Message |
|
capcana rudimentara:
1. iei o sticla de cola de 1 litru.
2. pui niste mancare in ea.
3. bagi o greutate ceva in ea care sa o tina pe fundul apei.
4. o umpli cu apa si o bagi in acvariu culcata si te pui la panda.
daca le e foame (ar fi bine sa nu-i hranesti 1 zi), o sa intre in sticla pana la urma si tu stai la panda si ii prinzi imediat ce au intrat.
|
 |
|
a, asta e cu totul altceva. de-abia asta este o intrebare de acvarist incepator.
este sigur ca niciun peste nu l-a omorat pe molly.
eu cred a murit din diverse cauze pe care nu le putem nici macar banui pe baza info pe care le-ai dat si apoi a fost mancat de hoplosternum.
|
 |
|
pai eu consider ca te-am ajutat pt ca ti-am prezentat cele 4 variante logic posibile si te-am ajutat in felul asta sa-ti organizezi putin gandirea.
e adevarat ca in subtext am dorit sa-ti transmit ca intrebarea ta este inutila, pentru ca nimeni nu poate sa stie ce ai tu acolo, in afara de tine.
dar si asta este un ajutor, pentru ca incerc sa te invat sa gandesti cu propria ta minte, avand in vedere ca nu e greu deloc.
deci, logic vorbind, daca ai capac, daca nu a umblat nimeni la acvariu si pestele nu este in acvariu acum, rezulta ca a fost mancat.
nu?
de altfel, era destul de clar ca a murit si a fost mancat, pentru ca si celalalt molly a murit, dar probabil l-ai observat mai repede.
|
 |
|
buna.
nu te supara ca spun asta, dar daca eliminam variantele de genul "peste a decis sa faca o plimbare prin casa, urmand sa se intoarca mai tarziu", logica aia de care pomenesti spune ca exista urmatoarele variante posibile:
1. o alta persoana l-a scos din acvariu fara stirea ta
2. este in continuare in acvariu, dar e ascuns atat de bine incat nu il gasesti tu
3. a sarit sau a fost aruncat afara din acvariu si acum este uscat in spatele acvariului
4. a fost mancat (de viu sau de mort)
logic vorbind, nu mai exista o alta varianta. sau daca exista, eu nu o vad.
deci ce sugestii astepti mai precis de la noi? eu de ex. iti sugerez sa-ti pui caciula si manusi daca vrei sa iesi afara, ca e cam ger.
|
 |
|
@kirucd:
de ce crezi ca nu as vrea sa fac asta?
daca tu ai introdus-o, atunci poftim: "multumesc frumos kirucd pt ca ai introdus aceste plante la noi".
eu cred ca sunt niste plante foarte bune, mie imi plac foarte mult si ma bucur ca am putut sa le obtin.
|
 |
|
eu sunt foarte incantat de hydropiper. mi se pare o excelenta planta de gazon, pentru ca e mult mai "cuminte" decat cuba, desi arata aproximativ la fel, ca impresie generala vreau sa zic.
in primul rand ca la mine a crescut in conditii grele, respectiv 2X54W la 300 brut, 8 ore pe zi. evident ca a crescut incet, dar in 6 luni a acoperit o suprafata de vreo 10 ori mai mare decat la plantare in conditiile in care eu ma asteptam sa nici nu se prinda.
in al doilea rand, pare extrem de bine infipta in substrat, chiar m-am mirat ca nu da semne ca ar vrea sa iasa, desi nu am tuns-o niciodata in 6 luni si mai sta si in manado, care e mai usor decat alte substraturi.
sunt foarte incantat de ea.
iar vara-sa, elatyne triandra, creste ca buruiana in aceleasi conditii, ar trebui sa o tund saptamanal.
deci multumesc persoanei care a introdus plantele astea la noi (eu le am de la victor_z)
|
 |
|
hmmm... reactorul fiind parte dintr-un set, cred ca setul are tot ce-i trebuie pt implementarea CO2-ului in acvariu, deci daca avea nevoie de o pompa exista si o pompa in kit
e o ipoteza.
|
 |
|
eu nu cunosc reactorul tau si de fapt nici macar nu am vazut vreodata un reactor intern decat in poze  )
insa, cred ca reactoarele de tipul asta se numesc "pasive" tocmai din motivul ca nu functioneaza cu nicio pompa.
gazul pe care il bagi in el va antrena si apa care va circula de jos in sus.
pt ca reactorul sa dizolve gazul eficient, este nevoie ca gazul sa se plimbe cat mai mult timp in interiorul lui, din acest motiv reactoarele astea au fel de fel de spirale prin ele, tocmai ca traseul sa fie cat mai lung.
daca ai pune o pompa nu ai face decat sa maresti viteza apei si implicit a gazului prin reactor, deci ai scadea eficienta dizolvarii.
|
 |
|
pai prin reactor tre sa circule apa, ca gazul in apa se dizolva, deci eu zic ca e normal si de fapt cred ca are 3 gauri, nu 2: prin 1 intra CO2, prin celelalte 2 circula apa.
cred ca fundul are si el gaura la reactorul tau, nu cumva?
|
 |
|
cu placere.
poate nu ar strica sa mai arunci un ochi pe internet referitor la conditiile pe care trebuie sa le ai pentru oscari inainte sa faci investitii in acvariu si asa mai departe.
exista si pe forum aici niste topice despre ei, citeste-le si pe alea.
