[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: calin_gherman
Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
Message
Frumusel e acvariul tau !!! Felicitari. Chiar daca nu asta e genul de roca ce se foloseste la africani...toti "cadem" in aceeasi greseala de a introduce roci calcaroase cat mai gaurite si gaunoase...dar de fapt "stancimea" de Malawi consta din roca vulcanica neagra, rotunjita la capete, nu lespezi si nici roci calcaroase. Insa astea ne sunt optiunile, cel putin autohtone.
Felicitari, frumusel !!! Pestii...???
Intrucat ciclidele Malawi sunt "boala" mea si chiar am doua acvarii cu asa ceva o sa incerc si eu un raspuns:
1. Merg cam orice asociatie intre speciile de mbuna scrise de tine. Se exclud insa Hemicromis, care nu e un mbuna ci un ciclid african din rauri si iti indic sa renunti la a baga Melanocromis care e una din cele mai agresive specii de mbune.
2. Exclus la un acvariu cu africani la care debitul filtrului trebuie sa fie cam de 5-6 ori mai mare decat capacitatea acvariului. Adica la 200 litri tre sa ai macar 1000 l/ora. Eu la 250 litri am un Eheim 2228 si un Eheim 2226, adica vreo 2000 litri/ora, asa, de siguranta . Filtrele externe cu un asemenea debit zic si eu ca ti-ar lua mult din spatiu. SI ptr ca buzunarul tau nu e foarte mare Tetratecul pare solutia cea mai viabila si de calitate.
3. Orice. Daca vrei "fineturi" mergi pe un Jaeger de 200-300 wati, depinde cat de cald ti-e iarna in casa.
4. Decorul fa-ti-l tu!!! Polistiren expandat, placa de 5 cm pe care torni spuma poliuretanica sau lipesti bucati de polistiren mai subtiri, cimentezi in 3-4 straturi, aplici coloranti in ultimile doua straturi, il tii la apa 4 saptamani, il lipesti si gata. Te costa sub 50 lei totul. Trebuie doar imaginatie si rabdare!
5. S-a raspuns oke....musai un Aqua glo ptr culori.
6. Te-ai grabit sa tai sticla. Pacat. acel 80 e cam mic. Ideal ar fi fost un 100x40 si gaseai capac Waterhome gata facut, nu exagerat de scump, cu locurile de neoane din fabricatie. Asa, va trebui sa apelezi la vreun amic care se pricepe la electrica.
7. Nisipul de plaja, de la Mamaia, gratis, vreo 30-40 kg.
8. Din digurile de pe litoral, calcaroase, cu multe denivelari, gaurele...gratis. Mai prinde un week-end pe litoral si ai rezolvat problema sau roaga un prieten.
9. Nu te complica cu lemn la africani. Acidifiaza apa, scade pH-ul acesteia si consecutiv sau concomitent duritatea. Oricum, lemnele sunt atipice in acvariile de africani, chiar daca sunt intalnite frecvent datorita aspectului lor deosebit.
Bafta maxima si welcome printre africanisti.
Exact. Acea gelatina reprezinta de fapt colonii bacteriene inofensive care dispar de la sine intr-un acvariu ciclat fara sa le faci nimic. Daca tii neaparat sa scapi de ea mai repede, scoate ventuzele si spala-le repetat pana cand nu vor mai aparea.
Eu am constatat ca mi se face aceasta pojghita in perioadele in care dau pestilor hrana congelata. Probabil contine ceva grasime care se raspandeste la surafata apei. Daca incetez alimentatia acestora cu hrana respectiva dispare in cateva zile.
Acvariu de 70 litri e mult prea mic ptr africani...daca vrei din astia, gandeste-te la un acvariu de MINIM 200 litri!!!
Eu imi dezinfectez acvariile cu solutie foarte concentrata (culoare roz inchis, aproape de mov a solutiei) de permanganat de potasiu. Il las cateva zile cu aceasta solutie, schimband-o zilnic, apoi cateva zile le tin cu albastru de metilen , tot asa, foarte concentrata, in ele, bag si niste formol 33%, adica concentrat, vreo 2-3 zile si dupa o "cura" din asta de vreo 10 zile....ia spuneti-mi, mai "misca" vreo bacterie, vreun virus, ori niscai paraziti prin el???
Filtrele wet&dry nu sunt foarte potrivite ptr acvariile foarte plantate deoarece cam au obiceiul sa elimine din acvariu nutrienti necesari plantelor. Sunt insa exceptionale la acvariile de africani care necesita o filtrare biologica superioara, lucru realizat de un wet&dry prin alternanta fazei umede cu cea uscata a filtrarii.
Eu iti indic un filtru Eheim Thermo, care are inclus in el incalzitorul precum si un senzor de caldura in acvariu si display in afara lui./
Exemplu: Eheim Professional II Thermo 2126. Ultrasilentios, foarte bun.
Galben portocaliu si verde???? Pune o poza ca sunt foarte interesat. Verde inca nu am
Eu zic sa nu bagi filtre interne. Pe langa faptul ca ia din spatiu, sunt si inestetice. Daca vrei curenti si jet puternic, mai bine pune doua externe mai mici.
Eu te sfatuiesc sa-ti cauti un prieten in Bucuresti care sa-ti aduca de la Hornbach-ul lor un sac de 25 de kg de Aquariensand weis la 25 lei sacul. Sau, daca mai ai rabdare, astepti pana la vara si mergi pe litoralul romanesc, la Mamaia, umpli un sac de nisip de pe plaja, vii acasa cu el, il cerni, il speli bine de tot si-ti faci substrat din el!
De pietris nu mai zic ca au zis antescriitorii mei...dar, ca un argument in plus, am vazut acvariu de ciclide Malawi cu pietris 3-5 mm....arata groaznic!
M-am gandit la Pseudotropheus elongatus Mpanga (sunt superbi) si Labidochromis caerules

