[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Debit apa cu reactor CO2 DIY  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Am testat aseara ce se intampla cu debitul apei daca montez un reactor CO2 DIY, diametru 3/4.
Pe scrut:
- filtru extern JBL e901, plin ochi cu sera siporax.
- furtune JBL 12/16 noi, lungime totala de 3m; 1.5m pt tur si1.5m pt retur.

Fara reactor CO2 - 7.5l/min => 450l/h
Cu reactor CO2 - 6l/min => 360l/h

Acvariul are brut 140l, iar pe langa filtrul extern e901 mai este ajutat de un filtru intern Juwel 600l/h (real nu stiu cat are).
Intrebarea este daca sa renunt la reactorul CO2 care imi scade debitul fara ca furtunele sa fie colmatate (nu vreau sa ma gandesc cat o sa fie dupa ce se colmateaza) si sa merg pe un difuzor ceramic, sau exista vreo posibilitate de a monta o pompa de recirculare inainte de reactorul CO2?

Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

nu stiu cum se poate monta pompa de recirculare pe circuitul filtrului, daca tii la varianta asta atunci mai bine montezi doar reactorul pe o pompa si ai lasat filtrul in pace. sigur, asta inseamna niste furtunuri in plus in acvariu.

ref la debit, 360l/h nu e chiar asa de rau pt 100-120 litri de apa cat ai tu acolo. maestrul kirucd este faimos pt ca a documentat stiintific faptul ca un debit mai redus ajuta filtrarea biologica, deci din pct asta de vedere e chiar bine.
de asemenea si pentru dizolvarea CO2 ajuta un debit ceva mai redus.
sigur ca scade filtrarea mecanica (dar vad ca ai filtru intern) si curentul in acvariu (se poate rezolva cu o pompa de valuri daca chiar e necesar, dar cred ca internul ala o sa te ajute si la curenti).

si eu am aceeasi configuratie, si nu am simtit nevoia sa o modific. va trebui totusi sa cureti furtunurile, cel putin daca filtrul e nou, pt ca in prima luna probabil debitul o sa scada dramatic. dupa ce-l cureti, debitul o sa mentina constant ceva mai mult timp.

eu zic sa incerci asa si mai vezi pe parcurs.

This message was edited 2 times. Last update was at 05/02/2014 10:01:08

realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Filtrul l-am folosit si la primul setup, 6 luni aprox. Stiu cat de dramatic ii scade debitul. Iar furtunele de la JBL se colmateaza infiorator.
Momentan il las asa sa vedem ce se intampla.
realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Humbert wrote: ...si curentul in acvariu (se poate rezolva cu o pompa de valuri daca chiar e necesar

Chicotez cu ideea de a introduce o pompa de valuri, ce mi-ai recomanda?
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

realmode wrote:Filtrul l-am folosit si la primul setup, 6 luni aprox. Stiu cat de dramatic ii scade debitul. Iar furtunele de la JBL se colmateaza infiorator.
Momentan il las asa sa vedem ce se intampla.

Poti eventual sa schimbi furtunele de la JBL cu unele de la Eheim care se colmateaza mult mai greu.

Ca pompa de valuri poti folosi o Koralia nano de 900 de litri cred ca e suficient.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

eu am un sun-sun jvp-110, vreo 2000 de litri pe ora, la acvariu lung de 120 cm si este ok. o folosesc doar pe perioada iluminarii, in rest mi se pare inutil.
sun-sun sunt bune si ieftine, dar cred ca orice pompa e buna, daca ti-o permiti.
nu stiu ce lungime are acvariul tau - 80 cm? cred ca ti-ar trebui ceva intre 1000l/h si 1200 l/h, asa estimativ.

acum depinde cum arata plantele la tine. daca nu ai portiuni semnificative in care plantele sa ajunga pana la suprafata si sa blocheze curentii, eu zic ca nu e nevoie de pompa de valuri.
mai ales ca ai si acel filtru intern.

realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Humbert wrote:eu am un sun-sun jvp-110, vreo 2000 de litri pe ora, la acvariu lung de 120 cm si este ok. o folosesc doar pe perioada iluminarii, in rest mi se pare inutil.
sun-sun sunt bune si ieftine, dar cred ca orice pompa e buna, daca ti-o permiti.
nu stiu ce lungime are acvariul tau - 80 cm? cred ca ti-ar trebui ceva intre 1000l/h si 1200 l/h, asa estimativ.

acum depinde cum arata plantele la tine. daca nu ai portiuni semnificative in care plantele sa ajunga pana la suprafata si sa blocheze curentii, eu zic ca nu e nevoie de pompa de valuri.
mai ales ca ai si acel filtru intern.

Am incercat o pozitionare strategica a filtrului extern, vis-a-vis de cel intern. Atit tur cat si retur sun in coltul spate stanga, filtrul intern este in coltul dreapta spate.
Nu folosesc spray bar cu acel stut lat.
In practica curentul ce vine din dreapta dinstre filtrul intern este impins mai departe de iesirea filtrului extern. Cel mai slab curent in al in dreapta fata unde este skimmerul filtrului intern JBL.
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

daca inteleg bine, in stanga spate ai extern, care impinge apa inspre dreapta spate, iar in dreapta spate ai intern, care impinge catre stanga spate sau probabil impinge cumva in diagonala catre stanga fata.
si din cauza asta cel mai mic curent il ai in dreapta fata.

eu am acceasi configuratie, numai ca in loc de intern am extern. ce am facut eu a fost sa prelungesc returul de la externul din stanga spate pana in stanga fata, asa incat sa impinga apa din stanga spre dreapta, prin fata. tot in stanga fata am pus si pompa de valuri.
in felul asta am un curent circular:
- stanga fata catre dreapta fata
- dreapta spate catre stanga spate

cred ca se vede cel mai bine in poza asta

ai putea incerca si tu sa pozitionezi returul de la extern in stanga fata si sa impinga catre dreapta fata.

realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Humbert wrote:daca inteleg bine, in stanga spate ai extern, care impinge apa inspre dreapta spate, iar in dreapta spate ai intern, care impinge catre stanga spate sau probabil impinge cumva in diagonala catre stanga fata.
si din cauza asta cel mai mic curent il ai in dreapta fata.

eu am acceasi configuratie, numai ca in loc de intern am extern. ce am facut eu a fost sa prelungesc returul de la externul din stanga spate pana in stanga fata, asa incat sa impinga apa din stanga spre dreapta, prin fata. tot in stanga fata am pus si pompa de valuri.
in felul asta am un curent circular:
- stanga fata catre dreapta fata
- dreapta spate catre stanga spate

cred ca se vede cel mai bine in poza asta

ai putea incerca si tu sa pozitionezi returul de la extern in stanga fata si sa impinga catre dreapta fata.

Am desenat care este circuitul actual in acvariu. Problema la care ridic o spranceana este la returul filtrului extern (cel din stanga spate) care este foarte aproape de suprafata, nu imi dau seama ce curent am la mijloc sau jos in acvariu.

image
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

da, e posibil sa ai curent la suprafata dar nu si in adancime. eu de ex am montat returul unuia din filtrele externe cam la 20 de cm in adancime, tocmai ca sa am curent si in masa apei, nu doar la suprafata.

pai ai 2 variante: montezi returul de la extern pe laterala stanga, in fata si in adancime sau pui o pompa de valuri tot acolo, pe laterala stanga, in fata.

This message was edited 1 time. Last update was at 05/02/2014 12:51:08

realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Humbert wrote:
pai ai 2 variante: montezi returul de la extern pe laterala stanga, in fata si in adancime sau pui o pompa de valuri tot acolo, pe laterala stanga, in fata.

Ca tot am pomenit de curentii din acvariu, am sa verific cu formula actuala cum stau cu acesti curenti in acvariu. Am sa folosesc o substanta colorata pentru a observa miscarea in bazin. In faza 2 am sa cobor returul 15 cm sub nivelul apei sa vedem ce se intampla.
Returul in pozitia actuala, adica inspre fata si pe diaginala impinge bine in dreapta apa, dar repet s-ar putea sa o faca foarte bine la suprafata si nu pana in adancime.
Vedem ce zice testul.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: