca pt un efort financiar relativ mic obtii un avantaj de comoditate major
Multumesc
purigenul, da, in saculet, de fapt i-am furat niste dresuri nevesti-mii ca orice altceva am avut la indemana avea ochiuri prea mari :-)
BBA s-a oprit si da vizibil inapoi ca urmare a tratamentului cu easy carbo (15 ml la 300 litri brut) si/sau a fertilizarii doar cu KNO3 timp de aproape 1 saptamana (pana a aparut GSA pe geam, exact cum zice Rubillar)

acum vreo 3 saptamani am pus 200 ml de purigen in filtru si pot sa spun ca exista o imbunatatire a claritatii apei, care nu era totusi neclara, insa acum e cristal, ceea ce in combinatie cu sticla ultraclara a fetei acvariului face toti banii

am donat 6 cory green pt ca ridicau suspensii grosiere in apa si ca urmare apa s-a curatat imediat.

deci e bine. acu' pot sa ma re/apuc de rescaping.

http://www.youtube.com/watch?v=e7OkQZBTZfo
pestii sunt deja promisi, daca nu se concretizeaza, revin
multumesc
H
salut

am hotarat sa donez cei 6 cory green pe care ii am de vreo 2 luni, pt ca ridica mizeria de pe fund si acum mai nou vad ca au inceput sa dezradacineze si gazonul de elatyne hidropiper

pestii arata aproximativ ca aici

sunt sanatosi (provenienta Coralis), voiosi, maricei (4-5 cm) si cam porcusori

evident, ca sa-i pot dona mai intai trebuie sa-i prind, ceea ce nu va fi usor

asa ca, daca e cineva interesat, il rog sa ma anunte prin pm si apoi ma apuc sa-i prind

multam
H
wow, pozele sunt atat de misto incat parca nu-ti vine sa crezi ca nu sunt prelucrate!
exista topicuri despre filtre chiar aici pe forum. dupa mine, ai 2 solutii: una mai scumpa care se cheama Eheim (zgomot redus, fiabilitate f buna) sau una acceptabila ca pret care se cheama JBL (zgomot ceva mai mare, dar daca sta in dulap nu-i bai, fiabilitate buna)

astea 2 sunt cele mai folosite marci de filtre de pe la noi, din cate am vazut pe forum in ultimii ani, fara ca asta sa insemne ca alte marci nu sunt bune
as zice sa te feresti de Tetra, periodic apar pe forum topicuri cum ca ar curge

acum, ce este important sa stii:
- in mod normal filtrele externe se vand cu tot ce ai nevoie (materiale filtrante, coturi, furtune etc) asa incat doar sa le montezi, dar uneori se mai vand fara materiale filtrante, deci trebuie sa te asiguri ca intelegi ce cumperi
- atentie la debit, niciodata debitul real al filtrului nu este cel pe care il vezi pe cutie, pt ca ala este doar debitul pompei in gol; de ex. la JBL daca citesti cu atentie in manual o sa vezi ca debitul real este undeva la jumatate fata de ce vezi pe cutie
- debitul real al filtrului (pe ora) trebuie sa fie cam de 2-3 ori mai mare decat volumul de apa, asa ca la volumul tau de aprox 200 brut (undeva la 150 net, zic eu), ai nevoie de un filtru de 450 litri pe ora REALI - aici s-ar incadra JBL e901
- filtrele le cumperi de la magazinele online de acvaristica, nu pot sa spun nume ca sa nu fac reclama pe forum, dar n-ar trebui sa fie greu sa le gasesti pe google.

preturi foarte bune la JBL si uneori si la Eheim exista in Hornbach, daca ai posibilitatea sa iei cumva de acolo

mai citeste:

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/13357.page
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/13362.page
in afara de faptul ca mi-au depus minunatii de scalari (cei mai frumosi pesti pe care i-am avut vreodata), noutati majore nu sunt
am o mica problema cu niste BBA care nu vrea sa dea inapoi, dar e sub control

nu cred ca poti sa tai sticla cat timp fetele sunt lipite una de alta, adica nu vad cum s-ar putea face asa ceva, imi inchipui ca o sticla de asemenea grosime se taie numai la masina.
mie imi par blue gourami
Problema cu substratul nu e ca se vede rau, ci ca e prea grosier si ca probabil e calcaros.
pai intrebarea "cu ce se vor mai hrani bacteriile" nu prea are rost, pentru ca populatia de bacterii variaza cu cantitatea de "mancare" pt bacterii
adica pur si simplu noul filtru nu va fi plin de bacterii la capacitatea maxima
daca nu este papa suficient, o parte din bacterii mor. daca este, se inmultesc. problema exista doar cand ar fi amoniac de procesat, dar bacteriile nu mai au spatiu fizic sa se inmulteasca
da, e posibil sa existe compusi organici care sa dea suspensii in apa, de altfel colegul bitanu a zis la reactorul cu purigen i-a mai limpezit apa (un update recent nu am)

as incerca si eu niste purigen, dar fara reactor, ci direct in filtru ca nu mai am nici loc si nici nervi sa mai fac inca un reactor dupa ala de CO2...

pana una alta, eu zic totusi sa incerci cu fltrul ala intern, cine stie... chiar sunt curios
Koh-i-Noor wrote:Colegii nostri experimentati, din tara (si care scriu si pe forumuri) stiu de ceva vreme ca pentru o apa foarte curata nu e nevoie de tone de perlon sau filtre interne care sa ajute filtrele externe samd, ci e vorba de filtrare bio masiva

eu nu inteleg de ce filtrarea "bio masiva" ajuta la indepartarea suspensiilor din apa. filtrare bio inseamna ca filtrul proceseaza tot amoniacul si NO2 si-l transforma in NO3.
ce legatura are asta cu suspensiile din apa?

mie mi se pare ca suspensiile din apa sunt indepartate prin filtrare mecanica, nu biologica. sigur, mai intai ar fi folositor de aflat care este natura suspensiilor, ce sunt ele. daca de exemplu este vorba de particule de substrat, poti sa pui si 100 litri de matrix, nu vad cum ar disparea fara filtrare mecanica.

uite eu de exemplu, saptamana trecuta am scos niste plante din substrat si au aparut suspensii.

le-am rezolvat cu un filtru intern plin cu perlon pe care l-am lasat in acvariu vreo 3 zile (acvariu 300 brut, filtru aquael din ala mediu, dar isi face treaba)

nu zic ca filtrarea ta biologica este suficienta acum, chiar nu am idee, dar cred ca marirea filtrarii biologice nu va rezolva problema suspensiilor decat colateral, prin simplul fapt ca daca mai adaugi un filtru va creste si filtrarea mecanica.

deci eu zic, inainte sa te arunci la cumparat filtre externe, sa imprumuti de la cineva un filtru intern pe care sa-l umpli cu perlon si sa-l lasi in acvariu vreo cateva zle.
cum a reusit sa gaseasca singur poze?
aha. pai da-mi numarul lui de telefon sa-l sun. el este tot din suceava, presupun. si eu la fel, de asta ziceam sa ne intalnim la bucovina (sau undeva in centru daca e mai bine pt el), ca saptamana asta ma duc pe la parinti si o sa fiu in oras.
da-ne si adresa ta de acasa, te rog, vorbesc cu colegii si frumos ar fi sa ti le trimitem prin posta sau poate vine cineva dintre noi pana la Suceava...
ne-am putea intalni in fata la Bucovina vinerea asta in jur de 12?

Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to: