| Message |
|
|
|
Si la al 2-lea ancistrus au inceput sa ii creasca mustati. Tot cu lupa se vad.
Alti 20-30 RCS au ajuns la Mihai.
|
 |
|
|
|
Ce ai in filtru? Bureti si atit?
Isi tineau aripioarele strinse?
|
 |
|
|
|
Nu cunosc testele tetra, dar daca aveai galben spre portocaliu aveai in jur de 0,3 mg.
Ce materiale ai in filtru? - e oricum f. mic la 60 litri - are cel mult 300 cm cubi din care scazi si pompa.
Gupy aveau codita topita? Sau ceva ca niste vata fina pe codite? Burta supta? Alergau constant femelele sau erau cam apatici? Inotau relativ bine sau pareau ca se dezechilibreaza din cind in cind? Erau gupy comuni (multicolorati) sau o varietate anume?
Apa cristal nu indica nimic despre continutul ei de chimicale. Nitritii, nitratii si combinatiile de saruri de metale grele nu au miros sau culoare in cantitatile in care pot afecta pestii.
E adevarat si ca pestii tai puteau sa fie destule de batrini si sa moara din cauze naturale.
|
 |
|
|
|
Nu am nici o idee daca functioneaza si la apa dulce. Se pare ca functioneaza in apa sarata.
Cea mai sigura metoda ramine osmoza.
|
 |
|
|
Are prin unul din topice parca 50 la apa de retea.
Adrian ce ar fi sa incerci ceva pina faci rost de osmozor? Cauta 2-3 fire de Elodea Canadiana (sau Egeria Densa) si pune-le intr-o plasa de plastic legata de marginea acvariului intr-un loc luminat. Nu au nevoie de lumina intensa, fertilizare sau CO2. Ar trebui sa consume din nitrati, genereaza oxigen si le maninca si carasii:
http://aquariumtidings.com/live-plants-for-goldfish-aquariums/
De fapt ar trebui protejate sa nu fie mincate de carasi.
Sa ma corecteze cineva daca gresesc.
E exact principiul folosit la refugiul pentru macroalge in acvariile marine care sint folosite pentru reducerea nitratilor.
|
 |
|
|
E un transformator fara prize pus intr-o carcasa.
La 65Vca nu prea ai ce sa faci cu el. Se pot scoate spire din el dar nu merita.
Mai degraba il vinzi - uite niste preturi:
https://www.olx.ro/oferte/q-transformator-toroidal/
|
 |
|
|
|
Doar daca poti sa ii modifici tensiunea la iesire.
Decit sa calculezi alimentatoare in comutatie (sau sa faci transformaotare) la 65Vca mai bine le iei la 220Vca gata facute. Vezi poate are un tranformator cu prize la iesire - daca esti norocos.
Tensiunile de alimentare la marea majoritate a alimentatoarelor care se gasesc pe la noi sint de maxim 42 Vcc.
|
 |
|
|
Cu valoarea aia la nitriti ai acvariul deciclat. Nitritii trebuie sa fie 0 dupa ciclare. Pesti se intoxica incet. Cu ce ai masurat NO2? As masura si apa de schimb - au mai fost cazuri prin Romania cind in apa ajungeau nitriti. Uita-te si la analizele de apa de la cine va da apa - cred ca sint astia: https://www.apacanal2000.ro/informatii_utile/caracteristici_apa_potabila.aspx
Incepe imediat cu schimburi mici zilnice de apa de 3-6 litri ca sa reduci cit mai mult nitritii. Ca sa accelerezi ciclarea ar fi bine sa pui ceva bacterii pt. filtru (nu pot sa-ti dau sfaturi fiindca nu am folosit - cauta JBL FilterStart, Sera Filter Biostart+Sera Nitrivec, ...). Ca sa elimini si mai multe posibilitati ai putea trata apa de schimb in perioda asta cu Sera Aquatan, JBL Biotopol sau ceva asemanator.
Daca nu tratezi pestii de o anumita boala renunta la albastru de metil.
Ce filtru ai acolo si ce ai in filtru (in cel de 60 litri)? Despre urmatorul putem discuta mai tirziu.
|
 |
|
|
|
Eticheta aia nu spune mare lucru. Pare de la un transformator (dupa descrierea ta) cu iesirea de 65V curent alternativ. Redresat si filtrat ajungi la peste 90VCC. Nu prea ai ce sa faci cu el. Poate sa alimentezi un amplificator audio.
Pune o poza cu "sursa".
|
 |
|
|
|
Mai degraba gasesc Biorio decit Marinepure.
Brrr - am gasit un sump de 160 de litri. Cu 4-5 Astronotus Ocelatus in display.Si mie imi recomanda un vinzator sa pun 3 Oscari la mine in 180 de litri.
|
 |
|
|
|
As vrea eu sa nu am canale mari, dar nimeni nu face materialele filtrante sub forma de placi. Doar bureti.
@kirucd - l-am citit - si o sa il mai citesc.
|
 |
|
|
|
Cu bureti obtii pierdere de volum din filtrarea biologica.
Si da - pompa va fi solicitata mai mult.
|
 |
|
|
|
Pai scuze - eu sustin ca aranjindu-le pe cu gaura perpendiculara pe fluxul apei timpul de retentie creste - micsorindu-se sectiunea de trecere a apei. Daca o parte din ele sint aranjate cu gaura paralel cu fluxul apei - bineinteles ca apa va trece preferantial prin gaura. Gresesc?
@Silviu - sint sceptic ca in filtrele normale se poate obtine denitrificare fara o micsorare majora a vitezei apei. mai ales ca am inteles ca viteza ce crestere a bacteriilor denitrificatoare e mult mai mica decit a bacteriilor nitrificatoare.
|
 |
|
|
|
Are importanta cum sint asezate - dar nu pot sa spun cit. Gaura paralela cu fluxul apei implica sectiune de trecere a apei mai mare, deci timpul de retentie scade. Teoretic.
|
 |
|
|
|
Decit aranjate prin aruncare e mai bun fiindca intra mai mult material filtrant. Cel putin cu 20%. Pentru inceput e mai bine.
Eu le-am pus pe orizontala cu gaura perpendiculara pe fluxul de apa, dar cum clatin putin filtrul se rearanjeaza. In 1-2 luni o sa curat filtrul si o sa insir Siporaxul pe niste tuburi de plastic micsorind sectiunea de trecere si implicit viteza apei. Teoretic ar trebui sa fie mai bine, doar ca nu pot sa dau inca sfatul asta. Tot teoretic ar fi mai bun Minisiporax pt. filtrare (care ar fi acelasi material fara gaura din centru), dar iar nu pot sa dau eu un asemenea sfat.
|
 |
|
|
|
Cind erau vreo 30 (cam cu atitia am inceput) aveam exact aceeasi grija. O luna am schimbat buretii de pe sorb la fiecare 2 zile. Dupa ce m-am prins ca ii gasesc in prefiltru
mi-a trecut. Daca si cind o sa am creveti mai deosebiti o sa repet operatia - sau o sa pun alt filtru.
Daca sint in prefiltru ii recuperez fara probleme.
Cind ajung in galeata la schimbul de apa e mai dificil. Stau citeva minute sa pescuiesc 1-2 creveti.
@rundas - Daca te hotarasti sa iei Siporax sa stii ca merita sa pierzi timpul sa il aranjezi in cosuri cum e in pozele de la dan.pavelescu - incape mai mult in acelasi spatiu.
In plus (cel putin la E900 la mine) rar cosurile nu intra bine unul in altul si nu se inchide bine filtrul - pot sa apara scurgeri de apa de parca garnitura e defecta. Se simte la mina cind bagi cosurile in filtru.
|
 |
|
|
|
@Silviu - am gasit cel mult 6-7 bucati in prefiltru. Am numarat in urma cu 3 zile 40 de femele (RCS) cu icre si m-am plictisit. Nu am nici o posibilitate sa ii numar. Chiar cind vin la masa cel putin un sfert ramin printre plante.
@scorpionul - buretii folositi la saltelele pt. paturi sint pentru uz uman - unde regulile sint mult mai stricte decit pt. acvarii (rezistenti la apa/transpiratie, la unele chimicale, nu elimina substante, lista e lunga). Daca ai pe cineva la vreo firma care face saltele - la ei se arunca citiva saci de bureti pe zi. Si sint si de diverse densitati - cel putin 3. Buretele care pentru noi e fin e cel mai folosit. Sper sa nu-mi cada robinetii si garnitura de la Sunsun - incerc sa unblu cit mai rar la el.
|
 |
|
|
|
Credeam acelasi lucru - ca o sa am o problema cu crevetii.
Doar ca dupa ce am citit pe la altii se pare ca o duc binisor in prefiltru. Si la mine din cite vad cresc fara probleme - am scos din prefiltru creveti erau destul de mari ca sa nu intre prin gaurile de la sorb, deci au intrat cind erau de 2-3 mm. Algele care cresc natural pe bureti se pare ca le sint de ajuns.
|
 |
|
|
|
Corect. Am un Sunsun de 2 litri pe un JBL E900. Debitul a scazut dupa montarea prefiltrului, dar nu prea mult. In filtru am Siporax si un burete imediat inainte de pompa. In prefiltru am buretii cu care a venit el (cu granulatie fina, medie si mare). Buretii din prefiltru ii spal lunar (desi nu e nevoie - as putea sa o fac si la 2 luni), la filtru nu am umblat de la sfirsitul lui august anul trecut. De fapt am fost curios prin noiembrie si m-am uitat la Siporax, dar arata bine si nici nu l-am mai scos din filtru. Din prefiltru scot mereu si citiva creveti.
Furtunele de la JBL se colmateaza la inceput mai mult, in primele 4 luni trebuia sa le curat cel mult la 2 saptamini sau mai des. La ora actuala cam o data pe luna, mai mult preventiv ca debitul nu mai scade vizibil.
Vezi ca prefiltrele Susun au conectori pt. furtun de 16/22mm, iar E901 are pe 12/16mm. Ori iei adaptoare de 12/16mm, ori bagi o teava de plastic lunga de 3-5 cm pe furtunul de 12 (se gasesc tevi de PVC de 12,5mm exterior), peste furtunul de 12/16 cu teava in interior bagi fortat furtunul de 16/22 si stringi totul cu un colier metalic. Coliere ar fi bine sa pui si la adaptoare - e mai sigur.
|
 |
|
|
|
Se pare ca are si avantajul ca genereaza mult oxigen.
Plus ca - datorita cresterii rapide - probabil ca haleste la nitrati ca nebuna.
|
 |
|
|