| Message |
|
|
Servus clujeanule  Boli si daunatori? Te pricepi la asa ceva? De unde?
|
 |
|
|
|
Nisipul asta foarte fin inevitabil este tras in momentul aspirarii, indiferent ca se aspira cu furtun, sau cu un clopot din acela. Dar nu e nici o tragedie...asa cum zice si Mihai, se spala bine si se reintroduce inapoi. Asa procedez si eu ca alta solutie inca nu am gasit.
|
 |
|
|
poti folosi orice fel de substrat doresti daca folosesti UGJ
Da, dintr-un anumit punct de vedere asa este, anume cel al mentinerii curate a substratului, permanent.
Discutand insa despre ciclide de Malawi, lucrurile sunt oarecum diferite, binecunoscut fiind obiceiul acestor pesti minunati de a lua nisipul in gura, a-l purta prin acvariu si a-l arunca pe ici pe colo. Altfel spus, sunt niste sapatori innascuti...nu cred ca un substrat din nisip granulatie mai mare de 1 le-ar face bine la "muscatura"
Nisipul acela foarte fin de coral se justifica doar in cazul unei ape foarte moale, folosirea lui crescand duritatea . Noi folosim nisipul de plaja care la urma urmei este spartura de scoici.
Eu prefer insa un nisip foarte fin...drept urmare mi-am adus din Italia nisip Bio Dry, marime 0,1 - 0,3 de culoare alba iar ptr cresterea duritatii apei prefer sa adaug substantele enuntate mai sus.
Despre aspirator de substrat la nisipul acesta...tot in studiu. Aspiratoarele Eheim nu fac treaba...intra nisip la acea elice si blocheaza axul. Momentan aspir mizeria cu furtunul.
|
 |
|
|
|
Zic si eu de Otto, cu atat mai mult cu cat am avut ocazia sa vad atatia Otto intr-un bazin, cati nu am vazut in viata mea....erau de vanzare, in Italia, acu cateva zile, cred ca erau cu zecile. Personal am avut Otto in doua tipuri de bazine, unul cu gurami, cu apa mai moale, pH 6,5 - 6,7 cu aditie de CO2 iar celalalt cu apa mai dura, cu un background cimentat ramas de pe vremea unor africani...in ambele bazine au decedat in cateva luni (2-3), fara nici un semn de boala, fara ca ceilalti pesti sa prezinte semne de imbolnavire. Eu ii consider foarte sensibili si nu foarte harnici la curatat algele. Iar 2 Otto intr-un bazin de cateva zeci de litri chiar nu cred ca ar face ceva treaba spectaculoasa. Mult mai "seriosi" consider a fi Neritinele la acest capitol, in special algele verzi de pe sticla, dar, din observatiile personale am constatat ca si acestia prefera apa un pic mai dura.
|
 |
|
|
|
Mucusul acela se formeaza pe aproape orice radacina pusa intr-un acvariu nou. Dupa ciclarea acvariului dispare. Se pare ca tu ai lasat-o doar in apa, nu in acvariu...nu e nimic, o mai cureti temeinic, o mai fierbi de cateva ori si va fi ok. Chiar si asa s-ar putea ca in acvariu sa mai faca mucus. Dispare, nu e periculos.
|
 |
|
|
Sunt foarte de acord cu tine Iulian, dar chiar tu ai zis o conditie esentiala: din
lipsa de experienta
. Al lui are parca 70 de litri, deci nu e chiar mic. Eu am zis 100 litri....potrivit spre maxim ptr un incepator. Dar chiar 20 ???  Te cred ca ai inceput asa, eu am facut-o cu mai multi ani in urma cu un 180, cu rama de cornier. Functioneaza si acum.
In prezent am 4 maricele 180-300 litri plus mititele, de 30 litri, mai un crevete, mai o cresa de africani. Ei, la astea ma cam enerveaza variatiile de temperatura cauzate de temperatura camerelor unde sunt si curentii de aer. De asta ziceam de litraj.
Sa ma scuzati daca e putin offtopic.
|
 |
|
|
|
Bine ai venit. Daca postai inainte de a face acvariul ti s-ar fi indicat sa incepi macar cu unul de 100 litri. Acvariile mici, spre care se orienteaza incepatorii (cred ca le considera mai usor de intretinut = fals) sunt foarte greu de mentinut in parametrii optimi deoarece toate influentele exterioare se repercuteaza destul de sever asupra lui: schimbari de temperatura, curenti de aer, schimburile de apa, etc. Asadar, sunt de fapt mai greu de intretinut si echilibrat.
Altfel, mult succes!
|
 |
|
|
1. Neoane.
Hagen Aqua Glo
Hagen Marine glo sau Hagen Power Glo
Doua neoane sunt suficiente!
2. Filtre.
Tetratec 1200...in acest fel vei avea o filtrare cam de 5 ori mai mare decat volumul acvariului.
3. Incalzitor:
Jagger 200w
Daca tii neaparat sa ai filtru cu incalzitor inclus iti recomand calduros Eheim Pro II Thermo 2126...am pus undeva pr forum o poza. E excelent !!! Daca vrei ceva si mai de finete iti recomand un wet&dry de la Eheim, cu parte de Thermo inclusa, da-i cam expensive  , insa wet&dry e un filtru foarte bun ptr acvariile cu africani.
|
 |
|
|
|
Tuburile T5 de la Juwel nu-s foarte slabe. Intr-adevar, T8-urile erau jalnice, dar astea noi parca mai fac fata. Insa JBL-urile, DA, le sunt superioare tuburilor Juwel. Dar si mai superioare sunt Osramurile...desi cred ca de fapt sunt facute cam de aceleasi firme, doar se trece brandul pe cele de acvaristica. Oricum, daca pui doua T5-uri de la Osram si inca doua T8, in functie de cum iti sunt soclurile, eu zic ca e ok.
|
 |
|
|
|
Malawi nu-s foarte sensibili la mancare. Adora granulele, sticksurile, fulgii, hrana congelata. Eu am obiceiul sa cumpar de la fiecare firma cate ceva: Sera Granured, Sera granugreen, Sera cichlids sticks, Tetra Cichlids XL flakes, JBL Grana cichlid, Hikari cichlid excel. Din toate astea fac, intr-o cutie mai mare un mixtum compositum. In momentul hranirii amestec 1-2 lingurite din amestecul respectiv cu 1-2 tablete de hrana congelata marca Rutto, olandeza care poate fi din spanac, sau carne de scoici, dar decongelata in prealabil....e batalie mare si depind cantitatile introduse de gradul lor de foamete...uneori le dau doar la 2 zile de mancare...mai gasesc ei alge prin acvariu.
|
 |
|
|
|
De ce sa le schimbi?Lasa-le acolo ca sunt totusi bune, desi poate unii vor zice ca sunt slabe lampile Juwel...daca sunt T5-uri, is ok. Daca vrei mai multa lumina mai adauga si atunci pui JBL-uri. Eventual poti lua chiar un soclu din acela cu doua tuburi si-l pui alaturat celui existent. La rio 400 e loc suficient. Daca chiar vrei tuburi si mai bune, vezi T5-urile de la Osram !
|
 |
|
|
|
m_3, nu ai drum la cj? Ca vad ca esti din Zalau. Sau spune ce plante te-ar interesa si caut pe la Peturile din oras, ca eu nu am plante deloc. Ce zici? Si poate gasim si un mijloc de a ajunge la tine.
|
 |
|
|
Sau poti recurge la un Eheim Pro II 2126 Thermo ca cel din imagini:
Functioneaza ireprosabil de mai bine de un an !
|
 |
|
|
|
Sincer, frunza din prim plan precum si radacinile care se vad nu pledeaza ptr un Anubias ci mai mult ptr un Echinodorus, ceva de genul E. parvifolius sau ceva asemanator. Insa frunzele laterale aduc a ceva Anubias. Fa o poza mai clara, mai prim plan.
|
 |
|
|
|
E foarte bine !!! Daca pH-ul ajunge la 8, cu duritatea asociata, ar fi si mai excelent!!! Cu o mentiune: testele alea nu-s foarte exacte.
|
 |
|
|
Eu iti sugerez sa-l faci din schelet metalic, din bara cu profil patrat, de 4 cm sau dreptunghiular. Dupa ce ai facut scheletul, il imbraci in pal. Ideal ar fi ca partea de sus sa o faci din cornier de 3 sau 3,5 pus astfel incat sa fie ca o rama in care intra un blat de bucatarie, dar marginile acvariului sa cada in acea portiune a blatului care e sustinuta direct de fierul cornier. La picioare pui niste contraforte. Sunt suficiente 3 compartimente. Partea de jos a picioarelor e bine sa le fixezi unele de altele cu o bara subtire, de 2 care sa inconjoare tot suportul fixand picioarele unele de altele. Totul prins cu sudura !!! Poti fi sigur ca asa ceva va sustine si un acvariu mai greu, in viitor. 
|
 |
|
|
|
Plante la africani iti indic doar Anubias, Microsorum si daca vrei Valisneria. Primele doua fixate de roci. Moss-ul nu atre ce cauta, il va manca. Chiar si asa, frunzele tinere de Anubias la vor cam hali.
|
 |
|
|
Adevarat Gigi...ai nimerit intr-un loc mai bun, mai cald, mai primitor si mai profesionist!!!
Welcome! 
|
 |
|
|
|
Ptr ultimii 6 uita-te la Iodotropheus sprengerae...poate-ti place nuanta de maroniu care o au. Sunt calmi, se gasesc si e o culoare aparte fata de ce ai enumerat pana acum.
|
 |
|
|
|
Vorbesti de ciclide africane? Malawi sau Tanganika? Te intreb asta avand in vedere ca discusii, scalarii sunt tot ciclide iar acel Gh nu prea e potrivit ptr speciile respective. Daca e vorba de africani, deci acvariu fara plante, foarte greu vei reusi sa-l stabilizezi in timp. Acel NO3 va scadea, fii sigur.
|
 |
|
|