Paraziti care ataca shrimpii si tratamente contra lor
In acvariile noastre pe langa shrimpi se gasesc multe alte vietati care sa vad cu ochiul liber sau nu. Ca peste tot aceste vietati pot face rau sau nu shrimpilor. Cum apar aceste vietati in acvariile noastre? Se poate face o comparatie intre vietatile care apar si algele noastre. Bineanteles ca nimeni nu-si doreste alge in acvariu asa cum nimeni nu-si doreste altceva decat pesti sau nevertebrate in acvariu. Cu toate acestea avem aproape cu totii parte si de unele si de celelalte.
Cauzele aparitiei: cel mai des aceste vietati sa le numim de acum incolo paraziti, exista peste tot in apa. Ei pot fi transportati la noi in acvarii prin schimburile de apa din surse mai mult sau mai putin controlate de apa, prin cumpararea de vietati( pesti, shrimpi, etc), prin introducerea de plante in acvariu. Stim cu totii ca idealul este ca atunci cand cumparam ceva ce nu am avut pana atunci, este bine ca acel ceva sa fie tinut in carantina o perioada de timp si apoi sa fie introdus in acvariile noastre. Asa ar fi perfect, dar dintr-o mie de motive noi nu facem acest lucru si de aici apar cele mai multe probleme. In acest topic voi ataca doar problema parazitilor nedoriti din acvariile cu shrimpi si voi lasa problema algelor celorlalti colegi ai nostrii. Pot spune cu parare de rau ca in cele mai multe cazuri noi suntem direct vinovati de introducerea sau aparitia parazitilor in acvariile noastre. In afara “importurilor” de paraziti, lipsa ingrijirii acvariului sau excesul duce la aceste aparitii nedorite. De ce spun lipsa ingrijirii? Pentruca de multe ori este foarte greu sa cureti un acvariu asa cum trebuie. Eu personal m-am lovit de acesta problema. Se stie ca o metoda de a curata acavariul este aspirarea substratului. De cate ori nu ati vrut sa aspirati substratul si nu ati putut din cauza ca aveti prea multe obstacole care nu le puteti ocoli? sau din pacate cea mai mare temere este ca la aspirarea substratului sa nu aspiram si puii de shrimpi. Una din metodele recomandate la curatarea substratului este folosirea unui filtru de substrat, dar cat de eficace este acesta? Daca in timp substratul se macina, eficacitatea filtrului de substrat e pusa serios la indoiala. De aceea e recomandata dublarea filtrarii cu un alt filtru, care in cazul shrimpilor e filtrarea prin burete. Asadar iata cate obstacole ai de intampinat la igienizarea acvariului. As putea spune chiar ca una din metodele de igienizare este hranirea cat mai rara a shrimpilor. Exista tendinta mai ales ca incepatori, sau in acvariile cu putini shrimpi sa ii hranim in exces. Resturile de mancare, neaspirarea substratului, plantele putrezite sunt doar cateva din sursele de hrana a microorganismelor si a parazitilor nedoriti din acvarii.
Care vietati nedorite sunt cele mai des intalnite in acvariile noastre: sa enumeram doar cateva: planaria, hydra, tubifex, cyclops, daphnia, nematode, ostracode, limpet, bryozoa, collembola, larvele de tantari, viermii rosii si in mod cert multe altele. O sa spuneti desigur ca o parte din ce am enumerat mai sus sunt hrana pentru vietuitoare. Asa este, cei mai multi pesti se hranesc cu ele si noi le punem cu mainile noastre in acvarii, dar ce se intampla cu resturile de mancare neconsumate? Pe cine credeti ca hranesc ele? Unele din cele enumerate mai sus sunt inofensive la noi in acvarii, dar sunt unele care ataca vietuitoarele noastre si pot deveni un adevarat pericol daca nu se iau masuri din timp.
Voi ataca in acest articol doar doua din cele mai raspandite probleme ale shrimpilor si anume planaria si hydra.
Ce este
Planaria? Cum actioneaza ea? Planaria este o nevertebrata care traieste atat in apele dulci cat si in cele sarate. Ea este de fapt un vierme hermafrodit, adica un individ are si testicule dar si ovare. De aceea o planarie se poate reproduce singura, nu are neaparata nevoie de un partener. O mare problema au avut-o cei care au incercat sa scape de ea prin strivire de gemul acvariului sau taiere cu diferite obiecte, pentruca ea are o foarte mare capacitate de refacere si recuperare, iar o planarie taiata in doua nu duce la moarte ei, ci dimpotriva la nasterea a doua planarii. Mai mult s-a incercat taierea planariilor in mai multe bucati si din fiecare bucata taiata a rezultat alta planarie. Asadar nu incercati sa scapati de ele prin aceste metode ca nu veti face dacat sa le inmultiti. Planariile se deplaseaza prin apa, de regula le vedeti cel mai bine pe sticla acvariului, pe la colturile acestuia. Planaria este mult mai activa pe timp de noapte. De aceea cei care hranesc shrimpii seara( se practica aceasta metoda deoarece se stie ca shrimpii sunt animale nocturne) aveti grija sa puneti in acvariu cat se poate de putina hrana. Planaria se va infrupta la randul ei din hrana pusa, si va ajunge pe corpul si in interiorul animalelor noastre prin ingerare sau prin lipire. Planariile pot ataca icrele depuse sau crevetii mici. De asemenea planariile se vor hrani cu animalele sau shrimpii bolnavi( a se vedea un filmulet aici
https://www.youtube.com/watch?v=_CuxSveJdzY ). Se stie ca lipsa de calciu din apa duce la imposibilitatea naparlirii, sau apare fenomenul de naparlire intrerupta. Shrimpii mor cu o crapatura transversala in carcasa lor. Acesti shrimpi sunt atacati de planarii care grabesc decesul. Pericolul cel mai mare este ca un shrimp devenit hrana pentru planarii favorizeaza inmultirea acestora intr-un ritm foarte rapid. De aceea orice fel de shrimp gasit mort in acvariu va trebui indepartat cat mai rapid.
Tratament: in general pestii se hranesc cu aceste planarii si nu trebuie sa va faceti griji pentru ele. Curatenia in acvariu este cel mai bun remediu natural impotriva lor. Curatarea eficace a substratului poate face minuni, deoarece strangand mizeria de acolo planariile nu vor mai avea de mancare si vor muri de la sine. Melcii de substrat sunt iarasi o forma de eradicare a planariilor. Acestia curata substratul in profunzime, il aerisesc si cu aceasta ocazie elimina sursa de hrana pentru planarii. De asemenea pentru pesti planariile sunt o gustare de nerefuzat.
Ce putem spune depre
Hydre? Fata de planarii, hydra este un parazit frumusel(poate fi asemuit cu un coral), care se gaseste preponderent in apele sarate, dar din pacate el s-a adaptat si apelor dulci. Comparand cu planariile, hydrele traiesc in general agatate de geam, filtre, plante, bureti. Orice suprafata este buna ca ea sa se agate si sa traiasca. In mod normal ele se deplaseaza foarte putin in apa, si isi ataca prada cand aceasta trece prin dreptul ei prin intepare si otravire. De regula hydrele se hranesc cu microorganisme. Hydra nu este un pericol pentru pestii mari, shrimpi, dar la trecerea acestora prin dreptul hydrelor pot suferi iritatii de la intepaturi si veninul injectat. Hydrele prospera in acvariile murdare si cel mai des la shrimpi murdarirea acvariului se produce prin supraalimentare. Pentru eradicarea hydrelor nu pot fi folosite decat solutii care nu ataca nevertebratele, deoarece acestea fiind la randul lor nevertebrate, ceea ce le omoara pe ele pot sa omoare shrimpii.
Tratamente: o modalitate naturala este introducerea in acvariu a pestilor gen gurami, molly sau melci, deoarece hydrele sunt o delicatesa pentru ei. O alta modalitate este scoaterea pestilor din bazin si ridicarea temperaturii pana la 40 grade pentru doua ore, dupa care se face un schimb de 50% din apa. Aceasta solutie va omori hydrele dar poate avea efect negativ asupra plantelor si a bacteriilor din filtre. La reintroducerea pestilor trebuie avut grija ca apa sa aibe temperatura normala pentru pesti. O alta metoda, este aspirarea cu un furtun pentru apa. Se va folosi un furtun cu diametru mai mic( ca sa nu traga prea repede apa din acvariu) si cu capatul introdus in apa se vor desprinde hydrele de pe geam sau din locurile lor si vor fi absorbite de furtun. Dar sa nu uitam ca cea mai eficace metoda de a elimina hydrele este curatenia in acvariu, aspirarea substratului, aspirarea resturilor de mancare, schimbarea apei la timp, eliminarea de frunze moarte si a altor elemente in decompunere din acvariu.
In incheiere( desi sunt convins ca mai sunt multe de spus in acest domeniu) as vrea sa mai mentionez
inca doua sau chiar trei modalitati de combatere a planariilor si hydrelor. O modalitate este
tratmentul cu No Planaria care se gaseste la magazinele de profil de pe net( eu nu am gasit la noi in tara). Am comandat un astfel de tratament si cand o sa-l am in mana o sa va spun mai mult despre el. Eficacitatea lui dovedita(specificata de producator) apare in 72 de ore de la folosire. Ceea ce este foarte important e ca a fost creat special pentru shrimpi. El este eficace impotriva parazitilor si se poate folosi in acvarii fara sa afecteze shrimpii, melcii, etc.
Celelalte doua modalitati de tratament sunt descrise aici
http://www.planetinverts.com/killing_planaria_and_hydra.html si au folosit la baza Fenbendazol care poate fi gasit in farmaciile veterinare. Daca vreti sa mai cititi despre altcineva care a folosit metoda indicata mai sus, puteti sa aruncati un ochi si aici
http://www.aquariumadvice.com/forums/f12/step-by-step-how-to-kill-planaria-and-hydra-231872.html. Sunt convins ca mai sunt si alte tratamente, medicamente pentru eradicarea acestor paraziti, dar curatenia periodica in acvariu este singura fara gres si acum dar si pe viitor. Intretineti cat puteti de mult acvariile voastre si veti fi scutiti de necazuri pe viitor