[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Ce fel de alge, cauze remedii ?  XML
Forum Index » Alge
Author Message
flavius2308
Membru de baza

IP:

Va salut, am si eu o problema cu niste alge si incepator fiind am nevoie de niste indrumari pentru a scapa de algele pe care o sa le prezint mai jos.

In primul rand am un acvariu de 54 litri (aprox 45 net), filtru intern Juwel Bioflow 280l/ora, incalzitor 50W, 1 neon JBL Solar Tropic 24 W si reflector tot JBL.
Substrat: Aquabasis, deasupra Manado.
Decor: 2 radacini de mopan, 1 nuca de cocos si 1 decor mic din ceramica.
Pesti: 6 neoni, 2 xipho, 2 SAE, 1 Guppy.
Plante: 2 anubiasi (ancorati 1 de nuca de cocos iar celalat de decorul din ceramica), 2 criptocoryne si mai multe fire de Lindernia rotundifolia 'Variegated' (practic 2 tufe), Marsilea Hirsuta si inca un gazon care creste sub forma de iarba de cativa cm, nu stiu cum se numeste.
Fertilizare: 1 ml Easy Carbo/zi, 1 picatura Ferropol 24/zi, Ferropol 0,7 ml/zi, NU fac aditie de CO2.
Schimb de apa: in fiecare sambata, aproximativ 12-15 litri.
Perioada de iluminare: 08:10 - 11:10 si 17-23:00.
Cred ca am spus cam totul despre acvariu.

Acum sa imi prezint si problema ... am niste alge care cresc destul de lungi (cativa cm), de culoare verde-negru, se prezinta sub forma de fire care au mai multe ramificatii.
Sunt prezente atat pe Anubias cat si pe Lindernia dar am observat cateva fie chiar si pe gazon.
Atasez si 2 poze pentru ca se vede mai bine cred decat am reusit eu sa descriu aceste alge.
Daca nu se intelege prea bine incerc sa mai fac alte poze.

Astept sugestii, critici, orice care sa ma readuca pe drumul cel bun .
Va multumesc.

image

image

[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Pare Staghorn.
Cauza principala a aparitiei acestei alge este mizeria din bazin combinata cu lipsa CO2 si a circulatiei apei in bazin
Poti sa culegi alga cu mana la inceput. Fa curatenie in bazin concomitent cu schimbari de apa de 50% pe saptamana.
Eu iti recomand sa ai o singura perioada de iluminat - plantele nu ajung sa intre in regim maxim de asimilare cu regimul asta intrerupt si cu o iluminare slabuta...
Dubleaza doza de easyCarbo.

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
flavius2308
Membru de baza

IP:

Lucian wrote:Pare Staghorn.
Cauza principala a aparitiei acestei alge este mizeria din bazin combinata cu lipsa CO2 si a circulatiei apei in bazin
Poti sa culegi alga cu mana la inceput. Fa curatenie in bazin concomitent cu schimbari de apa de 50% pe saptamana.
Eu iti recomand sa ai o singura perioada de iluminat - plantele nu ajung sa intre in regim maxim de asimilare cu regimul asta intrerupt si cu o iluminare slabuta...
Dubleaza doza de easyCarbo.

Cat de sigur esti ca este este Staghorn ?
Crezi ca te ajuta sa incerc alte poze desi anubiasul l-am curatat (si l-am mutat de sub neon) iar pe lindernia rotundifolia nu stiu daca se vede in poza.
Mizerie nu pare sa fie, nu se vede, pentru ca aspir in fiecare sambata substratul (sau poate nu o fac bine, dar ridic tot manado-ul ).
Circulatia apei in bazin ... cum verific, ca vad ca se misca toate plantele in bazin, pare ca e un curent de apa. Si lindernia e chiar aproape de iesirea de la filtru, e cea mai aproape de curentul de apa.
Intr-adevar CO2 nu am acum dar vreau sa incerc saptamana asta cu un Tetra Optimat in prima faza (stiu ca nu se recomanda varianta asta dar vreau sa incerc pentru ca nu am plante pretentioase si poate e suficient).

Hmm referitor la perioada de iluminare, sa stii ca m-am gandit la asta azi cand am vazut ca Lindernia scoate pe ici pe colo bule de oxigen dar asta doar cu 1-1,5 ore inainte de a se inchide lumina. Parca mi-a parut rau ca se inchide cand am vazut ca misca.
Am setat 2 perioade pentru ca am inteles ca fertilizarea trebuie sa se faca cu lumina aprinsa si am zis ca o fac inainte de a pleca la servici si sa am lumina aprinsa la acvariu dupa-masa cand sunt acasa.
Ce program de fertilizare si lumina imi recomanzi in sensul asta ?
[Email]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Lucian ti-a dat un hint, acum sa stii ca poti sa cauti si tu pe net si sa compari ce ai tu in acvariu cu poze de pe internet, ca tu stii cel mai bine cum arata algele tale
de exemplu aici http://aquariumalgae.blogspot.ro/?m=1

Sa stii ca zeul google este omniscient, il poti folosi cu incredere.

scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

vezi cum ajungi tu incet incet sa folosesti acel co2 permanent pe care ti l-am recomandat mai demult? Dupa ce dai drumul la co2 sa vezi tu cum te orientezi dupa el. Stiu ca ai avut tu un sambure...dar investitia chiar merita facuta

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
flavius2308
Membru de baza

IP:

Humbert wrote:Lucian ti-a dat un hint, acum sa stii ca poti sa cauti si tu pe net si sa compari ce ai tu in acvariu cu poze de pe internet, ca tu stii cel mai bine cum arata algele tale
de exemplu aici http://aquariumalgae.blogspot.ro/?m=1

Sa stii ca zeul google este omniscient, il poti folosi cu incredere.

clar ca m-am uitat dar vroiam si o parere de la cineva cu experienta.
[Email]
flavius2308
Membru de baza

IP:

scorpionul wrote:vezi cum ajungi tu incet incet sa folosesti acel co2 permanent pe care ti l-am recomandat mai demult? Dupa ce dai drumul la co2 sa vezi tu cum te orientezi dupa el. Stiu ca ai avut tu un sambure...dar investitia chiar merita facuta

da asa este ai dreptate.
o parere la problema cu algele ?
[Email]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

marea majoritate a acvariilor la inceput au alge. De regula asta dureaza pana se stabilizeaza acvariul. Poti folosi easy carbo cantitate dubla sau tripla fata de dozarea normala. Easy carbo folosit in cantitate normala ajuta plantelor, dar la dublarea sau triplarea cantitatii( pe o perioada limitata desigur) e inhibitor de alge. In acvariu e o batalie gen care pe care. La inceput algele se dezvolta pentruca ele ca structura sunt bineanteles sub plante si se dezvolta foarte usor, iar noi ne straduim sa facem conditii cat mai propice plantelor. Concluzie: cele mai simple ca structura se dezvolta cel mai repede. Plantele in schimb asimileaza mai greu si prin urmare pleaca mai greu. De asta e recomandat ca la inceput sa bagi multe plante, indiferent de care, dar sa fie cu crestere rapida. In felul asta ramane mai putina mancare algelor si acestea sunt suprimate. Dar plantele ca sa asimileze trebuie sa primeasca toate cele necesare: lumina, fertilizare, co2, etc. Odata cu stabilizarea acvariului algele incep sa dispara si dupa disparitia lor poti face jonglerii cu plantele: scoti ce nu iti place sau cresc prea repede, etc

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
flavius2308
Membru de baza

IP:

scorpionul wrote:marea majoritate a acvariilor la inceput au alge. De regula asta dureaza pana se stabilizeaza acvariul. Poti folosi easy carbo cantitate dubla sau tripla fata de dozarea normala. Easy carbo folosit in cantitate normala ajuta plantelor, dar la dublarea sau triplarea cantitatii( pe o perioada limitata desigur) e inhibitor de alge. In acvariu e o batalie gen care pe care. La inceput algele se dezvolta pentruca ele ca structura sunt bineanteles sub plante si se dezvolta foarte usor, iar noi ne straduim sa facem conditii cat mai propice plantelor. Concluzie: cele mai simple ca structura se dezvolta cel mai repede. Plantele in schimb asimileaza mai greu si prin urmare pleaca mai greu. De asta e recomandat ca la inceput sa bagi multe plante, indiferent de care, dar sa fie cu crestere rapida. In felul asta ramane mai putina mancare algelor si acestea sunt suprimate. Dar plantele ca sa asimileze trebuie sa primeasca toate cele necesare: lumina, fertilizare, co2, etc. Odata cu stabilizarea acvariului algele incep sa dispara si dupa disparitia lor poti face jonglerii cu plantele: scoti ce nu iti place sau cresc prea repede, etc

da am inteles.
chiar acum ma gandesc sa mai iau niste plante cu crestere rapida.
[Email]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

flavius2308 wrote:Cat de sigur esti ca este este Staghorn ?

flavius2308 wrote:

flavius2308 wrote:o parere la problema cu algele ?

Pai daca nici pe Lucian nu-l crezi...Ai avut parerea avizata, precum si cam ce ar trebui sa faci pentru a tine alga sub control si a o elimina.
Ca sa ai succes maxim, fa ce ti-a spus Lucian, si in plus curata mecanic cat de multa alga poti. Desprinde-o cu grija chiar de pe frunza afectata (fara sa distrugi frunza). Vezi ca nenorocita este bine fixata, indeparteaz-o cu grija. In plus, dar nu cred ca este cazul tau, acestei alge nu-i plac bazinele echilibrate, cu aditii de macro si micronutrienti.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Pai daca stau sa ma gandesc ca sunt 'fro cateva sute de mii de alge inregistrate si catalogate
Dupa cum arata asta pare sa fie. Cand pui mana le simti gelatinoase/moi sau sunt tari si poti trage de ele? Daca este mai tare poate sa fie Cladophora dar aia este verde...
flavius2308 wrote:Mizerie nu pare sa fie, nu se vede, pentru ca aspir in fiecare sambata substratul (sau poate nu o fac bine, dar ridic tot manado-ul ).
Circulatia apei in bazin ... cum verific, ca vad ca se misca toate plantele in bazin, pare ca e un curent de apa. Si lindernia e chiar aproape de iesirea de la filtru, e cea mai aproape de curentul de apa.

Eu am dat datele generale, nu am de unde sa stiu ce este la tine in bazin. Curatenia trebuie sa fie insotita imediat de schimbul de apa. Oricum daca ai substrat inbogatit aspiratia trebuie facuta cu grija.
flavius2308 wrote:Intr-adevar CO2 nu am acum dar vreau sa incerc saptamana asta cu un Tetra Optimat in prima faza (stiu ca nu se recomanda varianta asta dar vreau sa incerc pentru ca nu am plante pretentioase si poate e suficient).

O sa vezi ca se vor schimba lucrurile in bine. Totul este sa nu ai fluctuatii de CO2.
flavius2308 wrote:Hmm referitor la perioada de iluminare, sa stii ca m-am gandit la asta azi cand am vazut ca Lindernia scoate pe ici pe colo bule de oxigen dar asta doar cu 1-1,5 ore inainte de a se inchide lumina. Parca mi-a parut rau ca se inchide cand am vazut ca misca.
Am setat 2 perioade pentru ca am inteles ca fertilizarea trebuie sa se faca cu lumina aprinsa si am zis ca o fac inainte de a pleca la servici si sa am lumina aprinsa la acvariu dupa-masa cand sunt acasa.
Ce program de fertilizare si lumina imi recomanzi in sensul asta ?

Nu trebuie neaparat sa fie pusi fertilizantii pe lumina. Eu spre exemplu, deschid lumina pe jumatate o ora dimineata (cat le dau sa manance) si dupa aia am un program continuu astfel incat sa se stinga lumina pe la ora 22...
Toate trebuie sa fie intr-un echilibru. Algele si deficientele apar din cauza dezechilibrelor (cev prea mult sau prea putin in comparatie cu celelalte elemente). Tu de altfel nu pui decat micronutrienti. Nitrati poate ai de la mancare/pesti dar fosfati
Daca tot te apuci sa pui si CO2 incearca sa pui solutie VIMI (cauta si vei gasi de unde poti sa iei). Nu este scumpa si pare destul de echilibata. Este o solutie all-in-one deci nu mai ai nevoie de nimic altceva (poti sa pui in continuare doza de Ferropol 24).

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
flavius2308
Membru de baza

IP:

alber wrote:

flavius2308 wrote:

flavius2308 wrote:o parere la problema cu algele ?

Pai daca nici pe Lucian nu-l crezi...Ai avut parerea avizata, precum si cam ce ar trebui sa faci pentru a tine alga sub control si a o elimina.
Ca sa ai succes maxim, fa ce ti-a spus Lucian, si in plus curata mecanic cat de multa alga poti. Desprinde-o cu grija chiar de pe frunza afectata (fara sa distrugi frunza). Vezi ca nenorocita este bine fixata, indeparteaz-o cu grija. In plus, dar nu cred ca este cazul tau, acestei alge nu-i plac bazinele echilibrate, cu aditii de macro si micronutrienti.

Ah, nu am vrut sa zic sau sa se inteleaga ca nu am avut incredere in Lucian (imi cer scuze daca s-a inteles asta). Doar vroiam mai multe pareri. Va multumesc tuturor pentru pareri si o sa fac asa cum ati spus.
Acum referitor la alga, nu am atat de multa incat sa nu fac fata sa o dau jos mecanic.
AM avut pe anubias (la care am facut si poza) am dat-o jos, am bagat-o in solutie de clor 19:1 si am mutat-o in lateral ca sa nu fie in bataia directa a neonului si mai am pe Lindernia ceva fire de alge dar aici nu pot sa le dau jos mecanic pentru ca planta e foarte fragila. Am observat ca algei ii place direct sub lumina neonului
In legatura cu fertilizarea, nu fac aditie de macro decat de micro cu ferropol si ferropol 24.

O sa incerc si o singura perioada de iluminare de 10 ore cum a spus Lucian.
[Email]
Horia
Senior member

IP:

Lucian
" Daca tot te apuci sa pui si CO2 incearca sa pui solutie VIMI "

am cautat sa vad despre ce este vorba insa nu am gasit nimic .... posibil mai multe date .. te rog

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/30466.page
[Email] [Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

o cautare cu Google cu selectie de limba romana va va devoala si pe cel care aduce...

flavius2308
Membru de baza

IP:

Lucian wrote:Cand pui mana le simti gelatinoase/moi sau sunt tari si poti trage de ele? Daca este mai tare poate sa fie Cladophora dar aia este verde...

Sunt moi, aproape ca nu se simt. Nu prea pot sa trag de ele. Doar daca scot planta si dau cu unghia (asa am facut la anubias). La Lindernia nu cred ca pot sa prind de ea sa trag.
Lucian wrote:Nu trebuie neaparat sa fie pusi fertilizantii pe lumina. Eu spre exemplu, deschid lumina pe jumatate o ora dimineata (cat le dau sa manance) si dupa aia am un program continuu astfel incat sa se stinga lumina pe la ora 22...

In cazul asta, tinand cont ca 10 ore este OK pentru iluminare, ar trebui sa aprind lumina la ora 12:00 si sa o inchid la 22:00, iar fertilizarea sa o fac la ora 8:15.
Lucian wrote:Toate trebuie sa fie intr-un echilibru. Algele si deficientele apar din cauza dezechilibrelor (cev prea mult sau prea putin in comparatie cu celelalte elemente). Tu de altfel nu pui decat micronutrienti. Nitrati poate ai de la mancare/pesti dar fosfati

Mda, fac aditite doar de micro deocamdata. Am zis sa nu ma bag la lucruri complicate de la inceput. Referitor la nitrati, nu stiu cat de bine arata testul 6in1 JBl ca imi indica 10mg/l. De mancare le dau o data pe zi, putin cat sa termine in 1-2 minute si pe jos nu prea ajunge ca imediat o halesc din coloana de apa ... asa ca nu stiu cat NO3 am cu adevarat in apa (un test dedicat cred ca ar fi mai aproape de adevar).
Legat de fosfati, astia apar din mizeria de la pesti si de la frunzele moarte parca. Nici din astia nu cred ca nu am pesti multi si neonii am inteles ca nu prea fac mizerie, deci cred ca nici fosfati nu prea am.
Lucian wrote:Daca tot te apuci sa pui si CO2 incearca sa pui solutie VIMI (cauta si vei gasi de unde poti sa iei). Nu este scumpa si pare destul de echilibata. Este o solutie all-in-one deci nu mai ai nevoie de nimic altceva (poti sa pui in continuare doza de Ferropol 24).

Solutia asta VIMI contine atat micro cat si macro ? O sa caut sa iau.
[Email]
teddy2k
Senior member
[Avatar]

IP:

Poti sa pui o imagine de ansamblu a acvariului?
Horia
Senior member

IP:

raman la stadiu de cautare ... nu am gasit nimic referitor la " solutie vimi"

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/30466.page
[Email] [Yahoo!]
flavius2308
Membru de baza

IP:

teddy2k wrote:Poti sa pui o imagine de ansamblu a acvariului?

da sigur ca pot, azi cand ajung acasa pun mai multe poze cu acvariul din mai multe unghiuri, dar acum sunt la birou si n-am aici poze cu el.
[Email]
teddy2k
Senior member
[Avatar]

IP:

http://www.vimi.lt/products/vimi-all-in-one/
flavius2308
Membru de baza

IP:

teddy2k wrote:http://www.vimi.lt/products/vimi-all-in-one/

as lua asa ceva dar se gaseste la noi ?
[Email]