Message |
|
Nici ai mei n-au schitzat nimic  S-a mai discutat pe old forum ...
Dupa cutremur nu stiu, ca eram ocupat cu panica 
|
 |
|
Si eu din vreo 40 de pui am mai ramas cu vreo 15-20...cred ca ii omoara pe cei mai slabi sau cine stie poate au murit ei  Oricum si astia 15 sunt multi, sper sa se mai rareasca in mod natural, sa nu ma puna in situatii delicate  Cred ca la urmatoarea depunere am sa scot piatra cu icre ca sa nu mai apuce sa eclozeze.
|
 |
|
Sandu wrote:P.S.Cred ca o sa ne dea cat de curand ozi :ycard: pentru deviere de la subiect 
Sunt convins ca nu se supara, discutia este foarte interesanta si cred ca si el si altii sunt interesati de asta. Si in plus e threadul meu :-P .Pacat ca nu participa mai multi, nu neaparat aici, ci in general la discutiile putin mai serioase despre acvaristica. Cine stie poate de anul viitoar o sa ridicam putin stacheta, pentru ca oameni priceputi sunt, sunt si doritori care vor sa invete cate ceva, exista si o asociatie (pare cam adormita momentan)...acum depinde de cat de dispus sunt cei priceputi sa "shareuiasca" cunostintele cu novicii. Intr-adevar ar fi mai simplu si probabil mult mai eficient sa te duci intr-o biblioteca si sa citesti, dar asa cum spuneai si tu traim in secolul vitezei, pt multi acvaristica este o pasiune pusa undeva pe un loc mai in spate printre multe alte griji, belele sau succese pe care ti le ofera viata. Nu toti au pregatire in domeniu, unii sunt strungari, altii avocati, asa ca foarte putini mai au timpul de a citit carti si a invata notiuni de genetica etc.
Oricum pacat ca unii cedeaza micilor dispute si neintelegeri si aleg sa paraseasca forumul. Pacat mare, eu sunt nou pe aici dar pot da exemplu de minim 5 persoane care aveau un cuvant de spus, dar care au disparut sau nu mai posteaza din cauza ca s-au suparat. Avem cu totii de pierdut. Sper ca lucrurile sa se intrepte odata.
|
 |
|
Sandu wrote:
La pesti consangvinizarea intr-un lant de producere pe mai multe generatii nu se foloseste decat o data la (de obicei la o generatia x-(Fx)) pentru a intarii un anume caracter si al transforma in dominant FX astfel ramanand amprentat pe generatii in bagajul genetic al indivizilor respectivi.
De asta am si intrebat, imi aduceam aminte foarte vag ca ori am auzit pe la scoala ori citisem undeva ca totusi se fac incrucisari intre consangvini, dar nu mai stiam in ce scop.
Sandu wrote:Daca se abuzeaza de astfel de incrucisari, asta duce la degenerscenta prin faptul ca in timp produsii (in cazul nostru puii) devine neviabili sau infertili sau amandoua...
Pe forum se dicuta despre inmultirea diverselor specii de pesti, dar nu se discuta deloc despre acest aspect, care pare destul de grav 
|
 |
|
Multumesc pentru raspuns, apreciez.
Am inteles cum stau lucrurile. nu e deloc simplu, nici nu ma asteptam. Deocamdata o sa ma rezum la ce m-ai sfatuit. Pestii i-am cumparat din locuri diferite, deci nu sunt din aceiasi parinti.  O sa incerc sa le asigur conditii optime, iar puii ii voi selecta dupa criteriile mele  Probabil ca n-o sa reusesc mai nimic...e foarte clar ca nu poti obtine rezultate bune fara sa te implici suficient de mult, dar din pacate am realizat ca cel putin deocamdata nu am timpul, spatiul si cunostintele necesare.
Mai am o intrebare care ma macina : )
De ce am sanse mai mari daca parintii nu sunt consancvini?
|
 |
|
@Sandu- Am citit articolul tau despre Betta splendens , despre betta melano...forma aripioarelor etc. Se vede ca te pricepi la genetica
Am si eu o intrebare (probabil cam stupida ) pt. toti cei care pot sa ma lamureasca : Cum fac sa obtin dupa mai multe selectii , o pereche de nigro ceva mai "speciala". Si cand spun speciala ma refer la colorit ceva mai pronuntat, forma a corpului "ca la carte" (de exemplu masculul meu nu prezinta umflatura aceea la cap specifica lor....sau poate este inca prea mic).
Nu am cunostinte de genetica prea multe si nici nu dispun de un "laborator" cu zeci de acvarii. Am ca tot omu` normal 2-3 acvarii la dispozitie  Se poate realiza acest lucru in aceste conditii? Cu ce ar trebui sa incep? Dintr-o pereche de nigro "banala" sunt sanse sa pot obtine 2-3 pui "speciali"? Sunt anumiti factori care influenteaza asta, sau totul tine doar de "plezneala"
Sper ca ati inteles ce vreau eu, chiar daca nu m-am exprimat prea academic 
|
 |
|
Cu asta schimb apa si aspir impuritatile din substrat. Costa vreo 5 lei si isi face treaba excelent.
|
 |
|
ai si tu dreptate in felul tau :-P Gata nu mai zic nimic 
|
 |
|
Are 16 ani si e pasionat de pesti...altii la varsta lui sunt pasionati de seringi...ati putea fi mai intelegatori sunt altii de 40 de ani care fac aceleasi greseli, si poate altele mult mai grave : ) Nu cred ca isi bate nimeni joc...poate e de vina sinceritatea lui. Eu sunt convins ca sunt multi pe aici care fac inca greseli pe care nu si le recunosc.
Mah skoate marmura aia k nu e buna pt discushi 
|
 |
|
Tabla din aluminiu folosita la reflectoarele Juwel se gaseste prin magazinele cu materiale de constructii? Stie cineva?
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
Dan_McTudor wrote:
Si uite, asa, asa, incet, incet, convertesc cat mai multi la pasiunea mea (una din ele)... etologia.... )
Sunt pasionat de etologie de mult :-P
|
 |
|
ozi wrote:....sau ii va adopta la sanu'i protector??? 
N-ai sa vezi
Nigro isi omoara si ei proprii pui daca cresc suficient de mari incat sa ii considere o amenintare pentru generatiile mai tinere
|
 |
|
Neah...vreau sa vad doar cat de perspicace sunt 
|
 |
|
Totusi ....sunt o gramada de acvarii cu scalari si neoni care se inteleg de minune. E foarte posibil sa nu ai probleme daca ii cresti de mici impreuna. De fapt iti recomandat sa iei scalari pui si neoni ceva mai maricei 
|
 |
|
Sunt foarte foarte curios ce s-ar intampla daca as pune in bazin 2-3 puiuti de guppy de aceleasi dimensiuni cu puii de nigro ( 4-5mm). Oare parintii isi vor da seama ca nu-s puii lor?
Ce pacat ca n-am guppy 
|
 |
|
Foarte foarte bun articolul :rulez:
Nu pot sa cred ca nu l-am vazut pana acum...pur si simplu nu l-am observat desi e postat din septembrie. Mi-ai facut un cadou, l-am savurat cu mare placere, desi mie imi plac acvariile de cihlide care sunt mult mai saracacioase in plante .
*cred ca de multe ori threadurile Sticky sunt mai greu de observat decat celelalte :jajaja:
|
 |
|
si eu sunt de parere ca femelele produc icre care in absenta unui mascul raman nefecundate...icre pe care le va elimina.
Deci? Ai mascul in acvariu ?
Daca ai unul...inseamna ca ai un mascul babalau si impotent pe care va trebui sa-l inlocuiesti 
|
 |
|
Pai cel mai bun exemplu de peste "fabricat de mana omului" este Parrot Cichlid (Pestele Papagal) Citeste aici
Intr-adevar sunt cazuri in care pesti de acvariu abandonati in lacuri au dus chiar la disparitia altor specii. Cum ar fi cazul lacului Cristal Springs din America care a fost populat artificial cu C. Nigrofasciatum (specie considerata daunatoare) fapt care a dus la disparitia unei specii de biban, specie cu o importanta mult mai mare.
Apropo in Romania este "interzisa introducerea de specii, rase sau hibrizi de pesti, altele decit cele existente in apele curgatoare, statatoare si in amenajarile piscicole" ...asa ca aveti grija pe unde va abandonati pestii  )
Oricum la noi n-ar avea nici o sansa de supravietuire pe perioada iernii. Asta nu inseamna ca n-am vazut pesti tropicali abandonati sua cine-stie pusi acolo de administratorii parcului :o
Exemplu Gradina Botanica unde am vazut Xipho si sunt 100 % convins ca nu m-am inselat.
Mai sunt si hibrizi crescuti in scopuri comerciale, cum ar fi cazul morunului, crap, caras...lucru care mi se pare ok din punctul meu de vedere. 
|
 |
|