[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bykulyno
Forum Index » Profile for bykulyno » Messages posted by bykulyno
-daca vrei sa o repari doar ca sa ai satisfactia ca ai mesterit ceva, ai grija sa inlocuiesti membrana cu una dintr-un cauciuc similar ca si grosime si elasticitate cu cel existent.
-daca folosesti filtru burete si ai ramas fara filtrare, daca esti din Brasov, verific eu una din pompele care aduna praf la mine (mergeau acum ceva vreme si cred ca mai au viata in ele pentru cateva zile) si iti dau una, sa o folosesti pana gasesti alta si dupa sa o tii de backup, just in case.
S-au dat!
Donez 4 plante Anubias Barteri, preferabil in Brasov
Poze:
image
image
image
image
Daca FX-ul era 1600, nu ma uitam la el, discutam direct de sump, dar asa am scris mai sus, l-am gasit la 1090 pe Zooplus.ro.
Cum vad eu treaba cu costurile, pana acum, dupa ce am mai calculat un pic:
-FX6- 1090 + aprox 6L de siporax(150 ron) sa inlocuiesc ce medii de filtrare biologica are el "by default" - total 1250; nu stiu inca daca se pot scoate buretii aceia circulari pe care ii are filtrul si sa inclocuiesc tot cu siporax(eventual sa subtiez acei bureti la jumatate din grosime si sa fie folositi in continuare iar ce tai sa inlocuiesc cu siporax, caz in care mai daugam vreo 4L de siporax, deci mai creste costul total la aprox 1400);
-sump - bazinul de 112L am deja; sticla de compartimentare +sticla overflow+pieptene plexiglass +silicon, aprox 150 ron sa zicem, fitinguri + teava+ ciment pentru lipit=aprox 250 ron(nu am facut inca o lista exacta, tre sa am mai mult timp de google ), o pompa de aprox 2000L/h, reali, aprox. 500 ron, siporax, sa zicem 15L, aprox 400 ron - cost total aprox. 1300, deci apropiat de pretul FX6-lui. Bine-nteles, se poate inlocui siporaxul cu spartura de lava, caz in care ies mai ieftin la materialul filtrant (cu cat, inca nu stiu).
***daca nu gauresc bazinul si fac overflow box ca aici http://acvariu.ro/forum/posts/list/0/24421.pagei , altele sunt costurile;

O sa mai "dau iama" prin topicuri sa vad ce fitingaraie au cumparat colegii, sa fac o lista exacta de preturi, de pe google.
Multam de raspuns lukitza,

asa-i spun eu ("doamna casei") da' nu mi-am facut curaj inca s-o cer

-cu indemanarea nu stau rau (chiar daca nu am lipit nici un acvariu pana acum ), dar am tot dat mail-uri pe la firmele ce vand/taie/proceseaza/etc sticla, in Brasov, si nu am primit nici un raspuns . Am auzit ca ar fi in Sinpetru( langa Bv) o firma care se ocupa cu sticla si o sa incerc sa dau o fuga la ei si inca 2 firme in Bv; daca as comanda sticla din Bucuresti ( un exemplu), datorita greutatii, transportul prin curier ajunge cat sticla iar pretul total ar fi cat al acvariului pe care l-am gasit gata lipit, aici.
- filtrare - am mentionat de FX6 ca l-am vazut la pretul ala ( in alte parti nu l-am vazut sub 1600) iar pe net nimeni nu zice de rau despre el;
-stiu de colegul cu bakground-uri

Salut,
Cumpara niste banda dublu-adeziva, de la orice magazin de bricolaj (lata de aprox. 0,5mm)) si pune exact pe grosimea sitclei pe lateral (astfel nu se vede) iar in partea de sus si in partea de jos, poti pune mai multe fasii (presupun ca ai capac)); sau renunta la cei ai si la un magazin de bricolaj gasesti autocolant in toate culorile iar pretul per metru este mic.

Costin
Salutare si bine v-am regasit,
Dupa ce am "umblat" cu plantate, am hotarat sa renunt la 2 din cele 3 bazine ( de...jumatate din fiecare zi de Sambata, cand eram acasa, era ocupata cu acvariile, iar munca ma mai trimite si prin delegatii...), pastrand doar unul de 54l in care am anubias, o creanga si o jungla de Flame moss(cred), 4 neoni si o mana de RCS, am hotarat ca vreau ( a se citi "doamna casei vrea") africani, mai exact mbune. A vazut la o cunostinta niste L. caeruleus inghesuiti intr-un bazin de vreo 80L si a inceput sa se uite la videouri and stuff si uite-asa "tre sa ne facem si noi" iar eu tre sa incep planificarile ( incerc eu sa "taraganez" si sa nu ma grabesc, dar... )

Am tot citit topicurile de pe forum si am niste intrebari, pentru cei cu experienta in bazine cu africani:

Bazinul - gata facut sau sa cumpar sticla si sa il lipesc acasa?
-am gasit ( nu stiu daca pot da link-urile) un bazin de 366L(120x50x61) din sticla de 12 si un bazin de 450L ( 120x80x50) din sticla de 10 (preturi asemenatoare), ambele noi - eu tind spre ultimul, dar...nu stiu cat de safe e ( theaquatools.com da un safety factor de 4.5 la sticla de 10, dar nu are fund dublu si nu stiu daca este necesar); nu stiu cum sunt lipite bazinele si nu as vrea sa am vreo surpriza si sa clatesc parchetul cu cateva sute de litri de apa;
-standul - cornier/teava sau lemn (am vreo 12 "grinzi" de lemn de 100x100x3000mm cu care as putea face in regie proprie un stand, daca nu vreau sump) pe care sa-l invelesc cu pal;
-filtrare - sump sau filtru extern - pentru sump, as putea sa pastrez bazinul vechi, de 112L (80x35x40), pe care nu l-am "maritat" inca, dar va trebui sa gasesc pe cineva sa imi gaureasca sticla, pt un overflow, fitingaraie, pompa etc iar pentru filtru, am gasit o oferta, la un magazin online, la un Fluval FX6 la un pret de 1090 RON, deci, presupun ca la cost voi iesi tot cam pe acolo;
- locatia bazinului - e intr-un colt al camerei, deci nu vor fi probleme cu rezistenta planseului, sper , dar nu voi putea face schimb de apa la picatura ( aproximativ 2m pana la baie ( usa si hol) si nu pot sa dau gauri in pereti);
- capac si iluminare - dupa ce ma vad cu bazinul in apartament ( iluminare cel mai probabil cu benzi cu leduri);
-background - polistiren cu ciment - voi incerca sa il fac eu...daca nu iese, gasesc pe cineva ;
- fauna - momentan in plan sunt mbune dar, pana atunci, mai vedem.

Cam atat pentru moment, astept sugestii/reclamatii.

Costin
Postez aici pozele cu standul, poate cineva cu mai multa experienta poate spune daca am gresit ceva, asa macar invatam toti
**nu mai gasesc ruleta sa dau dimensiunile exacte, dar, din amintiri, asa cum am zis si mai sus, are 900x400x700
-profil patrat, din HB, 40x40
-blat si laterale, din placa cumparata tot din HB, de 400 latime si taiata la dimensiune

Poze:
image

image

image

http://img.plici.ro/images/2015/06/17/1434535924398-1129154913dbcf9.jpg

Cum l-am facut:

-Am facut 2 chenare din profil, unul in partea de jos, unul in partea de sus
- picioarele sunt prinse la colturile chenarelor, din pardoseala pana sub blatul pe care sta acvariul, deci greutatea acvariului nu este sustinuta de suruburi
- in spate am o diagonala, pt rigidizare
- in partea de jos a picioarelor din fata, am pus, la fel, cate o sustinere, sa nu se strambe, in fata sau in spate, intregul ansamblu

Sper sa te ajute, si sa iti faci unul mult mai ok ca al meu

Costin
Gandesti dimensiunile standului si te duci la aia sa iti debiteze profilele ( in HB parca prima taietura e gratis, restul se platesc) - ia in considerare ca, la taiere se pierde din material si nu o sa poti face, sa zicem, dintr-un profil de 2000, 4 picioare de 500 ( intelegi ce vreau sa zic).

Ca si dimensiuni, Lxl - poti sa il faci de aceleasi dimensiuni cu acvariu, iar la inaltime, calculeaza in asa fel incat sa poti umbla in el, pentru curatenie, fara sa te urci pe scaun sau sa te doara spatele.

Daca vrei, maine dimineata (ca ajung tarziu de la munca in noaptea asta si daca ma apuc de facut poze la stand, ma cotonogeste mandra ) , pun niste poze cu standul meu.
@ Disciponel - eu am facut pentru bazinul de 112L - dimensiunile sunt 900x400x700 ( daca nu ma insel) din profil de 40x40 - a fost facut "la repezeala", in apartament, cu un fierastrau de mana, in ideea ca va fi inlocuit, dar a ramas asa. daca e facut cum trebuie, e mult mai rezistent decat pal-ul, asa cum a zis si domnu' Batman.

PS- standul a fost "testat" de 3 prieteni, dupa ce l-am facut ( iar greutatea insumata a celor 3 este aproximativ 350kg si nu au stat linistiti pe el)
Multumesc Porcu si skija,
E bine ca stiu, de acum, ce am "in curte".
Multumesc de feedback, Laurentiu.
A fost cumparat ca fiind HC ( Hornbach) - nu am mai avut pana acum asa ca, neavand experienta cu ea, nu pot spune 100% ca este intr-adevar HC.
Multumesc si pentru numele plantei.

Astazi o sa tund si o sa fac un schimb de apa si eventual pun niste poze mai de-aproape, cu planta, macar sa elucidam misterul si sa aflu si eu ce cresc

O zi buna!
Salut,
Acesta este al doilea bazin pe care il am in grija, ca sa zic asa:

Prezentarea a fost inceputa aici http://acvariu.ro/forum/posts/list/29454.page

"Copilul" prietenei ( ea doar se uita si si-a cumparat pestii ) - startat acum aproximativ 7 saptamani

-Dimensiuni - 60x30x30
- iluminare - 15W, T8. 7h/zi
- a vrut "copac" cu muschi si pietre
-Flora - un pic de Lilaeopsis, Christmas Moss si Java moss; a fost si un Ophyopogon dar, citind despre el, l-am scos si acum sta la loc de cinste intr-un ghiveci.
-Fauna - 2 RCS ( atatia au mai ramas din cati erau in bazinul plantat), pe care ii voi suplimenta cu inca 20; melci de substrat si 1 Boraras urphtalmoides (au fost 2, dar unul cred ca a intrat in filtru si...acum am o plasa cu ochiuri mici pe intake-ul filtrului) - saptamana viitoare sper sa primesc comanda cu ceilalti 18
-Filtrare - aquael Minikani 120 plin cu Siporax
-temperatura - 24 de grade
-Fertilizare - Easy carbo. 1mL/zi

Saptamana aceasta, marti, au ajuns cei 18 Boraras Urophtalmoides - mult mai mici decat ma asteptam; dupa prima zi s-au acomodat si isi arata incet, incet culorile; nu am avut decat o pierdere ( cel mai mic dintre ei, l-am gasit lipit de intake-ul filtrului - nu stiu daca nu a mai putut fugi de acolo, sau s-a intamplat ceva); acum sunt bine merci si nu stau la poze; sper ca, atunci cand va creste moss-ul, sa fie si ei mai relaxati si sa le pot face niste poze mai decente.

Probleme :
chiar daca are aproape o luna de cand e in bazin, abia observ crestere noua la moss; pentru asta, as vrea sa cumpar un neon T8 pentru plante ( sera/osram etc) si sa suplimentez cu o lampa ieftina ( am o lampa de la un capac de acvariu aqua4start, cu bec PL de 11W, dar nu se mai aprinde - am tot cautat bec pentru lampa, dar nu am gasit cu 4 pini, asa cum este originalul aca ca, presupun ca voi cumpara o lampa ieftina)

-pe viitor, o sa mai adaug niste RCS, 2/3 Otto si poate, pe fundal, o sa mai cumpar niste moss si niste gratar de plastic si sa imbrac spatele si laterala stanga cu moss.

Cateva poze ( scuzati reflexiile)

Overall

image

Si vreo doua cu locatarii:

image

image

O zi buna,

Costin

Multumesc, paradoxx si shaba
Vara asta va aparea si un extern pentru bazinul asta ( am in plan 2, trebuie sa mai iau unul pentru bazinul mare) - o sa ma "bata" consoarta pentru ca o sa "scurtez" bugetul de concediu,dar...ce sa-i fac ...sper sa nu se supere prea tare
Trebuie sa mai iau un set de teste (No2,NO3 si un test permanent de CO2)- astea sunt pe lista de cumparaturi, cat de curand; inca ma gandesc, pentru ca vreau creveti, ce sa pun, dar pentru asta, o sa ma consult cu voi ( vreau sa ma asigur ca acvariul este ciclat in momentul in care voi pune crevetii)
- un alt lucru la care ma gandeam, sa scap de acea alga maronie ( foarte moale la atingere, similara cu mucusul care se formeaza pe lemne) si de viitoarele alge ( sigur vor aparea pe pietre) - sa cumpar, peste vreo 2 saptamani, 5 otto si 5 amano ( as baga otto si in celelalte bazine).
- Pe viitor, pe langa creveti, otto vor fi singurii pesti ( asta daca nu ma imbat odata si comand/cumpar niste h. amandae sau r. galaxy/erythromicon )
Salut,
La sugestia lui stefanp , din topicul de aici http://acvariu.ro/forum/posts/list/29454.page, am decis sa fac cate un jurnal pentru bazinele mele.

Primul, Tentativa (pentru ca este, la urma urmei, o prima incercare de aquascaping mai de doamne-ajuta ), are 2 saptamani si un pic de la startare.

Detalii ( copy paste din topicul de la Coltul Incepatorului)
-Bazin 54L( 60x30x30), cred ca vreo 40L, net
-Substrat - pietris negru din Hornbach
-Filtru - Resun BF200 plin cu zeolit (va fi inlocuit cu un extern, vara asta)
-Hardscape - bolovani de rau, adunati de pe malul Zizinului ( testati sa nu fie calcarosi)
-Flora - HC si Lilaeopsis Brasiliensis
-pe pietre, pus si un pic de Christmas Moss
-CO2 - bomba, 1 bula la 2/3 secunde
-Fertilizare - Tropica Premium Fertilizer si Specialized Fertilizer -50% din doza recomandata ( odata la 3 zile, cate o pompita din fiecare)
-Iluminare - Lampa home made din canal de cablu de 60x40, 2x24 ( Osram 880 si 865);lumina este on 5h/zi; balastul este 2x asa ca nu pot aprinde neoanele individual; 865-ul va fi inlocuit cat de curand cu unul dedicat plantelor.
-Temperatura - 25 de grade
Singurul test facut pana acum - PH undeva la 6.7/6.8 ( aproximativ) - culoarea este undeva intre 6.5 si 7 ( Tetra test PH)
-Scimburi de apa -
-Ph-ul apei de la robinet, in Brasov - Testul imi arata 8
-Schimburi de apa- voi face saptamanal, cate 20 deL

-Evolutie - HC-ul a avut parte de prima tunsoare, saptamana trecuta, marti; se intinde, usor, usor si creste destul de repede..
-Am adaugat, in spatele pietrei mari, o planta gasita la o cunostinta ( cat am salvat din ea) - sper sa imi spuneti voi ce este, ca eu oscilez intre denumiri .
-cu fertilizarea merg la fel - jumatate din doza recomandata ( micro si macro)

Poza, de astazi:
image

-Probleme :
- biofilm - il adun zilnic cu servetele; cred ca voi lua un hang-on ieftin, cu skimmer, sa ma scape de el.
- niste alge maronii ( cred ca sunt alge) - apar pe pietre si printre plante - se curata foarte usor cu furtunul, la schimbul de apa ( la inceput, pun in filtru, dupa fiecare schimb de apa, Sera BioNitrivec);
- un pic de hair algae, aparut pe muschi ( cred ca era deja pe muschi si acum si-a luat avant) - ca si tratament, sper sa se rezolve cu bai de EC ( vreo 5 ML la 1 l de apa) si imbaiate pietrele pentru 10/15 min;
Poza cu "alga" maronie, ( pe piatra)
image

Poza cu plantuta rosie:
image

Astept sugestii/reclamatii/critici

O zi buna!

Costin
Multumesc Stefan,
Am zis ca,momentan,neavand cine stie ce de aratat,sa continui acelasi topic vechi.
Voi deschide cate un topic pentru fiecare bazin,mai ales ca de data asta voi "inventaria" fiecare particica (la caiet + poze)
legat de bazinul mare, voi inlocui crengile de vita de vie cu altceva,usor-usor si sper ca,cu ajutorul vostru,voi alege si aranja si alte plante (avand in vedere ca vreau apisto )
Rocile/bolovanii:pentru cele puse in acvarii,am umplut un portbagaj de matiz si as mai fi luat,dar am fost "temperat" de prietenii cu care am fost la gratar(a se citi" dublezi greutatea bondarului si te pune consoarta sa manci ciorba de bolovani si sa dormi pe pres")

Daca mai pui un neon de 14, o sa fie mai bine, dar trebuie sa corelezi si fertilizarea cu cresterea luminii; legat de EC-din ce ai zis tu se intelege ca "dai" in masa apei:ca sa scapi mai repede, da cu seringa exact pe planta,in zonele cu BBA(concentratia fiind mai mare, o omori mai repede), asa cum a zis colegul mai sus.

Costin
Dupa un an de absenta, timp in care doar am citit topicurile si dupa o invazie de alge in bazinul de 112L ( din cauza unor probleme medicale, aproximativ 2 luni nu m-am putut ocupa/atinge de acvariu) am facut reset la tot, incet-incet, asadar bine v-am regasit si de data asta, o sa intreb mai multe lucruri si sper sa primesc ajutor si critici.

Momentan detin 3 acvarii- 2x54L si unul de 112

Bazinul de 54L (60x30x30), de mai sus, a fost repus in drepturi, de o saptamana :

Detalii:

-Bazin 54L, cred ca vreo 40L, net
-Substrat - pietris negru din Hornbach
-Filtru - Resun BF200 plin cu zeolit (va fi inlocuit cu un extern, vara asta)
-Hardscape - bolovani de rau, adunati de pe malul Zizinului ( testati sa nu fie calcarosi)
-Flora - HC si Lilaeopsis Brasiliensis
-pe pietre, pus si un pic de Christmas Moss
-CO2 - bomba, 1 bula la 2/3 secunde
-Fertilizare - Tropica Premium Fertilizer si Specialized Fertilizer -50% din doza recomandata ( odata la 3 zile, cate o pompita din fiecare)
-Iluminare - Lampa home made din canal de cablu de 60x40, 2x24 ( Osram 880 si 865);lumina este on 5h/zi; balastul este 2x asa ca nu pot aprinde neoanele individual; 865-ul va fi inlocuit cat de curand cu unul dedicat plantelor.
-Temperatura - 25 de grade
Singurul test facut pana acum - PH undeva la 6.7/6.8 ( aproximativ) - culoarea este undeva intre 6.5 si 7 ( Tetra test PH)
-Scimburi de apa -
-Ph-ul apei de la robinet, in Brasov - Testul imi arata 8
-Schimburi de apa- voi face saptamanal, cate 20 deL
Cand se va stabiliza, sper sa gazduiasca niste creveti

Cam asa arata a 2-a zi de la startare; intre tmp, HC-ul a mai crescut.

image

Al doilea bazin de 54L, este "copilul" prietenei ( ea doar se uita si si-a cumparat pestii ) - startat acum aproximativ 7 saptamani

-Dimensiuni - 60x30x30
- iluminare - 15W, T8. 7h/zi
- a vrut "copac" cu muschi si pietre
-Flora - un pic de Lilaeopsis, un Ophyopogon japonicum ( dupa ce am citit ca nu este planta acvatica, va fi plantat intr-un vas, la aer), Christmas Moss si Java moss
-Fauna - 2 RCS ( atati-a au mai ramas din cati erau in bazinul plantat), pe care ii voi suplimenta cu inca 20; melci de substrat si 1 Boraras urphtalmoides (au fost 2, dar unul cred ca a intrat in filtru si...acum am o plasa cu ochiuri mici pe intake-ul filtrului) - saptamana viitoare sper sa primesc comanda cu ceilalti 18
-Filtrare - aquael Minikani 120 plin cu Siporax
-temperatura - 24 de grade
-Fertilizare - Easy carbo. 1mL/zi

Asa arata:
image

Al 3-lea bazin pe care il detin are 112L; in el as vrea sa pun, pe langa locatarii actuali, o pereche de Apistogramma Agasizii sau Cacatuoides

Dimensiuni - 80x35x40
Iluminare - 2x21W 865 ( lampa home made); perioada iluminare 7h/zi
-filtrare - aquael Midikani 800, plin cu Siporax si un intern, incropit de mine, pentru filtrare mecanica, cu o pompa de 500L/h
-substrat - nisip alb cumparat din Hornbach
- Flora - anubias, phylantus ( cred), hydrocotile si hygrophila ( asta am salvat-o din vechiul setup si am pus-o sa ma ajute la ciclare; va ramane pana cand voi inlocui cu altceva)
-Fauna- 10 neoni, 5 Cory Aeneus si 3 Cory Paleatus, melci - physa marmorata, melci de substrat si 2 sau 3 planorbis sp. ( cred ca sunt planorbis; ii vad, au o tenta usor rosiatica si sunt mult mai mari decat physa si cochilia nu este alungita)
fertilizez cu easy carbo, 2mL/zi

* voi adauga niste frunze ( din pacate in perioada asta frunze proaspat uscate nu am de unde lua asa ca voi cumpara frunze de catapa) asta daca nu cumva aveti voi vre-un sfat ( sa rup niste crengi de stejar si sa le las la uscat, la tara, la ai mei ? )

Acvariul:

image

Multumesc,

Costin

Eu folosesc reteta clasica si la 1 bula pe secunda, tine aproape 2.5/3 saptamani; am gasit sare de lamaie la kg, asa ca investitia e minima ( 4 lei bicarbonatul); din punct de vedere constructie, eu am folosit numai furtun CO2, introdus fortat in gaura din dop si apoi, pe furtun, introdus un "stut" de seringa, pentru a fixa si mai bine, apoi dat cu silicon si pe interior si pe exterior.

Se poate inchide; pestii si-au gasit "stapan".

Multumesc,

Costin

Forum Index » Profile for bykulyno » Messages posted by bykulyno
Go to: