[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
koala - proiect Nano  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 21373
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Asa cum povesteam zilele trecute, imi trece prin cap ideea de a face un nou acvariu (in locul celui mic).
Nici asta nu va fi cu mult mai mare (intentionez "sa-l duc" doar din schimburi de apa), dar ma chinuie ideile "poznase".

Deci, sa incepem:

1. Acvariul

- geam de 8mm, doua dintre laturi = sticla jmekera
- dimensiuni exterioare (ca sa nu incurc lumea si sa nu ma trezesc cu geamuri si placi de PAL taiate aiurea): L = 50 cm, l = 40 cm, h = 45 cm
image

- volum teoretic = 90 litri ... practic, voi avea undeva pe la 70 litri.
image

- inauntru voi pune un perete despartitor (astfel incat displayul sa ramana un "cub") care va separa "displayul" de "camera de filtrare".
image

- camera de filtrare va fi separata in 2 compartimente:
a) matrix
b) pompa de retur
image
image

- printr-un gratar, apa din display va cadea in primul compartiment (plin cu matrix),
- printr-o "sicana", apa va ajunge in al 2-lea compartiment... acolo e o pompa care arunca apa inapoi in display.


Am dubii si intrebari legate de numarul si dimensiunea "dintilor" cu care trebuie echipat gratarul respectiv.
image
image


2. Rama exterioara

- pentru a capata aprobarea neconditionata a Sefei Clanului, toata lucrarea va trebui sa arate "bine"
- ca atare, am gandit o rama de lemn care va inconjura bazinul, din toate partile... nelasand la vedere decat "displayul".
image
image


Rama acvariului va avea, pe interior, un spatiu gol care va comunica cu dulapul de dedesubt...
- pe acolo intentionez sa scot toate cablurile si firele, astfel incat sa nu am nimic "electric" la vedere.

image
image


Peste rama superioara vor veni cele 2 placi ale capacului:

- capac display - cu ventilatorul ledurilor (pe centru) si gura de hranire (rotunda),
- capac camera filtrare - cu ventilator de aerisire

Intr-un final, bazinul va arata probabil cam asa:

image


Tot acest ansamblu va veni peste un corp de mobila (inca necalculat) care imi va permite sa privesc acvariul de la inlatimea potrivita.



Alte consideratii:

1) Bazinul va avea sistem de autocompletare a apei evaporate... bazinul actual (30x30x35) va fi bagat in interior si va fi folosit pe post de "rezerva de apa".
- instalatia de autocompletare e gata, am si o pompa care urca apa pana la nivelul displayului.
- senzorul va sta in camera de filtrare... nu m-am gandit, inca, in care dintre cele 2 compartimente va trebui sa-l fixez.

2) Studiez de ceva vreme racirea cu ajutorul elementelor Peltier...
- se gasesc de cumparat, relativ ieftin, pe la magazinele de electronica,
- in mare, e o placa electronica ce transfera caldura... pe o parte e rece, pe cealalta e calda.
- problema cea mare este "izolarea" placii respective, astfel incat transferul termic sa fie facut cat mai bine.
- aici nu am solutii inca, sunt la faza ideilor.

3) Filtrarea se va face printr-un burete grosier (schimbat saptamanal, la schimbul de apa) + matrix,
- cred ca pot baga 2-3 litri de matrix inauntru,
- nu intentionez sa tin corali duri, asa ca e suficient... zoanthus, palythoa, kenya tree, GSP, Xenia, etc...

4) Cele 2 laturi care nu sunt "la fata" (spatele si laterala stanga) vor fi acoperite cu un perete de piatra...
- studiez posibilitatea de a lipi direct placi de coral
- studiez si crearea unui background din spuma poliuretanica... se acopera cu rasina epoxi + nisip presarat deasupra.

5) In prima instanta voi pastra lampa actuala (4x10 Watt)... cred ca va face fata cu succes.




Va tin la curent.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Se vede treaba ca ati copt-o mult dom' Ricardo

In afara de inaltime [pe care eu as fi facut-o de 40cm - dar e doar chestie de gusturi ] imi place tot conceptul. O sa-l urmaresc cu mare placere.

Dinti de 5 cu 5mm spatiu intre este ok. Exact asa am si eu. Si ca sa stii de acum - pieptanele este cado de la nashu . Ii zici dimensiunile si culoarea si pac pac - ti l-a trimis cu masina de miercuri

LE - m-am prins acum de ce 45cm inaltime. Rama de sus va acoperi putin acvariul [banuiesc fix 5cm].

This message was edited 1 time. Last update was at 13/02/2013 16:08:27

AdrianS
Junior member

Joined: 22/02/2010 10:37:40
Messages: 69
Location: Gura-Humorului
IP:
Offline

Salut,
Frumos proiectat, se pare ca si pe tine te omoara sketchup-ul

Legat de senzorul de nivel, el trebuie sa stea in camera de unde pompa trage apa.
E posibil ca in primul compartiment sa iti apara un mini efect de val care sa iti tot deschida si inchida circuitul. Eu asa am patit cu plutitorii.

Cea mai eficienta metoda de racire cu Peltier este daca ai gasi un radiator de titan(din ce stiu eu e singurul metal ce se foloseste la marine) care sa il scufunzi in apa iar deasupra sa pui elementu(elementele) Peltier iar racirea acestora sa o faci cu radiatoare de procesoare de calitate.
A doua varianta pe care am vazut-o este:

- folosirea unui racitor gpu pe lichid(are o suprafata plata care se lipeste de gpu placa vide) acolo lipesti elementul peltier.
- ai nevoie de o pompa de recirculare, furtun pentru transferul termic, furtun care sa il faci colac si sa il bagi in sump.

Daca ma intrebi pe mine, prima varianta, mai usor de realizat(habar nu am de unde iei un radiator de titan) ar fi mai ieftina
A doua varianta, ar fi si mai ieftina(gasesti mult junk la pret bun) dar ar fi complicat de realizat.

p.s. de ce sticla de 8 ?

O zi cat mai buna,
Adi S.
[Email] [Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Wow, cata rabdare la desenat pieptenele acela

Singura observatie este ca latura de sus a ramei de lemn pur si simplu domina tot aspectul ... este foarte inalta (probabil ca sa incapa lampa). Nu am o solutie ...

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 21373
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@Gabriel:

Dap, am facut bazinul inalt de 45 cm ca sa pot acoperi cu rama aia... si sa ramana la vedere "cubul" de 40x40x40...

@AdrianS:

Am un pont pe care trebuie sa il incerc... e vorba de o placa de ceramica pe care sa o lipesc intr-o decupatura a geamului... ceramica poate sta in contact cu apa, nu e problema. Desigur, pe cealalta parte trebuie radiator + ventilator!

- solutia cu furtune si pompe si alte asemenea acareturi nu mi se pare "marfa" pentru bazinul ala.


@viulian:

Rama aceea pare mare acum deoarece nu am proiectat inca "dulapul" de dedesubtul acvariului... Eu sper sa nimeresc proportiile, cat de cat.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Ricardo,

Ai putea sa dai una sau doua gauri in peretele despartitor, in zona din dreapta cum privesti din fata [zona camerei de retur].

In acele gauri fixezi refularea unor mici pompe [gen Eheim 300 sau 600] si astfel rezolvi si [partial] curentii prin bazin [elimini pompa de curenti care nu-ti place in bazin].

Nu sunt tocmai ok curentii laminari dati de astfel de pompe dar macar nu mai ai in bazin un gogoloi mare si negru .

In alta ordine.
Daca tot vrei sa folosesti bazinul vechi sub cel nou pe post de bazin de completare de ce nu-l faci in schimb sump? Nu ar fi vreun castig [ai / s-a dovedit ca bazinele mici functioneaza si fara] dar cu el ai avea mai multe optiuni [ex un skimmer, un reactor etc.]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 21373
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pai exact asta am sa si fac, cu gauri in perete si cu pompe obisnuite... de altfel, am si mentionat ca
koala wrote:
pc.ciprian wrote:nene curata geamurile alea...

De multa vreme ma incearca ideea de a schimba acest bazin cu unul putin mai mare... tot cub. Asa ca nu sunt deloc hotarat sa curat peretii aia doi "reclamati" de tine .

..............
- Ma gandesc la un perete dublu, in care sa ascund sorbul canistrei si evacuarea.
- Ma tot chinui sa gasesc o solutie care sa-mi permita sa elimin pompa de valuri din bazin... ma enerveaza ingrozitor cum arata o pompa intr-un acvariu din asta mic.
........


Nu am desenat gaurile alea deoarece nu am inca pompa si n-am stiut la ce inaltime sa le fac...

- as merge pe o singura pompa, mai puternica... cu un stutz care traverseaza peretele ala despartitor.
- in display, atasez de respectivul stutz un cot si o teava gaurita pe mediana (spraybar)... pusa in pozitie verticala, pe langa coltul din spate (si mascata corespunzator in peretele de piatra).
- dau cateva gauri in teava pe directia peretelui lung (2-3 jeturi de apa care se spele "spatele" acvariului).
- dau 2-3 gauri la 45 - 90 grade (fata de primele)... care sa-mi spele "spatiul" din mijlocul bazinului precum si latura mica. Nu stiu daca ai inteles ceva, o sa ma chinui cu un desen.



Cat despre sump, am mai spus-o si o repet: DE CE?

- o sa tin o pereche de clowni si 2 shrimpi,
- corali moi

... atat!... asta se poate realiza superb doar din schimburile saptamanale de apa.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dimensiunea dintilor si a golurilor de 5 mm este ok, dar adancimea lor de 20 mm mi se pare mica,
eu as face-o de macar 30 mm. Nu uita ca pieptanele iti da nivelul apei in display.

Senzorul de nivel pentru autocompletare se pune in al doilea compartiment, cel din dreapta, unde vei
avea pompa de recirculare.

Eu as fi facut 3 compartimente, in asa fel incat sa incapa si un skimmer.

Frumos proiectul

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 21373
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dragos, lamureste-ma oleaca cu asta:

1. Dintii gratarului

- Vreau sa am nivelul apei in display de 41 cm. De la asta plec.
- Teoretic, pana la buza de sus a sticlei, raman 4 cm.
- Cat de inalt trebuie sa fie peretele despartitor?
- De unde "incep dintii"?... de la nivelul +41 cm in sus?
- Daca dintii aia "incep" de la +41 cm, atunci sa ii fac de 4 cm lungime?... asta m-ar aduce in situatia in care peretele despartitor ar avea 44 cm (cu doar 1 cm mai jos decat nivelul sticlei acvariului).

2. Senzorul de autocompletare

De ce se pune in camera pompei?...

- Presupun ca plec de-acasa o luna de zile... buretele din filtru (chiar si matrixul) se murdareste si se colmateaza.
- Rezulta ca apa trece mai greu prin el... care o sa fie nivelul in camera pompei? Mai jos ca "de obicei"?
- In cazul in care filtrul se colmateaza, nivelul apei creste in display si in prima camera (apa trece printre dinti ).
- Cat de inalta trebuie sa fie sicana aia care separa cele 2 camere?... la nivelul apei (41 cm) sau mai sus? Cat de sus? (ca sa poata prelua totusi apa din primul compartiment, pe deasupra).


Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
pomi
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/01/2009 22:01:46
Messages: 1089
Location: Bucuresti-Pajura
IP:
Offline

Suna bine si acest proiect.

Pentru stand, am o idee, care cred ca ar fi "feng-shui"

Standul ar merge sa fie ca un bloc dreptunghiular, astfel incat cu tot cu acvariu, sa arate ca un totem. Am schitat ceva arhaic in Paint, cat sa-ti faci o idee, caci nu am rabdarea necesara pentru SketchUp

image



Biotop Malawi || Biotop Amazon
vidi
Junior member

Joined: 14/07/2009 20:48:24
Messages: 14
Location: Dr. Tr. Severin
IP:
Offline

Salut
La un gratar identic ca al tau, debitul unei pompe eheim 600l care trece printr-un metru de furtun si chiller (deci la iesire am un debit ???) creste nivelul apei cu aproximativ 7mm de la baza dintelui.
mihai2000
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 11/01/2012 16:45:47
Messages: 359
Location: Bucuresti - Unirii
IP:
Offline

O singura intrebare am la dumneavoastra si anume De ce ?

Nano Reef | Nano 30l | Nano 10l | Scalarii
[Email] [WWW] [Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 21373
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ca sa nu curat peretii de coralina, la ala micu' ... n-ai vazut ca ma cearta lumea?

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
reefer
Senior member
[Avatar]

Joined: 18/05/2008 01:32:59
Messages: 819
Location: Buzau
IP:
Offline

Salutare @koala

In primul rand , iti pot spune ca ma "unga pe pipota" noul tau proiect O sa il urmaresc cu mare interes .

Referitor la elementul Peltier - uite aici un model de functionare : http://www.f3images.com/IMD/UserManuals/CW1111.pdf
Uite aici si inculpatul in cauza - http://www.marinedepot.com/CoolWorks_Ice_Probe_with_Power_Supply_Micro_Nano_Aquarium_Chillers-CoolWorks-CW1111-FICHMC-vi.html - eu unul m-as orienta catre el , caci nu-mi pare super-extra scump - versus - chinuiala aferenta bricolajelor ...

Cat priveste pompa de recirculare : eu n-as merge pe o pompa comuna de recirculare (debit relativ mic vs putere consumata/caldura degajata) Eu iti recomand sa te gandesti la o NanoProp 5000 cu controller (app 450 ron / putere 3~7 W / 2000 - 4000 L/H) Ai si debit turbionar , cat si variatie a flow-ului dat de controller) . Plus ca are un "gat" la iesire de app 1.5cm (indeajuns ca sa se ascunda si sa il poti fixa in gaura data in geamul dintre dispay si refugium din spate)
Uite aici detalii : http://www.aqua-medic.de/manuals/NanoProp%205000-manual_128803233960.pdf . Ce latime va avea refugiumul ? Sunt curios daca poti introduce cu restul corpului de la pompa in display - Cat ai latime la refugiu ? Am eu 3 astfel de pompe in bazin , si iti pot spune ca se comporta extrem de bine , mie unul imi plac .

In rest , multa bafta cu noul proiect !!

This message was edited 4 times. Last update was at 13/02/2013 21:11:22

[Yahoo!]
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

koala wrote:Ma tot chinui sa gasesc o solutie care sa-mi permita sa elimin pompa de valuri din bazin... ma enerveaza ingrozitor cum arata o pompa intr-un acvariu din asta mic.........


Domnu' la scoala se foloseste acum verde Da? Rosul streseaza

Citisem ce ai scris pe celalalt topic si am zis sa-mi permit sa-ti fac ei eu o sugestie. Daca am gresit - scuze

Pot sa raspund eu la punctul 1 to'a'sha

Dintii pieptanului trebuie sa inceapa de la 41cm minus cat estimezi ca se va ridica apa peste acea muchie.

Pentru asta trebuie sa tii cont de doua lucruri.

1. facand pieptanul 5+5mm practic injumatatesti acel spatiu pe unde trece apa in prima camera asadar apa se va ridica mai mult decat in cazul in care el nu ar exista.
2 . debitul pompei ce o vei folosi functie de care apa se va ridica mai mult sau mai putin peste muchie.

Cu toate acestea daca nivelul din display si cel din prima camera vor fi egale atunci poti sa incepi dintii oricat de jos pentru ca nivelul il dai tu.

Dintii pot fi inalti de la minim cat se va ridica apa peste muchie [destul de riscant] pana la maxim inaltimea acvariului.

Primul perete despartitor [cel de langa prima camera] trebuie sa se ridice cu [minim] 2cm peste nivelul apei din el si sa coboare pana la 1-2cm de fund.

Al doilea perete [cel de langa compartimentul pompei] trebuie sa se ridice pana la nivelul minim la care doresti sa tii apa in al doilea compartiment.

Cu senzorul nu stiu

To live you must learn to die
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Ideea lui reefer este si mai buna.

AquaMedic Yasha [daca nu ma insel] foloseste un astfel de set-up si cred ca e cu mult mai ok decat daca ai folosi orice pompa cu un curent laminar.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 21373
Location: Bucuresti
IP:
Offline

reefer wrote:Salutare @koala

In primul rand , iti pot spune ca ma "unga pe pipota" noul tau proiect O sa il urmaresc cu mare interes .

Referitor la elementul Peltier - uite aici un model de functionare : http://www.f3images.com/IMD/UserManuals/CW1111.pdf
Uite aici si inculpatul in cauza - http://www.marinedepot.com/CoolWorks_Ice_Probe_with_Power_Supply_Micro_Nano_Aquarium_Chillers-CoolWorks-CW1111-FICHMC-vi.html - eu unul m-as orienta catre el , caci nu-mi pare super-extra scump - versus - chinuiala aferenta bricolajelor ...

Site-ul acela e down, deci nu am putut sa studiez nimic...

reefer wrote:Cat priveste pompa de recirculare : eu n-as merge pe o pompa comuna de recirculare (debit relativ mic vs putere consumata/caldura degajata) Eu iti recomand sa te gandesti la o NanoProp 5000 cu controller (app 450 ron / putere 3~7 W / 2000 - 4000 L/H) Ai si debit turbionar , cat si variatie a flow-ului dat de controller) . Plus ca are un "gat" la iesire de app 1.5cm (indeajuns ca sa se ascunda si sa il poti fixa in gaura data in geamul dintre dispay si refugium din spate)
Uite aici detalii : http://www.aqua-medic.de/manuals/NanoProp%205000-manual_128803233960.pdf . Ce latime va avea refugiumul ? Sunt curios daca poti introduce cu restul corpului de la pompa in display - Cat ai latime la refugiu ? Am eu 3 astfel de pompe in bazin , si iti pot spune ca se comporta extrem de bine , mie unul imi plac .

In rest , multa bafta cu noul proiect !!

- Compartimentul ala are cam 10 cm latime... adica, are cat vreau eu (dar l-am proiectat de 10 cm din ratiuni de estetica).
- Imi place ideea cu pompa aceea... ce dimensiuni are, incape in spatiul ala al meu?


@Gabriel:
Frate, n-am inteles nimic... tre' sa mai studiez, pentru ca mi-e neclar "CAT" poa' sa urce apa in display, vis-a-vis de puterea pompei.

This message was edited 1 time. Last update was at 13/02/2013 22:27:58


Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Ricardo,

Cat de lata va fi portiunea unde vrei sa pui pieptanul?
reefer
Senior member
[Avatar]

Joined: 18/05/2008 01:32:59
Messages: 819
Location: Buzau
IP:
Offline

Nici acesta nu merge ?
http://www.marinedepot.com/CoolWorks_Ice_Probe_with_Power_Supply_Micro_Nano_Aquarium_Chillers-CoolWorks-CW1111-FICHMC-vi.html
Mai jos in link , regasesti fisa tehnica a produsului .

Pompa cu tot cu "gat" are 10cm (o sa excluzi acel picior de prindere pe geam) . "Gatul" are 1.5cm.
Da o fuga la George si uita-te la ea .

La debit maxim de 4000L/H al acestei pompe - este posibil ca pieptenul sa nu fie subdimensionat si apa in display sa se urce mai mult , chiar sa treaca peste dintii acestuia .

This message was edited 1 time. Last update was at 13/02/2013 22:56:52

[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 21373
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Gabriel wrote:Ricardo,

Cat de lata va fi portiunea unde vrei sa pui pieptanul?

20 de cm... pot sa o fac cum vreau.
 
Forum Index » Bazine mici si medii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com