| Message |
|
|
|
...
|
 |
|
|
|
eu abia acum.. de o luna si ceva .. aproape 2 luni am inceput sa schimb apa odata pe saptamana.. pina atunci o schimbam la 3 zile....nitratii sunt cam mari in apa de la retea
in legatura cu filtrele.. sti tu ceva... dar,asta era cand am achizitionat bazinul asta ...aveam de la vechiul bazin,100 l.un AEF 302..e identic cu sun sun si el a mers si la asta in paralel cu filtrul extern achizitionat cu bazinul, un enhem 2224 si internul care il are.. Apoi , pe rand am achizitionat 2 403b... poate la sun sun 404 care e de 5,5l sau 404b care e de 6 l e cu pompa de 2000... nu te contrazic dar ale mele asa sunt
|
 |
|
|
payti wrote:Deocamdata las asa sa vad cum creste, mai am o rezerva de moss pe o piatra in spate, prinsa cu nailon. Mi se pare cam mare pomisorul. Nu mai par asa mari stancile ... Oricum, nu cred sa pot sta fara sa fac nimic, mai ales ca iarna i lunga ...
De vreo satamana am inceput sa pun profito. Inca continui sa pun apa acidulata, zilnic! Nu imi dau seama cum e, dar rau nu e. Nu am pus mai multa apa ca mi se parea ca o lua razna carasul, dar dupa aceea am observat ca seara fermenteaza mancarea in el si se ridica ca si balonul la surafata  Deabia mai coboara la fund, innotand din greu. Dar dimineata este OK.
Posibil sa cumpar si easycarbo sa vad diferenta.
nu e din cauza ca fermenteaza mancarea in el.....carasii sunt pesti carora le place sa se joace cu bulele de oxigen sau aer.. daca ai urmaresti, vezi ca de multe ori ies la suprafata,trag cate o gura de aer si cind ciboara ,da drumul aerului pe la branhii. Alta faza prin care se "HRANESC" cu aer e cu mancarea.. daca le dai fulgi sau ceva plutitor, majoritatea trag si aer si o perioada se cam chinuie sa coboare... asta in cazul fericit,dar sa ai vezi cand ,atat de nehaliti sunt incit trag aer de se ridica cu burta in sus...
e indicat sa le dai mangare care nu sta la suprafata,sau fulgii inmuiati ca sa se scufunde\
|
 |
|
|
|
deci... pina la urma, pentru bazinul meu, sa am un sump cu 30-40l materiale bio si o pompa de 1400l/h ar fii chiar bine...curentul chiar si pe centru ar fi mai domol ... si poate ,datorita a ceea ce ai afirmat e nevoie de volum, cu materiale filtrante ,mai mare...Din cate am inteles,unde e curentul mare...nu se prea colonizeaza si atunci se pierde din suprafata de colonizare..am sa tin cont dee asta...
|
 |
|
|
colegii.. o intrebare...poate e ciudat dar cred ca filtrele exterioare nu respecta niste reguli de filtrare pe care le-am citit pe aici.. nu mai stiu exact si au fost si discutii pe forum
E vorba de timpul de retentie sau cum ai spune...timpul necesar pentru ca baceriile din filtru sa poata "trata" apa care circula in filtru.Nu mai stiu exact de cit timp era nevoie... oricum,peste 2 minute,din ce imi aduc aminte.. timp in care apa sa traverseze filtrul dar sa fie si tratata
Eu am 2 externe sun sun 403b si cum ma gandesc sa fac un sump,imi vin tot felul de calcule si tampenii prin cap si asa am facut un calcul rapid in care reiese ca timpul de retentie este mult sub un min. Am calculat asa
Pompa de la sun sun are 1400l/h dar este redus debitul in functie de inaltime si de mediile de filtrare..o reduc sa zic la1000l/h.Pentru o pompa cu debit de 400l/h avem 6,6l/min deci pompa de la sun sun imi baga peste 15 l/min.. asta ca sa fie mai usor calculul..
