[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Message
@koala: imi pare rau, te pui impotriva progesului. eu inteleg ca schimbarea unui mod de lucru e grea, dar realitatea e ca nu mai e o diferenta notabila intre ele.
la fel de greu a acceptat lumea ca e ok sa injectezi CO2 in acvariu, nu mai departe de acu' 15 ani daca ziceai asa ceva radea lumea de tine.

in plus, eu am vazut acvarii cu substrat de cartita rosie de firma si cu substrat de cartita neagra DIY si nu era pic de alge in amandoua.

oricum, daca vreti ceva cu adevarat deosebit, este pamantul de cartita cu nasul stea

asta e dumneaei cartita cu nasul stea, e rara, dar pamantul de la ea este un fel de ADA al solurilor de cartita, daca pot sa fac o comparatie.
e adevarat ca scade un pic ph-ul, dar pe ansamblu e cel mai bun substrat de cartita.
am inteles ca si Amano l-a folosit intr-un timp.

image

edit: am uitat sa spun ceva important: solul de cartita cu nas stea este foarte sensibil la lumina, nu poti sa luminezi acvariul decat cu moon light ca sa replici conditiile din natura.
plantele insa au o crestere fantastica, cica nu le mai trebuie lumina asa multa.
asta cu cartita rosie e doar un mit, dupa parerea mea, nu sunt de acord cu el.
am citit pe net niste articole stiintifice care spuneau ca in ultima vreme si dieta cartitei negre s-a modificat, in sensul ca a devenit vegana (nici macar vegetariana), pe masura ce a crescut constientizarea riscurilor bolilor cardiovasculare in randul populatiei de cartite.
deci nu mai e nicio diferenta acum intre ele.

stiu, o sa ziceti iarasi ca sunt roman si ca "merge si asa" cu compromisuri si cu solutii DIY doar pe jumatate corecte.
da, cred ca merge. e o buruiana. eu prima data am ingropat-o ca sa nu fuga. s-a intins prin "runners" (nu stiu corespondentul in romana al acestui cuvant) unde a vrut ea, drept pt care la sesiunile de trimming pur si simplu nu mi-am mai batut capul cu ea, am taiat-o dupa cum am vrut eu sa arate, fara sa ma intereseza daca mai e in substrat sau nu.
deci cu siguranta am avut crestere la ea si in masa apei, adica fara contact cu solul, deci eu zic ca merge si pusa pe lemne.
oricum, sunt sanse mari sa te plictisesti repede de ea, eu am aruncat 99% din ea dupa 4 luni ca-mi cucerise aproape toata partea din acvariu unde am pus-o.
hydrocotile tripartita creste oricum ai pune-o si creste incotro doreste ea. nu e nevoie sa o plantezi decat daca vrei sa o ancorezi, altfel cred ca poate si sa pluteasca.
daca are lumina multa, creste orizontal, daca nu, va creste in sus.
pai cred ca una din probleme e ca nu ai cum sa elimini NH4 din acvariu pt ca e prima etapa a ciclului azotului. adica aparitia NH4 in acvariu e ceva normal - persistenta lui in acvariu este o problema.
chiar daca faci toate cele pe care le-ai scris tu, tot nu ai cum sa impiedici pestii sa defecheze )
poti sa iei spirulina pastile de la Sera, se faramiteaza foarte usor, cred ca e ceva gen 10-20 de lei 20 de pastile
Lucian ti-a dat un hint, acum sa stii ca poti sa cauti si tu pe net si sa compari ce ai tu in acvariu cu poze de pe internet, ca tu stii cel mai bine cum arata algele tale
de exemplu aici http://aquariumalgae.blogspot.ro/?m=1

Sa stii ca zeul google este omniscient, il poti folosi cu incredere.
ca sa rezolvi apa verde (dar fara sa rezolvi cauzele care te-au dus la apa verde) ai nevoie de un asa numit "sterilizator cu ultraviolete" de uz acvaristic.
o metoda babeasca dar cu rezultate bune este sa pui crengute de salcie in acvariu, numai ca nu ai de unde sa iei salcie cu frunze ca e iarna si nu sunt convins ca merge si fara frunze.
despre cauzele apei verzi poti citi mai jos, ii zice "Green water - Algae bloom"
http://www.aquariumalgae.blogspot.ro/
ai si metode de combatere tot acolo.
la PPS pro filosofia e un pic diferita, in sensul ca nu se urmareste sa se dozeze cat se consuma, ci se urmareste ca tot timpul sa fie nutrienti in acvariu, chiar mai multi decat ar fi nevoie fata de consum
asta deoarece s-a stabilit ca nu excesul de nutrienti provoaca alge, ci dezechilibrele dintre diferiti nutrienti
ori PPS pro pretinde ca a gasit un raport intre nutrienti care, daca e stabil, nu genereaza alge, chiar si daca in acvariu e o cantitate mai mare decat e necesar

ma rog, discutia e mai complicata, cauta pe google dupa PPS Pro si dupa Estimative Index
dozajul nutrientilor intr-un acvariu se face in functie de necesitati in cazul in care nu aplici o metoda mai bruta cum e PPS-Pro, care are avantajul ca e f simpla si poti face ajustari la dozaj f simplu.

deci daca vrei sa dozezi independent fiecare macro, ai o sarcina destul de dificila, pentru ca trebuie sa determini consumul exact. si oricum, daca chiar il determini, el se modifica in timp odata cu cresterea masei vegetale, deci un cosmar.

eu stiu 2 metode pt a determina consumul:
1. metoda "idealista", care prespune ca dozezi si faci teste. ii zic "idealista" pt ca se bazeaza pe faptul ca testele (NO3, PO4) sunt suficient de precise, ceea ce este cel putin un ideal, daca nu chiar o fantasma
cred ca 90% din acvaristii care au incercat metoda asta (inclusiv eu) s-au lasat pagubasi si au zis merci daca au resusit sa scape fara sa se umple de alge.

2. metoda lui Rubillar
aceasta metoda nu masoara nimic, in schimb lasa acvariul sa spuna cat se consuma in realitate, folosind algele GSA drept indicator
este o chestie foarte desteapta si care chiar functioneaza (pe verificate), cu conditia sa respecti tot ce spune el
citeste si aplica!

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/algae/69737-method-controlled-imbalances-summary.html

altfel, nu poate sa-ti spuna nimeni cat N si P sa pui in acvariul tau, in conditiile in care nici macar nu stim cate plante ai sau de care


spor
da, e posibil sa ai curent la suprafata dar nu si in adancime. eu de ex am montat returul unuia din filtrele externe cam la 20 de cm in adancime, tocmai ca sa am curent si in masa apei, nu doar la suprafata.

pai ai 2 variante: montezi returul de la extern pe laterala stanga, in fata si in adancime sau pui o pompa de valuri tot acolo, pe laterala stanga, in fata.
daca inteleg bine, in stanga spate ai extern, care impinge apa inspre dreapta spate, iar in dreapta spate ai intern, care impinge catre stanga spate sau probabil impinge cumva in diagonala catre stanga fata.
si din cauza asta cel mai mic curent il ai in dreapta fata.

eu am acceasi configuratie, numai ca in loc de intern am extern. ce am facut eu a fost sa prelungesc returul de la externul din stanga spate pana in stanga fata, asa incat sa impinga apa din stanga spre dreapta, prin fata. tot in stanga fata am pus si pompa de valuri.
in felul asta am un curent circular:
- stanga fata catre dreapta fata
- dreapta spate catre stanga spate

cred ca se vede cel mai bine in poza asta

ai putea incerca si tu sa pozitionezi returul de la extern in stanga fata si sa impinga catre dreapta fata.

eu am un sun-sun jvp-110, vreo 2000 de litri pe ora, la acvariu lung de 120 cm si este ok. o folosesc doar pe perioada iluminarii, in rest mi se pare inutil.
sun-sun sunt bune si ieftine, dar cred ca orice pompa e buna, daca ti-o permiti.
nu stiu ce lungime are acvariul tau - 80 cm? cred ca ti-ar trebui ceva intre 1000l/h si 1200 l/h, asa estimativ.

acum depinde cum arata plantele la tine. daca nu ai portiuni semnificative in care plantele sa ajunga pana la suprafata si sa blocheze curentii, eu zic ca nu e nevoie de pompa de valuri.
mai ales ca ai si acel filtru intern.
nu stiu cum se poate monta pompa de recirculare pe circuitul filtrului, daca tii la varianta asta atunci mai bine montezi doar reactorul pe o pompa si ai lasat filtrul in pace. sigur, asta inseamna niste furtunuri in plus in acvariu.

ref la debit, 360l/h nu e chiar asa de rau pt 100-120 litri de apa cat ai tu acolo. maestrul kirucd este faimos pt ca a documentat stiintific faptul ca un debit mai redus ajuta filtrarea biologica, deci din pct asta de vedere e chiar bine.
de asemenea si pentru dizolvarea CO2 ajuta un debit ceva mai redus.
sigur ca scade filtrarea mecanica (dar vad ca ai filtru intern) si curentul in acvariu (se poate rezolva cu o pompa de valuri daca chiar e necesar, dar cred ca internul ala o sa te ajute si la curenti).

si eu am aceeasi configuratie, si nu am simtit nevoia sa o modific. va trebui totusi sa cureti furtunurile, cel putin daca filtrul e nou, pt ca in prima luna probabil debitul o sa scada dramatic. dupa ce-l cureti, debitul o sa mentina constant ceva mai mult timp.

eu zic sa incerci asa si mai vezi pe parcurs.
din pacate nu pot sa raspund la intrebarea ta pt ca nu mai fac teste la acvariu de ani de zile.
eu cred ca nu influenteaza kh-ul, dar sunt sigur ca poti cauta pe net experienta altora cu substratul asta.
oricum, nu am avut probleme cu scaderea ph-ului din cauza kh crescut.

ref la ph, mie 6.0 mi se pare prea mic, adica nenecesar de mic, cred ca poti obtine crestere frumoasa chiar si la 6.7 (eu atat am si nu mi-a trebuit mai putin).
acum teoria e lunga, insa cred ca pentru plante e ok ca ph-ul sa fie usor acid.
eu am deja 4 ani de cand folosesc dennerle deponit mix (acoperit cu manado) si este un sol fertil foarte bun, il recomand.
atentie ca manado nu este sol fertil, il poti pune deasupra solului fertil - eu am si manado si de asemenea sunt multumit.

despre celelalte nu stiu decat din auzite: elos cica e de top, dar nu cred ca sunt pe la noi acvaristi care il folosesc si au si povestit despre el, restul de asemenea nu prea le-am vazut folosite pe la noi

exista in schimb acvaristi cu rezultate in materie de plante care nu folosesc niciun sol fertil special - de obicei au aquamedic volcanit, care e si nu e sol fertil, din cate stiu eu.
poti cerceta pe forum.
da, apa e mai putin importanta dpdv al temperaturii. trebuie sa ai un pic de apa ca sa nu se usuce plante, nu de alta, dar nici asta nu e o problema asa mare pt ca sunt impachetate in pungi de plastic deci umiditatea se pastreaza.

deci pune-le in 3-4 pungi de plastic (adica una in alta, sa ai mai multe straturi) si tine-le sub haina si nu o sa fie probleme.
daca ingheata sau nu depinde de ce temperatura e afara si de modul de impachetare.

daca nu poti sa iei taxi sau autobuz, atunci poti sa le tii lipite de tine, pe sub haina, la caldurica si gata, problema rezolvata.

in orice caz, ajuta sa le pui in cat mai multe pungi de plastic.
In acvariu, cu minciocul prinzi doar un peste, maxim 2. Mai multi nu prinzi, ca se ascund cand vad ca esti pus pe prins pesti.
Sigur ca daca nu ai nimic in acvariu ii prinzi pe toti, dar daca ai plante sau altceva prinzi doar 1-2, cum spuneam.

deci nu e chiar simplu. numai cine a stat noaptea langa acvariu cu lanterna si cu minciocul in mana stie ca sa prinzi mai multi pesti intr-un acvariu care are ceva plante sau hardscape nu e lucru simplu.

alte variante:
- lasi minciocul in acvariu, eventual cu mancare in el
- ii prinzi noaptea tarziu, la lanterna
- ii alergi cu 2 minciocuri, nu doar 1
de senzatie, felicitari, unul din cele mai frumoase marine de pe forumurile romanesti.
 
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com