[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Am inteles acum, e vorba de o diferenta de montaj... Gabriel, da' de ce nu l-ai facut exact cum e "originalul"? Vreau sa zic, de la bun inceput.
- Cel mare (capacitate 3 litri) este de 3x mai scump decat cel mic (capacitate 800 ml).
- La o scurta privire, "nu merita" banii!
- Cred ca raman la cel mic.

Cred ca la canistre avem asa:

TUR = circuitul prin care apa vine din acvariu -> intra in filtru (adica teava de IN).
RETUR = circuitul prin care apa pleaca din filtru -> se duce in acvariu (adica teava de OUT).

Ei bine, eu ma gandeam sa montez reactorul asta pe OUT... asta am vrut sa spun in postul precedent (referirea la "retur").
Mda, am citit si eu... merci de link, se pare ca in final acestia vor fi "pestii de card" din bazinul lui koala.

Avem, pana acum, urmatorul scenariu posibil:

1) Pesti de fund:

- guvizi mancatori de nisip: 2-3 exemplare

2) Pesti de card:

- Chromis viridis: 10-12 exemplare

3) Pesti de display:

- Amphiprion clarkii - pereche
- Zebrasoma flavescens - 1 exemplar
- Zebrasoma xanthurum - 1 exemplar
- Centropyge loricula - 1 exemplar
- Acanthurus leucosternon - 1 exemplar ???
- Wrasse sp. (recomandati de Roni): cate exemplare ar merge?

E destul de echilibrat?

PS: Vedeti ca tin cont de toate sfaturile si sugestiile primite.

Care e diferenta intre "Inainte" si "Acum"?... ca mie mi se pare ca e tot dezamorsat overflowul ala.
Sau inteleg eu gresit principiul?
Hmm, deci:

- pomacanthus = NU
- hepatus = NU
- "domnisoare" = NU

... cred ca o sa pun inauntru niste molinezi si niste xifo ...

On topic:

Vreau 10-12 pesti de card, care sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- sa aiba o culoare cat de cat atragatoare (sa nu fie gri argintiu, ca scrumbia de Dunare )
- sa fie rezistenti (tinand cont de priceperea mea),
- sa fie usor de intretinut si sa manance hrana obisnuita.

Chromis viridis, poate?
Firma Grotech se preocupa de bunul mers al acvariului meu si ma urmareste din umbra ... ca atare, pentru a fluidiza mai bine antiphosul, mi s-au propus (si trimis spre studiu) urmatoarele 2 variante de filtru cu pat fluidizat:

- http://www.grotech-aquarientechnik.de/product_info.php/info/p122_Universalfilter-UF-110---Fluid-bed-filter.html (140mm x 500mm; capacitate 3 litri)

sau

- http://www.grotech-aquarientechnik.de/product_info.php/info/p121_Universalfilter-UF-070.html (70mm x 400mm; capacitate 800ml)

image

In felul acesta, cele 2 canistre Eheim vor fi umplute doar cu Matrix...
Marturisesc ca inclin pentru varianta mai mica a filtrelor Grotech, iar motivele sunt:

- sunt convins ca 4-500 ml antiphos sunt suficiente pentru acvariul meu,
- un filtru cu capacitate de 3 litri mi se pare prea mare,
- filtrul sta perfect agatat de un perete al compartimentelor de sub acvariu.

Ma gandesc la 2 posibilitati de montaj:

1) Pe returul unei dintre canistre... cu "T-uri" si robineti de reglaj al debitului.
2) Sa-l montez pe un circuit separat, cu pompa dedicata doar lui.

Pareri, opinii, sfaturi?
M-am intalnit cu Ben... topic closed, merci acvariu.ro!
- Nu prea stiu inca speciile de guvizi, asa ca habar n-am catre ce sa ma orientez... Valenciennea strigata ala nu e tot "mancator de nisip"?

- Mi-e teama de Anthias, am citit ca au gura foarte mica si ca nu pun botul decat pe mancare vie... cam asa ceva mi-a zis si mosu.

"Domnisoarele" alea albastru+galben cum sunt?... tot asa de rele, ca si aia alb+negru?

Later edit: Cum sunt chromis-ii, ca si pesti de card?... usor de intretinut, rezistenti, mananca hrana uscata?
Ce parere aveti despre urmatoarea combinatie?

1) Bottom fishes:

Cativa guvizi "mancatori de nisip"... se inteleg intre ei?
Cate exemplare as putea sa tin in bazinul meu?

2) Niste pesti de card: 12 exemplare de Damsels

- 6 bucati "pe albastru"
- 6 bucati "pe alb cu dungi negre"

Sunt prea multi?
Sunt prea putini?

3) Display fishes:

- Amphiprion clarkii - pereche
- Acanthurus leucosternon - 1 exemplar
- Chaetodon auriga - 1 exemplar

Credeti ca e prea aglomerat?... am renuntat la ideea cu "pomacantii".

@Roni:

Nu ma incapatanez deloc! ... ne sfatuim si alegem ce trebuie.

- pomacantii mi-au placut pentru ca-s pesti mari (sunt obisnuit cu "crapcenii") si frumos colorati...
- nu tin musai sa ii bag in bazin, daca gasesc alternative coloristice.

Hai sa o luam altfel... hai sa discutam pe puncte (pe culori):

1) Culoare: maron + galben

Perechea de Amphiprion clarkii... o am deja, imi plac mult, deci trebuie sa fie acolo ... sunt ok?

2) Culoare: galben "pai"

1 exemplar de Zebrasoma flavescens... am vazut prin toate bazinele, deci e clar ca "se poate".

3) Culoare: albastru "ultramarin"

1 exemplar de Zebrasoma xanthurum.

* Daca bag ambele zebrasome in acelasi timp, se vor tolera intre ele?

4) Culoare: portocaliu + negru

1 exemplar de Centropyge loricula... l-am vazut, la fel, prin mai toate bazinele... deci, cred ca e ok.

5) Culoare: albastru-bleu

Aici vroiam sa pun Paracanthurus hepatus, dar am inteles ca se imbolnaveste imediat... am renuntat si am ales Acanthurus leucosternon.

6) Pestii "utilitari":

Aici intra Labroides dimidiatus si Valenciennea strigata.

Pana acum, pestii pe care i-am enumarat sunt compatibili intre ei si sunt si "in regula cu coralii"?

Ce alte specii as mai putea sa pun?
Nu vreau sa suprapopulez bazinul...
Pana maine seara, mixtura este rezervata pentru Ben.
Poze facute "pe ceata"... de maine se stinge lumina in acvariu, pentru cel putin o luna de zile...

Vedere frontala:
image

Vedere laterala:
image
image

Detaliu: partea stanga a bazinului... aici (in stanga decorului) va veni asezat skimmerul
image

Detaliu: coloanele centrale + partea dreapta a decorului.
image

- Fac mentiunea ca decorul nu este asezat in pozitia "lipit de background"...
- Exista, peste tot, culoare "de fuga" si "crevase" alcatuite din peretele de stanca (background) si rocile care alcatuiesc rockscape-ul.
- Am cautat sa evit crearea "spatiilor inchise" si a "zonelor moarte"... apa poate circula lejer printre stanci.
Dupa cum spune si titlul, donez 2 "placi" de mancare pentru discusi... este vorba de mixtura preparata de catre prietenul nostru Cornel (diskusfun).

- am ramas cu ele pe stoc (ii hraneam pe Carlos si pe Rita).
- sunt congelate (aceasta mancare pentru pesti trebuie tinuta in congelator).
- sunt ideale pentru discusi si alte cichlidae.
- in mare, e un amestec de inima de vaca, spirulina, vitamine, etc.

Oferta e disponibila in special pentru cei din Bucuresti, iar predarea se face in zona Stefan cel Mare (Circ)... primul venit, primul servit.

Salutare si bun venit!

PS: Mi se pare cam prea multa lumina pentru discusii aia... eu as "umbri" cumva capacul, cu ceva bucati de hartie colorata.
mosu a avut ceva treaba la firma, asa ca mi-a dat telefon sa ma anunte... evident ca n-am stat pe ganduri prea mult, am fost si-am luat "coloanele"...

- decorul e gata instalat, "pus pe pozitie"... eu zic ca a iesit misto, o sa vedem si parerile voastre.
- apa e inca tulbure, sper sa se limpezeasca maine si sa pot face niste poze "decente".

@Dragos:
Sigur ca da, canistrele functioneaza de azi dimineata cu: matrix "insamantat" (5 litri) + antiphos (400 gr.).
Hai sa mai miscam oleaca apa din topicu' asta :

Ce-mi doresc:

- Amphiprion clarkii - 2 exemplare (pereche)
- Valenciennea strigata - 2-3 exemplare
- Labroides dimidiatus - 1 exemplar
- Acanthurus leucosternon - 1 exemplar
- Pomacanthus xanthometopon (sau Pomacanthus navarchus) - 1 exemplar
- Pomacanthus asfur - 1 exemplar

Am facut un colaj de imagini, luate de pe net... ca sa ma edific asupra culorilor...

image

Vedeti vreo problema in amestecul de mai sus?.... ceva incompatibilitati?

@Gabriel, Roni, Dragos si Ciprian: Multumesc pentru sfaturi, multumesc pentru "bombaneala necontenita" si multumesc pentru feedback-uri!

* Secretul fericirii este sa nu-ti doresti mai mult decat poti realiza!... nu vreau corali pretentiosi, ma cunosc cum sunt si stiu cat de mult timp le pot acorda... de altfel, intreaga structura de pietre va reflecta acest lucru.
* Mosu imi zicea la un moment dat ceva de genu': "Mosule, iti dau eu un frag mic, da' mic de tot... daca merge, bine... daca nu, si-asa nu-l vroiai!"

- Aseara am preparat apa cu sare... de dimineata am reverificat nivelul de salinitate. E ok!
- Am aranjat pietrele care vor umple "lateralele" bazinului...
- Centrul acvariului este gol, acolo vin 2 "coloane" care inca sunt la mosu, la uscat.
- Am "insamantat cu bacterii" 5 litri de matrix si l-am pus in cele 2 canistre Eheim.
- Am, intr-una din canistre, un ciorap cu 400 gr. Rowaphos... nu am pus carbune inca, o sa-l adaug dupa 3-4 saptamani.
- Am spalat 30 cani (0.25 litri), adica ~ 7-8 litri de nisip...
- Am luat galeata cu nisip si am pus-o pe scaun, langa acvariu... am umplut cana cu nisip si am introdus-o in apa, avand grija sa o tin vertical... am varsat nisipul pe fundul acvariului, de la distanta mica. Am reusit sa pun tot nisipul fara sa tulbur apa prea tare.

Maine am sa iau si restul de pietre de la mosu (coloanele cimentate) si am sa definitivez rockscape-ul... voi pune, evident , poze!
Dom' Profesor, poate va faceti timp sa aruncati si niscaiva poze... vorba ceea, "o poza face cat o mie de cuvinte".
@Laura: Am modificat titlul in consecinta ... merci!
@Iulian: Pss, nu mai da din casa!

- In seara asta m-am apucat sa pun sare in bazin...
- Am pus galeata de sare pe un scaun, am luat o cana si ma plimb cu cana plina de sare pe langa acvariu... turnand asa, din mers, ca si cum as presara zahar pe cozonac ,
- Apa s-a tulburat, a devenit alb-laptoasa... sper sa se limpezeasca pana maine.
- Dupa ce ajung sa salinitatea cuvenita, o sa bag bacterii...
- Am matrixul in apa, la inmuiat... o sa-l insamantez si pe ala cu bacterii.
- Luni iau si restul de pietre (am lasat unele la mosu, ca sa se intareasca bine cimentul) si fac rockscape-ul.
- Bag pietrele in apa sarata, full de bacterii... pietrele, fiind uscate, vor absorbi apa cu tot cu melanjul de sare&bacterii... sper sa ajute si sa faca ciclarea mai usoara.
- Am si un sac de nisip... tre' sa-l clatesc si sa-l presar usurel, in jurul pietrelor. Va fi un strat subtirel de tot, usor de afanat, usor de amestecat.
- Saptamana viitoare astept pompele Koralia si skimmerul Tunze.

Urmeaza lampa pe leduri (made by Dorin)... amanunte, la vremea cuvenita.
Boon, deci am intrat in linie dreapta!

- Am luat pietre... mai mari, mai mici, mai lungi, mai scurte, etc.
- Am adunat cativa prieteni, pe care i-am pus la munca ,
- Am luat niste pizza si niste sucuri,
- Am brainstorming-arit de zor si ne-am apucat de treaba

... ceea ce a iesit veti vedea saptamana viitoare, cand voi introduce pietrele in bazin.

Multumesc tuturor acelora care m-au ajutat: George (reef), mosu, Dragos (kirucd), Dan (pepika), LauraP, Radu (gengiskhan), Sandu, Lofty... ordinea este aleatoare.

Ora 10.30... biroul lui mosu ne asteapta cuminte... masa de consiliu e pregatita sa primeasca bolovanii.
image

Incalzirea... scurte barfe... discutii despre coralii lui mosu.
image

Insiram pietrele pe masa si ne uitam la ele ca milogu'-n traista
image

Putin ciment, o tija de fibra, niste maini indemanatice...
image

Ia bah, sa vedem ce-a iesit...
image

Nu e rau...
image

Nici asta nu-i urata, este?
image

Inca una si ma duc...
image

The final frontier...
image

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala