[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: gengiskhan
Forum Index » Profile for gengiskhan » Messages posted by gengiskhan
Message
S-a rezolvat, multumesc. Se poate inchide.
Rezervata.
Pentru ca am schimbat piatra din acvariul mic marin, scot spre vanzare piatra veche, pe care am avut-o in acvariu. Ar fi ideala pentru cineva care vrea sa porneasca un nano sarat, piatra fiind activa dpdv biologic.
Se poate vedea in poza aceasta - este cea mai mare din stanga:
image

si in poza aceasta, este cea din mijloc, cea mare.
image
Ca sa va dati seama de dimensiune, acvariul are 45 x 30 x 32 (L x l x h).
Piatra a fost cumparata uscata, dar momentan este vie (a stat in acvariu circa 3 luni). Am mutat de pe ea coralii, dar pe ici pe colo mai sunt cativa polipi ramasi pe care nu i-am putut scoate.

Pret: 80 de lei.
Valabil numai pentru Bucuresti.
Daca ai fi citit acest topic, ai fi vazut ca este vorba despre cu totul alt subiect. Iti recomand sa deschizi un topic nou in care sa-ti expui problema.

O mica idee despre ce ar putea fi in acvariul tau: alge brune / diatomee.

In plus, te rog fii mai atent la ortografie...
Pai de mici, cred ca a doua sau a treia zi dupa ce i-am bagat in acvariu.
Au mancat in aceasi zi in care i-am adus - asta a fost primul semn foarte bun. Si oricum, cand sunt mici sunt mult mai "sociali". Dupa ce cresc, ii apuca depunerile si nu se mai comporta chiar asa de prietenos.
Pe mine personal spraybar-ul nu m-a ajutat la reducerea peliculei pentru niciun acvariu pe care l-am avut... Daca il pui deasupra sa sufle in apa, o sa ai bule de aer mici si multe in masa apei, care nu sunt bune deloc. Daca-l pui dedesubt sa bata spre suprafata apei... nu ajuta absolut cu nimic.

La oxigenare, tot pompa de valuri de ajuta, ca va face valuri si la suprafata apei.
Mos, de ce nu ti-ai exprimat dorinta de niste poze? Rezolvam repejor cateva cadre.
Pacat de super piesele alea, ca nu se vad bine...
Pai treaba e asa:
pompele alea mici de apa, numite si powerhead-uri, iti dau un curent laminar - sa-i spunem liniar. Adica pe o directie clara (unghi mic) si un flow destul de ingust, deci si destul de puternic in acea zona ingusta, dar aproape nesesizabil in alte zone. E, tipul asta de curent nu este foarte indicat pentru acvariile de recif pentru ca poate fi chiar daunator animalelor, fiind prea puternic. Le poti folosi, dar nu direct catre corali, ci pentru a aduce un plus de flow in alte zone moarte (colturi, suprafata, etc...)

O pompa cum e koralia incearca sa-ti dea un flow mai turbulent, neliniar si putin variabil. Evident ca nici asta nu replica exact conditiile din natura, dar e mult mai ok. Practic, flow-ul este imprastiat pe un unghi mai mare (de fapt un con...).

Vei vedea si singur diferenta. Eu, obisnuit de la alea cu apa dulce, unde nu se punea problema de asa ceva, cand am pus in priza koralia nano, mi se parea ca sufla foarte incet, nu intelegeram de ce e cotata la un debit atat de mare. Atentie, koralia mea nano e de 1600 de litri pe ora! Initial, ma asteptam sa-mi amestece totul prin acvariu la propriu. Dar nu e asa, flow-ul este frumos, delicat as putea spune. Daca as compara de exemplu cu un powerhead de-ala normal de 1600 de litri pe ora... pai ala cred cami facea varza in acvariu.

Uf, scris prea mult, sa concluzionez: asta-i diferenta intre flow-ul de la pompele astea de valuri si powerhead-uri.
Tu acolo, de la filtrul extern, o sa ai si un comportament de powerhead de la output-ul filtrului... dar e perfect ok atata timp cat nu il indrepti direct spre vietuitoarele din acvariu. Daca pui treaba aia de care ti-am zis in loc de spraybar si o orientezi cumva sa nu bata direct spre animale, o sa te ajute mult de tot ca o sa-ti creeze curenti mai puternici care nu o sa lase sa se acumuleze detritus. In combinatie cu o pompa de valuri... e perfect!

Sper ca n-am aberat prea mult.
La filtru extern eu iti recomand sa nu pui spraybar, ci sa pui o treaba de-aia ingusta si lata de genul asteia de-aici. Asta o sa te ajute cu putina miscare a apei in plus. Spraybar-ul ala nu prea ajuta la asta, tocmai de-aia e facut asa.

Parerea mea.
Sa stii ca glumeam cu incapatanatul.
Da, corect... Dar daca nu s-ar incapatana si ar pune mana sa curate algele si sa lase putin mai moale cu lumina, combinat cu schimburi de apa, se rezolva treaba.

