[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Liv
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
La mine spuma si biofilmul au aparut (destul de putin spre foarte putin) cind hraneam de zor cu hrana cu concentratii mari de proteine. De cind am trecut la hrana cu concentratie mare de vegetale (nu am decit RCS, ancistrusi si melci - toti vegetarieni) a disparut biofilmul (de fapt nu il vad ca RCS-ii stau toata ziua pe spate cu gherutele in el) si tentativele vagi de spuma - care aparea putin, disparea pt. 3-4 zile, iar aparea putina.
E de citit.
Ti-am trimis PM Mihai.
Sint amator de 6-7 bucati.
Nu sint chiar toate tropicale - Elodea sau Egeria de exemplu.
Marea majoritate a plantelor care le avem sint de fapt plante de mlastina, sint mai putine care sint doar acvatice (care cresc doar submers - iarasi Egeria e un exemplu). Bine - eu sint profilat pe plante usoare si doar la ele am facut comparatia.

Media la iluminat e oricum de 12 ore pe zi pe tot pamintul.

Iar dezvoltarea intensa (primavara) si reducerea activitatii pina la eventuala disparitie a foliajului (toamna) e data de media temperaturilor pe citeva zile/saptamini, nu de perioada de iluminat.

In plus exista studii despre iluminat care arata clar ca in mijlocul zilei exista o perioada de iluminat foarte intensa a solului - undeva intre orele 10 si 14. Soarele ajungind la unghiuri mai mici fata de nadir va ajunge mult mai multa lumina la sol printre copaci. Sint chiar unii copaci care isi reorienteaza frunzele perpendicular pe sol ca sa evite incalzirea in perioada respectiva.

Daca ai neoane poti sa pui prize programabile - la leduri sint mai multe posibilitati de grupare. Daca vrei mai mult decit aprins/stins solutia sigura e dimarea - cu circuite mai complicate la orice inseamna iluminat.
MihaiF wrote:Ceva pareri de ce nu se vad pozele mele ?

Mi se pare ca trebuie sa introduci link-ul ca BB codes - nu stiu exact. Sau sa pui un anumit link din cele 4.
Copiiind link-ul tau (de la http pina la .jpg) in alta pagina se vad.

Eu prefer sa redimensionez pozele care vreau sa le pun aici la 800x600 sau 1024x768 cu IrfanView simultan cu comprimare - sa se incadreze in pagina si sa fie mai mici.
Din cite am vazut pozele de pe photobucket dispar dupa un timp.
De la o vreme prefer sa folosesc contul de gmail - https://photos.google.com/ - scap de introdus parametrii de comprimare.
bebetto wrote:Revin dupa ceva vreme....am o intrebare si apelez la experienta voastra : cum curatati substratul ? Eu am nisip vulcanic, bazinul de 25l, Mi-am cumparat aspirator electric, chinezesc dar este prea puternic si trage si granulele de lava plus ca saculetul din dotare este ca si inexistent, neretinand mai nimic din mizerie.

Poate nu ai mizerie sau poate sculetul are porii prea mari.
Incearca sa inlocuiesti saculetul cu unul de bumbac. Sau sa pui un saculet de bumbac peste el.

Foloseam ceva asemanator facut din 2 tevi de PVC motorizat de pompa de aer, cu filtru din saculet de bumbac - dintr-un cearceaf tesut mai dens.
Utilizat zilnic 5-10 minute nu aduna prea mult, utilizat saptaminal adunam destul de mult.
Nu mai folosesc fiindca trage si puii de creveti si pierdeam 20-30 de minute ca sa culeg puii.
Folosesc iluminat fara pauza 14 ore cu 6000 lumeni si intentionez sa introduc inca 5000 de lumeni undeva la mijlocul intervalului.

Vei obtine raspunsuri foarte diferite. Toate cele 3 tabere (iluminat continuu, iluminat cu pauza, marirea iluminatului la mijlocul intervalului) au argumente. Cit si cum e o problema asemanatoare cu fertilizarea si CO2. Doar un echilibru intre fertilizare si iluminat va duce la rezultate bune. Nu va exista niciodata o solutie universala, deorece nu pot exista 2 acvarii identice (fertilizarea include si carbonul de fapt).
Am incercat s-a lupt impotriva BBA aproape 5 luni. Rezultatul - am distrus citeva plante. Din momentul in care m-am decis sa cresc plantele fara sa tin cont prea mult de alge - parca e mult mai bine. Unele plante cresc de parca trag eu de ele altele si-au imbunatatit mult dezvoltarea. Mi-a aparut si GDA spre fericirea RCS si ancistrusi (reusesc sa il manince cam in acelasi ritm in care se dezvolta).

In natura nu exista pauze de iluminat. Dimpotriva in jurul orelor 12-14 iluminatul creste foarte mult.
Exista mai multe discutii destul de lungi pe tema "efectul toxic al nitritilor e atenuat de cantitati mici de sare" - am citit 3-4. Totusi nu au o concluzie clara - e adevarat sau nu.

Daca chiar ai o problema cu nitritii as zice ca Sera Toxivec (nu am folosit) poate fi utilizata pe termen scurt. 1-2 saptamini cel mult.

Nu exista solutii minune pentru o anumita problema - nici impotriva intoxicatiilor, nici impotriva algelor, bacteriilor, ciupercilor sau parazitilor (bolilor in general). Marea majoritate din noi preferam sa ne bazam pe sistemele biologice (observind cit mai atent animalele) si sa nu intervenim decit daca e o problema la care exista o solutie mai exacta. "Pune o lingura de sare la 10 litri de apa preventiv" nu cred ca rezolva nimic, dar aduce prea multe probleme.

Acvariul tau e unic si doar tu esti cel mai in masura sa iei hotariri functie de ceea ce observi.
Mada ionut wrote:Am.inteles ca trebuie pusa sare neiodata in apa!O lingura la 10L de apa?

R:NU.

E buna pt prevenirea bolilor?

R:Cu bai scurte da. Adica faci bai scurte (secunde/minute) la pestele respectiv. Doar daca are anumite probleme. Si trebuie facuta la aceeasi temperatura si pH.

La guppy molly?

R: Da - dar nu am folosit niciodata. I-am crescut fara probleme 5 ani fara pic de sare.

Zebre?

R:NU - dar nu sint sigur.

Ai plante - in nici un caz sa nu pui sare.
Orice pattern vei face va lua din fluxul de aer.
Chiar si daca suprafata gaurilor va fi egala cu suprafata ventilatorului. Au rol mai mult estetic si de protectie a ventilatorului la caderea obiectelor mai mari in el (care l-ar putea bloca). In plus se va depune praf in timp pe marginile ascutite ale gaurilor care vor lua din fluxul de aer. O grila simpla de sirma e mult mai eficienta. Daca ar fi vizibil ar merita timpul pierdut. Daca nu se vede e pierdere de vreme. Sau inveti sa dai gauri foarte apropiate.
18 ani nu cred. Dar cred ca o sa ii ai pt. 8-10 ani.
Nu esti primul care a ajuns la acvariu de la un cadou pt. copil. Si care a preluat intretinerea completa. Si ai facut aproape foarte bine pentru cineva care nu a aflat de intretinerea unui acvariu decit dupa ce a avut primul peste.

Carasii au viata destul de lunga. 10-12 ani in acvariu si pina la 20 de ani in iaz. Am citit si de 18 ani in acvariu. La 180 de litri daca sint intretinuti bine ii ai pe minim 12 ani. Sint adevarati porcusori. Maninca mult si fac mizerie multa. Chiar cu intretinere f. buna (schimburi de apa la 1-2 saptamini, sifonat substratul la maxim 1 saptamina - preferabil ar fi mai des - se poate face repede si destul de usor) tot ai nevoie de un filtru extern umflat cu materiale de filtrare biologice (Siporax, Matrix, Biorio).

Liste de plante facute de altii pt. carasi:

http://aquariumtidings.com/live-plants-for-goldfish-aquariums/

http://thegoldfishtank.com/plants-with-goldfish/

Daca nu te descurci cu engleza intreaba. Toate sint plante din categoria usoara fara necesitati deosebite.

Anubias e foarte rezistent, dar creste foarte incet (rizomul nu se ingroapa in substrat). Elodea creste atit de repede incit carasii nu reusesc sa o manince. Poate fi lasata si ca planta plutitoare.
Multumesc pt. indicatii. Vad ca in continuare apare aluminiu in apa cu toate declaratiile lor ca nu folosesc. Si nici nu am vazut tevi de aluminiu folosite pt. apa.
La osmoza substantele dizolvate in apa trec printr-o membrana semipermeabila de la o concentratie in apa mai mare, prin membrana semipermeabila, in apa cu o concentratie mai mica din aceeasi substanta. Osmoza inversa - aplicind presiune in zona cu concentratie mai mica substantele dizolvate trec prin membrana in zona cu concentratie mai mare si presiune mai mica. E simplificata f. mult explicatia. Toata povestea se concentreaza in jurul membranei semipermeabile care a fost imbunatatita mult in ultimii ani.

Uita-te la cit costa cartusele de filtrare (filtrele efective), daca sint disponibile - sint consumabile si trebuie schimbate dupa ce filtreaza o cantitate de apa.

La 50mg/l as prefera sa beau apa de osmoza inversa. Vad ca sint cunoscute citeva cazuri de intoxicatie cu nitrati la un nivel de 44 mg/l (e adevarat ca sint mai vechi si la bebelusi).
Trebuie sa numarati cite cercuri gri sint acolo - nu sint toate negre.
Nitratii in cantitati mari sint toxici chiar si pentru noi.
In acvariu metoda sigura e schimbul de apa. Daca nu ai nitrati in apa cum e la Paris.

Si oricum mai pot sa fie si alte substante care se aduna in acvariu. Fosfati, cloruri - tot prin schimburi de apa vor fi eliminate.
1. Am inteles gresit sau la un filtru trio (5 microni + carbon + sterasyl) se poate monta mai tirziu si o membrana de osmoza inversa?

2. In carcasele "generice" (de pe la alti producatori adica) se pot monta alte filtre de la alt producator?
MihaiF wrote:ok ... deci pot sa bag Easy Carbo fara nici un stres ?

Pai legat de carasi am gasit ca pH optim este intre 6,5 si 7,5 din unele surse SI 6 si 8 din alte surse . Asa ca eu am vrut sa il duc la 7 ca sa fie pe mijloc. Nu stiu insa ce pH prefera guppy.

Poti sa bagi EasyCarbo sau echivalentii lui fara probleme. Dozarea trebuie facuta zilnic dupa ce se aprinde lumina - se descompune repede in apa - in 14 ore ramine la jumatate.
Gupy nu au o preferinta majora pt. pH. Oricum sint crescuti in acvarii de zeci de generatii. 7 e bun pt. ei.

O sa ai in timp 2 probleme.
1. Gupy se reproduc foarte repede, dar o sa aibe grija carasii sa nu ramina nici un pui de gupy. Daca o sa vrei pui de la gupy o sa trebuiasca sa izolezi femela.
2. Tot carasii o sa-ti haleasca plantele si o sa le scoata din substrat. Mai tirziu, nu acum cind sint mici.
Cu placere si succes. Cindva am primit si eu cu aproximatie tot atitia, iar dupa 1-2 saptamini am vazut si primii pui.

Vez ca se prind greu cu plasa - e mult mai simplu cu o capcana - intra singuri la mincare.
A mincat prea mult - mai astepta un sfat.

Neonii sint mincati de scalari prin America de Sud. Si daca au inteles ca sint buni de mincat o sa ramii fara neoni.

Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Go to: