skija wrote:(Din cate stiu eu produsele Eheim sunt un pic peste JBL )Multumesc
Afirmatia este usor pripita cand vorbim despre fertilizanti. Eu unul nu m-as hazarda sa "o dau pe piata".

De ce sa fie "usor peste"??? De cati ani produc cei de la JBL fertilizanti si de cati Eheim?
Oare cum supravietuia linia JBL de atata timp?
Specialitatea Eheim sunt fara indoiala filtrele...De-a lungul vremii ei au mai incercat insa produse cu care au dat rateuri...vezi gama de controlere ph cu sonda. Isi mai aduce cineva acum aminte de ele?
Eheim a iesit cu fertilizarea pe piata de cateva luni. Mai exact la Interzoo... si-au facut mare lansare.
Ca si alte firme incearca sa iasa pe piata cu ceva nou ...lansand sloganuri de tipul celor citite pe siteul la care s-a facut referire:
" Calitatea este - bineinteles - cea cu care ne-a obisnuit." nu e nimic nou...
Daca au reusit insa sau nu, anii or sa ne convinga...si nu sloganurile. Nu ma intelege gresit, nu zic nimc de rau doar ca mai au ani pana sa dovedeasca
Asa spre comparatie apropos de sloganuri, am tot citit ca un site anume
vinde la cele mai mici preturi de pe piata 
...ca sa iti dau un slogan, placut urechilor cumparatorului
Unde am mai auzit eu asta
Ah da, nu faceam referire la site-ul de acvaristice ci la unul de elctronice

....nu ca la celalalalt site lucrurile nu ar sta la fel
Dar sa revenim...De curand, site-ul respectiv, de electronice, a avut spre exemplu o campanie...Daca au afirmat ca sunt
cele mai mic preturi nu inseamna ca intr-adevar chiar asa a fost...din pacate
La fel si pe site-ul acvaristic
Nu-i problema mea, iar in cazul asta particular al acvaristicelor, nu pot decat sa ma distrez ca a ajuns la vorba mea, dupa ce ani de-a randul incerca sa bage pe gat lumii cel mai ieftin...
pisat 
si implicit sa-si recunoasca minciuna, duplicitatea si caracterul indoielnic.
In egala masura acum imi frec mainile de bucurie ca vinde acele produse ce-mi sunt dragi

...dar atentie si la sloganuri!!! Pentru un banutz, fiecare poate sa afirme ca are cea mai buna calitate, cele mai bune si cele mai ieftine produse, samd. Calitatea reala si buna-credinta se castiga insa ani, zeci de ani...nu doar afirmata! Pana de curand acelasi site care infiera cu mandrie proletara fertilizantii de firma vindea/sustinea ca cel mai bun fertilizant este
pisatul respectiv...deci cum ramane cu afirmatiile, cum ramane cu sloganurile???
Cel putin asa judec eu calitatea....si onestitatea, dupa ani.
Imi aduc aminte ca acum fo 9-10 ani de zile scriam un articol legat de calitatea fertilizantilor de la Dennerle.
Era o noutate aici in Romania, lucru care poate fi verificat usor dupa un search, apropos de cine a scris prima oara despre aceste produce...La 10 ani distanta cred in acleasi produse dovedite care au evoluat si si-au mentinut calitatea la acelas standard de 45 de ani pana azi.
Iar comertul...daca se face comert cinstit, nu are cum sa fie facut
la cele mai mici preturi decat prin achizitii de cantitati uriase, nespecifice pietei noastre sau doar la modul declarativ.
Pentru ca nu ai cum altfel: ori minti, ori lucrezi contra ta...si nu faci profit iar eu nu cunosc site altruist pe lumea asta

, ori inseli statul sau pe cel de la care cumperi produsul...dar asta-i alta poveste si aici sunt altii care trebuie sa se sesizeze, mai ales in perioada asta in care se pune mare pret pe evaziunea fiscala.
Pana una alta revenind la JBL vs Eheim ... asa cum sunt fertilizantii de la JBL par si cei de la Eheim. Sunt doua firme respectabile.
Nici unii nici altii nu s-au aruncat in categoria top, dar macar pe cei de la JBL ii stim de ani de zile cu bune si rele...si nu cred ca ma poate banuii, pe mine, aflat in situatia de acum, ca le-as face eu lor reclama
Asadar: nu stim exact ce deosebeste cei doi fertilizanti, mai putin faptul ca unii sunt noi si altii vechii...dar cu siguranta stim ce le aseamana...si nici mie nu imi suna pre frumos: nu au N si P.
Ca si Claudiu eu vad un defect in asta, daca vizezi un acvariu in care baza sa fie pe plantat/aquascaping... Eu nu as recomanda combinarea de fertilizanti din linii/branduri diferite, asa ca gandeste-te bine cand alegi o linie de fertilizare daca este completa, daca are de toate, de la substrat si pana la lumini si atunci o sa vezi de ce am scris ca eu unul nu m-as repezi sa anunt ca unii sunt usor peste altii pentru ca analiza nu poate fi asa simplista, dupa ureche Eheim parca sunt un pic peste JBL