| Message |
|
|
Ai aici:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24220.page
o lista de articole. Cele de la generalitati ar fi foarte bine sa le citesti pe toate.
Treceti locatia la profil, citeva vorbe despre tine la "Despre noi" - ce crezi tu.
Biotopol e pt. tratarea apei. Foloseste-l la schimburile de apa dupa ce o sa pui animale.
Ce Claro e? - sint vreo 5 variante. Orice filtru extern e mai bun decit cele interne - la filtre te intereseaza volumul de material filtrant care incape in filtru nu declaratiile producatorului (ca e bun pt. xxx litri)
Vrei acvariu plantat sau doar cu pesti?
Sa nu ai incredere in ce spun vinzatorii din petshopuri - sint acolo ca sa vinda nu sa dea sfaturi. Sint si exceptii.
Inainte de a pune apa in el ti-ar mai trebui substrat si plante (daca vrei plantat).
Daca pui pestii dupa o saptamina o sa inceapa sa moara - vor fi intoxicati cu NH3.
Pune intrebari inainte de a face/cumpara ceva.
Ciclul azotului nu poate fi grabit - doar ajutat - tot cam 4 saptamini dureaza. Vezi poate gasesti un buletin de analiza apei la firma care va da apa - ca sa stii cu ce apa incepi.
As respecta ce a scris Aquatica.
|
 |
|
|
|
Sarbatori fericite!!!!!!!!
Buretele de pe intrare se va colmata mai devreme sau mai tirziu si va bloca circulatia apei. La mine am folosit burete fin (cam ca la cele de baie) si in 2 zile era blocat complet (dar am o incarcare biologica mult mai mare, adica am mult mai multe resturi care ramin in burete). Daca poti sa il scoti usor si repede din acvariu (ca sa il clatesti/speli/inlocuiesti) nu e nici o problema. Burete poti gasi si la firmele care fac saltele - lucrez cu una din ele si arunca saci intregi de burete. Se taie foarte usor cu o foarfeca normala. Se pot face gauri adinci in burete cu o sirma (mai groasa - de 1-2mm diametru) incalzita pe aragaz - doar ca miroase destul de urit.
Sper ca ai pus apa in prefiltru inainte sa ii montezi capacul. Altfel ramine prea mult aer si pompa de apa nu poate sa il elimine. Poti incerca si vechea metoda "ia cu cana". Torni apa pe furtunul de intrare cu filtrul tinut ceva mai sus decit prefiltrul (doar pina se elimina aerul si incepe sa circule apa).
|
 |
|
|
|
Nimeni nu scapa de alge.
Gresesti - nu arata mai bine decit in ultimele poze.
Doar am adaogat mai multe poturi cu plante.
Problema principala la mine in momentul de fata nu mi se pare ca sint algele - mai exact BBA. Mi se pare ca am facut undeva o greseala. 2 luni am ascultat sfaturile impotriva BBA. Curatenie extrema (sifonam resturile si de 2 ori pe zi), am stabilzat CO2-ul cit am putut, hrana putina, iluminat slab, fertilizare redusa. Rezultatul a fost: BBA-ul creste fara probleme, plantele au dat mult inapoi (am pierdut Marsilea Hirsuta si 2 fire de Alternanthera s-au topit). De 2 luni m-am hotarit sa cresc plantele si sa ignor BBA. Lumina cit am putut sa adoag, fertilizare cit se poate, CO2 la maxim cit da o bomba cu drojdie, curatenie fac la schimburile de apa la 1-2 saptamini. Rezultat: plantele cresc de parca trag eu de frunze, Alternanthera pare ca isi revine (cam incet dar arata bine), Ludwigia are 10 cm in afara apei - cred ca am Ludwigia Repens Rubin, Cabomba a iesit si ea afara din apa, Tripartita si-a dublat suprafata, Egeria in curind va trebui sa o elimin - creste prea repede si acopera tot. Mi se pare curios ca Valisneria, Cryptocorinele si Echinodorusii nu o duc chiar prea bine. Cresc, dar parca prea incet.
In concluzie - de cind am decis sa cresc plantele si sa ignor algele parca totul s-a imbunatatit. Plantele usoare care le am au luat-o din loc, crevetii se inmultesc fara probleme, ancistrusii parca iau si ei in lungime. Cum ambele variante sint corecte rezulta ca doar experienta poate sa faca diferenta intre ele. Adica sfaturile sint corecte, dar fiecare acvariu e unic - ce la mine functioneaza e posibil ca la tine sa nu dea nici un rezultat.
Si o completare - nu prea ma intereseaza sa arate bine. Dupa un an de cind il am inca imi face placere si ma relaxeaza sa ma uit la el/ei. Ca plantele nu stau/arata bine, ca nu corespunde cu cine stie ce criterii stabilite pe undeva - mi se filfiie (adica ma doare in cot). Din punctul meu de vedere daca animalele si plantele care le am ajung si la altii si se inmultesc acolo e de ajuns.
|
 |
|
|
|
Sa stii ca nici mie nu imi place spanacul - indiferent cum e preparat si cu ce. Da' l-am mincat de foame fara sa fac fasoane - in armata. Si acum - dupa 30 de ani il ocolesc, daca am altceva.
Cind o sa le fie foame o sa manince orice. Cel mai bine e sa variezi mincarea care le-o dai cit mai mult, daca se poate de la mai multi producatori.
Sarbatori fericite!!!!!!!!!!
|
 |
|
|
|
Sarbatori fericite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
 |
|
|
|
Circa 30 de RCS au plecat la un cunoscut in urma cu 3 saptamini - l-am pus sa-mi aduca o mostra de apa ca sa ma convinga ca e ciclat. Plus o mina de Egeria si un pumn de Tripartita. Crevetii s-au inmultit, Tripartita scoate fire noi si la el.
|
 |
|
|
Din toate link-urile doar aia neagra de 11W ar fi buna de ceva doar ca ti-ar trebui 2 bucati. Sau ce ti-a sugerat euro2me daca poti sa o montezi - e cu 10 cm mai lunga decit acvariul tau. .
Fa un calcul - functie de ce ai si vrei sa faci. Functie de plantele care le ai/vrei trebuie sa te incadrezi la iluminat slab/mediu/puternic. Ce le trebuie plantelor tale gasesti fara probleme:
http://www.aquaticplantcentral.com/
Ledurile genereaza cam 800-1000 lumeni la 10W.
Ce a patit Ludwigia - in ultima poza nu mai apare?
|
 |
|
|
|
Multumesc.
|
 |
|
|
|
Am incercat sa fac o poza cu noul mobil si a iesit ceva defocalizat. Mai incerc - ca zice noul mobil ca stie sa faca poze macro.
Dupa cele 8 ore fara filtru mi-a aparut o apa usor laptoasa - si-a revenit cam in 3-4 ore. Totusi amoniacul si nitritii erau 0.
Am curatat simbata tot ce mi-a trecut prin cap la filtru. Prefiltru, capac, rotor si sistemul de prindere a rotorului, furtune, robineti. Din prefiltru am recuperat si 6 creveti. Fluxul de apa a ramas la fel - slabut. O sa iau un rotor nou - asta are peste 6 ani de functionare.
Am inlocuit becurile cu LED - sint tot cam la 6000 de lumeni. O sa mai adaog cam 5000 de lumeni la 6500K. Cel noi sint declarate de 1400 lumeni fiecare, doar ca la o masuratoare comparativa mi-au iesit 1200 de lumeni. Cu ocazia asta am testat si factorul de transmisie a luminii pe policarbonatul celular cu protectie UV. Absorbtia luminii la 6500K e intre 20-25% - se incadreaza in cele declarate de producatori.
Am luat si 3m de banda albastra cu LEDuri (nu prea corespund cu ce ar trebui pt. plantat - royal blue - dar incercarea moarte n-are). In schimb - la primul test - nu are cei 14,4W/m declarati, are doar 8W/m (masurati). Avind in vedere pretul mic nu o sa ma complic cu ANPC inca. Desi peste 40% diferenta in minus parca e enorm.
|
 |
|
|
|
Fittonia nu e planta acvatica. Desi am vazut-o in multe petshopuri. O sa traiasca citeva luni submers dupa care o sa ii putrezeasca radacinile.
Mut-o intr-un ghiveci. Chiar si asa nu suporta sa fie udata prea mult.
|
 |
|
|
|
Initial am avut Ferropol si bile JBL - mi-a ajuns cca. 1 luna.
N-am mai gasit Ferropol in RO si am trecut la Sera Florena cu NPK de la Easylife si Easycarbo - combinatia nu a fost buna mai ales ca in momentul in care au ajuns pe terminate a dat si BBA-ul peste mine (am incercat sa il elimin si s-au topit citeva plante).
Cind a mai ramas cam 1/4 din ele, am inceput sa caut iar. Nu am gasit nici o linie completa de fertilizare decit pe afara la comanda - nu am reusit sa ajung prin Hornbach. A mai ramas doar Masterline si Vimi - care se pot gasi. Cum Andrei Dumitrescu spune ca foloseste cu succes Masterline...
Nu pot sa spuns ca e mai bun decit Dennerle ca nu am folosit.
Din ce am citit Ada ar fi cea mai buna linie de fertilizare, urmata de Dennerle si restul mai slabe. Cu conditia la toate sa folosesti si substratul lor.
La mine cu Masterline, substrat inert cu bile JBL, 40 de lumeni/litru, CO2 dintr-o bomba cu drojdie in ultima luna:
-Ludwigia Repens creste vizibil si repede.
-Hydrocotyle Tripartita si-a marit mult suprafata ocupata.
-Alternanthera scoate frunze zilnic.
|
 |
|
|
|
Regret pentru el.
Poate a fost afectat mult prea mult de saritura si de lipsa de intretinere inainte sa ajunga la tine.
Parca era intr-un acvariu separat?
|
 |
|
|
|
Inca unu' care n-are somn la ore mici.
@Adrian - imi pare rau pt. carasul tau, dar cred ca era prea afectat de statul pe uscat.
@Tonisoru: Sa stii ca si acvariul tau arata mult mai bine ca al meu.
Recunosc ca nu prea ma intereseaza cum arata (al meu cel putin), daca animalele si plantele se inmultesc.
|
 |
|
|
|
In urma cu 2 saptamini am aplicat tratamentul cu spirt la 2 Alternanthera Rosaefolia pline de BBA. La cea la care am pus 50% spirt a trebuit sa il ma aplic o data dupa o saptamina - doar cu spirt a 2-a oara. Cam de 4-5 zile ambele scot frunzulite noi si radacini la greu - au fost mutate si intr-o zona cu mult mai multa lumina inainte de aplicarea tratamentului fara sa isi revina. O sa mai vad in 2-3 saptamini daca incep sa creasca. Tratamentul a fost aplicat cu succes si la Anubias (un Barteri si un Petite).
Pentru cei care nu stiu tratamentul impotriva BBA (cu multumiri inaltimii sale Porcu' - pentru dezvaluirea tratamentului - si d-nei Faye pentru primele teste): se scufunda planta in spirt pentru 1-2 secunde, dupa care se clateste zdravan cu foarte multa apa curgatoare citeva minute. Se aplica in continuare metodele clasice - curatenia substratului si aditia de CO2.
Mai am BBA destul, dar parca nu mai creste de 3-4 saptamini. De cind am marit cantitatea de lumina a aparut GDA la greu, dar doar pe un decor sintetic si pe lemn (cu toata lumina puternica pe geamuri nu vad GDA). Crevetii par fericiti in schimb si stau toata ziua rontaind prin GDA. Cei 5 pui de Ancistrus sp. au reusit in 5 zile sa curete toate geamurile.
De cind am trecut la Masterline (cam de 1 luna jumate) Ludwigia Repens a inceput sa creasca ca nebuna - citeva fire scot deja frunze la suprafata apei.
Suplimentar - ca sa fie ceva in plus - rotorul de la filtru a inceput sa faca zgomot. Chiar am un motiv acum sa desfac si filtrul.
|
 |
|
|
|
Iar o intrerupere de tensiune. 8 ore desi cei de la Enel ziceau ca o sa dureze cel mult 2 ore. M-a trezit lumina de la acvariu la ora asta.
Cu ocazia asta s-au mai ars 2 becuri cu LED - de la aceeasi firma GELSOR. Acelasi model, acelasi defect. Oricum voiam sa le inlocuiesc miine, adica azi.
|
 |
|
|
|
Pot sa iti garantez ca acvariul Aquatica arata mult mai bine ca al meu. Iar dupa ce am ratat tratametele contra BBA arata si mai prost decit in poze. E adevarat ca de cind m-am hotarit sa nu mai lupt impotriva BBA si sa cresc palntele a mai inceput sa-si revina.
Adica pune totusi o poza.
|
 |
|
|
|
Nu fi prea ingrijorata. Acvariul e un sistem foarte complex pe care noi incercam sa il mentinem intr-o stare "fixa" placuta ochiului. Cit de bine reusim... e altceva. Ca a venit cu lemnele sau cu plantele nu are prea mare importanta. Fac si ei parte din ecosistem. O sa manince cite alge poate si poate se va inmulti - o sa vezi niste "chestii" gelatinoase pe geam.
Daca te deranjeaza - cu curatenie generala buna (buna, nu stricta) si aspiratul lor de pe geam o sa scapi de ei in 1-2 luni.
Eu incerc de 4 luni sa fac citiva sa se inmulteasca si nu prea reusesc - in ideea sa obtin un echilibru mai bun. Physa am 5-6 - intre 2-3 mm si 1cm. Planorbis apar si dispar la 2-3 saptamini.
Sint multi care au cu totul alta parere despre melci.
|
 |
|
|
|
Apa in acvariile far capac se evapora mai repede.
Completeaz-o linistit. Dupa ce vei avea si pesti va trebui sa schimbi 20-30% din volum cel tirziu la 2 saptamini.
|
 |
|
|
Mai ai rabdare pina citeste cineva mai experimentat.
Nu am folosit destule teste ca sa pot da sfaturi la ele.
Uita-te putin pe aici:
http://www.acvariu.ro/forum/forums/show/20/24.page
|
 |
|
|
|
Cam dai banii degeaba pe ele. Sint imprecise si greu de interpretat. Cauta niste teste "la picatura".
Am pus modelul lampii ca sa obtii parerea unora mai experimentati decit mine cu plantele
|
 |
|
|