[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: calin_gherman
Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
Message
Stimati colegi,

A venit vremea mutarii intr-un nou birou. Mai mare, mai frumos, mai ...titrat .
Dar nu asta e problema.
Trebuie sa-mi mut bazinul cu Tropheus . Ala de 600 litri, lipit acum 10 ani de Radu baimareanul, aka Porcu' . A fost lipit perfect cu silicon negru Dow Corning. Dar are deja o varsta...
Nedumerirea mea este daca mutatul nu-i va afecta etanseitatea. Practic trebuie sa-l scot din birou, sa-l duc in sala de clinica (vreo 15 metri), sa-l spal bine (de aia asteptati voi de azi maine 2 ani curatirea ), dupa care sa-l duc in alt birou (circa 25 metri) si sa-l pun pe suport. Si am calculat, sticla plus backgroundul = circa 140 kg (de 12 mm).
Bineinteles, pestii introdusi in 3 butoaie de 120 l fiecare, cu recuperare de apa, cu filtrele functionand (aceleasi, nedeschise de 10 ani si nici nu intentionez sa le deschid pentru ca jetul e puternic). Iar bazinul, nisipul si pietrele spalate si curatate temeinic. Nu ma gandesc la deciclare, ori soc termic la reintroducerea pestilor, sau alte asemenea. De fapt, daca se va intampla o catastrofa, as avea motic sa schimb specia (colonia), T. chaitika, care are deja o varsta matusalemica pentru captivitate, dar e totul in regula.
Va rog insa, pentru cei care au bazine vechi, au mutat bazine vechi, daca va puteti da o parere.
Am incercat sa iau legatura cu "lipitorul", dar nu mai am nr lui de telefon si pe forum nu l-am mai vazut demuuuult de tot...ma gandesc ca poate s-a retras din activitatea acvaristica
Va multumesc.
Clar, infectie bacteriana a vezicii inotatoare. Doar unul din nenumaratele simptome (fin & tail rot, pop eye disease, dropsy) ale unei infectii cu bacterii conditionat patogene, probabil Aeromonas hygrophila sau Pseudomonas ori Vibrio.
Abdomenul supt al exemplarului pledeaza si pentru un peste batran, cu sistemul imunitar la pamant.
Terapeutic, poti incerca un tratament cu oxitetraciclina, dar in bazin spital, separati de restul. Sansele de vindecare sunt minime.
Despre existenta acestor bacterii in bazinul tau, nici o grija, ele exista in orice bazin, dar produc boala doar in anumite circumstante (de aceea li se spune conditionat patogene) care se refera sau la calitatea redusa a apei (eventual verifica NO3 daca nu ai facut-o deja, schimba 30% din apa SAPTAMANAL...adica fa ce zice popa, nu ce face popa, ptr ca personal schimb 30% dar...la 2-3 saptamani, cum ma lasa lenea ), sau la rezistenta imuna scazuta al pestelui.
Bafta si eventual impartaseste din experienta ta, daca vei recurge la vreun tratament.
Va pupa tata din South Koreea...al meu cred ca anu' asta "scapa" fara curatenie si in mai anu' viitor va "implini" 2 ani fara bagare de mana in el
No, ati trecut la desecretizari
53, sa traim!
Fara sa posed un iaz si fara a avea experienta in domeniu pot spune si eu doua lucruri, din teoria pe care o cunosc din materia ce o predau, Piscicultura si Ihtiopatologie.
1. Amplasarea iazului, insorirea iazului, respectiv uzul sau neuzul UV-ului. Oprirea UV-ului, sau apa aceea verde - atentie la fenomenul de inflorire a apei, prima etapa a procesului de eutrofizare. Aparent un fenomen pozitiv, inflorirea apei inseamna alge dezvoltate in exces (datorita aportului crescut de NO3 rezultat din degradarea substratului organic mort si radiatie solara directa); ca atare se vor dezvolta consumatorii care consuma O2 din apa; in final eutrofizarea inseamna hipoxie si distrugerea totala a iazului.
2. Constructia iazului. Ma refer la forma acestuia, nu la materiale. Desi ar fi ciudat, forma ideala a unui iaz e cea rotunda. Cu sifon de pardosea si o pompa submsersa care sa creeze un curent de apa, sa-i spunem de rotatie, tangential pe interiorul peretilor (d.p.d.v. geometric am spus o prostie, tangenta fiind pe exteriorul unui cerc, dar nu stiu cum sa explic altfel) peretilor, practic nu mai ai treaba cu indepartarea reziduurilor. Ele se vor concentra in centrul bazinului de unde vor fi eliminate prin sifon.
Ricardo, mai bine faci o lista cu aia de-i ai sub lupa si ne convoci in 5 mai la Bucuresti cu ocazia "vernisarii expozitiei" de betta si iti spunem direct ce si cum.
Adi, vezi, baga si tu ceva noutati aici ca, vezi bine, Ricardo nu ne "lasa" sa traim in tihna
Ups...inca nu
Saptamana viitoare sper desi pana miercuri lipsesc.
Laurentiu, cand vrei tu intr-o dimineata.
Eu nu l-as pune in saculeti in spatele background-ului pe motiv ca circulatia apei acolo e muuult redusa, iar un curent de apa mai puternic, existent in bazin, are un efect de spalare care favorizeaza dizolvarea lenta a substantelor chimice in apa. Chiar daca alimentarea filtrelor se face din spatele decorului nu l-as pune acolo...am si eu absorbtii de filtre acolo si evacuare tot in spatele decorului, dar parca am o retinere.
15-25mm mi se pare cam mult la malawieni care au obiceiul, chiar mai frecvent decat Tropheusii, de a lua nisipul in gura si de a-l plimba prin bazin, ranirea buzelor fiind mai posibila. Cu cat mai fin, cu atat mai bine. Aparent foarte fin ar putea "castiga" un aspect malos, dar nu se intampla asa in realitate.
Schimb la picatura, clar si fara dubii!
Fratilor intr-ale suferintei, solutia e simpla: nisip de pe plajele Romaniei! Nisip care e de fapt o spartura foarte fina de scoici, adica ceva cu carbonat si calciu parca. Si daca ati vedea depunerile de calcar de pe marginea bazinului meu, m-ati crede pe cuvant! Chit ca pH-ul si duritatea apei nu le-am testat never.
Buuuun. A mai trecut un an. E timpul pentru curatenia de primavara, anuala, a bazinului. Anul asta mi-am propus insa s-o fac in 2 pasi:
- pasul 1 - "iritarea" membrilor forumului cu preocupari tanganicane, cu imaginea bazinului antecuratire.
- pasul 2 - calmarea, cu filmul de dupa curatire.
Asadar, azi o foto si un film din pasul 1.
Filmul:



Mersi Ricardo ca-l faci sa se vada cum trebuie

Poza atasata.

Intre timp, peste an mi s-a defectat pompa booster si am schimbat-o cu una nou-nouta, de 72 l/ora si au decedat 2 pesti. Unul s-a sinucis gasind un locsor infim dar prin care a sarit din bazin, iar al doilea, probabil un exemplar foarte batran a decedat urmare a semnelor de imbatranire. Acvariul implineste 9 ani, iar stocul original a fost format din pesti maturi, maturitatea la Tropheus atingandu-se la 1.5 ani. Deci, am pesti in varsta de circa 10-11 ani, iar lifespanul in captivitate la astia atinge 11 ani. Filtrele externe, canistrele, in functionare continua de la bun inceput.
Putintica rabdare pana fac si curatenia ca sa vedem la propriu ce mai e nou prin bazin.
Pana atunci (sper, saptamana viitoare), numa bine!
Multumesc de info GreeLife dar sunt interesat strict de Apistogramma....ce specii mai deosebite exista prin tarisoara noastra in afara clasicelor specii enuntate anterior, daca au reusit oamenii sa le reproduca, daca as putea obtine ceva pui, etc. La un moment dat citisem pe undeva ca ar exista A. borelli pe la noi, superba. Sau ceva hongsloi ori panduro...
Mai astept reactii.
Pentru ca am asa, o mancarime suprema prin dos, de vreo cateva saptamani, m-am gandit sa intreb pe cei mai in tema ce mai e nou in domeniul Apistogrammelor prin tarisoara noastra.
Ma refer aici la ce specii se mai circula, in afara de clasicele A. agassizii si A. cacatuoides. Daca exista prin tarisoara noastra ceva specii mai acatarii, mai rare?
Ca ma gandesc la doua cuburi de 40x40x40, suficient unei familii reproducatoare, intr-un mini-biotop amazonian.
Deci, exista tot, materiale, filtre, etc, bazinele se fac rapid, dar ma intereseaza specii mai acatarii.
Multumesc raspunzatorilor.
Cu stima.
Daca tot s-a deschis topicul asta, intreb si eu: ce ar insemna perioada de functionare normala la aceste prize? Sau cum da Domnu'?
Intreb ptr ca am si eu cateva in functiune de circa 8-9 ani, ireprosabil si fara nici un semn de senilizare, dar ma intreb acu...oare se apropie vreun obstesc sfarsit? Ca ar trebui sa ma inscriu la o Politehnica sa invat programare . Nu de alta dar si astea care le am mi le-a programat in vremuri imemoriabile, altcineva.
De aceea cel mai mare procent e spirulina in mix-ul lui Calin.[b]

E corect! Un alt motiv e ca Tropical spirulina e la galeata de 5 litri, NorthFin e la punga de 1 kg, iar NLS o iau la cutii de 600 g. Un alt motiv, NLS Thera +A nu se indica decat in procemte mici in hrana.
Feedmyfish e cel ma serios vanzator de NLS din Europa. Are stocuri de orice, trimite rapid, ogfera discounturi, are promotii, etc. Am luat si eu de la el de mai multe ori.
Am citit topicul atent, dar nu am realizat ce ciclide ai. Daca sunt africane, e un pic ciudata inapetenta asta la schimbarea hranei. daca sunt americani gen discusi, sunt mai sensibili la aceste schimbari. Eu am folosit si NLS, cele doua variante achizitionate de tine, si NorthFin, Tropical si chiar JBL. Absolut niciodata nu am inregistrat vreo sensibilitate la schimbarea hranei. Ca sa eviti astfel de situatii pe viitor e bine sa amesteci 2-3 sortimente de hrana. Eu dau 40% Tropical Spirulina super forte + 30% NorthFin si cate 15% NLS Cichlid Formula, respectiv NLS Thera +A. Bineinteles, cand le am pe toate. Cand nu, oricum amestec macar 2 sortimente.
De fapt tu vrei sa ne convingi pe noi ca la 60 cm inaltime merge sticla de 8 mm. De ce ai mai pus intrebarea aici daca o tii tot pe a ta?
Stii vorba aia...cand unul iti spune ca esti beat, nu-l baga in seama...cand iti spun doi...de la 3 in sus, du-te si te culca. Si daca tot e facut bazinul, pune-l in casa ca e totul ok...si eu am bazin de 2 metri de lung, 60 inaltime si 60 latime cu sticla de 12...si tot nu dorm foarte linistit...dar cu 8 sigur merge.
Fratilor, revin cu vesti.
Bazinul exista, sump-ul s-a facut, echipamentele au venit din Germania: protein-skimmer, lampa UV, si alte acareturi.
Acum cautam sarea...fermierul grec care livreaza doradele a zis ca ptr ce avem noi nevoie Tropic Marin simplu, fara partea coraliera, e cea mai buna. Cei de la CoralFarm au incercat sa ma convinga ca RedSea e cea mai buna. Ce parere aveti?
Dar, pe langa sare, zicea fermierul ala si de ceva oligominerale...sunt acele cunoscute trace-element? Ca spunea ceva de iod, dar nu a putut spune clar ce ar trebui sa cumparam.
SI cred ca am omis un echipament...overflow-ul. Exista in comert? Se face? Gaura la bazin nu pot da, deci trebuie unul din acela care se atarna de marginea bazinului. Imi sugerati un model ptr bazin de 500 l? Cat de sigure sunt?
Va multumesc
Semnele descrise de tine sunt din categoria dropsy. Adica mouthrot, finrot si abdomen balonat. Cauza e de obicei o infectie bacteriana cu Aeromonas higrophylla sau Pseudomonas sp. ori Vibrio. Toate sunt bacterii conditionat patogene, adica patogenitatea lor e favorizata si exacerbata de alte cauze. De regula e implicata calitatea apei, mai precis, continut crescut de NO3. Din ce scriu colegii inteleg ca ai subfiltrare desi vad ca pe langa filtrul intern, destul de mare si bun, ai si un Eheim extern, plus schimburi de apa destul de regulate. Totusi, eu zic ca e dropsy si, probabil NO3 cam mare.
Treatment exista; bacteriile astea sunt sensibile la tetracicline, de regula. Se pune insa problema raportului cost tratament/cost peste, iar ulterior a reintroducerii unui peste trecut prin boala, ramas cu o sensibilitate crescuta, in acelasi bazin. Nu e boala foarte contagioasa, motiv pentru care ai doar cate un caz, asa, sporadic. Totusi, acel peste va repeta "isprava" cu prima ocazie.
Personal, in astfel de situatii aplic sfanta si umana eutanasie.
 
Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com