[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Sub auspiciile diluvienei furtuni de vara care a rascolit Bucurestiul, m-am intalnit cu Cristi (angelfish)... asa ca, in portbagajul incapator al Patrolului, asteapta cuminti cateva bucati mari de piatra uscata... cum imi gasesc un weekend liber (habar n-am, cand), ma apuc de decor.

Merci Cristi!
Cred ca Darius se refera la modelul "mic" (WP25)... ceea ce am eu in bazin este modelul original, adica pompa aia mare (WP40).
Sigur ca da, multumesc!
Au venit gratarele... trebuie spalate si decupate.

image
Zici ca vedem si fro' poza, ceva?... sau nu sunt eu singurul lenes de pe-aici?
Plm, vara-i lunga ...

- mi-a promis cineva ca-mi da "gratare", ca sa-mi fac backgroundul ala cu piatra si spuma. Eu am si comandat 2 bucati, pentru mine... daca mai sunt amatori, va rog sa nu va sfiiti! Nu se percep taxe, da' tre' sa veniti dupa ele .
- dupa ce lipesc bazinul (am deja 2 prieteni care au zis ca vor sa facem "claca" ), o sa-l duc la "tamplarie" - pentru mobila.
- o sa scot la imprimanta poze (schite) cu ideea mea de mobilier si o sa duc acvariul la "meserias"... ca sa croiasca si sa faca mobila EXACT dupa bazin.
- intre timp, o sa caut niste piatra si o sa ma apuc de background... spuma se gaseste, rasina epoxidica - la fel.
- o sa cumpar niste nisip, ca sa am ce pune pe spuma aia... cu ce ramane, o sa alcatuiesc substratul.
- tre' sa ma apuc de mesterit lampa... radiator, sursa, leduri, ventilatoare...

Va urma o luna de ciclare pe intuneric... asa cum ma stiu eu, probabil ca prin toamna o sa-i "dau drumul".
M-am invrednicit sa fac ceva calcule, ref. dimensiunea sticlei:

Laterale mari = 545 x 450 mm (2 bucati)
Laterale mici = 400 x 450 mm (2 bucati)
Fund = 545 x 420 mm (1 bucata)
Perete despartitor in camera de filtrare = 370 x 120 mm (1 bucata).

- Lateralele mici vin lipite intre cele mari... totul este lipit pe geamul de fund... am lasat cate 1 mm, pentru grosimea siliconului.
- Vreau sticla de 8 mm, ultraclara...
- Displayul va avea aria 400 x 400 mm, iar camera de filtrare va fi de 120 x 400 mm.
- Inaltimea totala a bazinului = 450 mm, din care 430 mm = coloana totala de apa... scazand 2-3 cm (grosimea substratului), rezulta o inaltime efectiva de 400 mm, pentru coloana de apa de deasupra nisipului.

- Volum brut = 93.6 litri (calculat la cotele interne)
- Volum total = 89.4 litri (calculat pana la h=43 cm, coloana de apa)
- Volum net = ~ 75% din V. total ~ 68 litri

Asa, la prima vedere, dupa ce voi pune backgroundul si pietrele, cred ca nu o sa intre mai mult de 60-70 litri apa.

Sa le stapaniti sanatos, domnul meu!
Importam, da-le 'reaku ... iau si eu fro' cativa melci, ca sa fie comanda generoasa .
Zgomotul facut de pompa s-a atenuat semnificativ... din punctul meu de vedere, pompa asta isi merita banii!
Bah, e dihai lucrarea! ...
Salut,

Nu comentez "aranjamentul", deoarece gusturile nu se discuta...

- am avut buturuga de lemn, in bazinul cu africani... nu e nefiresc!
- eu as "merge" pe 2 perechi de Hemichromis, si atat!
- le-as "separa" teritoriul in 2 parti, cu ajutorul lemnelor sau a unor pietre... astfel incat fiecare pereche sa "stapaneasca" o jumatate de acvariu.
- spectacolul dat de o familie cu pui este ceva exceptional!
- daca vrei totusi mbune (caeruleus si iodotropheus), atunci eu iti recomand sa renunti la hemichromis.
Arhitectule, eu sunt un tip comod si toata viata am cautat sa fac lucrurile cat mai simplu... e valabil si pentru acvaristica.

- nu te complica inutil, alege varianta nr.2 (din postul #101, ala de sus),
- am avut o asemenea schema in bazinul cu astronotusi... este functionala si extrem de fiabila... e simplu de scos/curatat buretele.
- daca pui buretii in pozitie verticala, o sa vezi ca toata mizeria se va scurge din ei (cand o sa vrei sa-i scoti si sa-i speli).
- teava aia pe care ai prevazut-o pentru scoaterea "saptamanala" a dejectiilor este cam degeaba pusa.

a) In spatiul ala de jos nu vor ajunge niciun fel de dejectii... totul se va opri in burete... acolo vei avea doar mici depuneri de detritus fin, ca un fel de praf.
b) Teava aia nu "va trage" decat pe o suprafata mica din jurul ei... nu-ti inchipui ca vei putea sa cureti toata suprafata de sub sita perforata!

- in varianta pe care ti-o sugerez eu, spatiul aflat sub sita perforata este "deschis" si comunica cu camera pompei,
- e usor de curatat si ai acces la acel spatiu fara sa trebuiasca sa scoti toate materialele filtrante afara,
- in celelalte versiuni (nr.1, dar si ultima varianta prezentata), spatiul acela de sub sita perforata este un spatiu "inchis"... te va incomoda.

Nu inteleg de ce vrei sa-ti complici viata cu tot felul de reactoare... nu iti sunt neaparat necesare... ai deja un volum imens de material filtrant, iar parerea mea este ca va face fata cu brio oricarei "provocari".
@Iulian: Nu trebuie "mositi" decat in cazul in care vrei sa cresti puii separat... si vrei sa scape toti .
'neata!

Ca de obicei, eu am ceva de carcotit, da' sa stii ca intentiile sunt bune :

- schema este atent construita (ce de "bile" ai desenat ), insa mi se pare prea complicata,
- pentru ce ne facem aceste filtre? Mari si incapatoare?... ca sa nu umblam la ele prea des... si ca sa fie "set & forget",
- in cazul schemei tale, buna functionare se bazeaza pe corecta stare de curatenie a materialelor din primul compartiment (perlonul si buretii aia: fin + poros).
- experienta mea e trista, vis-a-vis de perlon... e un material pervers, care se colmateaza imediat si, niciodata, in acelasi interval de timp...
- la fiecare 2-3 zile va trebui sa ridici capacul acvariului si sa te uiti la cacatul ala de perlon!!!
- o sa observi ca, prima data, perlonul se va murdari in 3 zile... apoi, intervalul ala va varia in asa fel incat nu vei putea niciodata sa fii sigur de nimic... trebuie urmarit zilnic!
- idem pentru buretele ala fin, montat inainte de buretele grosier.

Asa cum e acum schema ta, e functionala si corecta... dar nu este o schema simpla si logica. Si nu te ajuta deloc, in ceea ce priveste plecarile in concediu.

Ce as face eu?

- as elimina primii 2 pereti interiori... astfel incat sa am un singur compartiment mare, in care sa intre apa (in loc de 1,2,3 - asa cum sunt numerotate acum),
- apa intra prin dintii pieptanului si inunda TOATA suprafata 1-2-3,
- as folosi o bucata de burete pe care sa o asez "orizontal", deasupra stratului de material filtrant... fara perlon!
- buretele ar trebui sa fie grosier... atentie mare, buretele trebuie sa aiba canalele deschise! Sa fii atent ce burete iei, sa nu fie din ala "de saltele"!
- nu m-as complica cu diverse materiale (inele, bioballs, micromec, siporax)... as folosi un singur material.
- toate materialele alea fac acelasi lucru: sunt gazda pentru coloniile de bacterii...
- asa cum zic eu, circulatia apei ar fi urmatoarea: apa vine din bazin, prin dintii pieptanului -> spala buretele grosier, de dimensiune egala cu aria suprafetei camerei -> apa trece prin burete si coboara printr-un singur strat gros de material filtrant -> apa iese pe dedesubt, prin sita perforata -> este preluata de pompa si trimisa inapoi in acvariu.
- as face peretele (in schema ta, al 3-lea) ala, cel care desparte camera pompei de camera materialelor filtrante, sa fie nitel mai jos decat nivelul apei din acvariu...
- in felul asta, te asiguri ca pompa nu ramane pe "gol" in cazul colmatarii buretelui... apa trece pe deasupra si bypass-eaza tot circuitul.

Gandeste o solutie SIMPLA, care sa elimine orice risc de nefunctionare si sa te scape de grija atunci cand esti plecat de-acasa!
Uite, cam asa arata ceea ce iti propun eu (e schema pe care o gandisem la bazinul meu mic, inainte sa apara idea cu skimmerul):

image

- apa vine pe sus, printre dintii pieptanului
- apa trece prin burete (culoare albastra)
- apa trece prin materialul filtrant (culoare maron)
- apa e preluata de pompa si aruncata inapoi in bazin.
- in cazul colmatarii buretelui, apa depaseste peretele despartitor si e preluata direct de catre pompa!

Later edit: Pana am scris eu toata polologhia asta, vad ca si Dragos a apucat sa raspunda ...
Nu e nici o problema, stai linistit!... eu stiu acvarii cu decor home-made care au depasit 10-15 ani de utilizare.

- si spuma si polistirenul sunt materiale inerte,
- in momentul in care incep sa de degradeze (dupa ani buni), nu vor influenta parametrii apei,
- cimentul nu are nici o problema!
Lasa mai nene Gonzo, nu e nici o problema... asa mai citesc cei nou veniti si mai invata cate ceva
Hehe, te-ai umplut de pesti!

- ideea cu acea camera de filtrare, situata la nivel cu bazinul, este buna (daca ai spatiu disponibil),
- te scapa de "grija" inundatiei (desi, un sump bine proiectat nu prezinta pericol),
- iti ofera posibilitatea sa folosesti o pompa mai mica -> caldura mai mica + consum mai mic,
- ai sa vezi ca trebuie "umblat" destul de rar la acel filtru, daca il umpli cu material bun si daca ai grija unui burete in partea superioara.

Later edit:

Iti recomand sa te "tiganesti", cu latimea, atat cat poti tu de mult ... un bazin lat iti ofera posibilitati nebanuite pentru rockscape .
Niciodata nu mi-au placut acvariile cu geamul "gol"...

- ideea mea de "frumusete" presupune un fundal, peste care sa se suprapuna pestii si plantele,
- un background iti confera posibilitatea sa ascunzi firele si echipamentele,
- un background se "coloreaza" in timp si devine "una cu mediul",

Dintotdeauna, acvariile mele au avut background... am incercat toate solutiile:

- zid de pietre, ridicat pana "sus",
- polistiren acoperit cu ciment,
- placi decorative, luate din comert,
- spuma poliuretanica, acoperita cu rasina.

In 1994 am facut un acvariu pe care l-am acoperit cu spuma + rasina, integral (spatele + cele 2 laterale mici):

- am construit "scheletul" backgroundului din streifuri mici de sticla... lipite cu silicon pe geamurile bazinului,
- am lipit, din loc in loc, recipiente de plastic cu rol de ghivece pentru plante (pahare de inghetata, cutii de iaurt, etc.),
- am lipit, pe peretele din spate, o bucata de teava de instalatii (deschisa la ambele capete) in care am ascuns incalzitorul,
- am creat backgroundul cu spuma poliuretanica, din aceea folosita la izolatii.
- am vopsit backgroundul (verde si maron) cu sprayuri folosite la atelierele auto,
- am cumparat (Policolor) rasina epoxidica si am aplicat 2 straturi (peste spuma).

In primele luni, rasina epoxidica arata "sticloasa" si deranja oarecum... in momentul in care au aparut algele, totul s-a rezolvat perfect.

- am tinut discusi inauntru, fara probleme!
- ulterior, bazinul a ajuns la un prieten de-al meu care a crescut tot discusi in el...

image
image
image

Asta e unul din motivele pentru care nu am vrut sa renunt la backgroundul din acvariul mare... un geam "gol" nu va arata niciodata "natural"!

La proiectul acesta intentionez sa folosesc tot spuma:

- o sa caut niste bucati de piatra, pe care sa le lipesc de un suport (gratare de plastic),
- o sa umplu golurile cu spuma poliuretanica,
- o sa dau pe deasupra cu rasina epoxidica,
- stratul de finisaj va fi alcatuit din nisip... pentru "textura" si "culoare".

In cateva luni, algele si coralina vor "uniformiza" totul... fragurile se pot lipi fara probleme, oriunde doresc.
Cred ca e vorba de Fauchea sp..

- creste destul de greu, nu te teme de ea
- multi le scot din bazin, insa e o chestie de gusturi.

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: