[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Am un crab care isi face "casa" in decorul meu de polistiren ... pur si simplu, ca sa-si largeasca grota in care s-a stabilit, rupe bucatele mici din background ... pe suprafata apei plutesc zeci de bilute albe .

- tre' sa fac rost de-un borcan mai inalt si sa incerc sa-l prind noaptea (cu ceva carne pusa acolo),
- aveti vreo alta solutie "minune"?
Te-ai pus pe treaba, bravo! ... ca o observatie (subiectiva, fireste), mi se pare ca aranjamentul de pietre e cam simetric.
O sa-l las pe Dragos sa va faca "surpriza"... eu va spun doar atat: Idolul Maur

- am fost ieri pe la Dragos, ca sa impartim frateste un vin si-o carne pe gratar...
- ne-am hahait la acvariu (care e spectaculos)...
- am vazut si overflowul, da' spritzul ne-a luat repede , asa ca n-am facut "probe demonstrative"

Dragos, merci pentru tot!
Asta da lucrare, felicitari!

- ti-as sugera, daca poti sa "te intinzi", sa faci un fel de umbrar pe cel putin jumatate din suprafata... nu trebuie cine stie ce structura, niste fiare sudate + o panza (rara) pe deasupra.
- un iaz care e in bataia soarelui se umple repede de alge... mai ales ca vei vrea sa-l umpli de pesti
- eu as pune multi nuferi, in ideea de a mai consuma din "nutrientii" din apa.
- nu stiu sigur, da' cred ca adancimea aia iti va permite sa tii pestii acolo si peste iarna (daca apa nu ingheata de tot).
- probabil ca te-ai gandit la crapii koi .

Spor la treaba!
@Sebi: Lupta cu Suri e pierduta din start, asa ca n-are rost sa ma enervez degeaba... ea are la dispozitie 24 de ore/zilnic, in care poate sa faca ce vrea, iar eu o pot urmari abea cateva ceasuri (atunci cand sunt acasa). Asa ca DA, "cel mai puternic castiga" ...

- Am lasat ieri butoiul la umplut cu apa de osmoza... am deja 80 de litri, asa ca azi o sa fac inca un schimb.
- Pomacantul (navarchus) devine, pe zi ce trece, tot mai frumos si mai tupeist. Prevad ca o sa ajunga "vedeta" acvariului .
- Am un prieten in al carui bazin se cam cearta 2 exemplare de Zebrasoma scopas... i-am facut cadou un exemplar de Zebrasoma veliferum (adus de George, de la reef.ro) asa ca il voi prelua eu pe unul dintre cei doi scopasi, candva, zilele astea. Am deja 3 zebrasome (xanthurum, flavescens si veliferum), ceea ce inseamna ca voi intregi "colectia" .

Stoc viu (startup acvariu - 10 iunie 2012):

- 2 Amphiprion clarkii - (18 aprilie 2012)
- 1 Pseudocheilinus hexataenia - (03 iulie 2012)
- 1 Pseudochromis fridmani - (04 iulie 2012)
- 1 Zebrasoma xanthurum - (11 iulie 2012)
- 1 Zebrasoma flavescens - (25 septembrie 2012)
- 1 Zebrasoma veliferum - (03 octombrie 2012)
- 1 Zebrasoma scopas -
- 6 Chrysiptera parasema - (26 iunie 2012 si 03 octombrie 2012)
- 9 Chrysiptera hemicyanea - (30 august 2012 si 13 septembrie 2012)
- 1 Salarias fasciatus - (13 septembrie 2012)
- 1 Centropyge bicolor - (03 octombrie 2012)
- 1 Centropyge loricula - (07 decembrie 2012)
- 1 Siganus vulpinus - (07 decembrie 2012)
- 1 Acreichthys tomentosus - (19 februarie 2013)
- 1 Pomacanthus navarchus - (06 aprilie 2013)
- 1 Cryptocentrus leptocephalus - (06 aprilie 2013)

- 2 anemone (Anemonia viridis) - (16 septembrie 2012 si 17 aprilie 2013)
- 3 paguri - (10 martie 2012 si 05 august 2012)
- 8 melci Trochus - (05 august 2012 si 19 noiembrie 2012)
- 1 scoica Modiolus martorelli - (16 septembrie 2012)
- 2 creveti Lysmata amboinensis - (18 iulie 2012)
- 8-10 creveti Palaemon elegans - (05 august 2012)
- 1 "iepure de mare" (Aplysia dactylomela) - (15 august 2012)
- 1 crab Mitrax sculptus (02 noiembrie 2012)
- 1 crab maron, cu picioare paroase (15 ianuarie 2013)
- 1 crab negru, cu picioare paroase (15 august 2012)
- 1 stea de nisip (Astropecten polycanthus) - (04 martie 2013)
- 1 stea de mare (Protoreaster linckii) - (16 martie 2013)

Later edit:

- am schimbat 80 de litri de apa in bazinul mare...
- am facut si schimbul saptamanal (5 litri) din bazinul mic.

M-am intors de la un gratar "ot Izvorani Valey"... Steaua africana (Suri) s-a cuibarit pe un exemplar de Kenya tree si probabil ca roade la el. Nici eu n-am chef sa o dau la o parte, nici ea nu se arata prea rusinata de situatie ... pana acu', mi-a "ros" niste parazoanthusi si un melc, sunt curios ce-o sa mai infulece .

PS: Unul dintre crabi a inceput sa "marunteasca" decorul de polistiren... plutesc bilute, pe suprafata apei.
Severus wrote:... Este interesant ca nu se dau la neoni sau la corydoras. Parca nici nu ar exista in acvariu...

Eu nu m-as culca pe o ureche, in privinta asta...
Proiectul este in stadiul in care eu beau 2 kile de vin, iar geamul se uita stramb la mine ... n-am facut nimic si nici nu ma vad facand ceva (prea repede).
A venit vremea "vacantelor" si o tin din "spritz in spritz"... acvariile devin doar o chestie care imi "mananca timpul"

Acvariul va fi din geam de 8 mm, l-am rugat pe Dan (pepika.ro) sa-mi dea o cotatie... asa cum ma stiu, o sa iau cel mai scump geam . Plm, nu traiesc de 2 ori!
Ma vad acolo, simt ca ma ia valul... avem de vorbit, maine seara!
kirucd wrote:Florin te astept intr-o zi la mine sa vezi acvariul si sumpul

Io vin maine, ca nu mai am rabdare ... Arhitectule, nu te grabi!... fa un plan si expune-l aici... mai venim cu o carcoteala, ne mai dam cu parerea. E pacat sa "tragi linia" repede.
Vad c-ati deschisara cutia Pandorei, vis-a-vis de filtrare ... parerea mea este ca sunt avantaje / dezavantaje de ambele parti:

Sump

- un sump corect realizat (Dragos stie deja "ce si cum", asa ca are cine sa te invete) este SAFE. Nu trebuie sa-ti fie teama ca se intampla ceva (gen inundatii).
- sumpul ii ofera sistemului o cantitate de apa "in plus"... teoretic, iti permiti sa tii mai multi pesti in acvariu decat ar parea la prima vedere,
- ai loc de material filtrant in "belsug".
- pompa tre' sa fie puternica (4-5000 l/h)... ca atare, face ceva caldura si ceva zgomot... trebuie sa izolezi bine cabinetul de dedesubt, altfel te va enerva situatia.
- iti trebuie sistem de autocompletare a apei, ca sa eviti sa ramai "pe gol"... in cazul sumpurilor, nivelul apei trebuie sa fie constant altfel incep problemele.
- evaporarea e mare in cazul acvariilor cu sump, asa ca o sa ai si ceva vapori de apa de scos din cabinetul ala bine inchis si izolat... se rezolva cu ventilatoare, nu e un capat de tara.
- in cazul acvariilor marine, sumpul este ideal deoarece iti permite sa adaugi tot felul de reactoare in sistem (antifosfati, nitrati, carbune, etc.)... la apa dulce, principalul avantaj ramane cantitatea mare de material filtrant.

Canistre

- sunt simplu de montat, curatat, intretinut... sunt "set & forget"
- exista acum pe piata canistre foarte bune si mari in volum... poti pune destul material filtrant astfel incat sa acoperi "nevoile" unui bazin de 7-800 litri (fara probleme).
- canistrele sunt indiferente la nivelul apei din acvariu... si daca ti se evapora jumatate din apa, ele merg in continuare fara grija.
- cateva canistre iti ofera o rezerva de confort psihic in cazul unui incident cu una dintre ele...
- sunt silentioase, practic nu se aud cand functioneaza.
- sunt modulare, astfel ca poti pune in ele ce material filtrant doresti.
- nu beneficiezi de plusul de apa care e in sump... volumul de apa al sistemului este dat de volumul acvariului.

Ca sa revin la subiect:

- Daca poti, fa-ti sump!... daca e bine gandit si bine setat, o sa-ti fie de mare ajutor. Toate amanuntele tehnice sunt "rezolvabile", bani si vointa sa existe!
- Daca esti comod, mergi pe canistre!... o sa ai rezultate excelente cu ele.

Ref. alge:

- astea fac parte din meniul pestilor, sunt naturale in arealul lor si le ofera ocazia sa piarda ziua "ciugulind".
- daca pestii nu "ciugulesc" pietrele, inseamna ca le dai tu prea mult sa manance ,
- daca vrei, ia-ti 5-6 ancistrusi tineri... ei se lenevesc pe masura ce cresc si se obisnuiesc sa manance si altceva.
De asta intreb, ca sa va stiu parerea... al tau, ce cote are?
Salut,

Daca nu esti pasionat, e pacat sa te chinui cu ei... ia pestele care mai traieste inca si da-l cadou.
Idem acvariul...

Seara frumoasa!
Ce vorbesti, fratele meu de chin si suferinta?... poate sfarsitul lunii noiembrie .

- a venit vremea vacantelor... fiecare weekend imi este "ocupat" en avance,
- gratare cu amicii, prin diverse curti cu verdeata si umbra,
- iesiri la munte, unde nu stii cin' te imbata: aerul tare sau vinu' rece ,
- miniweekend-uri "bulgaresti", cu scoici si guvizi,
- Grecia si Spania (astea-s destinatiile de concediu, anul asta),
- etc., etc., etc.

Tot ce pot sa fac este sa pregatesc materialele... sa tai si sa lipesc sticla... sa fac, poate, un test "la rece" cu pompa si cu skimmerul.
Mi-e greu sa cred ca o sa am nervi pentru mobilier... sper sa pot face barem lampa.

Asa ca "Victoras, sa ai grija de zoas-ii nostri!" ...

Saga continua ...

Sticla:

* La modul general (fara calculele finale), acvariul va avea urmatoarele cote interioare:

- lungime = 53 cm
- latime = 40 cm
- inaltime = 45 cm

Vreau sticla de 8 mm, desi mi se pare suficienta si cea de 6 mm... acvariu tip rimless,
Vreau 2 laturi (una mare si una mica) din geam smecher, ultraclar... nu ma opresc in asta, da' asa mi-ar place.

Dorin s-a aratat dispus sa ma ajute cu lipitul, a zis ca are nu stiu ce scule jmekere de nivelat siliconul pe colturi & stuff...

Ce sticla (producatori) recomandati?... vreau geam taiat corect si cantuit frumos, nu o tiganie taiata pe genunchi.
Cum 'reaku?

Poate n-am inteles eu bine schema, da' asemenea overflow-uri sunt facute astfel incat sa ramana "amorsate" daca se taie curentul.
kirucd wrote:... Nenea Koala sa inteleg ca te intereseaza o cutie pentru urmatorul sump pe care il vei face la acvariul mare?! ...

Nope, dar ideea realizarii acestui overflow este bine documentata si foarte misto... discut doar asa, teoretic

- problema cu aerul acumulat in partea superioara este usor de "rezolvat" cum a zis Gabriel... stutz infipt sus + furtun de aer,
- eu nu m-as complica cu pompa... un simplu furtun cu robinet este suficient,
- se poate verifica saptamanal daca s-a strans aer acolo... la fel cum se verifica restul echipamentelor.
eualinutz wrote:cum pot pune si eu poze?

Citeste aici, ultimul post din topic (#9): http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/206.page
kirucd wrote:Inca o cutie de overflow, de data aceasta partea care sta in acvariu este mai mica decat cea din afara, pentru ca
nu este loc in acvariul respectiv din cauza backgroundului...

Hmm, interesant!
kirucd wrote:Dupa ce primesc fitingurile si echipez cele doua overflowuri am sa mai fac niste poze...

Abia astept sa vaz ...
Topic mutat in sectiunea sugerata de Cristi (malawi_crys)

@Arhitectul: Vad ca n-ai avut incredere in ei, sa ii lasi "nemancati" cateva zile... ti-ar fi curatat toti peretii de alge si le-ar fi prins tare bine o cura de "verdeturi" ... arata bine pestii si imi place ce vad acolo! Ref. culoare, Cristi are dreptate... ai rabdare!

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: