| Message |
|
|
Bine ai venit. Microbul asta e cel mai bun! Da-l mai departe 
|
 |
|
|
Salut ioneugen, si bine ai venit. Din cate mi se pare mie pana acum (adica din singurul tau post de pana acum), esti ca un gat de aer proaspat. Am impresia ca ne vom bucura de o colaborare fructuasa, urmand ca si tu sa contribui cu propriile tale experiente si lectii peste catva timp. Gata cu laudele  . Sa nu crezi ca ling pe cineva in ***, insa din pacate multi incepatori se alatura acestui forum crezand ca le stiu pe toate, si cu probleme de atitudine pe deasupra. Din pacate (sau din fericire  ), acolo "sus" vegheaza cineva ca sa nu ne oboseasca cei care nu-si schimba atitudinea.
Buuun. Acum, intrebarile tale au fost raspunse de filipica, si nu am ce sa mai adaug. Eu mai adaug doar un lucru. Stiu ca ai spus ca limita ta e 80-100 de litri, insa mai gandeste-te bine daca nu cumva exista totusi posibilitatea de mai mare. Cel mai simplu motiv este ca e pur si simplu ceva mai usor de intretinut. Daca zici ca citesti la greu forumul, o sa vezi de ce. Daca nu se poate, nu-i bai, merge si 100. Dar crede-ma, eu am 180, si ce-mi plange ochiul pentru un 400-600 litri (daca nu mai mare) .... off off.
Lectura placuta!
|
 |
|
|
|
Nici o grija. Tocmai au votat parlamentarii legea protectiei animalelor. Cica se zice ca maltratarea animalelor e fapta penala. Yupeeee :veselfire:
|
 |
|
|
BlackAdder wrote:
Anubias wrote:Daca tot veni vorba, sa stiti ca sunriserul nu este chiar asa de inutil cum ar parea. Am observat ca atunci cand pesti observa ca "soarele rasare sau apune", parca au pofta mai mare de mancare. Asa eu ii hranesc pe ei, doar in timpul "rasaritului" sau a "apusului". Inafara de asta, este o placere sa observ fenomenul, pentru ca acvariul schimba culori extraordinar. Imaginativa ca ati vedea o padure incepand din iulie pana in octombrie cu "fast forward". Este chiar frumos, si da o dinamica interesanta acvariului care poate parea static. 
M-ai facut curios  Daca nu cer prea mult pui si tu un filmulet? Ca asa poate ma bagi la cheltuieli ..... sa-mi schimb droserele
Din pacate un filmulet e greu de pus, pentru ca rasaritul si apusul iau foarte mult timp. Sa explic de ce. Pe sunriser exista un potentiometru la care setezi care este luminozitatea maxima. Bineinteles ca as fi stupid sa nu pun la maxim, mai ales ca nici nu am asa de multa lumina (doar 0.65 W/l). Apusul duce luminozitatea la 3% din total, iar rasaritul incepe tot de acolo, pana la setarea care este facuta din acel potentiometru. Ei bine, viteza de crestere/scadere a intensitatii luminii este constanta. Adica, daca de la 3% pana la 100% (si invers) ia 45 de minute, de la 3% la 50% ia aproximativ 22 de minute. Ei, astfel vezi ca ar trebui sa filmez cam 45 de minute.
Insa ce pot face, este sa iau cateva instantanee pe parcursul apusulu sau rasaritului, ca sa vezi cum arata. Te rog nu te supara daca nu o sa fac aceste poze "imediat", pentru ca am si un copil mic, si nu intotdeauna am timp cand vreau eu. Dar promit ca incerc sa fac acele poze asap.
Legat de cheltuieli, ele n-ar trebui sa fie f.f. mari. Eu am platit destul de scump, dar doar pentru ca vroiam sa fie de la aceeasi firma ca sa se asambleze totul perfect in capac (nu vroiam nimic dyi pentru ca acvariul este in sufragerie, si e foarte important sa aiba un aspect profesional -- cel putin dpv al hardwareului). Insa acel sunriser a costat doar 45 euro, asa ca zic ca e destul de ieftin.
BlackAdder wrote:
ozi wrote:mai degraba as crede ca era pe moarte (ai precizat tu ca neoni erau cam stresati si se ascundeau toti intr-un colt)
S-au poate frunzele anubiasului sunt psihopate
PS: imi pare rau de neonul tau
Da, imi pare si mie rau. Nu stiu ce sa spun cu pe moarte sau nu, dar sper sa aveti dreptate. Neonii inca abia de ies din coltul lor. Este stupefiant. Pot sa va asigur ca stiu cum sa fac sa NU stresez pestii (si chiar am grija ca nimeni sa nu-i streseze), dar acesti neoni sunt super sensibili: ajunge sa intru in camera si se ascund cu totii. Singurul moment cand fug de acolo este cand aspir substratul in zona aia. Intr-un fel imi place, pentru ca in trecut aveam "problema" ca neonii nu stateau in card. In felul asta imi place mai mult. 
|
 |
|
|
Mai baieti, prima victima in acvariu.  O sa va vina sau nu sa credeti, insa un neon a ramas cumva prins intre frunzele anubiasului din dreapta buturugii si a murit. L-a observat nevasta-mea acum o ora, si pot sa zic ca asa ceva nu am mai auzit. Dar no... sper sa nu se fi chinuit prea mult.
|
 |
|
|
Faina idee. Mersi! Chiar ca e faina!!! 
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
Erata: am scris peste tot KNO3, dar se pare ca foruma corecta a nitratului de potasiu e KNO2. Va rog ignorati greselile, dar n-am fost niciodata prea bun la chimie din pacate (abia acum vad la ce imi trebuia  ).
|
 |
|
|
BlackAdder wrote:E cam golut acvariul inca...insa poza e super...si neonii aia cum se vad asa in intuneric :-)
Da, ai dreptate, a trebuit sa astept ca sunriserul sa scada intensitatea luminii la aprox 30% ca sa iau poza aia, de aia a iesit mai intunecoasa. Daca incerc sa fac poza la 100% din lumina, pozele ies prea expuse din cauza ca am un aparat mai vechi. Daca te uiti pe album, mai vezi o poza mai expusa. Aia a fost luata atunci cand lumina a ajus pe la jumatate din intensitate, si tot e nasoala.
Daca tot veni vorba, sa stiti ca sunriserul nu este chiar asa de inutil cum ar parea. Am observat ca atunci cand pesti observa ca "soarele rasare sau apune", parca au pofta mai mare de mancare. Asa eu ii hranesc pe ei, doar in timpul "rasaritului" sau a "apusului". Inafara de asta, este o placere sa observ fenomenul, pentru ca acvariul schimba culori extraordinar. Imaginativa ca ati vedea o padure incepand din iulie pana in octombrie cu "fast forward". Este chiar frumos, si da o dinamica interesanta acvariului care poate parea static.
Mersi ozi! Am incercat si eu sa caut KNO3 la magazin, mi-au spus ca o sa caute si ma anunta daca gasesc. Daca nu, am sa incerc cu cel de la Tropica, mai ales ca am mai avut si e excelent intr-adevar. Dar acum ezit sa bag alti fertilizanti, pentru ca sunt la inceput, si pana se mai stabilizeaza acvariul nu vreau sa bag fertilizanti (din cauza fosforului din ele). Prefer sa gasesc KNO3 care imi da doar ce am nevoie deocamdata. Abia cand o sa am carenta de fosfor o sa adaug fertilizanti. Incerc sa ma ghidez dupa acest articol care in opinia mea este cel mai bun articol de profil pe care l-am citit. Chiar i-am scris pe autorului, pentru permisiunea de a traduce in romaneste articulul lui pe acest forum (si eventual pe websitul meu personal), si acum astept raspunsul lui.
Revenind la subiect, azi am cumparat 5 caridinica japonica si 3 sae ca sa ma ajute cu algele, iar Luni am sa mai iau niste ottocinclus si poate si niste plante Miercuri (eu cred ca m-am hotarat pe rotala rotundifolia pana la urma). Pana la urma nu am mai separat eleocharisul acicularis, ca a luat-o deja din loc si s-au marit in dimensiune cele trei tufe de au ajuns aproape sa se atinga. O sa dureze mai mult pana o sa umple stanga fata a acvariului, dar nu ma grabesc. 
|
 |
|
|
Din pacate mie foarte greu (daca nu imposibil) sa gasesc astfel de magazine pe aici. Asa ca ma intrebam care dintre produsele acvaristice contine KNO3? Am cautat pe la sera (ca au destule doftorii), dar nu prea spun compozitia. 
|
 |
|
|
ozi wrote:incearca sa aduci NO3-ul catre 10ppm ca sa te apropii de cerintele plantelor. si oricum acvariul tau este prea slab plantat acuma, ca sa adaugi Fe si PO4. de aceea cred ca te-ai trezit cu thread algae.
Ca sa recunosc, NO3=0 m-a cam surprins si pe mine. Ai dreptate, cred ca am carenta de NO3 mai nou, caci plantele fierb ziua. Am sa incerc sa caut o sursa de KNO3 (ca si K as mai baga), dar nu stiu care produs il contine. Va rog cine stie sa imi zica un nume de produs care contine KNO3 din belsug, pentru plantele mele?
ozi wrote:am vazut si eu poza cu acvariul, imi place mult!!! ce planta e aceea rosie din spate-dreapta??
Mersi de aprecieri. Mare merit nu am pentru cum arata, cred ca am fost norocos cu buturuga, caci e chiar frumoasa. Planta aia e rotala macrandra. Si ai dreptate, inca e slab plantat, dar in spatele pietrelor am sa mai pun ceva. Am mai spus-o intr-un post precedent ca poate rotala rotundifolia, dar daca aveti alte propuneri cu ce ar sta bine acolo, ziceti-mi (caci poate cu atata rotala in acvariu, nu arata bine).
ozi wrote:iar ca o sugestie, pentru hairgrass-ul din stanga-fata: daca vrei sa se intinda repede si sa-ti acopere substratul, desfa-l in palcuri micute (0.5-1cm fiecare) si planteaza-le asa la cativa cm distanta.
Am incercat dar mi-a fost mila sa nu le rup ca firele au fost asa de compacte ca li se rupeau radacinile. Dar am sa incerc cu o tufita sa vad cum merge, si daca merge fac la fel cu toate 3.
Intre timp Sandu m-a invatat sa pun si poze in pagina, asa ca aici e acvariul:

|
 |
|
|
Salutare,
Am pus niste poze pe galerie, si pe website cu acvariul. Ultimele poze le-am facut ieri, dar din pacate am niste probleme.
1) Mi-e rusine s-o spun insa am alge "thread" (fir de par) :paperbag:. Nu stiu cum naiba de au aparut, insa fac acvariul sa apara neingrijit. In poze nu se vede din 2 motive: nu am aparat asa bun, si nici nu am vrut sa se vada.
Parametrii apei arata asa: Temp=25-27, pH=7.00, KH=4 (la robinet 2), gH=6-10, NO2=0ppm, NO3=0ppm, Fe=0.5ppm, PO4=0.1ppm, restul nu le stiu. Din cate stiu eu, daca ma uit la ele, parametrii arata superb. Atunci de ce alge?
OK, deocamdata lipsesc plante in stanga-spate, si ma gandeam la niste rotala rotundifolia, insa nu m-am hotarat inca. Poate imi dati si voi sugestii.
Alta treaba, inca nu am armata de luptatori, dar trebuie sa imi vina 5-6 caridina japonica, si planuiesc sa mai cumpar vreo 3 sae si niste otto (poate vreo 5). Oare o sa fie prea multi? Deocamdata am doar un melc mar si un melc tigru (dar cel tigru e f.f. lenes, abia misca, nu stiu ce-i cu el). Ori o fi nocturn.
Daca stie cineva unde gresesc, va rog sa ma atentionati.
2) Am probleme si cu pestii: in mod ciudat, sunt asa de stresati, de nu vor sa vina sa manance. Am o pereche de ramirezi si 12 neoni. Ramirezii mananca, dar neonii stau toti gramada intr-un colt si daca ma apropiu de acvariu, se ascund intre frunzele de macrandra. Mentionez ca ii am de aproape o saptamana (ramirezii de mai mult de o saptamana).
In trecut, doar cand ma apropiam de acvariu si deschideam capacul, pestii erau gramada pe mine la papica. Acum nu. Nu ma deranjeaza ca nu vin la mine (n-am nevoi de astea  ), insa problema e ca n-au mancat si ma ingrijoreaza. Cum sa-i conving sa iasa din tufe la masa?
In rest totul OK.
|
 |
|
|
Mersi de ajutor, acum sunt mai linistit. Am sa incerc sa mai pun poze Porcule, insa am se le mentionez in topicul dedicat acestui setup.
PS. Cum ati adaugat pozele direct in pagina asta? Intreb pentru ca am incercat si eu cu tagul img, dar cel putin in "preview mode", nu aveam poza, aveam tagul img descris ca atare, asa ca de aia am dat linkul nu poza.
|
 |
|
|
Va rog, ajutati-ma si ziceti-mi daca cei doi ramirezi din poza sunt o pereche sau daca sunt 2 masculi. Chestia e ca cel din stanga il tot fugareste pe cel din dreapta, si ma tot intreb: sa fie ca ii face curte, sau se bat pe teritoriu?
|
 |
|
|
viulian wrote:kH ~ 2, pH ~ 6 - 6.3, restul nu le stiu.
Cred ca ai pH-ul un pic prea jos. Incearca sa adaugi niste KH-plus pana ajungi la un de KH 4..6.
viulian wrote:Dar totusi ce alge sunt acestea ? Peste tot apar poze cu algele deja crescute, dar astea sunt prea mici ca sa pot sa generalizez..
Este foarte greu sa le identifici cand nu sunt crescute. Dau si eu cu batul in balta: oare nu sunt staghorn?
|
 |
|
|
black_eagle2004 wrote:VA ROG DIN SUFLET SA NU MA LUATI CA SUNT INCEPATOR SI CA TREBUIE SA IMI FAC UN ACVARIU MAI MIC
ASTA E TREABA MEA SI BANII MEI (DACA NU REUSESC ASTA ESTE), DAR SUNT ATAT DE INDARJIT INCAT CRED CA O REUSESC
DACA VRETI SA MA AJUTATI SA REUSESC VA ROG SA O FACETI, CA SI ASA AM PROBLEME CU NEVASTA-MEA CA ZICE CA E PREA COSTISITOR
MULTUMESC INCA O DATA
Stai linistit din punctul asta de vedere. De fapt pentru incepatori este de recomandat acvariile mari, nu cele mici. 
|
 |
|
|
Porcu'"]Pentru un KH intre 3 si 5 votez si io .[/quote:4221f5e0f9 wrote:
OK, perfect! Ramane cu Sera KH-plus. Acum insa am intrebarea legata de GH (poate nu pricep eu ceva). Cat ar trebui sa fie acest indicator?
|
 |
|
|
|
OK, KH=4..5, bun. Dar GH-ul cam cat ar trebui sa fie? Sincer nu stiu cat e la mine (banuiesc ca mic) ca nu am tester, dar imi cumpar in curand.
|
 |
|
|
Intre timp s-a ciclat, si am adaugat primii locuitori :byeah: : un apple-snail, un tiger-snail si o pereche de ramirezi. Urmeaza sa mai cumpar 12-18 neoni rosii, si deja am comandat vreo 5-6 bucati de caridina japonica. As mai vrea sa pun si niste pesti care sa ma ajute cu algele, dar nu stiu ce ar fi mai bine pentru acvariul meu.
Ca fauna, am niste blyxa, rotala macrandra, anubias nana petite (mini) si eleocharis acicularis. Mai urmeaza niste achizitii de plante insa din nou, nu m-am hotarat ce o sa mai pun.
In fine, as avea o intrebare: din cauza ca am KH=2 la robinet, am strivit un os de sepie, iar firimiturile le-am bagat intr-o bucata de ciorap de dama. Pe urma punguta (cu doi bani  ) am introdus-o in filtru, dar nu am observat nici o crestere a KH-ului  . As vrea sa imi spuneti ce produs imi recomandati sa cresc KH-ul, si la ce valoare sa il mentin? Din cate stiu eu pana acum, cred ca undeva intre 4-8 ar fi OK. Oare KH-plus de la Sera e OK?
|
 |
|
|
|
Pai cum asa? Eu am cumparat acel filtru si mi-au venit toate componentele: filtru, medii, buretii, furtunele, tuburile de plastic, conectorii, ventuzele inclusiv substanta gresanta pentru garnituri. Inseamna ca implicit ai raspuns la intrebare, prin faptul ca presupun ca tu nu ai primit aceste componente cand l-ai cumparat. Deci eu am primit intr-adevar acele bile de la Eheim mai ales ca mi-am adus aminte ca in manualul filtrului, ei recomandau folosirea doar a componentelor care ei le produc. Cand am citit acel lucru, nu mi-a sarit in ochi in mod deosebit, pentru ca toti producatorii mentioneaza acest lucru, pentru a-si rotunji veniturile inclusiv din vanzarea de consumabile.
|
 |
|
|
|
|