Message |
|
|
 |
|
Hai, baga jar pe foc, ca mi-e dor de poze inaugurale cu monstrii din sticla de 15, inramati in Dow The Daddy Black
|
 |
|
Salutare, foarte bine ca ai grabit treaba cu amoniac. Daca faci teste ai sa vezi ce si cum si redozezi cum trebuie. Mai urmareste/vorbeste cu Dragos pentru detalii legate de ciclarea cu amoniac.
Apoi, daca ai apa filtrata de clor sa speli buretii foarte bine. Eu sunt obisnuit la mine unde am 2 canistre de abia le ridic, pline ochi, in total cred ca am in jurul a 20 de litri de material filtrant  Si crede-ma, ca spal buretii direct la dus in apa normala fara stres, dar cum vrei sa faci tu e cel mai corect.
Legat de intrebarea ta cu prea mult material filtrant. Intai o sa raspund mai in gluma (dar serios), respectiv, niciodata contul bancar nu are suficienti bani, niciodata p... nu e destul de mare, niciodata motorul unei masini nu are destui cai putere  Si acum, serios, inteleg ca nu ne putem ghida toata viata dupa maximele de genul, dar in cazul tau, in loc sa ai 90% colonizate materialele fitlrante, le vei avea 50-60% colonizate. Asta e un mare avantaj daca sa zicem faci un upgrade, poti sa scoti fara stres jumatate din materiale pe care le inlocuiesti cu altele noi, si mai adaugi o canistra in care pui 50-50% ceramice noi si vechi si gata upgrade-ul (cu recomandarea unei hraniri mai light). Ma rog asta e un avantaj distant, dar de exemplu, daca se intampla un mic dezastru ecologic (scapat hrana mai mult) sau marita populatia, filtrul va face fata mult mai bine, desi schimburile de apa vor trebui indesite.
PS Eu sper totusi sa faci un upgrade la asta de 180 de litri, daca vrei sa treci la pestani seriosi  Si sa stii, ca e mult mai stabil si mai permisiv, ca sa nu zic ca intretinerea e cam la fel. Un 500-600 acolo, de litri merita din plin!
Seara buna
|
 |
|
Cu solutia aia de amoniac, esti un pic la ghici, nestiind concentratia, dar decat deloc. Sa faci un test de NH4 dupa 1-2 ore sa vezi cum stai.
La filtru: habar nu am cum sunt ceramicele Aquael, dar presimt ca sunt de toata jena. Nu ar strica sa iei JBL Micromec sa le inlocuiesti pe toate, daca te plictiseste forma de bile  , poti incerca si cu JBL Sintomec (inele) care sunt la fel de bune, diferenta fiind ca la bile flow-ul scade dar filtrarea e un pic mai buna, in timp ce la inele, flowul nu scade asa rau. E o granita fina. Ia totusi si Sintomec, sa nu-ti sugrumi filtrul. Apoi, acele bio-balls, daca sunt alea de plastic, poti sa le arunci la gunoi, prilej sa le inlocuiesti cu Sintomec.
Lasa doar un burete inaintea ceramicelor, apoi pune ceramice plin ochi pana la final unde sa lasi acel burete fin. Vata... e cu dus si intors. Face treaba, dar se colmateaza si lunar trebuie sa o schimbi. Asta inseamna sa umbli lunar la filtru, si nu cred ca e bine. Daca lasi doar buretele fin, poti umbla la 3-4 luni, si scutesti de un stres in plus filtrul. Si diferenta de particule ramase in suspensie o sa fie mica, neglijabila.
Amoniacul sa nu-l injectezi in filtru, arunca-l in apa, ca oricum se difuzeaza f repede. Zic asta, ca sa nu deschizi inutil filtrul doar ca sa pui amoniac.
Cum iti vin fiolele de Prodibio sa si arunci 2 una pentru bazin si una pentru filtru, sau chiar inca una, parca erau pt 60 de litri. Si JBL Filter Start ala, eventual injecteaza-l sub apa exact in dreptul IN-ului de la filtru, la fel, ca sa nu deschizi canistra.
Pe viitor, cand o sa vrei sa faci mentenanta la canistra, e bine sa scoti intr-o galeata din apa acvariului si apoi cureti acolo ceramicele. Primul burete din circuit si ultimul, poti sa le speli fara mila direct in apa de la chiuveta.
Daca ramai si pe ideea de perlon (vata) aia o arunci. Nu se spala. Odata tasata la revedere, nu-si mai face treaba.
Bafta!
|
 |
|
Salut. Radu, din pacate nici un peste nu poate supravietui in apa aia cu clor, singurul peste capabil sa faca asta esti tu  Dar, oricum, sa ai un pond si sa inoti in el impune un filtru biologic, deci apa e activa dpdv biologic si sunt riscuri la capitolul sanatate. Dar, banuiesc ca stii ca glumeam. Felicitari pt sistemul de curent din piscina, nu ai nici o scuza sa nu faci miscare
Dragos, revenind un pic la protocolul de administrare. Nu stiu topologia retelei tale, dar daca ar fi sa ai un router care sa lege exteriorul de reteaua din casa, inclusiv device-ul magic, atunci sunt singur ca se poate descoperi portul(urile) si conform cu niste reguli din router se pot forwarda porturile sa fie accesibil din exterior device-ul.
Sa auzim numai de bine
|
 |
|
Interesant ce spui, referitor la asta cu IP fix musai. Pai ce te opreste sa dai un call in browserul din telefon intr-un server web mapat pe domeniul tau, din casa ta, care sa returneze IP-ul curent, si apoi sa-l folosesti?  ( LE Revin aici, se poate da si un PING in subdomeniul respectiv si iti afli IP-ul.) Sau se poate face un daemon care sa verifice si sa trimita notificari cu IP-ul schimbat.
Desigur, un contract cu un ISP cu IP fix e optiunea cea mai fara batai de cap, dar daca nu se poate... Este solutii dom`le!
@TCRadu Scuze de off-topic, dar poate te lovesti de problema asta si vei gasi alternative. Sa ne tii la curent cu evolutia, si pe cand un Pond de Malawi in locul piscinei?!
Seara buna
|
 |
|
Andy.. Andy... Am trecut si eu prin asta cu decor 3D, cu toate conditiile posibile si bibilelile posibile, etc samd.... avand acelasi minus - spatiul. Va fi greu!
Daca e doar o joaca pasagera atunci nu are rost sa discutam prea mult detalii...
Daca te hotarasti si dispui de chef, timp, fonduri si acceptul alor tai, atunci poti face ceva cu adevarat frumos si pe cat posibil natural, de la comportamentul pestilor pana la aquascape. Si vei gasi resurse si aici si pe net.
Bafta.
PS Mai exista colegi ciclidari cu bazine mici. Eu nu zic ca este imposibil, doar ca este mai greu de intretinut (nu mai zic in cazul unui incepator) si nu te poti bucura de comportamentul pestanilor la justa lor valoare.
|
 |
|
Foarte fain aranjamentul. De sistemul de iluminare ce sa mai zic. La superlativ.
Oricum, magnific! Sa ne tii la curent!
PS Intreb si eu suav - banuiesc ca o sa imbraci acel stand in ceva, nu? Probabil ca ai vrut sa vezi ca functioneste toata uzina de dedesubt corespunzator inainte sa o faci?
|
 |
|
Salutare. In privinta IP-ului fix, inainte aveam fix, acum este dinamic, dar am rezolvat-o cu un cont pe dyndns.org. Practic se seteaza in router contul de acolo si poti aloca un domeniu de exemplu -> lamineacasa.dyndns.org si chiar daca se schimba IP-ul, se va updata in DNS automat prin intermediul routerului. Sau, cum faceam pe vremuri, imi facusem un program care rula in background si la interval de 5 minute scana interfata web si daca se schimba imi dadea un email  Ce vremuri.  Oricum ar fi, exista solutii.
PS Dragos, rogu-te, daca poti sa-mi dai si mie datele pentru apa amoniacala ti-as fi foarte recunoscator. Nu se stie cand mai ciclez ceva...
|
 |
|
Salutare. Daca ciclezi cu amoniac, eu cred ca nu are rost sa mai bagi plante. De iluminat, 2-3 ore pe zi e suficient. Bacteriile nu au nevoie de lumina deloc. Ele au nevoie de oxigen (filtrele sa mearga si o usoara agitatie a luciului apei) si hrana, adica amoniac. Aici intra in rol si fiolele, dar neaparat in ziua care le pui sa fi pus deja si amoniacul! Sau pestii desi, ai vazut ca e cu dezavantaje!