Mie oricum nu mi-e clar de unde atatea alge. Si eu am pornit cu lumina acvariu si... dupa o saptamana si jumatate aveam animale in acvariu. Nu zic ca-i bine ce-am facut eu si nu recomand nimanui. Zic ca totusi sunt prea multe alge acolo. Alge am facut si eu, dar putine, nu in halul asta.
Iulian, parerea mea, care seamana cu a lui koala (sau parerea lui seamana cu a mea ), e ca la un bazin mic de-asta nu prea ai de ce sa te complici cu tot felul de medii filtrante si-ti spun si de ce.
Cand vorbim de un nano (de fapt, pico...), din start se pune problema spatiului si a incercarii de a inghesui cat mai multe echipamente care sa nu ia din volumul acvariului si care nici sa nu arate urat pe langa acvariu. La un nano nu se pune problema de aditii de calciu sau alte elemente pentru ca mersul bun al lucrurilor se bazeaza pe schimburi de apa regulate. Aceleasi schimburi de apa facute cu o apa de osmoza buna, adica sa aiba si filtru shimbator de ioni care sa-ti scoata si ultimele urme de fosfati, nitrati si silicati din apa, plus cea mai buna sare (aici parerile sunt impartite, dar ai cateva variante de alegere) o sa iti tina acvariul si vietuitoarele sanatoase, voioase si crescatoare.

Referitor la filtrare, daca ai in acvariu o cantitate decenta de piatra (daca era uscata, atunci va invia ea dupa ciclare), marea parte a filtrarii biologice va fi facuta de catre aceasta piatra vie. Eu vorbesc din ce am vazut la mine. Nu am in filtru decat antiphos si carbune activ. A, si niste vata de perlon pe care o schimb la cateva zile. Si in conditiile astea, ultimele teste pe care le-am facut erau foarte foarte ok, inclusiv nitratii erau scazuti.

Acuma, nu zic sa scoti canistra si matrix-ul sau ce ai tu acolo si nici nu zic ca nu o sa te ajute. Zic sa nu te mai complici mai mult. Gandeste-te in alta directie: lasa-l pe asta micu' sa mearga, ca merge asa foarte ok, fa schimburi de apa regulate si... gandeste-te ce si cum faci pentru marinul mare. A, nu ai in plan unul mare? Eh, ai putintica rabdare.
Domnu', am vorbit astazi doar... o sa iau eu "coletul" lui mosu si le bag la mine maine, pana cand termina el cu trebile lui. Melcii si crevetele tau pot fi si ei gazduiti fara nicio problema o zi sau doua pana ajung la mosu sau la tine sau pe ce perioada doresti.

Singura problema ar fi cu Nassarius care se baga in substrat. Dar cred ca sunt simplu de reperat. M-am uitat acum in topicul cu pricina, e vorba deci de 8 melci si un amboinensis. Discutam maine si gasim o solutie, fara nicio problema.
Dragos, stiu de controllerele Profilux, stiu ce pot sa faca nebuniile alea, sunt foarte versatile si pot controla o gramada de chestii., dar sincer, pretul este foarte prohibitiv in conditiile in care vrei un acvariu pana in 1000 de litri. Poate de la volumul asta in sus... In fine, parerea mea.

Despre lampa, corect, am vorbit fara sa ma documentez inainte, e foarte ok si perfect normal sa-ti porneasca ventilatoarele numai cand se incalzeste. Citisem si despre lampile alea, si alea sunt o nebunie.

Doar ca... mie imi si place sa "fac ceva sa mearga". Nu pentru ca sunt impotriva lucrurilor facute de firme, ca lumea, ci pentru sufletelul meu, asa. Chit ca dupa ce fac o treaba... gasesc si cumpar ceva care face cam acelasi lucru, da' cel putin arata mai bine (daca nu si merge mai bine). )
Adica, asa cum am zis si mai sus - hobby. Iar din punctul asta de vedere... nu mai ai argumente contra.

PS: Sa stii ca o sa vin pe capul tau intr-o zi sa vad "lampile si nu numai", sunt foarte curios.
Dragos, de-acord. Dar asa cum ai spus si tu, pretul in europa creste destul de mult. Iar in ceea ce priveste posibilitatile, lampa aia e limitata. Nu poti pune pe ea de exemplu un senzor de temperatura (sau 2... sau 3... ) care sa-ti spuna temperatura de pe radiatorul cu leduri si sa-ti invarta ventilatoarele mai tare sau mai incet. Altul care sa-ti spuna temperatura in acvariu... etc. Nu m-am exprimat eu bine, ce vroiam sa spun e ca atata timp cat iti faci tu controller-ul (asta inseamna ori ca lucrezi pe arduino, ori ca-ti faci tu placa... ), poti adauga foarte multe functionalitati.

Precizare: nu zic ca ceva home made e din start mai bun decat ceva facut de o firma cu renume. Zic ca ar putea fi. In niciun caz nu zic ca ar trebui sa ne facem toti lampile. Eu abordam treaba asta si oarecum din placere, ca un hobby atasat celui deja existent. Oricum, momentan doar discutam, nu am nimic clar in cap.

Iulian, stiam filmuletul, il vazusem mai demult. Eu nu am ce sa arat, m-am jucat si eu cu Atmel, dar in alte directii si nu destul incat sa spun ca am un minim de experienta. O sa vad daca imi iese ceva de-acuma, cu leduri si alte chestii legate de acvariu...
Si ai dreptate, asta e diferenta: ori dai un ban ca sa nu mai pierzi timp sa faci controller-ul, ori... investesti timp si faci un controller fain. Legat de dimensiunea radiatorului, de ce e asa de complicat? Ideea e sa-l supradimensionezi mult... si ai scapat de griji de tot. Adica daca radiatorul il consideri corpul lampii e clar ca il poti supradimensiona. Pe de alta parte, am vazut leduri de putere mare montate pe sine de aluminiu late cam de doua ori cat ledul si subtiri de 5mm. Cred ca gasesti ceva date online si in directia asta, daca nu ceva exact, macar niste abordari care au functionat foarte bine pentru altii.
koala, cand mai treci pe la mosu, poate iti face niste teste de apa sa vezi cum stai. As zice ca daca ai schimburi de apa regulate, lucrurile nu au cum sa mearga decat bine.
Intr-adevar, e cam scumpica. Treaba e ca daca te gandesti ce poti face cu ea... posibilitatile sunt nelimitate.
Si daca ar fi sa faci o placa de-asta, fix cu piesele astea si fara abordare de genul "lasa ce merge si asa", nu ai scoate-o mai ieftin.

Referitor la treaba cu apa... nu prea inteleg. Placa asta nu ar sta nici deasupra acvariului, nici in capac, nicaieri foarte aproape de apa. Placa sta bine merci de exemplu in spatele acvariului, prinsa de stand, iar din ea pleaca firele catre montajul cu leduri.

In fine, ma orientez poate cu ajutorul unor prieteni reusim sa facem noi ceva asemanator... da' nu e destul timp pentru toate.
Dragos, l-am solicitat eu... intre timp am uitat sa te mai batla cap.
Sunt curios daca e cineva interesat de asa ceva.
Din descriere, e foarte capabil si pus pe o placa Arduino, poate fi programat foarte simplu: dimming, intervale orare, simularea rasaritului si apusului, etc.

Are 4 canale individuale care pot comanda fiecare in parte pana la 39.6W (33V @1200 mA). Sunt acolo pe site si exemple de folosire, unul din ele fiind chiar pentru iluminarea unui acvariu.

Eu personal sunt foarte interesat, dar sincer, la cat costa, nu as vrea sa mai paltesc inca 20 - 25% din valoare pe transport. Daca mai e cineva interesat, putem sa facem split la transport.

Precizare: nu e vorba de un circuit complet, cu tot cu leduri, ci doar de placa pe urmeaza sa se lege ledurile (achizitionate separat, de fiecare in parte). Nu sunt sigur daca poate functiona si ne-conectata pe o placa Arduino... oricum, pe mine nu ma intereseaza separat, ca vreau sa o comand si sa o programez cum vreau eu. Daca e nevoie de mai multe detalii, pot sa mai detaliez putin.
Adrian_ wrote:Daca incepem sa combatem aiurea doar din dorinta de a combate nu mai ajungem nicaieri.

E, pai vezi?

Dar sa stii ca eu nu combat nimic, doar iti spun ca nu stii ce-i acolo, iar eu stiu si asta ma face sa-ti spun ce ti-am spus. Bine, daca ti-am spus, nu-ti mai spun. Asta nu ma face un expert, ci doar mai in cunostinta de cauza.

Ceea ce tu numesti "driver" este o simpla sursa de tensiune de 12V si max 6A (parca asa). Atat. Intre aceasta si dimmer nu mai e nimic iar intre dimmer si leduri nu mai e nimic. A, am uitat de rezistente, deci in afara de rezistente, nu mai e nimic. Este un circuit fara sursa de curent constant, in care limitarea curentului se face prin introducerea unor rezistente. "Dimarea" se face printr-un simplu potentiometru, prin variatia tensiunii, chiar daca e el cu telecomanda.

Eu sincer nu stiu ce discutii constructive sa avem. Daca tu ii spui lui koala ca "driverul" trebuie sa fie dimmabil, cu ce-l ajuta pe el asta? Omul nu se pricepe (no offence ) si tocmai de-aia a dorit sa-i faca altcineva lampa. Tu ii spui "driverul trebuie sa fie dimmabil", Dorin o sa vina si o sa-i spuna: "nu are treaba, merge foarte ok asa, crede-ma". Asa cum ai spus si mai jos, daca tot nu discutam "de fata" cu Dorin, de ce sa discutam?

Pentru discutii punctuale pe tema asta putem deschide un topic nou sau putem sa vorbim in cel existent despre leduri.

Domnu' koala, imi pare rau pentru interventie off topic, promit ca nu se mai intampla no matter what.
 
Forum Index » Profile for gengiskhan » Messages posted by gengiskhan
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com