Iti descriu situatia de la mine, poate asa ai o orientare mai buna. Acvariul are 120x50, deci mai mic ca al tau si am vreo 20 de pesti adulti care convietuiesc foarte bine. Specii: Labidocromis caeruleus, Pseudotropheus elongatus, P. zebra, P. saulosi, P. lombardoi...cate 3-4 exemplare / specie, un mascul si 2-3 femele. Plus multi pui...
Eu iti sugerez, daca acvariul va fi home made si nu ceva de firma, sa te orientezi si in functie de capac. Adica, de un capac bun. Iar in comertul nostru vei gasi capave Juwel la 150x50 sau Waterhome, la aceleasi dimensiuni. Alt model de capac, mai mare, nu vei gasi uzual in comertul romanesc...poate ceva, undeva, adus la comanda. Sau, poti cauta pe ebay.
Avand in vedere aceste dimensiuni, inaltimea nu-ti va depasi 60 cm. Stiu, latimea e de preferabil cat mai mare, ar fi buna una de 60, dar ai nevoie de capac bun, nu improvizatii.
Afisez aici o poza cu un acvariu reprezentativ, zic eu, de discusi. Retineti, nu este acvariul meu, este o poza gasita pe net care incearca sa reproduca un biotop de discusi. Scuze ptr postare dar vreau ca alexb sa inteleaga ceva.
image
Si anume, discusii sunt pesti de Amazon. Le plac plante putine, buturugi multe, chiar pietroaie. Si daca totusi insisti pe plante prefera sword plants. Adica acelea cu frunza lunga, asemanatoare unei sabii, gen Echinodorus, Valisneria. Si nu foarte multe, putine. In Rio 300 al tau poti implanta vreo 3 echinodorusi mari, amazonicus sau rubin, plus 2-3 buturugi mari, niste bolovani...si vei avea discusi fericiti!!!
Iar aceste plante nu necesita musai CO2, lumina zic eu ca e suficienta cata da acele doua T5-uri, fertilizant...ceva uzual (bile JBL la radacina), substrat...ceva uzual (Tetra complete substrat, JBL Aquabasis). Bineinteles, daca toate astea is ultimul racnet si plantele tale vor fi cele mai fericite! Iar implicit acvariul va arata beton!
am observat la capul filtrului un dop de cauciuc care astupa un orificiu

Toto am stat si m-am uitat la filtru si nu am vazut asa ceva. Fa o poza clara sa vedem despre ce e vorba. Apa o trage din acvariu prin acel tub de absorbtie care se introduce in acvariu.
Nici eu nu mai pot scoate furtunele de pe tevi dupa asamblare, dar asta e foarte bine pt etanseitatea imbinarilor. Exact asta urmaresc cei de la Eheim, si tocmai de asta dau si acea untura...pt etanseizare! Cand vreau sa le demontez, le tai si eu...nu ma deranjeaza, dimpotriva!

Acu'...la trantit filtru pe jos ce sa mai zic???Tranteste un Jebo, sa vezi cum se face tandari acel plastic. In mod normal, un alt filtru nu se ciobeste ci crapa de-a dreptul, tot peretele si atunci e clar, inutilizabil!

Ba e foarte silentios. La 2228 insa am patit si eu ca tine...dupa cateva saptamani de functionare a inceput sa scoata un zgomot ca de rasnita ce se auzea de la capac. Dupa multe studii amanuntite am ajuns sa dezleg misterul....acel perlon alb care-l ai la suprafata, chiar sub capac, in dreptul elicei se imbacseste repede cu mizerii din acvariu si nu mai trage ca lumea, rotorul se forteaza si atunci scoate acel zgomot. Daca speli perlonul isi revine si dispare zgomotul. O alta cauza...testarea cu filtru gol, fara medii...nu se face asa ceva. O alta cauza...prea putine bile din alea in sertare iar curentul de apa le face sa se loveasca unele de altele si dau zgomot...umple sertarele pline cu mediu filtrant si nu va mai scoate zgomot. Sfat: incearca sa identifici exact locul de unde vine zgomotul...din capac sau din filtru si incearca remedierea cum am scris. Nu unge axul cu vaselina!!!....acu vad...de la motor...il poti deschide sa vezi cum e axul, dar cu grija sa nu-l rupi. Eu insa cred ca ai aceeasi problema ca mine. Rezolv-o si vei fi foarte multumit de Eheim. Sunt mult mai bune ca Fluvalurile care curg, scot zgomot...

Teava cu gaurele o imbini cu teava care aduce apa pana la ea prin intermediul unei bucatele de 3 cm din furtun...o tai si inadesti capetele celor doua tevi...aha, acu vad ca asa ai facut si tu. Sau iti cumperi cele doua seturi...intr-adevar, ei livreaza filtrele cu acele tevi verzi, seturile respective fiind optionale. Eu mi-am cumparat acele seturi la 2 din cele 4 filtre Eheim....avantajul lor este ca poti orienta tevile cum vrei tu si fiind transparente nu se vad in bazin.
sistemul de prindere a furtunelor ar trebui modificat de producator

Ce nu-ti place la el???E printre cele mai bune!
plasticul pare fragil, la o lovitura puternica sigur se crapa "ca sticla"calitate slaba nota 8

Este printre cele mai solide plasticuri. Poate doar cel de Tetratec e mai solid. Iti spune asta unul care are mai multe modele de filtre externe de la Tetratec, Eheim, Jebo dar am vazut si Serafil, Hydor, Fluval.
sistemul clemelor de inchidere prost, trebuie sa ai grija, clamele sunt prinse pe o balama destul de fragila.

Foarte de acord cu tine!!! Se rup extrem de usor daca ai o mana mai forte!
sistemul care introduce apa in acvariu slab:nota 8

Ei, aici nu inteleg. Sau da, inteleg. Piesele originale cu care se livreaza filtrele sunt naspa: nu se pot roti, is destul de rigide. Insa te indrum sa le schimbi cu 2 seturi, un inlet si un outlet, adica acesta: http://www.aquaristic.net/eheim-installationset-1.html?lang=1 si acesta: http://www.aquaristic.net/eheim-installationset-2.html?lang=1
Sunt astia de la Eheim mai smecheri...produc o alta "Marie" pt aceeasi palarie.
silensiozitatea nota 8

Foarte ciudat...am 3, nu se aud practic!!! Nu ai ceva montat gresit? Inauntru, bilele de ceramica nu-s prea libere prin sertar si fac zgomot?Ceva nu e bine...
Fara a contrazice pe cineva iti spun si eu o parere, ca proaspat proprietar de Juwel Rio 300 luat cu 14 milioane de la Profipet.
Deci, in Cj cele mai bune acvarii home made le face skydome. Sunt convins ca un Vision, cu sticla curba nu iti pot face, asa ca ma refer la unul normal, paralelipipedic.
Deci, un acvariu de 350 litri, sticla de 12 fara capac il fac la 7,5 milioane, pret cerut mie. La 120x50x60. Ei, normal ca vrei un capac de firma pt ca aia fac capace cam naspa.Stiu sigur asta ca am un terariu facut de ei...capacul e subtirel, aproape se dezasambleaza singur. In fine, capac de 120x50 in comertul romanesc nu gasesti. Doar de pe pet-shopuri online, la 150-160 euro, adica alti 5 milioane. La astea se mai adauga: tuburi T5 (la juwel exista din dotare, putine, e drept, dar totusi, 2x54 w la cel 300, plus ca se mai pot bricola inca doua, ca e loc), filtrul intern (un foarte bun filtru mecanic existent la Juweluri) si incalzitorul (unul de 300 w parca...un Jaeger ajunge pe la 80 lei). Iar modelul nou de Juwel are si loc pt hranitor... Aduna 7 milioane home made-ul, plus 5 milioane capacul, plus celelalte dotari care exista in kit si vei vedea ca ajungi tot la 14 milioane.
Aici intervine insa estetica: niciodata un home made nu va arata ca unul de firma, indiferent cine il face si cu ce!!!
Asa ca, sfatul meu...daca ai cele 14 milioane si poti cumpara pe firma...ia un Juwel rio 300 nou nout.
ai putea trimite cumva si la cj?Printr-un controlor de bilete de la cfr, sau microbuz?Mersi
Nici macar pt familii de specie nu i-ai putea da?
Eu ma gandesc la Maylandia lombardoi.
Mersi de raspuns.
Ai sau ai folosit cumva? Cam in cat spatiu l-ai tinut? Merci ma bate si pe mine gandul de unu.

Scuze de raspunsul intarziat. Am fost fata in fata cu un astfel de filtru in depozitul Profipet din Cluj. Nu l-am luat pt ca e prea multa electronica si nu ma risc cu asa ceva in imediata apropiere a unui acvariu. Dar estimez ca avea baza cam de 35x35 si inaltimea la 60 cm. Si costa cam 11-12 milioane.
Eu personal am preferat, in dauna unui wet&dry 2229, o combinatie de doua externe Eheim, un 2228 si un 2226 care impreuna au cam 2000 l/ora capacitatea filtranta iar volumul filtrelor insumate e mai mare decat a unui 2229 sau profi 3.
 
Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com