| Message |
|
|
Mai departe, nu sunt deloc sigur ca HC-ul nou este crescut submers. Dar din pacate, nu stiu cum trebuie sa arate crescuta emers.  Ziceam de alge pentru ca asa mi s-a parut. Mi se par putin sufocate din nu stiu ce motiv. Lumina au - zic eu ca destula - curentul de apa bate in directia lor si totusi impresia asta mi-o dau.
Sa presupunem ca ar fi crescuta emers, asta-i culoarea normala? Mai deschisa? Si frunzele o idee mai mari? Pentru ca asa erau si alea vechi inainte si s-au... intunecat si frunzele parca sunt mai mici o idee. A, si cum am zis, nici nu perleaza la fel.
Hai sa abordam si altfel.  Radu.U, tu ai HC (sau ai avut)? Daca da, la tine perleaza intens?
|
 |
|
|
Salutari!
In continuare, probleme cu plantele, capitolul HC.
Aici e o poza cu HC-ul "vechi" (stanga) si cu cel nou introdus astazi (dreapta).
De ce este mult mai deschis la culoare?
Sau sa reformulez: ce alga este aia de pe Hemianthus-ul vechi si cum scap de ea?
E vorba de o alga, nu? Este mai inchis la culoare precum se vede in poza si frunzele sunt parca mai mici. Mai mult, asta nou bagat astazi deja perleaza. Se vede si in poza putin. Cel vechi, nu. Ma puteti ajuta cu treaba asta?
|
 |
|
|
Referitor la Macrandra, am gasit oarecum explicatia pentru culoarea ei:
" High NO3 levels (10 ppm or more) coupled with low PO4 levels (less than 0.5 ppm) lead to leggier growth and large, light orange leaves. If nitrate is pushed too high (20 ppm or more), the plant may actually stunt. Low NO3 levels (10 ppm or less) coupled with high PO4 levels (1.5 to 2 ppm) lead to very compact, lush, bright red growth. Heavy iron and micronutrient dosing is required. If the plant is looking pale red or showing white markings, then the plant is not getting enough iron."
Probabil nu e nimic nou pentru unii dintre voi, pentru mine este.
De aici deduc ca daca fertilizez cu EI, care-mi introduce si N si P in cantitati ... decente, nu prea o sa aibe niciodata rotala mea culoarea aia rosu intens.
Asa-i?
|
 |
|
|
|
Nu ma sperii... O sa o rezolv si pe asta.
Amoniac nu am cum sa am, acvariul este stabil. NO3 teoretic trebuie sa fie destul. Teste pentru NO3 nu am, dar ma gandesc ca ar trebui sa fie tinand cont cum ai zis si tu de culoarea plantelor si de ritmul de crestere si de metoda de fertilizare - AI.
Singura explicatie ar putea fi ca intr-adevar nu am circulatie buna la nivelul substratului. In conditiile astea, chiar ma gandeam aseara daca ar fi o idee buna sa bag un cap de la un filtru intern undeva, in partea dejos a acvariului care sa-mi creeze un curent de apa directionat paralel cu substratul si pe diagonala oarecum. In felul asta, cred ca s-ar asigra o macar mai buna circulatie a apei, nu numai pentru oxigen cat si pentru fertilizanti.
E o idee buna?
|
 |
|
|
Salutari!
Am facut ceva schimbari majore, am facut loc si-am mutat / replantat putin.
Vroiam in postul asta sa spun " am scapat de alge!" dar dupa aia am observat astea:
 si
Niste sfaturi? Acum, cat e de-abia la inceput si nu s-a intins.
Mai departe, mai e mult pana sa prinda o forma mai decenta, mai am de asteptat si de reorganizat multe pe-aici, dar totusi o poza de ansamblu:
Plantele erau deja la culcare, frunzele sunt stranse.
|
 |
|
|
Nu l-a vrut nimeni. Va inteleg...
Am rezolvat altfel, se poate inchide.
Multumesc.
|
 |
|
|
|
Salut!
Din pacate, gourami si guppy nu sunt specii compatibile. Cat de mare e acvariul in care-i tii? Ce si cati pesti mai in el?
|
 |
|
|
Eu am facut schimbarile propuse: am scos echinodorusul si am luminat in felul asta acvariul. Mult!
Maine o sa trec si la Osram 865. Nu stiu daca e foarte indicat sa schimb lumina acuma, dar o sa risc. O sa revin pentru update despre Rotala dupa ce o sa vad vreun efect - pozitiv sau negativ.
Acuma, alta intrebare: eu am substrat de la dupla care e foarte usor. Am sanse sa pot tine in substratul asta HC? Ca vad ca saracu nici nu are radacini destul de mari ca sa se poata prinde calumea.
|
 |
|
|
|
Atunci e ok, mai ai putina rabdare, o sa le treaca. Poti sa aprinzi numai un tub o perioada, dupa care sa revii si cu al doilea.
|
 |
|
|
|
Sunt niste pesti mai timizi, mai ai inca putina rabdare. Daca apa e ok, atunci nu ai de ce sa-ti faci griji, se vor obisnui si nu se vor mai speria.
Asa au facut si ai mei la inceput, acum vin si aproape ma ciupesc de degete cand bag mana in acvariu, deci nici pe departe sa se ascunda.
Ca si culoare, cum arata? Au culorile vii? Daca par putin decolorati, verifica parametrii apei. Daca nu, totul o sa fie ok cu putin mai multa rabdare.
|
 |
|
|
Val wrote:vezi semnatura mea
Sa le iau pe rand:
* Nu, nu toate plantele au simptome asemanatoare. Restul sunt ok, Hygrophila nu mai are frunse contorsionate iar aromatica deja si-a schimbat forma si marimea frunzelor, efect al fertilizarii cu macro. Este mai deasa, mai frumoasa.
* Problema in cauza se reflecta numai in cazul Rotalei si da, planta este nou venita in acvariu. Prin nou vreau sa spun o saptamana si jumatate.
* Iluminarea nu s-a modificat, fertilizarea nu s-a modificat.
* Celelalte plante dau semne numai de bine, de prea bine in cazul ozelot-ului care imi iese fizic din acvariu...
As vrea sa fac urmatoarea miscare: sa scot animalul de ozelot de tot si in felul asta, sa am unde sa replantez rotala mai central, intr-o lumina mai intensa. Singura problema e ca nu stiu daca-i bine sa o mut acum, cand ceva nu-i place oricum.
Despre repartizarea uniforma a fertilizarii - incluziv a CO2-ului - nu stiu ce sa spun. Nu stiu cum as putea amplasa mai bine spraybar-ul filtrului ca sa obtin o distributie uniforma a fertilizarii.
|
 |
|
|
|
Pai la mine tocmai a fost introdusa, deci e proaspat plantata. Bine, are deja o saptamana...
In cazul asta, daca se intampla sa faca asa la replantare, atunci nu o mai mut? Sa o pun mai la lumina? Cum spuneam, nu e la umbra acuma, dar nici in mijloc nu e pusa. Mi-e ca daca o mut o sa o pierd de tot.
|
 |
|
|
Se doneaza planta din titlu.
Il dau pentru ca e prea mare pentru acvariul meu.
Are cam 40 de cm inaltime si... inca se inalta. A inflorit de vreo 3 ori pana acuma. A avut la un moment dat aproximativ 20 de frunze. Am fost nevoit sa-l raresc destul de mult, acum are 8 frunze din ce in ce mai mari si da una noua la 3 - 4 zile. L-am rarit pentru ca, asa cum spuneam este prea mare pentru acvriul meu.
Se ridica din zona Dristor seara, dupa ora 19:00 sau din zona Bulevardul Expozitiei - 1 Mai in timpul zilei daca anuntati dinainte.
|
 |
|
|
|
Nu-i nicio problema, poti sa te bagi peste topic cat vrei. Macar vad ca mai sunt si altii la care se Macrandra se comporta la fel.
Eu vroiam sa stiu daca nu e vreun semn de carenta. Intr-adevar, nu sta in mijloc, dar totusi nu e umbra acolo unde se afla. Daca scot ozelot-ul, o sa le mut, o sa le pun in lumina puternica.
Si totusi, nu e o carenta de ceva? Doar lumina sa fie cauza?
|
 |
|
|
|
Da, nu ma prea intereseaza cat costa transportul, numai sa-mi raspunda la email ca i-am contactat si nu au dat niciun semn de viata.
Eu sincer as fi preferat Dennerle dar nu gasesc nicaieri in tara. Si din afara... nu prea as vrea.
|
 |
|
|
E simplu, iti dai seama dupa acel numar: 865 inseamna CRI de 85 si temperatura de culoare 6500K.
S-ar parea ca toata lumea le cauta si le recomanda ca fiind niste tuburi foarte bune pentru acvarii plantate si foarte accesibile ca pret.
Si eu trebuie sa-mi iau, dar... imi vine tare greu sa ajung in zona respectiva in timpul programului lor de lucru care parca era 9:00 - 18:00.
Le gasesti aici:
MARBO TRADE
Telefon: 021 253 08 18 ; 021 253 08 19 ;
Fax: 021 253 08 20
Adresa: Str. Popa Lazar, nr. 5-25, BUCURESTI - ROMANIA
Email: office@marbo-media.ro
Localizare pe harta:
http://www.bucuresti.com.ro/index.html/search?ShowOnMap=1&xMap=-468&yMap=337&streetID=3415
S-ar parea ca momentan site-ul lor este in constructie...
|
 |
|
|
Pozele cu Rotala:
 si
Aici se vede clar ca ceva nu e in ordine.
|
 |
|
|
|
Scuze pentru of topic, desi a fost aproape of topic: lazarginel iti spunea ca poti folosi numai tuburi Osram 865 care sunt si in versiunea de 54W, ca o varianta la JBL.
Mai mult, in afara de faptul ca sunt niste tuburi bune (le lauda toata lumea pe aici), sunt si mult mai ieftine din cate stiu eu.
|
 |
|
|
Porcu wrote:Si mie mi se pare in regula Rotala macrandra din poza, ca n-are culoarea dorita e altceva  , naiba stie exact ce contribuie la culoare .......
Cum spuneam, revin cu poze si-atunci o sa vedeti ca nu mai e ok. Ca idee, cum se vede varful plantei, acolo unde sunt frunzele alea mai rosii, au crescut frunze noi, s-a inaltat, dar acele frunze noi sunt cam de 5 - 7 mm (!) lungime. Foarte mici. Si asta se intampla pe o inaltime de aproximativ 2 cm, adica nu e vorba de frunze noi care vor mai creste.
Nu stiu daca s-a inteles, revin cu o poza... 
|
 |
|
|
A, nici nu ma gandeam sa investesc in asa ceva. Cel putin nu inca.
Am dat linkul pentru ca mi s-a parut foarte interesant.
|
 |
|
|