[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
koala (~30 litri) - Nemo's House  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
Adrian_
Membru de baza
[Avatar]

IP:

koala wrote:Dragilor,

1) Va rog sa nu comentati, aici, deciziile luate de catre un alt administrator, pe un alt forum... nici daca-s bune, nici daca-s rele. Nu se face asa ceva, nici mie nu mi-ar conveni sa fiu comentat pe alte forumuri... Sper sa ma intelegeti. Merci!
\

Tu ai dreptate cu tot ce spui, dar lipseste o precizare, si anume ca treaba asta merge both ways, cum spun americanii. Adica un administrator de forum isi ia deciziile (bune, rele, cum il taie capul pe fiecare) si cu asta-basta. Cand banezi oamenii si pe urma incepi sa-i insulti in lipsa, se cam schimba datele problemei.
Am adaugat precizarea asta pentru ca as vrea sa se inteleaga foarte clar de ce am scris mesajul ala. Cu asta, din punctul meu de vedere, aceasta paranteza nedorita este inchisa.

koala wrote:2) Intr-adevar, configuratia actuala a bazinului nu mai contine piatra vie... pur si simplu nu am rezistat mirosului (si nu atat eu, cat restul Sefelor mele: a' mare, a' mica si a' batrana ). Daca piatra de la Dragos a scapat de duhoarea de varza murata, cu drag primesc in gazda 2-3 bucatele mici de piatra... altfel nu, chit ca mai stau o luna cu bazinul la ciclat!
- maine ma duc pe la mosu, ca sa iau cu imprumut (ca-n fabula cu greierele si furnica ) 2 cani de nisip viu... pe care sa-l amestec cu ce am eu acasa.

Nu stiu daca o fi scapat de tot de miros (putin probabil) dar daca pui un capac peste acvariu sigur nu se mai simte nimic. E o solutie incercata, ca sa zic asa .

koala wrote:3) M-a sunat Dorin si mi-a spus ca a sosit "potentiometrul" pentru lampa mea... il monteaza in seara aceasta, asa ca voi reveni cu poze.

Vezi ca balastul electronic trebuie sa fie dimmabil, altfel va avea o viata foarte scurta.

This message was edited 1 time. Last update was at 21/03/2012 14:07:01

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

- Hmm, o sa incerc metoda cu capacul de sticla... problema este ca bucata aia de sticla (capacul) este mai mica cu vreo 3-4 cm decat deschizatura acvariului, asa ca nu prea e "etansa".
- De treaba cu balastul electronic nu stiu ce sa zic, habar nu am (si nici nu ma pricep)... o sa intreb.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Adrian_
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Ma rog, balast electronic era un barbarism in cazul de fata (la leduri se cheama driver ). Dar cam asta e ideea, daca driverul nu este dimmabil, faptul ca ii pui un potentiometru nu face decat sa-l termine foarte repede.

Referitor la capac, figura nu tine daca nu este etans. Dar nu vad de ce n-ai putea taia o bucata de PVC la dimensiunea potrivita. Nu ai nevoie de lumina de la lampa pe durata ciclarii.

This message was edited 1 time. Last update was at 20/03/2012 17:46:34

Dan
Aquamaster
[Avatar]

IP:

koala wrote:- Hmm, o sa incerc metoda cu capacul de sticla... problema este ca bucata aia de sticla (capacul) este mai mica cu vreo 3-4 cm decat deschizatura acvariului, asa ca nu prea e "etansa".
- De treaba cu balastul electronic nu stiu ce sa zic, habar nu am (si nici nu ma pricep)... o sa intreb.

se poate sigila cu silicon si nu mai iese nimic

Adrian_ wrote: Ma rog, balast electronic era un barbarism in cazul de fata (la leduri se cheama driver ). Dar cam asta e ideea, daca driverul nu este dimmabil, faptul ca ii pui un potentiometru nu face decat sa-l termine foarte repede.

Referitor la capac, figura nu tine daca nu este etans. Dar nu vad de ce n-ai putea taia o bucata de PVC la dimensiunea potrivita. Nu ai nevoie de lumina de la lampa pe durata ciclarii.

Eu unul, ma gandesc ca mai mult ca sigur or fi compatibile piesele intre ele

This message was edited 1 time. Last update was at 20/03/2012 19:02:43

-- aCVarist, deci eXist --
[WWW]
Adrian_
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Dan wrote:
Eu unul, ma gandesc ca mai mult ca sigur or fi compatibile piesele intre ele

Nu paria pe asta, sa n-ai o surpriza. Driverele chinezesti ieftine nu prea sunt dimmabile (in general, ca exista si exceptii). De obicei chinezoii nu precizeaza acest mic aspect decat daca-i intrebi explicit de el (am verificat treaba cu vreo 3 selleri de pe ebay)
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Iarasi incepem discutii in necunostinta de cauza. Dimmer-ul ala o sa mearga. Conteaza cum e facut circuitul, daca sursele sunt de curent constant sau nu. Plus ca, si pe sursele de curent constant se pun dimmere, in general se fac PWM.
Nu e cazul aici, e cu totul alta abordare la aceste leduri si aceasta lampa.

Daca e nevoie de mai multe detalii, detaliez.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
Dan
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Daca nu se face offtopic mare, pe mine m-ar interesa ceva detalii

-- aCVarist, deci eXist --
[WWW]
Adrian_
Membru de baza
[Avatar]

IP:

gengiskhan wrote:Iarasi incepem discutii in necunostinta de cauza. Dimmer-ul ala o sa mearga.

Reciteste te rog mai atent ce am scris:

Adrian_ wrote:
Vezi ca balastul electronic trebuie sa fie dimmabil, altfel va avea o viata foarte scurta.

Daca incepem sa combatem aiurea doar din dorinta de a combate nu mai ajungem nicaieri. Ce am facut eu a fost sa-i atrag atentia lui koala ca exista drivere dimmabile si drivere ne-dimmabile. Mai departe, evident ca pana n-as vedea ce model e driverul ala n-as putea sti daca e sau nu dimmabil.

gengiskhan wrote:
Conteaza cum e facut circuitul, daca sursele sunt de curent constant sau nu. Plus ca, si pe sursele de curent constant se pun dimmere, in general se fac PWM.
Nu e cazul aici, e cu totul alta abordare la aceste leduri si aceasta lampa.

OK, daca ar fi ceva de genul asta http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/pwm555.html n-ar fi probleme.

Mult mai probabil, intr-adevar, e ca driverul folosit sa fie ceva de genul asta: http://www.ebay.com/itm/12V-2-5A-30W-LED-Driver-Power-Supply-Waterproof-Outdoor-/130667983070?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e6c6b30de , nu unul de curent constant.

Ei bine, daca o sa intrebi vanzatorii chinezi o sa ai supriza sa constati ca nici astea nu sunt toate dimmabile. Unele sunt, altele nu. De unde si avertismentul meu.

Daca ai lasa-o mai usor cu chestiile gen "discutam in necunostinta de cauza", poate am discuta ceva mai constructiv. Parerea mea, desigur.

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

- Am montat "cutia cu maimute"... sa amintesc de faptul ca am telecomanda?... deci DA, ridic antena si modific intensitatea luminii (de la 10% pana la 100%)
- Am intrebat si nu se arde nimic... cutia cu maimute este intercalata pe circuit, DUPA sursa de curent... sursa da acelasi curent, indiferent de setarile telecomenzii (care variaza doar tensiunea de alimentare a ledurilor).

image
image

- Sunt foarte incantat de faptul ca mi s-au deschis, pentru prima oara de cand ii am, coloniile de Parazoanthus ... poate fi un semn ca lucrurile merg in directia buna?

image

- Urmatoarea intrebare se refera la tubul acela subtire care se vede deasupra Rhodactis-ului... ce este?

image

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Vrem si o poza de ansamblu arata super profi sunt invidios. O sa studiez problema, dar mai am pana ajung la asa ceva.
Regula mea super simplificata de verificare in electronica este: se incalzeste ceva incat sa nu poti tine mana ? Daca nu, atunci e perfect altfel, ori e ars deja ori nu se vor arde.

This message was edited 1 time. Last update was at 20/03/2012 21:38:03

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Adrian_
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Daa, cutia cu maimute e pricopsita, nu chestia la care ma gandeam eu . Cat a costat?

Desigur, intrebarea ramane urmatoarea: circuitul tau are o sursa de 12v CC care alimenteaza un driver (aflat probabil in lampa) si intre ele ai montat dimmerul? Ca daca da, suntem tot in scenariul pe care il discutam.

Si da, faptul ca se deschid zoa e un semn bun, clar. Tubul ala care se vede acolo ce dimensiuni are? In poza nu e nimic care i-ar putea da scara.

This message was edited 2 times. Last update was at 20/03/2012 22:02:47

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

1) "Cutia cu maimute" a costat 60 de lei, asa cum o vedeti... cu telecomanda cu tot. Montajul e separat.

- habar nu am daca lampa are driver sau nu are, sau unde e montat... intreaba-l si tu pe Dorin, ca e un tip super ok si iti poate lamuri toate neclaritatile.
- nu se incinge nici daca o las la "tensiune maxima", am verificat.
- ideea este ca sursa (care este un MeanWell) scoate 12 volti.
- matricele de leduri au montate, pe circuit, niste rezistente care oricum mai scad si ele din tensiunea de alimentare (sa zic, asa, ca ledurile sunt alimentate la 9-10 volti).
- cutia cu maimute mai "taie" din acesti 9-10 volti, alimentand mai mult sau mai putin ledurile... dar fara sa poata depasi plafonul maxim.

