| Message |
|
|
g.g wrote:Folosesc la mai multe bazine JBL UV-C, parerea mea este ca functioneaza ireprosabil.
OK, pai JBL o sa fie atunci. 
|
 |
|
|
ozi wrote:
ar fi frumos de-ai fi facut niste poze de BEFORE & AFTER 
Dupa ce imi cumpar si eu lampa UV, am sa incerc sa nu uit sa fac eu poze before/after.
|
 |
|
|
|
Nu deschid alt topic, asa ca sper sa fie cat de cat pe subiect. Am si eu de o saptamana apa verde, si am incercat metoda beznei da nu mi-a prea mers. Asa ca vreau sa-mi cumpar asap o lampa UV si am de ales intre un JBL AquaCristal UV-C 9W si un Tetratec UV400 5W. Puteti sa ma ajutati sa aleg? Ce ma nedumireste e ca JBL-ul e mai ieftin, chiar daca are aproape dublu numarul de wati. Oare in acest caz pretul ascunde calitatea? Va rog ajutati-ma repede, caci luni vreau sa fac comanda. Ar fi folositor si daca cei care au aceste echipamente si-ar impartasi experienta. Mersi!
|
 |
|
|
danyer wrote:E greu de cuantificat aportul plantelor la imbunatatirea conditiilor de viata pentru pesti. Altfel formula aia de calculat cati pesti merg la cati litri de apa ar fi tinut cont si de masa de plante.
Da, dar adaugarea dependentei plante-pesti in acea formula merge abia cand vorbim de niste volume de apa impresionante (mii de metri cubi sau mai sus). Asta pentru ca doar in aceste cazuri ai cat de cat un ecosistem. Noi in acvariile noastre incercam sa mentinem noi parametrii cum trebuie. Dupa cum zicea Porcul, sunt asa de multe alte substante ce exista in acvariu de care nu stim si pe care nu prea stim sa le masuram, incat nu putem lasa pe mana catorva plante sa rezolve aceasta problema. In ecosistemele mari exista o gramada de alte organisme pe langa bacteriile denitrificatoare, care mentin un echilibru al apei.
|
 |
|
|
Salut, si bine ai venit!
Daca zici ca ai avut acvariul doar de 6 luni, atunci poate pestii sunt inca mici. Dar sti foarte bine cat de repede cresc, asa ca chiar daca n-ai probleme in prezent, ele bat la usa. Doneaza urgent o parte mare din ei, altfel nu te vad bine (sau urgent un acvariu mai mare: la ce ai tu acolo, cel putin 300 litri)!
Imi pare rau ca primul mesaj pe care ti-l dau nu e pe un ton asa de vesel, insa te paste un dezastru, si n-am motive de bucurie din cauza asta. Spor la donatii si/sau achizitie acvariu mai mare!
|
 |
|
|
Foarte probabil colorarea vine de la turba. Nu te impacienta. Fa schimburile de apa regulate (15% saptamanal), si asteapta sa se incheie ciclarea. Sper ca sti ca intr-un astfel de acvariu incap f. putini pesti. Citeste aici.
|
 |
|
|
Nu cred ca problema la tine e ca filtrul tau n-ar curata eficient dpv mecanic. Daca ai probleme, atunci:
- schimba mediile filtrante (poate au obosit)
- creste debitul (poate l-ai scazut, si acum filtrul merge pe relanti)
Daca nu e niciuna din astea, inseamna ca orice filtru ai adauga in sistem, te va ajuta. Si asta doar pentru ca debitul filtrarii va creste. 
|
 |
|
|
Bineinteles ca parerile sunt subiective. Nu zic ca tetratec e rau (nu stiu, n-am avut), dar eu am Eheim acasa, si nici nu-l aud (de multe ori trebuie sa ma aplec sa vad suprafata agitata a apei, ca sa ma asigur ca filtrul n-a crapat  ). Si bineinteles, nu crapa.
|
 |
|
|
Nu-i de mirare ca au murit aproape toti pestii in cazul asta.
Valoarea maxima a concentratiei NO3 pe care trebuie sa o ai intr-un acvariu este de 25mg/l (25ppm). Tu la acvariul de 28 de litri esti la de zece ori valoarea, iar la cel de 50 de litri esti la maxim. Ce trebuie sa faci este sa schimbi apa regulat (sa zicem o data pe zi 10-15% din volum), in ambele acvarii si sa continui sa faci asta pana cand observi ca iti scade NO3. Nu e nevoie sa schimbi mai mult de 10-15% pe zi. Abia apoi poti sa mai raresti, dar sa nu lasi NO3 sa treaca mai sus de 25ppm.
Nu e nevoie sa-l cureti de tot pe cel de 28. Faci ce ti-am zis, si astepti ca NO3 sa scada.
|
 |
|
|
Aaaa, nici n-am observat ca erau 250 ppm NO3. Am vazut pe graba un 25 acolo, si am si presupus ca are 25 ppm. Uau, de zece ori mai mult!  In cazul asta as face ce ti-a sugerat Val. Cu toate astea, valoarea e asa de mare ca s-ar putea sa fie un typo (nici nu cred ca testurile alea compuse care le-ai folosit au scala care sa mearga asa de sus).
|
 |
|
|
|
Schimburi partiale de apa. Cam 20-30% saptamanal.
|
 |
|
|
|
Sar si eu in acest topic fara sa fi citit prea pe indelete ce s-a scris inainte. Am o intrebare pentru [b]Gabriel[b]. Te rog spune-mi de unde (sau mai bine zis cum) faci tu rost de KNO3, KH2PO4 si K2SO4? Eu nu locuiesc in Romania, si as vrea sa stiu daca pot cumpara sau face rost de undeva de aceste substante separat, ca as fi si eu interesat; si dupa cum bine spuneai nu gasesc decat produse NPK gata combinate in anumite concentratii.
|
 |
|
|
Anubias wrote:
BlackAdder wrote:
Anubias wrote:Daca tot veni vorba, sa stiti ca sunriserul nu este chiar asa de inutil cum ar parea. Am observat ca atunci cand pesti observa ca "soarele rasare sau apune", parca au pofta mai mare de mancare. Asa eu ii hranesc pe ei, doar in timpul "rasaritului" sau a "apusului". Inafara de asta, este o placere sa observ fenomenul, pentru ca acvariul schimba culori extraordinar. Imaginativa ca ati vedea o padure incepand din iulie pana in octombrie cu "fast forward". Este chiar frumos, si da o dinamica interesanta acvariului care poate parea static. 
M-ai facut curios  Daca nu cer prea mult pui si tu un filmulet? Ca asa poate ma bagi la cheltuieli ..... sa-mi schimb droserele
Din pacate un filmulet e greu de pus, pentru ca rasaritul si apusul iau foarte mult timp. Sa explic de ce.
Ei bine, am vrut sa fac aceste poze promise, dar nu prea au iesit bine. Asta pentru ca am un aparat slab, la care nu prea pot seta manual nimic, si din cauza asta pozele au iesit aiurea (ba unele mai expuse, altele mai putin), nedepinzand de lumina din acvariu. Insa am sa mai incerc. Am un prieten cu o camera mai noua, si o data am sa i-o cer imprumut, ca poate cu aceea voi putea. Scuze de intarziere.
|
 |
|
|
|
Am observat ieri invelisul aruncat al unui crevete pe nisip, si in timp ce il admiram chiar la cativa cm departare in umbra busteanului (adica sub bustean) am vazut niste antene miscandu-se, iar cand m-am aplecat mai bine am vazut un crevete care deja era destul de maricel. Ati avut deptate. :veselfire:
|
 |
|
|
Sandu wrote:Ai incredere in mine...sunt vii  Atentie la tufa de Java.
Daca mureau ii vedai. Au pe unde sa sara?
Yupeeeeee!!!! :bgalben::bmov::bverde::bverded::brosu::bnegru: Nu, n-au pe unde sari caci am capac etans. Insa n-am tufa de java si te rog nu te supara pe mine, dar nici nu cred ca am sa bag java in acvariu. :paperbag: Asta pentru ca data trecuta cand am adaugat java, mi-a venit cu o alga nenorocita (cred ca o varietate de cladofora), care m-a invadat si de care nu am scapat nicicum. Asa ca sincer nu-mi mai arde sa risc.
Da, mersi ozi, dupa nebuniile cu sarbatorile, am sa ma uit dupa asa ceva, daca mai e cazul. Oricum, cel putin in ultimele 2 zile se pare ca formarea peliculei s-a incetinit simtitor.
|
 |
|
|
Salut! Nu eram constient ca surface skimmer si protein skimmer nu sunt aceeasi chestie. Mea culpa!  . In cazul asta, ar trebui sa ma interesez de asa ceva daca chiar ziceti ca e eficace. Dar ca sa inteleg mai bine cum se instaleaza dracia asta (ca nu am mai vazut), va trebui sa o instalez in locul tubului de plastic pe unde canistra trage apa? Cel putin asa as deduce si din ceea ce ai scris. O sa caut si cat costa, dar nu ma astept sa coste prea mult (pana la urma pare o scula destul de simpla), asa ca nu e neaparat vorba de aruncatul banilor.
Si apropos Sandule de creveti. Am cumparat acum o saptamana 5 caridina japonica, si nu i-am vazut decat in seara respectiva. De atunci nu am mai vazut nici unul. Cum n-am mai avut pana acum asa ceva, intreb daca e normal. Eu cred ca nu, si cred ca au murit, dar nu inteleg de ce. Daca e nevoie, pot sa refac masuratorile apei, si sa le postez. Chestia e ca nici nu am vazut unul care macar sa fie mort. Parca pur si simplu au fugit din acvariu. 
|
 |
|
|
Da, mersi ozi, stiam de protein skimmer. Chestia e ca nu as folosi asa ceva, pentru ca imi scoate CO2-ul din apa prin agitarea suprafetei. Am mai trecut prin pelicula asta la primul setup, imediat dupa ciclare, si a disparut de la sine. Eram doar frustrat ca nu exista metode preventive.
Metoda mea de a culege pelicula este de a scufunda un borcan de 800 curat in acvariu, si sa las incet incet apa de la suprafata acvariului sa curga in el... un jet cat mai "subtire". Din cauza ca pelicula se "extinde" pe masura ce are mai mult loc (ca o pata de detergent de vase intr-un vas cu apa si grasime), atunci cand culeg apa, restul peliculei fuge bucuroasa in borcan. Dar ca sa nu intre pelicula aia inapoi in acvariu, sa nu lasati borcanul sa se umple complet. Asta pentru ca daca e umplut complet, evident borcanul fiind sub nivelul apei, stratul gras din borcan fuge instantaneu inapoi la suprafata apei, si trebuie reluat de la inceput. Sper ca nu am explicat prea incalcit (caci am acest "talent")
Am folosit metoda cu servetele, insa mi se pare ca servetelele se imbibau mai mult cu apa decat cu acea pelicula, si nu prea aveam randament. Cu borcanul (sau paharul), in 3 minute apa e iar curata.
|
 |
|
|
|
Da, din pacate nu exista solutii preventive (sau cel putin nu stiu eu) pentru a preveni aceasta pelicula. Si este pacat, ca e pacatoasa tare. Ce ma ingrijoreaza mai mult e ca nu prea permite aerarea apei.
|
 |
|
|
Intre timp mi-a aparut in acvariu acea pelicula pe suprafata apei, si ma chinui sa caut cum sa fac sa nu o mai am (adica sa elimin cauza), ca m-am saturat sa tot "aspir" suprafata apei. 
|
 |
|
|
Mersi Bumsecul, instalatia ta trebe sa mearga, dar nu e ce imi trebuie mie. Nu pentru ca n-as vrea, dar nu pot sa am un furtun prin sufragerie care fuge pana in baie din motive estetice.
Oricum, eu mi-am facut deja instalatia mea semi-manuala, si bine ca mi-ai adus aminte de acest subiect, ca ar trebui sa imi pastrez promisiunea si sa o descriu aici in dyi ca poate vor si altii ceva la fel. 
|
 |
|
|