Acum,capacitatea filtrului e de 5kg,dupa cele scrise de producatotr,eu am 6 l medii bio,cite 2 l in fiecare sertar,fara bureti sau perlon,am bureti la IN in bazin pe care ai spal la 2 zile.Nu am masurat dar nu cred ca am mai mult de 5 l de apa in filtru. deci timpul de retentie ar fi de 1:3 adica 20 sec
pai cred ca saracile bacterii,stau cu plasa de pesti.. da de pica o molecula de amoniac sau nitriti.. ca ela nu au timp sa fuga dupa ele...
sau nu am facut eu bine calculul sau nu am pus bine problema... dar se pare ca timpul de retentie e foarte mic
|
 |
|
|
mai nenea bobi.. da-o in colo de treaba...tu ne pui poze cu bazin fara apa?.......
e super.. chiar daca nu e pe gustul meu ,ma refer doar gazon si pietre...dar arata... bestial,chiar zici ca esti pe o pajiste si in centru ies niste stanci....e super.
Stiu ca are apa,chiaar daca .. sa mor io ca zici ca ai vindut apa aia..Daca nu era apa nu aveai efectul de oglinda pe margini..
Super...
|
 |
|
|
adrian09 wrote:
payti wrote:Am eu caras, pot sa iti spun sa stai linistit cu faptul ca mananca toate plantele, multi IAU DE E NET CITATE DE PE ANUMITE SITEURI SI LE DAU MAI DEPARTE. Mai ciuguleste el din cate una, stem in general, dar mai ales la stem, nu se simte ca ia cate o firmitura. Am citit o tona despre multe plante care le am eu, cum ca le ar manca dar nu le are treaba. Ori nu am gasit eu carasul bun  Uite la toicul meu "Salut" cum am Plantele, intr un bazin la fel, cu un caras, Vad ca nici cu mossul nu are treaba! Mizeria iarasi, cu un filtru bun, nu mi se pare problema. Altfel, e normal ca sa ii fie mai bine in bazin mai mare .... Nu inteleg de ce vrei substrat doar cu lante easy??? La mine cresc si cu pietris  Cel mai bine incerci singur, macar iti asumi ... altfel nu mai faci nimic .... Merita sa risti! Daca te ieie dupa ce scrie, nu poti tine carasul cu alt fel de peste
pe o parte ai dreptate pe o parte nu.. depinde de experienta care ai avut-o cu carasi...si eu am carasi si iti spun clar,am dat 5 la petshop pentru ca erau multi pentru bazin,si intre cei care i-am dat.2 erau mancatori de plante.. unul era cam de 7 cn si unul 3 cm....amandoi .. pina si pe anubias il mincau...chiar daca se spune ca anubiasul ar fii singura planta pe care nu o mananca.in rest ceilalti.. sunt ok.. din cand in cand ai vad ca ciugulesc nu ciupesc plabnta....probabil.. ceva.. ce vad ei sau alge.Se stie ca , carasii sunt mancatori de verdeata...deci si tu ca si mine avem noroc...in legatura cu asta cred ca #Faye stie mlt mai bine, din experienta ei
Cu plantele nu am experienta dar... sunt sigur, nu orice planta poate sa se dezvolte in pietris...unele au nevoie de o buna circulatie a apei in substrat dar unele...mai ales cele cu radacina fragila.....
Mihai,parerea mea.. daca vrei plante easy, pentru o buna crestere,e bine sa ai un substrat fertil pe care sa il acoperi cu unul inert...dar, gandestete ca daca vrei mai multe ,e nevoie de instalatie CO2 chiar daca sunt easy... de multe ori, ca si la mine ,CO2 din bazin,este insuficient si ele au nevoie pentru fotosinteza...
Inca un sfat, la un bazin mic, sa ai un caras ,si alti pesti pe langa.... e greu,,, carasul e de apa rece pina 24'C iar pestii mici, de obicei sunt pentru apa cu peste24'C,Deci ori carasul se va simtii cum te simti tu in desert in plina zi ori cei mici v-or fi ca la polul nord,una din specii v-a suferi permanent.Sa nu mai spun ca , carasilor nu le place singuratatea dar prefera compania pestilor pe masura,deci ar fi bine inca unul dar, unde ca nu ai spatiu... sfatul meu e sa scapi de caras...
|
 |
|
|
|
...
|
 |
|
|
|
si inca ... sunt pe sector... constiinciosi baieteiii
|
 |
|
|
|
nu e cumva din acauza depunerilor calcaroase care apar si pe sticla bazinului la nivelul apei?
.. intreb si eu...inca nu am folosit instalatii CO2
|
 |
|
|
|
nici o parere?
|
 |
|
|
payti wrote:O poza din august
Nu stau cu ochiul, sunt sub tratament, merg zilnic la control.
eu cred ca erai la doctir.. la chrurgie reparatorie sau ceva in genul..aveai degetul prea mare in diametru si vroiai sa il faci mai mic...stiu io....
Mai facem haz de necaz.. ca romanul...Eu am avut o perioada, aveam treaba cu cuiele...nu exisdta SAPTAMANA sa nu iau inul.. ori la munca ori acasa...cind in talpa cand in mana..dar mai rau am luat de 3 ori.. odata in mana.. a iesit pe partea cealalta,in centrul palmei.. noroc ca nu a atins ceva nasol... asta a fost un noroc,.. si de 2 ori in talpa...ce am injurat de toti sfintii atunci... parca imi intrase in creier
|
 |
|
|
|
daca tu crezi ca s-a marit acea rana... mai pune niste poze.. incearca sa le faci cat mai clar....asta in cazul in care nu trebuie sa folosesti okiul cu pricina
|
 |
|
|
|
#tata....nu e a buna... se pare ca esti cam ghinionist...cum zice romanul... mai mergi pe la biserca...
|
 |
|
|
|
#payti "legat de pesti, eu cred ca s a ranit, is prea multe pietre acolo pt el ... mai gadeam acum sa l donez, dar acum cine mi l ia cu buba
e clar ca nu e bine pt el, oricum la mine e cald, nu pot sa fac frig doar pt caras; nici acvariul nu l schimb "
multi evita ornamentele cu colturi mai ascutite pentru ca pesti se pot speria din te miri ce si se pot lovi in astfel de colturi...nu spun ca ai ornamente periculoase.. dar. poate ca s-a speriat si s-a lovit in ceva.Carasii sunt scormonitori in substrat.. mai tot timpul cauta in substrat si de multe ori tin pietre in gura si le da drumul..si daca prind una mai mare pe care nu mai pot sa o scoata, cauta solutii saracul..
eu sper sa fie doar de la lovitura... dca e o infectie...sa fi atent si la ceilalti,cum reactioneaza sau daca apare ceva si pe ei
|
 |
|
|
|
cam periculoasa experienta...
payty.. si au am inceput cu stingul in acvaristica...din experienta mea,de la inceput am avut carasi,am si acum...la inceput i-am combinat cu guppy...chestia e ca,pentru caras,nu e prea bun sa ai 24'Ccum e minim pentru guppy..tu ai la fel, pesti de apa calda cu unul de apa rece...e ca si cum te duci tu sa traiaesti in desert sau la polul nord...asa se simtpestii depinde de temperatura care o ai... pana la urma ,si cel mai sigur,pestisorii mici or sa cedeze,carasii sunt mai rezistenti si prefera compania celor de teapa lui,, adica mai mari..nu e ca in filme ca .. pestisorul din bol...e pasnic nu are treaba cu ceilaltitrebuie sa faci cumva sa ai pesti pentru aceeasi temperatura...
La schimburile de apa , pentru pestii care au nevoie de temperaturi mai mari.sa zicem intre 25-28"C, apa care se introduce in bazin , se incalzeste,pentru a nu crea socuri termice pestilor...sa nu crezi ca apa rece ai invioreaza...pentru caras da.. pentru ceilalti e chin.Daca te-ai incadra cu temperatura apei de schimb,in limitele pestisorilor care le place apa mai calda,pentru ei ar fi bine dar pentru caras nu...in formula care o ai,e clar ca o parte din pesti traiesc in disconfort termic.Incearca sa te gandesti cum sa faci cu ei....sa renunti la cei mici... nu te sfatuiesc .. nu te sfatuiesc sa bagi 2 carasi intr-un bazin asa mic..un caras are nevoie de cel putin 50l apa...unii zic de 50 altii de 70l..daca vrei carasi.. te sfatuiesc sa schimbi bazinul... achizitionezi unul peste 100l
Asa cum au spus colegii.. e alegerea ta...
"Buba " aceea nu pot sa imi dau seama...se poate sa se fi ranit,sau o infectie....
|
 |
|
|
|
dar parca cu ;umina asta nu se mai vede asa culorile .. in prima poza se vede clar verdele,maro,gri....
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
se gasesc multe la DIY..
|
 |
|
|
pfff ce mistoo....si ce faini sunt si pestii...
|
 |
|
|
|
|