Cam asta e, in mare, ceea ce am inteles eu de la Dorin.

2) Tubul acela are cam 10 mm lungime si 2 mm grosime...

kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Si bineinteles ca nu vei aprinde lumina pina nu termini ciclarea, nu? Sau daca le dai lumina, da-le si tu o ora pe zi
pentru inceput. Parerea mea

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Adrian_
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Nu ies cateodata niste pene din tubul ala?

Daca Dorin nu participa la discutie iti dai seama ca n-o sa ma apuc sa-l caut cu intrebarile. Nu e vorba ca as avea eu neclaritati, intreaba-l cum s-a comportat in timp prima lampa cu leduri pe care a facut-o pentru nano-ul lui Catalin, de pilda. Cand am vazut-o eu, cu putin inainte de a fi inlocuita (tot de Dorin cred) dadea o lumina galbena de toata frumusetea.

Din ce imi spui (ca ai o sursa MeanWell de 12v), probabil ca undeva pe spatele matricei aleia de leduri se afla si driverul. Deci dimmerul vine inainte de driver, deci dimmeaza driverul (asta e o supozitie, cata vreme nu te uiti tu in lampa). Daca driverul este dimmabil e totul OK, daca nu...

Ma rog, deja vorbim discutii tip "il chemi sau nu-l chemi, el vine sau nu vine"
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Vine sau nu vine, dati-mi un raspuns,
Nu cred chiar de mine sa se fi ascuns,
Unde umbla, unde este?...

O sa te invit la mine, ca sa te uiti cu ochii tai... daca ma tine un an de zile, sunt multumit. Am timp sa vad daca ma prinde pasiunea asta, cu "marinele", si am timp sa ma gandesc daca vreau sa merg mai departe. Deci, nu e o problema!

- Nu am vazut sa iasa nimic din tubul acela, nu par a fi viermi din aia "penati".

@Dragos: ... pai ce, numai Iulian sa se umple de alge?

This message was edited 1 time. Last update was at 20/03/2012 23:34:45

kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Eram sigur ca asa o sa imi raspunzi si asa o sa se intample.
Iti place atat de mult lampa si cum se vede acvariul incat o sa aprinzi lumina.

Sa se faca lumina!

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Adrian_ wrote:Daca incepem sa combatem aiurea doar din dorinta de a combate nu mai ajungem nicaieri.

E, pai vezi?

Dar sa stii ca eu nu combat nimic, doar iti spun ca nu stii ce-i acolo, iar eu stiu si asta ma face sa-ti spun ce ti-am spus. Bine, daca ti-am spus, nu-ti mai spun. Asta nu ma face un expert, ci doar mai in cunostinta de cauza.

Ceea ce tu numesti "driver" este o simpla sursa de tensiune de 12V si max 6A (parca asa). Atat. Intre aceasta si dimmer nu mai e nimic iar intre dimmer si leduri nu mai e nimic. A, am uitat de rezistente, deci in afara de rezistente, nu mai e nimic. Este un circuit fara sursa de curent constant, in care limitarea curentului se face prin introducerea unor rezistente. "Dimarea" se face printr-un simplu potentiometru, prin variatia tensiunii, chiar daca e el cu telecomanda.

Eu sincer nu stiu ce discutii constructive sa avem. Daca tu ii spui lui koala ca "driverul" trebuie sa fie dimmabil, cu ce-l ajuta pe el asta? Omul nu se pricepe (no offence ) si tocmai de-aia a dorit sa-i faca altcineva lampa. Tu ii spui "driverul trebuie sa fie dimmabil", Dorin o sa vina si o sa-i spuna: "nu are treaba, merge foarte ok asa, crede-ma". Asa cum ai spus si mai jos, daca tot nu discutam "de fata" cu Dorin, de ce sa discutam?

Pentru discutii punctuale pe tema asta putem deschide un topic nou sau putem sa vorbim in cel existent despre leduri.

Domnu' koala, imi pare rau pentru interventie off topic, promit ca nu se mai intampla no matter what.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Nu e nici o suparare, din astfel de discutii mai invatam cate ceva... relaxati-va!

Adrian_
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Eu am o singura nedumerire, gengiskhan ti-a vazut lampa, s-a uitat ce-i in ea samd? Ca altfel nu prea inteleg de unde siguranta asta cu privire la montajul folosit

Adica na, as fi inteles o exprimare de genul "a mea e asa si nu cred ca a lui koala e altfel", dar vad ca se opereaza cu certitudini
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Pai probabil ca e la fel, fiind facuta tot de Dorin Cu atat mai mult cu cat Radu l-a recomandat pe Dorin
lui Ricardo din cate stiu eu

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow

Forum Index » Bazine mici si medii