'neata!
Ca de obicei, eu am ceva de carcotit, da' sa stii ca intentiile sunt bune

:
- schema este atent construita (ce de "bile" ai desenat

), insa mi se pare prea complicata,
- pentru ce ne facem aceste filtre? Mari si incapatoare?... ca sa nu umblam la ele prea des... si ca sa fie "set & forget",
- in cazul schemei tale, buna functionare se bazeaza pe corecta stare de curatenie a materialelor din primul compartiment (perlonul si buretii aia: fin + poros).
- experienta mea e trista,
vis-a-vis de perlon... e un material pervers, care se colmateaza imediat si, niciodata, in acelasi interval de timp...
- la fiecare 2-3 zile va trebui sa ridici capacul acvariului si sa te uiti la cacatul ala de perlon!!!
- o sa observi ca, prima data, perlonul se va murdari in 3 zile... apoi, intervalul ala va varia in asa fel incat nu vei putea niciodata sa fii sigur de nimic... trebuie urmarit zilnic!
- idem pentru buretele ala fin, montat inainte de buretele grosier.
Asa cum e acum schema ta, e functionala si corecta... dar nu este o schema simpla si logica. Si nu te ajuta deloc, in ceea ce priveste plecarile in concediu.
Ce as face eu?
- as elimina primii 2 pereti interiori... astfel incat sa am un singur compartiment mare, in care sa intre apa (in loc de 1,2,3 - asa cum sunt numerotate acum),
- apa intra prin dintii pieptanului si inunda TOATA suprafata 1-2-3,
- as folosi o bucata de burete pe care sa o asez "orizontal", deasupra stratului de material filtrant... fara perlon!
- buretele ar trebui sa fie grosier... atentie mare, buretele trebuie sa aiba canalele deschise! Sa fii atent ce burete iei, sa nu fie din ala "de saltele"!
- nu m-as complica cu diverse materiale (inele, bioballs, micromec, siporax)... as folosi un singur material.
- toate materialele alea fac acelasi lucru: sunt gazda pentru coloniile de bacterii...
- asa cum zic eu, circulatia apei ar fi urmatoarea: apa vine din bazin, prin dintii pieptanului -> spala buretele grosier, de dimensiune egala cu aria suprafetei camerei -> apa trece prin burete si coboara printr-un singur strat gros de material filtrant -> apa iese pe dedesubt, prin sita perforata -> este preluata de pompa si trimisa inapoi in acvariu.
- as face peretele (in schema ta, al 3-lea) ala, cel care desparte camera pompei de camera materialelor filtrante, sa fie nitel mai jos decat nivelul apei din acvariu...
- in felul asta, te asiguri ca pompa nu ramane pe "gol" in cazul colmatarii buretelui... apa trece pe deasupra si bypass-eaza tot circuitul.
Gandeste o solutie SIMPLA, care sa elimine orice risc de nefunctionare si sa te scape de grija atunci cand esti plecat de-acasa!
Uite, cam asa arata ceea ce iti propun eu (e schema pe care o gandisem la bazinul meu mic, inainte sa apara idea cu skimmerul):
- apa vine pe sus, printre dintii pieptanului
- apa trece prin burete (culoare albastra)
- apa trece prin materialul filtrant (culoare maron)
- apa e preluata de pompa si aruncata inapoi in bazin.
- in cazul colmatarii buretelui, apa depaseste peretele despartitor si e preluata direct de catre pompa!
Later edit: Pana am scris eu toata polologhia asta, vad ca si Dragos a apucat sa raspunda
...