[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Liv
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Message
La alegerea pestilor iti sugerez sa pornesti de la parametrii apei - din amintiri vagi aveti apa dura pe acolo. Asta daca nu vrei osmoza inversa.

Cred ca incap fara probleme (fara sa verific) 20 de neoni si 20 de zebre, plus un trio (1M+2F) de Trichogaster Leeri sau Trichogaster Lalius. Iar pe fund 10 cory (panda sau pygmeus).

Indiferent ce alegi ar fi bine ca la maturitate sa nu depaseasca 10-12cm - te limiteaza latimea.
Sa tii cont ca gupy si moly fac pui multi si repede.
Scalarii si neonii se inteleg bine daca sint crescuti de mici impreuna. In natura (Amazon) scalarii maninca neoni.
Ia in calcul sa inlocuiesti buretiii si inelele ceramice cu Siporax, Matrix sau Biorio - nu acum, in viitor. Ramin doar buretii din lateral (prefiltru) si ultimul burete (primul burete din primul sertar de sus). O sa obtii o filtrare mult mai buna. Daca o sa ai mai multi pesti, conteaza mult. Eventual un prefiltru separat - HW602.

Filtrarea nu e niciodata prea multa, cu cit e mai buna o sa ai mai putine probleme.
Scuze - am ratat bucata cu 108W si E900. Ce ai in filtru?
La ce ai acum ar trebui sa vezi cum creste Christmas Moss in 2-3 saptamini.
N-as putea sa spun. Sint totusi incepator. La mine (am si eu tripartita) a inceput sa prospere de cind am trecut de la iluminat slab la iluminat mediu cu o bomba de CO2 si fertilizare calculata cu aproximatie la nivelul de plante care il am. Ca sa fiu sigur ca nu o pierd am pus-o pe un suport la cca. 30 cm de sistemul de iluminat pina reusesc sa maresc lumina - de la mediu la puternic.

Oricum depinde de cantitatea de lumina care intra in acvariu - de care pina acum nu ai spus nimic. Neoane, leduri? Tip, putere, lumeni?

Sa-ti lasi cumva deasupra bazinului cel putin 20 de cm liberi (preferabil mai mult) fata de sticla. O sa trebuiasca sa bagi (foarte rar) mina cu totul in acvariu si o sa ai umarul exact deasupra sticlei. Poti sa faci un fel de masca care sa acopere gaura aia (colantata/vopsita la fel ca zidul) - masca care sa poti sa o scoti usor. Obligatoriu din materiale rezistente la apa - komatex de exemplu. Uita-te la pozele tale - citeodata vei fi obligat sa stai la fel cu capul deasupra bazinului.

Daca nu ai capac deasupra acvariului apa care se evapora se va condensa pe zid - deci la tine cel mai bun ar fi un capac simplu (o placa de acrilic peste intaritoarele transversale) cu citiva milimetri mai mic decit interiorul sticlei. Tot ce condenseaza pe capac cade inapoi in apa - fara capac eu am condens de 7-10 litri pe saptamina.

La ce ai acolo se preteaza plantele usoare/medii fara probleme (cu iluminat adecvat). Cresc si in substrat inert cu ceva fertilizare in coloana de apa sau fara unele, doar ca la substratul care il ai nu m-ar mira sa dai in alge foarte repede (asta e doar din ce am citit).

Din momentul in care ai pus apa/plantele si ai pornit filtrul pina cind poti sa adoagi pesti ar trebui sa treaca cel putin 3 saptamani - preferabil 4. Daca vrei sa ai pestii sanatosi.

Intra la profil si treceti locatia - nu vreau sa te trimit in Berceni/Pantelimon daca stai in Iasi, Timisoara sau Craiova.
Daca ai chef poti sa ne spui ceva mai multe despre tine la rubrica "Despre noi".
Citeste citeva articole - mai ales ghidul incepatorului si ciclul azotului (borcanul care l-ai avut abia daca se paote numi acvariu - brrrrrrr).
Uita-te la hydrocotyle tripartita:

https://www.google.ro/search?q=hydrocotyle+tripartita&espv=2&biw=1024&bih=734&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwib3-Sut9PQAhVIBSwKHbVXCiIQ_AUIBygA&dpr=1.25

Totusi are nevoie de iluminat mediu - asta trebuie sa verifici sau sa adaogi lumina. Ca e inalta de 3-4 cm nu cred ca ami conteaza daca ai inaltimea mare.
Am avut la un moment dat destul timp ca sa citesc mult.

Sint mai multi care tin RCS la o rata cam de 10-20 bucati pe litru cu succes (si cu filtre supradimensionate). Pe mine ma bucura ca se inmultesc - inseamna ca am reusit sa le asigur conditii bune. RCS sint mult mai rezistenti decit marea majoritate a pestilor de acvariu, doar ca suporta mult mai prost clorul, NH3, nitritii, cuprul. Nu se introduc niciodata intr-un acvariu neciclat.

Cam toate speciile care le avem se simt cel mai bine daca intr-un acvariu e o singura specie (valabil si la pesti). La mine cred ca o sa combin crevetii cu microrasbora si Colisa Lalia dupa ca mai creste moss-ul. Ma mai gindesc.

Acvaristica e o pasiune care daca te-a prins nu o sa mai scapi niciodata de ea. Am lasat-o in pace prin '85 - a revenit in forta de un an. Deja fac calcule unde sa pun al 2-lea bazin acasa, cum sa imbunatatesc situatia de intretinere la primul (schimb de apa la picatura, scurgere, osmoza) si cred ca 2 acvarii de vreo 20 de litri ar sta foarte bine la servici pe (sau linga) birou.

Toti am facut greseli la un moment dat - eu am combinat mbuna cu plante si dupa 24 de ore m-am trezit cu toate plantele facute bucati. Mbuna a plecat intr-un bazin cu ciclide si dupa 3 luni plantele parca in sfirsit au luat-o din loc (cu o pierdere si o exceptie). Pierderea stiu de la ce a pornit (vechea poveste - trebuia sa citesc mai multe), iar exceptia sper sa o corectez cu rabdare.

Succes la citit.
Oscari in nici un caz. Pentru o pereche ar trebui 350-400 litri.
Nici macar plantele de plastic nu le rezista. In plus sint rapitori care maninca orice. O sa gasesti la un moment dat scalarii facuti bucati. Vezi ca are Koala 2 topicuri in care a crescut oscari.

Mi se pare ca si ceilalti sint cam prea mari pentru 160 de litri.
Ai primit raspunsuri in topicul tau.
Sint putini 2. 10 ar fi mult mai potrivit. Incarcarea biologica a crevetilor e mult mai mica decit a pestilor. In 15 litri cred ca ar avea loc 20-40 fara sa incarce prea mult filtrul si sa mai ai loc si pentru pesti. Inca nu am auzit de vreun crevete care sa atace pesti - cel mult sa le fure mincarea. Vezi ca exista doar 5-6 specii (nu le-am numarat). Amano si Opae Ula au nevoie de conditii cu totul deosebite pentru reproducere. Culorile unui crevete nu definesc specia din care face parte si se pot incrucisa intre ei (e ca la gupy unde sint nenumarate variante de forme si culori, dar e aceeasi specie).
Daca vrei creveti ar fi bine sa incepi cu RCS - sint cei mai rezistenti. Daca nu depasesti 30 de grade Celsius si nu scazi sub 18 grade Celsius apa, o sa faca si pui. Daca ii aclimatizezi incet (vreo 2 ore sau mai mult) se adapteaza si la apa mai dura care o ai. Isi adapteaza numarul la cantitatea de hrana care o gasesc - sau o dai. Ai muschi in care pot sa se ascunda puii, deci o sa se inmulteasca.

Daca nu gasesti la tine in Giurgiu RCS, cind ai un drum prin Bucuresti poti sa iti dau 15-20 bucati.
Pt. aclimatizare procedam la fel - "ia cu cana".

Intr-un film de pe YT am vazut-o o metoda mai reusita.
Pui punga/pestii intr-un recipient mai mare sub nivelul apei din acvariu - tai un PET de plastic de exemplu. Iei un furtun de aer care ajunge din acvariu in recipient (daca n-ai - merge si ala de la pompa de aer, il pui inapoi dupa ce termini). Faci un nod simplu la unul din capetele furtunului, dupa care faci un sifon din acvariu in recipient. Daca stringi mai mult nodul cantitatea de apa care cade scade. L-am reglat la o picatura pe secunda foarte usor. Nici nu mai e nevoie sa incalzesti punga cu pesti.
Am facut-o eu pe acelasi model - am schimbat buretele de sus cu unul mult mai fin. In ideea sa obtin o filtrare mecanica si mai buna.
S-a colmatat dupa o saptamina si l-am pus la loc pe cel cu care venise. Il curatam cam la 2 saptamini la schimbul de apa. De curiozitate am lungit timpul. Am o luna jumate de cind nu l-am mai curatat si nu da semne de colmatare. Doar ca eu am ramas doar cu creveti care fac foarte putina mizerie fata de pesti.
Intr-un fel oarecare trebuie sa scoti apa din display.
Cu un sump nu scapi de schimburile de apa. Nitratii se tot aduna si doar schimburile de apa te scapa de ei. Inclusiv schimbul la picatura. Sump-ul e o solutie acolo unde pretul filtrelor ar fi prea mare.

Depinde doar de cit de indeminatic esti ca sa il cumperi sau sa il faci singur.
Ai aici o demonstratie despre cum functioneaza un overflow:

https://www.youtube.com/watch?v=65yVr7DiDls

In versiunea asta e modificat:

https://www.youtube.com/watch?v=RYDzCrufi3M

Vezi ca sint mai multe video pe aceeasi tema.

Principiul de functionare e exact cel din poza de mai sus, doar ca la al 2-lea tevile din interiorul si exteriorul acvariului sint introduse una in alta. Iesirea din T-eu poti sa o duci fie in sump, fie la canal (daca faci schimb la picatura).

Si asculta sfatul lui Koala - nu te grabi pina nu intelegi cum functioneaza ceea ce vrei sa faci.
Stai linistit - nu m-a deranjat cu nimic - sintem aici ca sa discutam cum putem sa oferim (doar pentru placerea noastra) o viata cit mai buna animalelor.

Am fost destul de norocos sa nu "servesc" pina acum vreo boala, asa ca la boli dau sfaturi doar din ce am citit. Nu ca nu am "pierdut" pesti - dar s-a intimplat din lipsa de cunostinte si de aparatura/scule. Cunostintele se pot obtine usor la ora actuala - cu timp pierdut la citit, in aparatura trebuie sa bagi si ceva bani.

Ai aplicat si ce ai fost sfatuit si ai avansat si cu aparatele care ar mai trebui. Bafta in continuare - putin noroc nu strica niciodata.

Imi pare bine ca a inceput sa se refaca carasul, dar e posibil sa mai dureze. Si sa nu uiti ca adaogarea de chimicale in acvariu (inclusiv sare) e cel mai bine sa se faca cu un scop foarte precis - nu exista un panaceu universal.
Pe site (si din descrierile altora) e o combinatie intre prevenirea bolilor si tratament. In concentratii mai mici previne bolile prin imbunatatirea sistemului imunitar. Ca sa tratezi se mareste cantitatea.

Vad ca Iliescu Mihai Ulmis ti-a spus deja de el.

Apropo de spirulina - mbuna, pleco si crevetii (mai am doar creveti) sint inebuniti dupa tot ce contine spirulina. Nu se uitau la alta mincare pina nu terminau ce era cu spirulina. Am stat de citeva ori sa ii urmaresc. Poate si carasii tai o sa faca la fel - pina la urma sint mai mult ierbivori.
Easy-life Voogle zice ca e un tratament preventiv bazat pe extracte neturale de plante.
Parca am citit ca si cineva de aici l-a folosit.

Bu stiu cita incredere poti avea in spirulina adunata din nu se stie ce lac.
Preferabil e sa intrebi inainte sa cumperi.

Ai trecut de la 25l la 50 litri. Eu am unul de 180 litri. Mi se pare cam mic dupa un an si parca as vrea unul de vreo 300-400. Daca afla nevasta-mea ce-mi trece prin cap ma trimite sa dorm in cada.
O sa vrei sa decupezi capacul cind o sa ajungi la intrebarea "ce plante sa iau?". Fiind cumparat gata "pregatit" nu cred ca are lumina prea buna. De fapt cit are (un neon de 15-20W)?

Filtrarea nu e niciodata prea multa. Cu cit ai filtrarea mai buna cu atit pesti vor trai mai bine si mai mult. In plus filtrul intern ocupa destul de mult spatiu.
 
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com