Deschid cu o oarecare emotie primul meu topic in aceasta sectiune (topicul cu acvariul mare a fost pornit la incepatori si mutat ulterior).
Nu stiu daca isi merita/va merita locul aici, dar voi incerca
Istoria acestui setup incepe prin februarie, in sesiune, cand satul de carti, am pierdut ore inainte de examene gandindu-ma cum ar fi sa fac inca un acvariu

Vazusem pe net acvariul unui strain, un nano, cu un peisaj simplu, insa mi-a placut si m-a tentat sa-l recreez. Si-asa am pornit.
De data asta, fiind un acvariu mic, mi-am zis ca ar fi interesant sa il lipesc eu, ca sa bifez o experienta in plus in "carnetelul acvaristic"

Si in plus, daca o gafez, nu pierd mare lucru, nu ma trezesc noaptea inotand
Si cum a trebuit sa astept sfarsitul sesiunii ca sa ma pot apuca de el, am avut timp sa ma gandesc la diverse vis-a-vis de bazin. Asadar am ajuns la concluzia ca ar fi interesant sa-i fac si filtrarea inclusa in bazin (a se vedea nano-ul lui Farao'), tot ca experienta bifata. Am tot gandit eu pana cand m-am hotarat asupra unei variante finale.
A venit sfarsitul sesiunii (undeva in jur de 20 februarie) asa ca am fost la sticlarie si mi-am procurat materialul. Niste silicon am primit donatie, asa ca m-am apucat de treaba.
Bazin: 30x28x17.5 cm (cote exterioare; Lxlxh) , volum brut (calculat la cotele interioare) = 13.3 litri din care se scade camera de filtrare, din spatele bazinului, lata de 7 cm.
Ramane astfel un volum efectiv (display) brut de 9.6 litri.
In prima faza, am pregatit masuta, musamaua regulamentar pentru protectie

, laptopul alaturi deschis evident pe acvariu.ro , ca sa am sfaturile PreaMaritului Faraon la vedere

(care m-a initiat in tainele lipitului).
Am purces la sters sticla.
Dupa care am umplut seringa cu silicon. Daca imi aduc bine aminte am folosit vreo 20 sau 25 ml de silicon.
Si am inceput treaba propriu-zisa
(sticla de skol era umpluta cu apa, suport pentru sticla, nu pentru subsemnatu'

)
Am lipit prima fata, dupa care am lasat-o usor pe petul respectiv pana am pus silicon pe fata laterala si le-am imbinat pe amandoua.
Dupa care am lipit peretele ce desparte display-ul de camera pentru filtrare. Veti observa in capetele de sus ca e taiata sub forma de dreptunghi. Prin dreapta curge apa in camera de filtrare si prin stanga e readusa.
Eu in procesul de creatie
A urmat cealalta laterala si un despartitor in camera de filtrare.
La acel despartitor am pus o plasa jos, pe unde trece apa, ca sa nu treaca materialul filtrant dintr-o camera in cealalata.
Si intr-un final, am terminat
Ca o concluzie, a fost placut. Ma bucur ca am facut-o. Au mai fost mici bule pe ici pe colo, pe care le-am umplut dupa in mare parte. Am avut mici probleme la un moment dat cand am potrivite cea de-a doua laterala, insa le-am dovedit intr-un final.
Bazinul este etans si nu curge
Astazi (de fapt ieri, 9 martie, ca acum e trecut bine de 12

) am reusit sa pornesc setupul. Cam tarziu, a durat ceva pana am facut rost de cele trebuincioase, pana mi-a venit dulapiorul pe care sta acvariul, dar mai bine mai tarziu decat niciodata.
Asadar avem:
- bazin: dimensiunile sunt mai sus
- filtrare: camera "secretelor" cu dimensiune de 30x7x17 , impartita la randul ei la mijloc. In camera din dreapta am jos eheim substrat pro (aproximativ 1 litru), peste care am pus niste bioballs ca sa umplu spatiu si deasupra un burete cu ochiuri medii. In camera din stanga sta un cap de filtru resun, nu mai stiu cat litri/ora (cred ca 200). Tot acolo va intra si incalzitorul daca va fi nevoie, ca sa nu ocup spatiu in bazin
- iluminare: lampa Arcadia Arc-Pod 9W (
http://www.nevertebrate.ro/Lampa-pentru-acvariu-Arcadia-ARC-POD-9W ); am cumparat-o pentru becul ei, care cica se aprinde o jumatate cu o temperatura de culoare 6500 K si o jumatate cu o temperatura undeva in jur de 3000 K cred (oricum cu o lumina roz) (nu-mi imaginez exact cum, dar probabil praful cu care e captusit becul pe interior difera in cele doua brate ale becului).
Spectrul becului este acesta:
Din pacate, lampa in sine e o chinezarie de proasta calitate. Plastic slab, deja s-au rupt piciorusele care unesc corpul lampei de suportul cu care se prinde pe acvariu. Un alt dezavantaj e ca intre bec si suprafata apei se interpune o bucata de plastic transparent. Ideea e ca vaporii de apa sa nu ajunga la bec, insa in acelasi timp taie un pic din lumina.
Per total, nu sunt foarte incantat de lampa, sper ca becul sa isi faca treaba.
- substrat: spartura de roca vulcanica neagra, cu granulatie 1-2 mm sub care am pus un strat de laterita de la Hobby (erau bile, insa le-am spart si am presarat cat mai uniform)
- CO2: butelie de 2 kg de provenienta romaneasca noua, reductor de presiune nemtesc fara brand, SH (ambele cumparate de la colegul Marian), iar spargerea gazului se va face printr-un difuzor cu pastila ceramica pe care inca nu l-am achizitionat, dar urmeaza
- fundal: folie cu o imagine de cer de vara cu nori
Si cam asta e partea tehnica.
Pe partea de decor, roca vulcanica. Flora va fi Hemianthus cuba. Fauna...aici e un pic mai complicat: don'soara vrea un betta (in amintirea lui Grigore, o parte din voi il stiti), eu insa nu prea vreau

Intotdeauna m-au atras bazinele mici cu creveti, iar recent Sandu a lansat oarecum o provocare catre noi membrii, sa animam putin partea asta a forumului si m-a starnit putin

Prin urmare, cred ca bazinul va fi cu creveti. Deocamdata vreau sa incerc sa fac o selectie de red cherry, in ideea ca toate varietatile ce se gasesc pe piata (sakura, taiwan red, super red s.a.m.d.) se trag din batranul si comunul red cherry. Am ochit cateva exemplare mai colorate in bazinul mare si le voi face transferul dupa ciclare. Ideea e ca vreau sa selectez doar exemplarele colorate si mari, eliminand pe cei mai prejos. Vedem ce iese.
Nu e exclus nici tiger shrimp, cu care am niste socoteli neincheiate de anul trecut
Vorba lunga saracia omului, asa ca va pun niste poze de astazi:
Am inceput cu un strat foarte fin de pietris.
Dupa care am presarat laterita sfarmata.
Si am acoperit cu pietris.
Intre timp am ciocanit bine bucatile de roca, sa le sparg, pentru ca erau prea mari pentru acvariul de fata. M-am chinuit un pic, asa ca am uitat sa fac poze
Urmeaza aranjarea materialului filtrant.
Si asa a iesit.
Acum realizez ca bucatile mici din stanga, trebuie sa le misc un pic, pentru ca sunt prea liniare

Se rezolva.
Vedere de sus.
In stanga e capul de filtru, caruia i-am dirijat jetul cu o bucatica de furtun, ce intra in apa doar vreo 2 cm, abia se observa. Pe mijloc se vede lampa.
Iar mai jos, butelia cu reductorul, care asteapta cuminti in dulap sa fie puse la treaba.
Si pentru ca tot am mers pe principiul bifam experiente noi, voi face si o ciclare la intuneric.
Astept pana maine ca sa iasa clorul din apa si voi stoarce buretele prefiltrului din acvariul mare, peste materialul filtrant din prichindelul asta, ca sa insamantez. Pompa de aer e deja pornita, asa va ramane pana cand voi planta. N-am inca un incalzitor, altfel ii setam si o temperatura mai mare. Am pus si cativa melcusori, ca sa fie.
De-acum astept cuminte
Tin sa aduc cateva multumiri:
- in primul rand tin sa ii multumesc lui Porcu', ce m-a surprins cu rabdarea care a avut-o inca de cand mi-a traznit mie ideea in cap si pana am adus-o la bun sfarsit. O sumedenie de sfaturi utile si solutii. Cu siguranta mi-ar fi fost muuult mai greu sau poate chiar n-as fi reusit sa o duc la capat. Asadar, multumesc
- tin sa ii multumesc si colegului "ezatemi" care mi-a donat cutia cu laterita. Un gest frumos, cum nu se intampla prea des. Multumesc!
- de asemenea vreau sa il amintesc si pe "nenea de la petshop"

, dl. Ovidiu din Iasi, care m-a ajutat cu silicon (fara cost) si sfaturi
Si uite ca v-am scris un roman