zic asta pt ca eu nu am avut oscari, deci nu sunt foarte bun cunoscator in materie de oscari.
|
 |
|
pai e probabil ca pana acum nu ai avut probleme pt ca erau intr-adevar mici. pe masura ce cresc, au si nevoie de mai mult spatiu si devin si mai agresivi (probabil si din cauza inghesuielii).
se pare ca tu tocmai ai atins punctul ala in care pestii au devenit atat de mari incat nu mai este posibil sa-i tii in acvariul pe care il ai.
repet, o solutie magica ca sa poti continua in aceeasi formula nu vad sa existe. trebuie sa renunti la unul din ei si sa iei un acvariu mai mare: peste 200litri pentru unul singur, peste 400 pentru 2.
|
 |
|
pai e si normal ca se bat, avand in vedere ca 160 de litri brut nu sunt suficienti nici macar pt un oscar (200 litri ar fi minimum)
nu ma pricep eu foarte mult la oscari, dar la tine e clar o problema de spatiu si cel mai probabil si de filtrare.
nu ai ce sa faci ca sa impiedici 2 pesti agresivi ca oscarii sa se bata cand sunt inghesuiti intr-un acvariu mult prea mic pentru ei.
adica, ce fel de raspuns astepti? ce crezi ca se poate face? sa-i iei cu binisorul, sa-i rogi sa nu se mai bata, sa-i pedepsesti, ce solutii posibile crezi ca exista?
|
 |
|
interesanta ideea cu ledurile, poti sa-mi spui te rog de unde le-ai cumparat?
succes cu acvariul, arata bine.
|
 |
|
.................
|
 |
|
..........................
|
 |
|
salut
ah, am citit postul tau si m-am simtit imediat vinovat: din pacate am pierdut femela de scalar acum 2 saptamani. inca sunt suparat pe tema asta.
ce s-a intamplat a fost ca a facut HITH. adica i-au aparut pe partea dreapta, deasupra ochiului, mai intai 2 ulceratii din alea caracteristice pt HITH ("cosuri"). cred ca am observat rapid (1-2 zile), desi era sa nu observ, pt ca eu am pompa de valuri in stanga si scalarilor le placea sa stea in curent, asa ca imi aratau preponderent doar partea stanga.
in fine. am cumparat imediat Spyrohexol si Bactopur si am inceput sa-i fac bai zilnice de cate 20 de minute.
culmea, efectele s-au vazut imediat, in sensul ca ulceratiile aratau mult mai bine si pareau sa se vindece cumva.
dupa vreo 2-3 zile de bai ulceratiile vechi au dat inapoi, dar au aparut altele 2 noi.
dupa 1 saptamana de astfel de bai toate ulceratiile aratau ca raspund la tratament si eu eram optimist, chiar ma gandeam ca vin aici pe forum si povestesc cum am vindecat eu de HITH un scalar.
din pacate, inca din prima zi de tratament, masculul a inceput sa o agreseze pe femela, desi o bagam inapoi in acvariu cu lumina stinsa, ca m-am gandit ca o percepe ca un intrus pe teritoriul lui. tot de la un moment dat femela a inceput sa nu mai manance si din cauza agresiunilor statea mai mult ascunsa.
trecusera vreo 10 zile, din care in 7 facusem tratament.
ce m-am gandit eu in acel moment: decat sa-i fac bai scurte si sa o streseze masculul cand o bag inapoi, mai bine ii fac 1 baie mai lunga si deci am decis sa o las 24 de ore, cu aerare, cu tot ce trebuie.
dupa 24 de ore, femela arata bine si era vioaie, asa ca am decis sa o mai las inca 12 ore cu gandul ca rezolv definitiv problema.
din pacate dupa cele 12 ore suplimentare femela nu mai avea un comportament bun si am stiut imediat ca o s-o pierd. s-a stins dupa inca 2 zile in acvariu.
nu stiu care ar fi fost sansele ei, insa e destul de clar ca cauza imediata a mortii a fost ca am lasat-o prea mult in antibiotic.
asa ca acum ma simt tare prost pt ca nu numai ca nu mai am un peste la care tineam, dar si ca cel putin i-am grabit sfarsitul
|
 |
|
...............
|
 |
|
................dimmarea NU este necesara pentru cresterea cu succes a plantelor.
si nici macar nu s-a dovedit ca ar asigura o crestere "mai buna", indiferent ce ar insemna asta.
.............
|
 |
|
dupa mine, asta cu dimmarea este deja overengineering. iar cu dimmarea pe fiecare neon este over-overengineering.
da-o-ncolo de lampa, are niste neoane pe care le aprinzi ca sa dai lumina la plante. singura "dimmare" despre care eu cred ca e necesara este sa poti aprinde doar 2 neoane din 4 daca ai chef  )
adica, sigur ca e cool sa ai dimmare, insa mi-e teama ca pierzi un pic din vedere imaginea de ansamblu, respectiv faptul ca lumina este doar 1 componenta din cele multe care sunt necesare pt succesul unui acvariu plantat.
cand o sa startezi acvariul si o sa ai treaba cu plantele, o sa vezi ca dimmarea o sa fie o chestie foarte putin importanta.
|
 |
|
daca LED-urile alea sunt ok sau nu pentru un plantat cu cerinte ridicate de lumina trebuie sa spuna cineva care a experimentat si din cate stiu eu, nu sunt multi din astia, cel putin pe la noi.
restul sunt doar ghiceli mai mult sau mai putin educate.
|
 |
|