| Message |
|
|
|
Am inteles. O sa caut si un Pi 4 mai tirziu. Dupa ce o sa reusesc sa comand benzile cu led cu Arduino - sint abia la inceput.
Am inteles eu gresit cumva? La Pi sistemul de operare e inlocuit cu cel de la HA?
O sa va urmaresc cu interes.
|
 |
|
|
|
Numai bun pt. teste. Mersi.
Cind dau de recomandarea aia o sa pun link-ul pe aici.
|
 |
|
|
|
Am cam inteles. Recomandarea e la ei pe site. Mai citesc ce srie pe acolo. Poate ca o sa ramin la un Pi 4 - daca ma hotarasc. Sa vad ce senzori se mai pot cupla la el si ce mai stie sa faca.
Eu rulez SMB, FTP, OpenVPN, foto si filme pe un Synology . Le tineam pe un CentOS, dar mi-au sarit in aer facturile la curent si am renuntat la calculator.
|
 |
|
|
|
Pt. HA vad ca se recomanda un i5.
Cit de importanta e capacitatea de calcul? Comparata cu un Pi B pe 64 biti sa zicem?
|
 |
|
|
|
Uite ca nu nu stiam asta. Cum se uzeaza inelele ceramice?
|
 |
|
|
|
Iti dau eu 4 litri de bureti, da-mi mie 2l Matrix.
|
 |
|
|
|
Zice pe undeva prin articol ca totusi pt. filtrare biologica sint mai bune Matrix si Siporax. Dar sustine in acelasi timp ca (virgula) K1 e mai bun decit ele la filtrare.
Totusi mai sustine in alta parte ca o apa foarte clara nu contine poluanti. Ei , nu zau si vrea sa il cred.
O sa mai citesc articolul ca poate fiind mai greu de cap nu l-am inteles prea bine.
Adica pina la urma o sa urmez sfaturile altora - ca cele mai bune elemente de filtrare biologica ar fi Matrix, Substrate Pro si Siporax... Si la urma buretii care ii lauda de zor in articol. Oricum eu am eliminat din filtru minunatele inele de plastic (nu erau K1, da' tot plastic erau) si le-am inlocuit cu Matrix (am pastrat buretii din prefiltru). In vreo 2 zile am vazut o imbunatatire enorma a claritatii apei. iar dupa ce am adaogat Purity, iarasi a fost vizibila o imbunatatire a claritatii apei. Totusi nu se pastreaza in timp (apar mici resturi de diverse) posibil si din cauza lipsei timpului - adica a mentenantei slabe.
Oricum pina acum nu am mai auzit sa fie laudati buretii si plasticele pentru calitatea superioara a filtrarii.
|
 |
|
|
|
Da . Sau Seachem Prime. Il dozezi la cantitatea de apa care o schimbi.
|
 |
|
|
|
Adaogi Jbl Start filter.
Schimbi cam 5-10% din volumul net de apa la fiecare 2 zile. Cred ca o galeata ar fi de ajuns. Apa noua tratata cu conditioneri neaparat.
As zice sa pastrezi neonii. Orice peste va fi afectat la ciclare. Neonii sint ieftini si se gasesc usor. In plus au nevoie neaparat sa fie crescuti de mici in apa moale ca sa se reproduca.
|
 |
|
|
|
Sint si eu interesat. Pe linga plantele cumparate cei de la nevertebrate mi-au trimis si lintita. Desi le-am spalat bine inainte sa le plantez lintita a scapat pe undeva.
Dupa o luna adun deja cam 0,5 litri de lintita cam la 3 zile.
Nu as folosi ierbicide intr-un acvariu plantat.
Poate un skimmer cu fante mai largi ca sa intre lintita in el ar merge, daca stai sa il cureti de citeva ori pe zi.
|
 |
|
|
koala wrote:Vorbesti de asa-numitele "libelule" de pe vremea lu' Ceausescu? Larvele de Chironomus?
Le tii la frigider, intr-o carpa umeda... da' oricum nu traiesc mai mult de 3-4 zile.
Cel mai eficient este sa le cumperi congelate... au aproape aceeasi valoare nutritiva ca cele vii si sunt usor de stocat.
Vezi pe linga tine daca sint ceva pescari (d-aia cu undite si ace). Intreaba-i de unde iau libelule (cu detalii). Citeodata magazinele astea mici sint ascunse printre case si blocuri.
|
 |
|
|
|
Mersi. Afisul (banerul) ala gaurit din stinga, dintre cladiri, l-am ratat. Se vede bine cind maresti poza.
Astia de linga mine (pe linga Pantelimon) m-au tratat cu "hai sictir" - vrem contract pe firma. N-a vrut sa ia nici o hirtie de 100 ca sa sa uite la o butelie de 10 litri.
|
 |
|
|
|
E chiar foarte interesant.
Unde e exact? Goole maps ma baga imediat sub pod.
|
 |
|
|
|
Am aceeasi parere cu paradoxx.
Ar fi trebuit sa lasi ambele filtre sa functioneze in paralel 3 saptamini.
Pe viitor cind schimbi materialele filtrante trebuie sa procedezi la fel. Vezi cam cit intra intr-un sertar, pui materilul filtrant intr-un saculet de plastic prin care poate sa circule apa, il agati cumva in acvariu intr-un loc prin care circula apa si il lasi asa timp de 3 saptamini. Dupa care poti sa muti in filtru materialul filtrant. Oricum pe viitor ar trebui sa inlocuiesti toti buretii cu material filtrant biologic - vezi mai sus.
Ca sa eviti eventualele pierderi, in afara de schimburile de apa (de care a scris paradoxx), poti sa folosesti Masterline Purity (sau Seachem Purigen) pus neaparat imediat inaintea pompei filtrului. Absoarbe amoniacul din apa (la printre altele) . Doar ca e cam scump. Asta nu te scuteste de ciclare.
|
 |
|
|
|
Daca sta 10 cm pe linga masa e o problema majora si grava. Risti sa crape siliconul sau chiar sa se sparga sticla. Daca depaseste suprafata de sprijin chiar putin pui intotdeauna sub fundul acvariului o placa zdravana de lemn.
|
 |
|
|
|
Cauta o caserola si o gauresc fara probleme.
Am vazut in Cora nenumarate dimensiuni.
Dotarea e mult mai serioasa. Timp sa gasim (mai ales). Si spatiu pe unde o fi.
|
 |
|
|
|
Merge si cu un ac. Cit timp gaurile sint sub 1mm si multe - icrele au in jur de 2mm diametru.
Mai degraba iti gauresc eu o caserola sau un tub de stiplex. Am burghie de la 0,3 mm in sus - marea majoritate intre 0,8 si 1,5mm. Si vreo citeva bormasini - de la 12W la 1400W. Plus citeva mandrine.
Cam la fel se comporta masculii si la mine. Am dat 2 de peste 15cm lungime. Si nici macar nu reusesc sa vad pe unde se ascund. O sa iau un Eden 511 si 2 litri de matrix in ianuarie sau februarie sa pun in functiune permanent acvariul de 30 litri. Vorbim.
|
 |
|
|
|
Nu mi se pare ca masculul e stresat. Daca nu ami are icre osa caute alta femela ca sa depuna.
Masculu incearca sa pastreze "pestera" care ii place. Si la mine cind incerc sa scot tuburile ceramice masculii se blocheaza in pestera folosind dintisorii de linga opercule. abia dupa ce golesc pestera de apa se lasa sa cada. Sa ai grija si cind vrei sa prinzi ancistrusii cu plasa. Au obiceiul sa folosesca gura ca sa iasa din plasa si sa cada inapoi in apa (se agata cu gura de plasa la fel cum fac cu pietrele, dar pot sa o ia in sus doar folosind gura).
|
 |
|
|
|
@Severus - nu e nevoie de un tub transparent. La orice caserola de plastic transparent se dau nenumarate gauri de 1,5-2mm pe fund (icrele au cam 2mm diametru) si se pune deasupra unei pompe de aer. Aerul antreneaza apa, apa trece prin gaurile de pe fund si oxigeneaza icrele. Am bagat si citiva RCS la un moment dat si am ramas cu impresia ca mai mult curata icrele - membrana care inconjoara icrele e mult prea mult pt. clestisorii lor. La fel de buna e si o fatatoare pt. vivipari pusa deasupra unei pompe de aer. Cu avantajul ca poti sa cresti puii cel putin 2 luni in ea.
@ugarit5 - Deoarece rata de reproductie a pestilor in conditii naturale e mica spre foarte mica. De multe ori doar 1% sau chiar sub 0.01% din puii eclozati ajung la maturitate.
Masculul de ancistrus ar avea 3 roluri pricipale. Sa fertilizeze icrele, sa le pazeasca si sa le aeriseasca. Paza si aerisirea le putem prelua noi foarte usor cu rate de succes mult mai mari decit in natura - exact ceea ce vrem.
Daca te uiti bine discutam de icre si pui. Egg tumbler, fatatoare, degusarea ciclidelor, pesteri, con de depunere, infuzori, artemia, microviermi, ... toate se refera la obtinerea icrelor si cresterea puilor.
Cu titlu informativ cind am crescut icrele de ancistrus separat de mascul (la mina cum spun eu) am avut o rata de eclozare de peste 90% - daca au fost fecundate. De cind las masculii sa se ocupe de icre nu cred ca au iesit mai mult de 20-30% - poate chiar mai putin. Parca e o diferenta mare.
|
 |
|
|
|
Daca masculul are grija de ele lasa-le acolo. Doar urmareste-le cind sint aproape sa eclozeze (ochii puilor sint vizibili ca niste puncte negre in interiorul icrei) - o lanterna puternica e foarte buna. Dupa ce eclozeaza se inghesuie in interiorul tubului pina absorb sacul vitelin. Dupa eclozare poti sa ii muti linistit. Abia dupa ce absorb sacul vitelin incep sa manince. Resturile de la icre dupa ce au eclozat (carcasele rotunde si transparente) le-am eliminat tot cu o pipeta incet si fara graba - ca sa nu prind vreun pui.
|
 |
|
|