[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Laurentiu A
Forum Index » Profile for Laurentiu A » Messages posted by Laurentiu A
Am citit acum topicul "ultima suta de metrii". Super initiativa! Da cineva din casa o data de lansare? Sunt si eu foarte curios de asa ceva!
kirucd wrote:Ceva cu controller? Adica? Ceva care sa aiba controller inclus sau o pompa care se leaga la
un controller?

Controller inclus ma gandeam. Este vre-un avantaj daca iei partea de pompe fara control si controllerul separat. Am vazut ca si GHL au asa varianta
http://www.sewatec.de/ghl/ghl-dosing-pump-technics/?xploidID=tb837j1eputve36br9k1iomg56

Am cautat preturi pentru GHL Profilux. Asta e cel mai bun pret de care am dat.

Alte variante de pompe ok mai aveti?
Mama ce pret! Shubi, pun cu mana mea de banii astia! Am tot citit de Profilux si toata lumea o lauda.

Am mai gasit si pompa asta care iar o lauda lumea ca fiind foarte precisa
http://spectrapure.com/LiterMeter-III-Precision-Dosing-System-115V

BRS am citit ca este destul de ok si chiar erau oameni care erau multumiti de ele.

Totusi as vrea ceva cu controller.
kirucd wrote:Pompe de dozaj cu 3 capete si dozare zilnica impartita in mai multe doze.
Gasesti pe piata asa ceva de pe la 150 euro in sus.

Ce pompe recomandati, pompe testate deja de voi? Asta era mai degraba intrebarea.
Am nevoie de un sfat! Stau acum sa ma gandesc cum sa automatizez partea de dozare Ca/Mg/Kh. Momentan o fac manual cu RedSea prafuri o data pe saptamana. Consumul a devenit deja atat de mare incat se cere dozaj de doua ori pe saptamana si o sa mai creasca.
Ce solutie recomandati pentru dozaj zilnic? Aditii de la ce firme folositi? Ce pompe de dozaj? Faceti manual?
koala wrote:Ce pesti ti-ar place tie?
E mai usor asa, tu sa vii cu "propuneri" iar noi sa ne dam cu parerea.

- vezi ca Suri (steaua aia rosie) e carnivora si o sa-ti manance coralii... sa nu zici ca nu ti-am spus!
- am si eu una, la fel, si a mancat cam tot ce-a prins (palythoa, bubble anemone, ciuperci discosoma, zoanthusi, arici de mare, iepure de mare, melcii, scoici etc).
- NU se atinge de kenya tree si nici de gorgonia (nu stiu de ce).

La cat de imputit e Kemia la miros nici nu ma mir. Iti miroase mana si dupa ce dai cu sapun!
Ce frumooos! Ce bine ar sta cateva Melanotaenia pe acolo!
Azi mi-a spus Iepurasul ca a pregatit o punga pentru tine. Sa treci sa o ridici de la mine. Da-mi un buzz zilele astea.
Ooo da!!!! In sfarsit nu mai imi rup ochii pe forum cand intru de pe mobil!

Mare bravo si multumiri la cine s-a gandit sa optimizeze si pentru mobil forumul.

mosu wrote:Am schimbat ora si nu mai pot s apostez vreo 2 ore asa ca salvez aici mesajul pe care o sa-l postez.
Ce parere ai? l-as posta la hardware discutia despre higrometre si vreau sa il impung pe shubi

Shubi wrotea, scuze, n-am fost atent.
Al meu e MILWAUKEE MR100ATC

http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xmilwakee+mr100atc.TRS0&_nkw=milwakee+mr100atc&ghostText=&_sacat=0

Foarte interesanta toata discutia din jurul refractometrelor.
Exista mult mit si neintelegere (cred eu).
O gresala - si o sa vedeti ca ocurenta ei este uriasa .- este legata de observatia ca refractometrele arata constant mai mult decat hidrometrul...

Va sugerez sa cititi articolul:
http://reefkeeping.com/issues/2006-12/rhf/index.php
capitolul :
Imperfect Refractometer Use: Scale Misunderstanding and Salt Refractometers

trateaza exact aceasta problema. Refractometrele care sunt pentru apa salina (adica NaCla si nu NaCl + Ca, Mg etc et c ca in apa marina) dau citiri semnificativ diferite.

A 35 ppt sodium chloride solution (3.5 weight percent sodium chloride in water) has the same refractive index as a 33.3 ppt seawater solution, so the error in using a perfectly calibrated salt refractometer is about 1.7 ppt, or 5% of the total salinity

Ceea ce inseamna ca o parte din voi va f***ti acvariile degeaba si scadeti diluati aiurea apa..

Deci; Saltwater nu inseamna apa de ocean! Calibrarea se face tot in apa de osmoza, doar ca va va indica alte valori, pentru ca solutia aia are alt index de refractie.

Ca sa fim mai scrupulosi,
intr-un acvariu Balling-intensive (ca al meu ) in care substantele nu mai au procentele din NSW (natural sea water) o citire cu refractometrul (chiar si facut pentru NSW) va fi usor gresita. Ca si cea cu un higrometru. De fapt interpretarea valorilor va fi gresita.
Higrometrul, daca este bun (eu am avut mai multe modele, unele proaste - se misca scala-, unele foarte bune, as cataloga aici urisasul higrometru de la Tropic Marin) iti da o citire a totalitatii sarurilor dizolvate. Pe cand refractometrul va oferi o citire a refractiei calculata cu indexul de refractie standard a solutiei saline (as fi tentat sa zic ca refractometrul lui Shubi ) sau daca e pt NSW va avea un index bun..

http://www.testequipmentdepot.com/milwaukee/refractometers/mr100atc.htm
Milwaukee MR100ATC
0-100% Salinity Refractometer,

care e idealul?
Higrometrul sa arate corect intr-o solutie preparata recent, la temperatura corecta
Refractometrul sa arate acelasi lucru in aceeasi apa preparata recent (la tempueratura de referinta) saaau sa aibe compensarea temperaturii (hmmm)

Asa stim ca avem "scule" corecte.
Apoi folosuite in acvariu poti avea surpriza ca unul din ele sa arate "aiurea". de fapt nu arata deloc aiurea, arata chestii diferite.. Pai daca eu am NaCl putin si foarte mult Ca.. pot sa am Specific Gravity mic dar deviate mai mare in refractive index daca Ca contribujie semnificativ la indexul de refractie... La bazine Balling intensive (schimburi putine de apa) pot apare astfel de dezechilibre dupa mai multe luni.

La Kent Marine (si la late saruri), apa preparata la 1.026 cred ca nu e tocmai NSW, in sensul ca are mai mult calciu si Mg decat NSW. Ce ar trebui sa arate refractometrul?

Foarte bun articolul din link-un de mai sus. Pana la urma primul pas este sa testam refractometrul din dotare cu apa de osmoza si cu o solutie de calibrare de 35 ppt (1.0264). Intrebarea mea este: unde gasesti solutia pentru calibrat de 1.0264?
kirucd wrote:Nu te-as sfatui. Alea sint de obicei pentru apa dulce, nu stiu exact ce contin. Bicarbonatul e ok.

Merge si cu Tetra KH+ fata probleme. Eu asta am folosit inainte de RedSea. E usor de dozat pentru ca iti da si o lingurita cu care sa calculezi cat sa pui. Se dizolva foarte usor in apa. Faci solutia fara sa depasesti limita zilnica de crestere a KH ului si lasi peste noapte sa picure in acvariu. Pentru masurat KH ul eu folosesc Salifert si mi se pare foarte ok.

Merita sa iei un kg de la RedSea cand faci acvariul mare altfel o sa iti ajunga o viata.
smilie
Uite aici schema cu releu 12V. Eu am facut sistemul dupa schema asta (multam inca o data lui alexiumihai pentru schema), si functioneaza perfect. Pompa exact ca cea recomandata de d-nul Koala. Un senzor in sump si un senzor segat in serie cu primul pentru nivel jos in bazinul cu apa dulce. Daca nu ai cu ce sa prinzi senzorii poti sa faci un sistem de prindere dintr-un magnet vechi de curatat geanul la acvariu de care lipesti o bucata de plastic gaurita unde prinzi senzorul. Daca vrei si protectie valuri, prinzi de magnet o bucata de teava pvc in care bage senzorul. La bucata deteava pvc ii lipesti un capac si in mijlocul capacului dai gaura pentru filetul de la senzor. Cu ocazia asta ai rezolvat si partea de reglaj pe inaltime a senzorului.

http://www.adelaida.ro/alimentator-12v-3a-ac-dc-glo-12v3a.html Uite si sursa pentru pompa.
koala wrote:E zgomotoasa ca la balamuc... da', plm, nu merge non-stop.
In plus, daca o auzi ca nu se mai opreste, te bunghesti repede ca e ceva in neregula!... eu cred ca e un avantaj.

+1 avantaj zgomot! A ramas un melc agatat si nu a mai decuplat. Noroc ca o auzi din orice colt al apartamentului!
+1 Aiptasia X. Eu o folosesc de la inceput cu mare succes. Acum ideea e sa faci tratament riguros cateva zile! Adica te inarmezi cu rabdare, lanterna, seringa si de ce nu cu o bere/vin/palinca (in functie de pofte sau de starea de spirit) cauti fiecare coltisor pana le identifici pe toate. Prima zi le dai bine de "papica" dupa care stai la panda. Obligatoriu cu grija sa intre direct in gura lor. Daca reusesc sa se inchida inainte sa le intre in gura, cauta in acelasi loc a doua zi si o sa fie acolo. Dupa doua, trei zile de cercetat si dat papica si vezi ca nu mai gasesti gram de ele poti sa te relaxezi, cateva zile. Cand mai vezi una ii dai repede tratament ca daca stai sa iti vina cheful peste cateva zile se poate sa mai gasesti intre timp cateva. Tin sa spun ca asa am reusit sa elimin orice urma de Aiptasia din bazin.

I
Are ceva daca il pui dintr-un acvariu in celalalt direct ca sa mai salvezi din vietuitoarele ce traiesc in el? Eventual agitat putin in acvariul de unde il scoti ca sa mai lasi din mizerie acolo. Exista vre-un risc pentru acvariul nou? E mai usor de ciclat daca pastrezi cat mai multe vietuitoare in el?
mugurel wrote:ProtoMarin Coral cred ca este un must have cand vine vorba de tratament la pesti, in trecut la mine a dat rezultate spectaculoase.

O sa am pe viitor in casa de orice eventualitate. Oricum am instalat un acvariu de carantina si totul va trece pe acolo. Noroc ca restul de pesti din acvariu sunt ok.
R.I.P. ....Carantina, carantina si carantina....la orice inainte sa intre in acvariu mare!
La Tang si Hepatus dau nori la folie, cea pentru sushi, fulgi cu spirulina, artemia, smd. Ocazional si uscata de la Tropic Marin. Uscata chiar gasesti o gramada de variante.

Pentru gris la mine functioneaza artemia cu usturoi. Tai un cub de usturoi in cateva bucati si le las peste noapte in frigider intr-un recipient cu apa din acvariu
impreuna cu cuburile de artemia. Dupa ce am hranit de cateva ori a disparut complet. Multumesc lui Cata pentru metoda asta!

Forum Index » Profile for Laurentiu A » Messages posted by Laurentiu A
Go to: