| Message |
|
|
|
Pai crevetii sint o problema - cind sint mici sint prea slabi si sint trasi in filtru. Sint multi care au gasit creveti in filtru.
Doar ca un powerhead o sa ii faca bucatele daca nu are un burete la intrare.
Pina la urma cit ar trebui sa recircul? 900 litri/ora? Mai mult?
Care firme le fac mai fiabile - am vazut mai multe modele de la 10-12 firme diferite intre 500 litri/ora si 12000 litri/ora.
|
 |
|
|
|
Salve,
Se da un bazin cu apa dulce de 180 litri slab plantat (se doreste plantat), cu JBL E900 + prefiltru Sunsun (cu vechile povesti cu colmatarea furtunelor la 2 saptamini) si un Aquel fan mini (220litri/ora) montat de 10 zile pe reactorul de CO2. Contine un pleco si cca. 15 creveti RCS.
Am ajuns la concluzia apa in bazin are locuri in care stagneaza. Adica am rascolit-o zdravan inainte de schimbul de apa si am avut rabdare vreo 3/4 ore sa vad cum circula.
Cred ca imbunatatirea circulatiei ar fi benefica.
Ce sa caut? Ca volum de circulatie al apei in primul rind si ce firma? Pompa de recirculare sau de valuri?
Ar trebui sa montez un burete la intrare sa nu intre crevetii in pompe.
|
 |
|
|
|
Daca e mai batrin de 2 ani cam slabe sperantele.
Traiesc cam 2 ani in natura si 2-3 in acvariu.
Nu la tine - cine stie cit a stat la vinzare.
Daca iei 2 gupite o sa ai pui. Toti viviparii sint adevarate masini de facut pui - probabil o adaptare datorita ciclului scurt de viata. Dupa 6-7 luni o sa faca si nepoti. Ce faci cu puii? Ii cresti si ii donezi sau lasi natura sa lucreze - guppy isi maninca puii. Daca e plantat mai mult scapa multi.
Chiar si daca moare masculul tot o sa ai pui. Femelele depoziteaza sperma si pot sa aiba 2-3 rinduri de pui fara sa ai vreun mascul. Sau chiar pot sa fie gata fertilizate.
|
 |
|
|
|
Stati bre, mai trebuie sa dea a 2-a oara cu matura, sa mai frece de 2-3 ori geamurile.
Pai cum vreti sa nu faca la fel ca voi? Ca n-am prea vazut poze la acvarii inainte de intretinere nici pe la voi, doar dupa ce le-ati frecat pina lucesc de zici ca miine le trimiteti la AGA.
|
 |
|
|
|
Daca nu ai mai avut acvarii va fi greu de stabilizat.
Acvariile mici sint mult mai greu de intretinut.
E mult prea ingust - ar fi fost bine macar 30 cm latime.
La 70 cm lungime komatexul s-ar putea indoi prea mult si sa nu reziste lipiturile.
La o latime de 10 cm un beta sau guppy abia ar avea loc sa se intoarca. In ce ai acolo (ca volum) ar incapea un beta sau 2 guppy sau 5-6 microrasbora sau 10-15 RCS (daca e plantat).
Trebuie sa faci schimburi de apa cel putin saptaminal - pe unde bagi un furtun inauntru?
Daca vrei plante unde pui luminile? - ar trebui montate deasupra - nu ai loc.
Apa se evapora si va condensa pe peretii de la comoda - iti trebuie neaparat un ventilator care sa scoata aerul sau sa renunti la geamuri.
Pietrisul e prea mare - renunta la el.
Mai asteapta si alte pareri.
Nu mai folosi diacritice si trece-ti locatia la profil (oras, comuna, ...). Am inteles ca esti la primul acvariu si daca vrei poti sa ne dai citeva detalii despre tine - doar daca vrei. Doar locatia e obligatorie pe aici - ca sa nu te trimitem in Hornbach Militari si tu esti in Anglia sau Germania.
|
 |
|
|
|
Pe la 22:30 i-am mutat in acvariu. Azi dimineata am vazut 3 plimbindu-se.
|
 |
|
|
Pseudotropheus Crabro.
Virsta cca. 5 ani. 14-15cm. Probabil mascul.
Maninca cam orice pluteste in masa apei si poate sa il inghita. Spirulina sau rimele le adora (rime a primit foarte rar - vine la mina dupa ele). Fulgi, granule sau pastile de la Tetra si Sera, banane sau miez de piine. Creveti.
Se ridica de la intersectia Fundeni cu Pantelimon. Nu trimit in tara ca nu am habar cum sa il ambalez ca sa mai si traiasca.
E izolat de cca. 1 ora intr-o galeata cu aerisire - deci e urgent.
Contact pe PM.
|
 |
|
|
|
Multumesc pentru creveti si plante.
Am inceput aclimatizarea de vreo 30 minute.
|
 |
|
|
um02122 wrote:Multumesc pentru raspuns.
Nu ma gandesc la tensiune constanta, doar iau in calcul tensiunea maxima plus o marja de siguranta.
Credeam ca LDD-H iti da intensitate constanta si creste tensiunea automat la valoarea care ii trebuie ledului pentru a functiona la acea intensitate.
Exact asa face, doar ca nu creste tensiunea peste tensiunea de alimentare asa cum ai intrebat.
Poate sa mareasca tensiunea pina la o valoare cu 2-3V mai mica decit cea de alimentare.
|
 |
|
|
TC420 e alimentat cu LM2575S-5 (vezi pozele). Tensiunea maxima admisa pe el e de 40V la iesire da 5V. Ai sanse mari sa il prajesti la 42V. Iar daca e produs in China fara sa verific parca nu l-as pune mai sus de 36-37V. Tensiunea maxima admisa pe tranzistorii finali e de 32V dar cum nu ii folosesti nu ar fi o problema. Ar trebui sa masori cit consuma TC420 si sa cauti un step down de la 42V la 12-16V. Totusi eu nu as alimenta TC420 peste 24V.
LDD-ul nu poate sa creasca tensiunea.
Daca iar te gindesti sa alimentezi led-urile la tensiune constanta iar ajungem la vechea discutie. Dai 33V la led-uri si restul pina la 42V trebuie disipati pe o rezistenta. 1,5A x 9V = 13,5W - atit vei pierde pe fiecare circuit. Iar rezistentele de limitare se vor inclazi serios, deci un ventilator si mai mare. In plus la varianta asta trebuie sa adaogi si un tranzistor pentru PWM.
Parca e mult mai simplu cu LDD.
Cautare dupa "LDD1500-H price":
http://ro.mouser.com/ProductDetail/Mean-Well/LDD-1500L/?qs=JK6Bpmia%2FmsTbFwcpjJldw%3D%3D
http://www.rapidled.com/mean-well-ldd-1500l-dimmable-driver/
http://www.alliedelec.com/mean-well-usa-ldd-1500h/70908159/?utm_source=octopart&utm_medium=part_sourcing&utm_campaign=octopart
http://www.jameco.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?langId=-1&storeId=10001&catalogId=10001&pa=2251701&productId=2251701&CID=octopart
In primul link zic ca au 206 bucati pe stoc. Doar ca e versiune cu tensiunea maxima la 36V nu la 52.
|
 |
|
|
|
Le-am luat - multumesc.
Sper sa creasca la fel ca latine.
|
 |
|
|
|
Vinu-i vin si apa-i apa.
Ceva gheata mai merge-n vin, dar apa numai in alt pahar. E pacat de vin.
|
 |
|
|
|
De 2 zile ma tot chiorasc sa gasesc si alte prefiltre - in afara de Sunsun am mai gasit cite ceva doar prin US.
Mai ramine varianta cu cel mai ieftin filtru folosit pe post de prefiltru. Sau sa-l faci singur.
|
 |
|
|
|
Am retinut si eu problema - multumesc pentru avertizare.
|
 |
|
|
|
Vezi ca prefiltrul din primul link e pt. furtun de 18/25. Trebuie adaptor la furtunele tale de 16/22.
Prefiltrul mai mic - de 2 litri e pe 16/22. Robinetii sint montati pe un filet cu o garnitura de etansare.
Eu am incercat si un burete fin pe intrare la filtru (am E900) si trebuia sa il schimb la fiecare 2 zile.
|
 |
|
|
|
Parca ziceai ca te-ai saturat de facut lampi.
Respecti semnatura ta sau mergi mai departe?
Nu de altceva, da' parca vrei mai mult.
|
 |
|
|
|
Vad ca ai primit filtrul cu sertarul de jos plin cu JBL Micromec (asa arata si asa zic pe site la JBL ca trimit unele filtre). L-as pastra ca nu stiu daca e mai bun decit Siporax - asteapta si alte pareri.
As umple al 2-lea sertar cu Seachem Matrix si as pastra un singur burete in ultimul sertar - la mine erau cite 2 bureti in fiecare sertar. Pina te hotarasti daca iei prefiltru pastreaza buretii in forma de semiluna din primul sertar - aia formeaza prefiltrul din E701. In februarie am montat prefiltrul separat si am pus Siporax. In cele 6 luni de atunci nu am gasit vreun motiv sa umblu in filtru - am spalat doar capacul si rotorul inainte sa plec in concediu - mai mult preventiv - ca nu aveam pe cine sa las sa supravegheze ce se intimpla pentru o saptamina.
|
 |
|
|
|
Completare:
Din moment ce banii nu sint o problema ai putea cumpara un intake (partea de intrare a apei) de 16/22 si furtun de 16/22 de la Eheim ca sa le cuplezi la prefiltrul SunSun. Scapi de un adaptor si furtunul de la Eheim am citit ca se colmateaza mai greu.
Am incercat si versiunea cu un burete pus pe intake si a trebuit sa schimb buretele la fiecare 2 zile (era burete fin).
|
 |
|
|
|
Il am pe ala de 2 litri de la SunSun. La ochiometru nu a scazut debitul. Il curat cam la 2 saptamini - s-ar putea si mai rar cred, dar la mine se colmateaza furtunele de la E900 si trebuie sa le curat, asa ca daca tot stau cu miinile ude si opresc filtrul curat si prefiltrul. E900 are si el prefiltru dar buretii de la el au ramas curati de cind am montat SunSunul. Spal zdravan buretii in jet de apa si cam asta e curatatul la Sunsun.
SunSun are 3 bureti prinsi intre 2 grilaje cu robineti la intrare si iesire. Buretii sint cu gauri mari, medii si fine. Jos sub grilajul de la intrare a incaput o mina de inele ceramice ca eventual sa rupa resturile mai mari.
Prima data o sa il desfaci mai greu - are o garnitura circulara intre corp si capac.
Sa fii atent la furtune. Sunsun are robinetii pe 16/22mm si vine fara furtun. Prin Bucuresti nu am gasit adaptoare (eu am furtune de 12/16), dar se pot baga furtunele unul in altul peste un un tub de PVC. Adica cauti un tub de PVC de 12mm il bagi in furtunul de 12/16, iar peste ele bagi fortat furtunul de 16/22. Stringi totul cu un inel pentru furtune (cred ca gasesti si prin magazinele auto). Furtunul de 16/22 l-am luat din Obor pe incercate, mai poti cauta prin Horbach, Brico Depot, Cora daca ai vreunul pe aproape. In petshopurile de pe linga mine am primit raspunsul ca nu au furtun de 16/22.
Am bagat in filtru cam 2 litri de Siporax (in loc de inele ceramice si bureti) - cu multumiri lui stefanp pentru sfaturile date prin nu mai tin minte ce topic. Dupa o saptamina s-a vazut diferenta. Intentionez sa introduc si mai mult material filtrant biologic - cit incape in filtru. Probabil cu Seachem Matrix.
|
 |
|
|
In momentul de fata as prefera ca substrat activ Dennerle Deponit Mix. Daca nu o sa poti macar Aqubasis (exita si alte variante mai ieftine). La ambele as folosi toata linia de fertilizare de la producatorul substratului pe care il alegi. Dennerle e mai scump, dar "tine" plantele mai mult timp. Ambele se pun pe toata suprafata acvariului intr-un strat de 2-3 cm sa asigure nutrientii pentru plante. Peste substratul activ se pune substrat inert de 3-5cm.
Substrat inert inseamna nisip cuartos cu marimea boabelor de nisip de 2-4mm. Gasesti nisip cuartos (culoare naturala) la Hornbach la sac (si e ieftin) sau prin petshopuri la pungi de 2-3 kg (mult mai scump). Mai gasesti si nisip cuartos negru, dar e mult mai scump. Dar arata mult mai bine.
Am presupus ca vrei acvariu plantat.
Pentru un acvariu de 200litri mai ai nevoie minim de:
1. Fitru extern
2. Iluminat
3. Suport pentru acvariu
3. Incalzitor
4. Termometru
5. Set de analize pentru apa (minim ar fi NO2, NO3, pH, Gh, Kh)
Sint in ordinea importantei si a pretului. Cel mai important si mai scump e filtrul. Minim un JBL E901 completat cu material filtrant biologic (daca vine fara el) si eventual un prefiltru. Variantele de la Eheim sint considerate mai bune, dar si mai scumpe. La 200 de litri filtrele interne nu vor face fata.
Te rog trece-ti locatia la profil. E unul din putinele motive pentru care iei ban aici.
Gasesti raspunsuri la multe din intrebari aici:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24220.page
Ar tebui sa citesti cel putin primele 5-6 articole.
Si 2 sfaturi:
- ca in multe alte domenii ieftin inseamna slab
- multi vinzatori din petshopuri sint acolo ca sa vinda, nu ca sa dea sfaturi. Sint si exceptii notabile.
|
 |
|
|