Dupa cateva luni bune de incercari, experimente si multa, multa documentare, am decis sa trec la un nou "nivel". Am ales cateva plante mai noi (fata de ce aveam initial). Deocamdata postez cateva poze cu ce a iesit, urmand sa revin cu detalii.
Orice parere/sfat/critica sunt binevenite.
PS: pozele sunt facute la scurt timp dupa schimbarea apei.
Intr-adevar, am modificat putin pozitia cioatei, si asta pentru ca am taiat o bucata consistenta din baza ei (apropo, nu am crezut ca lemnul de red moor poate fi atat de dur...); astfel am putut sa o mut putin mai in spate.
Bolovanii au inceput sa ma deranjeze si pe mine, ma gandesc sa ii "imbrac" in christmas sau fissidens moss (desi cel din urma am vazut ca se prinde ceva mai greu - il am pe cateva ramuri din cioata.
Didiplis-ul trece printr-o perioada nu foarte bune, observ ca i se rup varfurile in permanenta. Voi incerca sa il mul din dreapta putin mai in spate/centru; nu stiu cu ce sa vin in spatiul ramas...cred ca il voi vizita pe maestrul Victor pentru inspiratie
Din pacate nu dispun de foarte mult timp ca sa ma ocup indeaproape de acvariu, fiind destul de mult timp plecat. Uitandu-ma la acvarii precum al tauu si al altor colegi de forum, realizez ca mai am mult de munca...asa ca pana mai capat ceva experienta, incerc sa"experimentez" pe acvariul actual (care mi se parea enorm la inceput, iar acum constat ca este destul de mic
Mie imi place mult bazinul asta!
Bolovanii contrasteaza, coloristic vorbind, cu solul... si de-acolo e buba sesizata de Stefan.
Cred ca "patina timpului" va estompa diferentele de nuanta...
bsilviu2000 wrote:apropo, nu am crezut ca lemnul de red moor poate fi atat de dur...
Saptamana asta am avut si eu ceva red moor de taiat...m-au luat toti dracii
bsilviu2000 wrote:
Bolovanii au inceput sa ma deranjeze si pe mine, ma gandesc sa ii "imbrac" in christmas sau fissidens moss (desi cel din urma am vazut ca se prinde ceva mai greu - il am pe cateva ramuri din cioata.
S-ar putea sa fie o solutie. Poti incerca.
bsilviu2000 wrote:
Didiplis-ul trece printr-o perioada nu foarte bune, observ ca i se rup varfurile in permanenta. Voi incerca sa il mul din dreapta putin mai in spate/centru
Nu stiu cum ai neoanele dispuse in bazinul asta, dar ma gandesc ca poate datorita formei nu e iluminat destul de bine acolo in colt...
bsilviu2000 wrote:
Din pacate nu dispun de foarte mult timp ca sa ma ocup indeaproape de acvariu, fiind destul de mult timp plecat. Uitandu-ma la acvarii precum al tauu si al altor colegi de forum, realizez ca mai am mult de munca...asa ca pana mai capat ceva experienta, incerc sa"experimentez" pe acvariul actual (care mi se parea enorm la inceput, iar acum constat ca este destul de mic
Cu totii mai avem de munca, dar sa stii ca bazinul arata bine
koala wrote:Cred ca "patina timpului" va estompa diferentele de nuanta...
Cred ca te referi la niste alge care sa ii schimbe culoare inspre verzui. Intr-adevar asta s-ar putea sa dea un aspect mult mai fain si sa integreze bolovanii.
Da' de cand e pornit acvariul vad ca nimic nu vrea sa se prinda pe ei
Va multumesc pentru aprecieri. Ma bucur tare mult ca am reusit sa creez un mic "peisaj". Sper ca in timp sa il pot aduce la un nivel onorabil. Deocamdata experimentez si ma documentez.
Legat de bolovan, Stefan are mare dreptate: "patina timpului" il lasa indiferent; are mai mult de 6 luni in acvariu si nu se lipeste absolut nimic de el
Acum am o mica intrebare: cum ar fi mai bine sa procedez cu plantele care cresc foarte mult in lungime (cabomba & limnophila)? As taia varfurile si le-as replanta, dar parca nu imi vine sa arunc restul plantei....Pe de alta parte, in cazul limnophilei, radacinile sunt foarte intinse si atunci cand incerc sa le scot tulbur apa f f mult.
Pe viitor imi doresc sa aduc in acavariu cateva fire de Tonina belem si Eriocaulon setaceum. Vat despre o tufa pentru partea dreapta....sunt intr-o acuta lipsa de idei.Deocamdata
@dan.c.: Substratul este Aquatic Nature Ferti Soil Brown M.
bsilviu2000 wrote:Va multumesc pentru aprecieri. Ma bucur tare mult ca am reusit sa creez un mic "peisaj". Sper ca in timp sa il pot aduce la un nivel onorabil. Deocamdata experimentez si ma documentez.
Esti deja la un nivel onorabil, daca nu si mai mult. Cel putin asta e parerea mea.
bsilviu2000 wrote:
Acum am o mica intrebare: cum ar fi mai bine sa procedez cu plantele care cresc foarte mult in lungime (cabomba & limnophila)? As taia varfurile si le-as replanta, dar parca nu imi vine sa arunc restul plantei....
Dar nici nu trebuie sa arunci restul plantei. Replantezi varful, iar planta mama scoate alti pui sub taietura din mugurii latenti De altfel nici nu poti sa le inmultesti daca arunci partea batrana, vei avea tot timpul acelasi numar de fire nu?
bsilviu2000 wrote:
Pe de alta parte, in cazul limnophilei, radacinile sunt foarte intinse si atunci cand incerc sa le scot tulbur apa f f mult.
Pai zici ca ai aquatic nature fertisoil, deci banuiesc ca nu ai si substrat fertil sub el...mizeria care iese, detritus, o aspiri pe urma cu un furtun.
Sau, daca sunt foarte foarte mari radacinile si deranjezi si plantele de langa, doar trage-o un pic din substrat, cat sa iasa baza si cu inceputul radacinilor, pe care le tai la nivelul substratului.
De ceva vreme ma tot gandesc la posibilitatea introducerii in acvariul mai sus prezentat a 4 discusi. Stiu ca sunt foarte multe argumente contra, m-am documentat. Dar am vazut cativa colegi care au reusit sa "aclimatizeze" discusi in acvarii plantate, fara a intampina probleme majore.
In cazul de fata una din probleme ar fi cresterea temperaturii - in momentul de fata aceasta se situeaza undeva in jurul valorii de 26 de grade- Nu stiu cum vor reactiona plantele la o temperatura mai ridicata. Pe de alta parte, este evident ca va trebui sa renunt la mare parte din actualii locatari...
Astept cateva sfaturi/pareri, poate chiar de la cineva care a incercat un astfel de proiect.
PS: inainte de a arunca cu pietre , va rog sa retineti este doar un proiect; faptul ca am vazut cateva incercari reusite ma face sa ma gandesc la un astfel de proiect.
Discusii pot trai bine la temperaturi de 26-27 grade daca sunt maturi , ai mei discusi zilnic la schimbul de apa ajung sa aibe o temperatura in acvariu de 23-24 grade si nu am observat vreo problema la ei , doar 1 data cand am uitat sa bag incalzitorul in priza si ajunsese apa la 20 grade erau cam apatici , dar si-au revenit repede dupa un schimb de apa si ridicarea treptata a temperaturii. deci da poti sa ii tii la temperatura aia .
Fiecare colt , fiecare miscare , tot ce atingem este o dovada a existentei lui Dumnezeu
extern - JBL 1501 GL (dotat cu urmatoarele medii de filtrare:Burete, Micromec si Bio Balls)
Ma gandesc sa umplu filtrul intern cu unul din urmatoarele: eheim substrat pro ,spartura lava sau volkanit
Credeti ca ar imbunatati calitatea apei (eliminarea micilor particule care stau in suspensie)? Ar putea exista ceva efecte secundare asupra plantelor/pestilor?
Volkanit? Eliminarea particulelor fine o face: perlonul, un prefiltru cu sita fina-filtrare mecanica, un filtru cu pat fluidizant, cat mai mult material pentru filtrarea biologica, spalarea tuturor mediilor filtrante si curatarea furtunelor (se apeleaza la ultimele doua solutii cand se acumuleaza mult jeg si cand este afectat debitul filtrului).
Am luat in calcul volkanit-ul deoarece sunt colegi care au obtinut rezultate foarte bune utilizand doar acest mediu de filtrare. Perlonul il voi lasa, dar restul buretilor ma gandeam sa ii inlocuiesc cu material filtrant
Pardon, am gresit. Corect ar fi pat ,, fluidizat,, .
Lasa prostiile! Volcanit-ul (nu Volkanit) este substrat.
Buretele si perlonul sunt materiale filtrante (sau medii filtrante).
Eu, nu as renunta la un prim mediu filtrant, si anume buretele.