Acum depinde si ce plante ai, dar daca bagi prea multa lumina e posibil sa te umpli de alge, care ulterior vor disparea, dar mai bine sa previi asta. oricum si dac anu ai lumina, sunt sanse sa ai alge brune, si alea vor disparea in timp.
Orice alga ai avea, e un semn bun. Inseamna ca exista nutrienti, deci nu e doar o apa care sta intr-un bol
Cu schimbul la picatura, iti trebuie sa ai un perete ud la indemana, adica bazinul sa fie aproape de un perete care sa aiba o scurgere si alimentare cu apa. Instalatia presupune sa ai acea alimentare cu apa, de preferat si cu robinet siu mai ales cu un reductor de presiune, ca sa lucrezi cu o presiune mai joasa. Apoi turul va da in bazin, in capat fiind un picurator gen Gardena, si acela sa va regla astfel incat sa ai un anumit debit. Pe cealalata parte, iti trebuie un overflow sau si mai bine, o gaura cu o flansa in peretele lateral sau mai bine pe cel din spate, la care e mufata direct scurgerea. Scurgerea ar fi bine sa fie mai groasa, o idee daca sa poate, nu o teava precum cea de alimentare. Important e sa ai o grila si o protectie ca sa nu iti traga din animale pe scurgere. Toate astea le poti gugali sau gasi si pe aici. Riscul ar fi sa se opreasca apa si sa nu stii, si mai mare ar fi sa vina cu substante toxice, dar, daca pui pe tur, un filtru mecanic, unul de carbon si inca unul ceramic sau dintr-un alt material (sterasil parca) care sa filtreze si bacteriologic, esti tatic! Desigur, daca instalatia nu e facuta ca lumea e un risc mare, dar am presupus ca tot ce tine de instalatie, adica scurgerea, flansa si robinetul cu reductor vor fi facute cum trebuie. (Ca doar asa, putem zice ca sunt riscuri si sa ti se strice apa in baie sa curga, si uite ca sunt exterm de rare cazurile.)
O seara faina
PS Ma uitam la cartusele filtrante din poza ta, si nu-mi dau seama exact in ce sens trece apa, asa ca revin o precizare (chiar daca poate e evidenta): apa ar fi bine sa treaca intai prin cartusul mecanic si apoi prin cel cu carbon.
|
 |
|
Salut. Cu dozatorul de mancare poti face o treaba, insa sa il poti seta doar odata pe zi la o cantitate mica, la sfert decat le dai in mod normal. Nu vrei sa iti creasca nitratii prea mult, pentru ca se poate dezechilibra bazinul.
Oricum, cand te intorci, va trebui sa o iei usor dar ferm cu schimburile de apa. Adica in prima zi (desigur, cand ai timp la intoarcere) schimbi un 30%. A doua zi mai schimbi un 50%. Si peste inca 2 zile schimbi un 50%. Stiu ca pare mult, dar asa te asiguri ca le refaci apa la o calitate buna fara sa ii sochezi cu un schimb brusc de apa proaspata.
Chiar daca acele fiole de Prodibio sustin ca poti pune pestii si se va cicla din mers, eu as avea cateva precautii, in primul rand in primele 2 saptamani hranesti pestii foarte putin si faci teste incepand cu a doua zi zilnic in primele 3-4 zile apoi odata la 2 zile. Dar, daca poti sa nu risti cu pesti e mai bine. Amoniac, nici eu nu stiu unde sa te indrum sa gasesti, dar conform cu topicul asta -> http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17212.page, Dragos aka Kirucd a folosit apa amoniacala adica hidroxid de amoniu, pentru detalii poate il intrebi tu. Dar urmareste postul pentru ca acea substanta are un anumit procent de amoniu si deci trebuie sa calculezi foarte atent sa nu irosesti solutia si sa dai peste cap ciclarea. Daca vrei cu pesti, ti-am zis, teste chiar mai des, sa nu ii afecteze si grija mare la hrana. Reiau, cu testatul, la ciclarea cu amoniu poti face teste odata la 2-3 zile, la pesti la inceput faci zilnic si apoi treci la odata la 2 zile.
Testele tale, alea 6 in 1 nu sunt precise. Pot da erori. Foloseste-le pe cele la picatura, daca vrei sa fii sigur de rezultate. Am vazut situatia, practic tu ai acum o apa fara clor. Nici vorba de vreo ciclare. Ciclarea nu se poate face/incepe decat cu sursa de amoniac (ori substanta ori pesti ori mancare, dar mancarea e cea mai lenta si mizerabila). Iarasi, nu arunca fiolele de Prodibio in bazin decat daca ai solutia de amoniac sau pestii de pus, ca daca nu au ce manca bacteriile se vor consuma intre ele si adio, ramai cu f putine spre deloc
Schimburi de apa la ciclarea cu amoniac nu se fac, decat daca nitratii sar de 30-40. Si nici nu are rost sa masori nitratii (NO3) pana nu vezi ca scade NH4 si e in crestere NO2. Si desigur, la final faci un schimb de 80% sau 2 de 50% cu apa declorinata (trecuta prin filtre, statuta la butoi, tratate cu AquaSafe) exact inainte sa pui pestii - asta la ciclarea cu amoniac. La ciclarea cu pesti, e mai nasol, pentru ca daca incep valorile sa creasca, devii sclavul schimburilo de apa doar ca sa nu-ti atace pestii. SI asta incetineste un pic ciclarea. Doar din aspectele astea doua, poti observa avantajul ciclarii cu amoniac. Daca aveai deja un acvariu mai vechi, atunci puteai pacali ciclarea, puneai din mediile folosite acolo la noul acvariu, eventual si 2-3 maini din substratul acvariului vechi, tranteai fiolele de Prodibio, pestii si cu un regim de hrana mai retinut in maxim 10 zile erai in grafic.
Ai grija cu consumul apei la RO. Sa remineralizezi apa, altfel, iti poate afecta sanatatea un continut scazut de minerale!!! Mare grija!
Bafta!
|
 |
|
malawi_crys wrote:Am vazut acolo un Nimbochromis Venustus (pestele cu pete), unul din pradatorii de Malawi, acum puiut dar ajunge la 20-25cm..Nici un 300 nu i ar ajunge . Deci...
Aoleu, eu m-am uitat pe fuga in filmare si am sperat ca pestele cu pete e un melanochromis ceva... Off! Pai, stii bine Crys, ca am avut ocazia sa iau un Venustus si am refuzat, intrucat am considerat ca bazinul meu de doar 540 de litri (180cm lungime cu 60cm latime) nu e suficient. De 150 de litri ce sa mai zicem  O fi suficient?!
Dar, orice problema se poate rezolva.
|
 |
|
Imi pare rau sa-ti dau aceasta veste, dar, dpdv moral si etic acvaristic, pot spune ca pestii aia nu ar trebui sa stea acolo, decat in tranzit. Se fac mari si un bazin de 150 de litri nu e de ei. Sunt pesti foarte activi si chiar rai. Se vor snopi in bataie mai incolo, iar cand vor creste daca nu schimbi 60-70% apa saptamanal nu ii vad bine, adica vor duce o viata grea plina de propriile lor toxine, posibil boli si alte nenorociri. Chiar imi pare rau sa-ti zic asta, dar ce ai tu acolo azi e ok, peste cateva luni nu prea cred.
Acele decoruri de plastic, intr-adevar sunt nenaturale, dar daca acvariul asta este pentru copil si ii plac, atunci lasa-le acolo.
Mancare, sa le dai f putin, cat consuma in maxim 20-30 de secunde!!! Un minut e enorm la pestii astia fomisti! Apa, trebuie sa schimbi SAPTAMANAL cam 40-50%, dar cand vor creste te vor cocosa cu schimburile de apa la litrajul ala mic, ceea ce am spus si sus. CU cat un acvariu are mai mult volum, cu atat toxinele se disperseaza mai mult, si cu atat mai bine se pot tine anumiti pesti agresivi si care se fac maricei.
Si ca sa stii ca nu vorbesc prostii, eu am inceput cu un bazin de 180 de litri cu ciclide africane 15 la numar. Si cu teste de acvaristica in mana, ca sa nu fie apa toxica ajunsesem sa schimb cam 40-50% de DOUA ORI pe SAPTAMANA!!!!! Sau poti sa ignori aceste sfaturi si sa faci cum vrei, dar pestii pot avea de suferit. Daca nu mai introduci alti pesti, o poti duce si asa, dar eu nu mai recomand la nimeni si nici nu dau sfaturi cand vorbim de ciclide africane si bazine mai mici de 300 de litri. Am facut asta, si pentru ca m-am lovit cu capul de pragul de sus, si pentru ca am prostul obicei sa fiu perfectionist, chiar nu ma mai bag.
Lumina noaptea e musai sa fie oprita! Cum altfel?! Pai se vor imbolnavi negresit, e ca si cum tu, de maine te operezi si-ti scoti pleoapele si stai in lumina non-stop. Sa vedem cat rezisti? O zi... doua?
Bafta si sper sa iei aceste sfaturi ca niste sfaturi, obiective si impersonale.
|
 |
|
Aha, asta cu servisarea 3-4 saptamani e un pic cam mult. Nu stiu la plantat, plus neonii aia si gouramii daca rezista asa mult. Eu cand am avut plantat low-tech cu gourami, au stat nemancati 8 zile, lejer.
Ciclidele africane, daca le faci pietre cu alge, iti vor rontai decorul in caz de urgenta. Eu i-am tinut 5 zile nemancati, o zi am sosit acasa sa ma schimb si i-am hranit + schimb de apa si iar 5 zile, asta anul trecut. Acum 2 ani au stat odata cu gouramii la post 8 zile (atunci aveam 3 acvarii, deci nu te gandi ca-i tineam impreuna  ). Dar, sunt ciclidari aici si in alte parti care spun ca o duc bine 2 saptamani, singurei, fara mancare.
Dar, 3-4 saptamani, e cam mult. Poate totusi ai niste rude, oameni de incredere sa vina la 3 zile si sa le dea strict cate o masa foarte-foarte mica, asa de supravietuire. Ca daca le da prea multa mancare, atunci e musai ca la a 10 zi sa faca si un schimb de apa! Ma rog, important e sa ai pe cine.
Solutie de urgentat ciclarea... Nu te astepta la minuni daca o incepi din zero absolut. Adica, acvariul nou-nout. De obicei, astia cu acvarii, odata ce au un bazin, cand incep al doilea, il sadesc cu medii de filtrare din cel vechi, eventual mai arunca si o mana de substrat si ciclarea se face mai repede, undeva la maxim 10-14 zile (aici mai sunt si alte variabile, zic o medie), dar in conditiile in care pun si pestii, si nu se inregistreaza valori toxice. Daca insa, e primul tau bazin, nu as risca sa iau de la altcineva medii filtrante sa nu vina cu boli!!!
Si atunci, ciclarea va dura intre 15-20 de zile si chiar peste o luna. Ca sa fii sigur ca nu dureaza mai mult de 20 de zile, va trebui sa ajuti cu: Fiole Prodibio Biodigest sau mai bine iei kitul de Start-Up. EU am folosti si am observat ca ajuta, dar repet reduc durata, nu fac minuni. Apoi, sa tii aproape si niste Sera Nitrivec, asta as doza dupa schimbul de apa in primele 2 saptamani cand pui pestii. Daca ciclezi cu pesti, nu mai ai nevoie de amoniac, dar risti sa-i sensibilizezi sau chiar sa-i pierzi! Daca o faci cu amoniac, atunci tot ce-ti trebuie este amoniacul, si testele de NH4 (amoniac), NO2 (nitriti) si NO3 (nitrati), teste la picatura, si aici recomand JBL pentru NH4 si NO2 si Sera pentru NO3.
Insa odata ciclat cu amoniac, va trebui prudenta cand bagi pestii, eventual ii tii cu hrana mai redusa si faci teste sa vezi cum sustine fitrarea deseurile biologice.
Filtrarea apei cu acele cartuse o fac si eu, si sunt convins ca ajuta mult. Acum nu stiu cum e apa la voi, insa in Bucuresti e ok, mai putin la terminarea iernii si cred ca si la voi e riscant atunci. Cand se dezgheata zapada, statiile de purificare a apei au tendinta sa adauge clor si agenti antifloculanti in cantitati mari, suficient cat sa poti avea ghinionul sa-ti moara toti pestii. Eu in perioada aia de o luna, pun ceva Aqua Safe. In rest, direct cu cartusele si nu am avut probleme.
Spor la proiect!
|
 |
|
Ma bucur ca ai apreciat parerile mele. Tocmai pentru ca nu se pupa setupul tau actual cu ciclidele africane, am zis sa iti zic din start de ce nu ar fi bine cu ele, insa m-as bucura sa-ti faci un acvariu cu ciclide, corespunzator.
Dar, tu esti posesorul, si stii mai bine ce vrei.
Uite de exemplu, poti incerca sa mergi pe ideea asta cu plante usor de intretinut, sa pui cateva pietre si neaparat 1-2-3 buturugi faine, si ca pesti ce spui tu suna bine. Gourami am avut si eu si sunt al dracului de rezistenti. Neonii, poti fi okay sau nu, depinde de noroc, adica de la cine ii iei. Ca plante nepretentioase, as enumera cateva, dar cel mai sigur ar fi sa-ti mai zica specialistii in zarzavaturi de aici. Deci ca plante: microsorum pteropus, cryptocoryne wendtii sau alte varietati, Echinodorus, Bolbitis si altele cum ar fi anumite genuri de moss si plante plutitoare. Ideal ar fi sa nu fertilizezi cu nimic, sa nu pui CO2 deloc si sa ai o lumina mai slaba (maxim 0.6 Wati pe litru), adica suficient cat sa te bucuri de spectacol dar nu exagerat, ca se accelereaza metabolismul plantelor si neavand ce consuma, ajungi cu alge. Deci, lumina, fertilizarea si CO2 trebuie sa fie intr-o balanta foarte echilibrata (eu nu am reusit, decat la acvarii low-light si low-tech).
Apoi, peste 2-3 ani cand te plictisesti, daca te plictisesti, poti face si o incercare cu ciclide africane, desi, crede-ma, daca ai spatiu, mai bine iti faci din start un bazin de 2 metri cu o latime de 70-80 de cm si ai sa ai cu adevarat un spectacol.
Sau, poti sa mai faci un bazin, pe langa asta actual.  Hai, ca daca ai piscina in casa, poti faci un efort sa mai bagi un bazin.
Bafta multa!
|
 |
|
Sigur. In primul rand spatiul, care sa zicem ca este acceptabil dar in limita minima. Apoi, faptul ca nu sunt compatibili cu plantele, in sensul ca ei au nevoie de o apa dura pentru a fi sanatosi tun, iar plantele se degradeaza si apoi pentru ca plantele vor fi ciupite des, si nu in ultimul rand pentru ca acesti pesti sapa (da chiar sapa ca niste mici constructori) si la substratul de Manado nu-i dau nici o sansa, practic vor dezradacina plantele si toata mizeria din substrat va pluti in apa, de aici va aparea un surplus de substante nutritive care neputand fi procesate de plante se va umple de alge acvariul. Plus ca pestii, sunt foarte activi si poluatori, deci va exista amoniac si nitrat de la ei la greu, care la fel va duce la un acvariu plin cu alge.
Revenind, daca se vrea totusi un bazin cu ciclide africane si cu ceva plante (dar repet, nu le dau viata lunga, poate din cele mai rezistente care se prind de pietre, bututrugi), in mod cert susbtratul Manado nu are ce cauta acolo!
Am folosit si eu acest substrat, desigur nu cu africani, si acum e intr-un bazin de 30 de litri cu un betta. Doar daca stranut langa el si se misca bobitele de Manado  Sper ca intelegeti metafora. Apoi, acest substrat este deosebit pentru ca dupa cateva luni el retine susbtante nutritive si le stocheaza pentru radacinile plantelor si o dizolvare lenta in masa apei, insa intrucat ciclidele africane nu stau locului, acest lucru nu se va intampla.
Eu la ciclide africane as recomanda, un minim de 300 de litri NET (adica in fapt un bazin de vreo 350 brut) ca spatiu al acvariului, desi si eu am inceput cu 180 de litri! Decor 3D optional, cateva pietre puse estetic si functional sa alcatuiasca niste gramezi pentru definirea hardscape-ului dar mai ales a teritoriilor pe care in cateva luni se va depune o alga bruna frumoasa care va fi rontaita cu mare placere ca un snack de ciclide, fara plante (eu am avut din cele rezistente si in 3-4 luni au crapat), fara buturugi, sau daca se vrea musai sa nu fie din acelea care scapa mult tanin si coloreaza apa, si un numar de 20-25 de pesti, intrucat o supraaglomerare a acestor pesti pe langa faptul ca este naturala in anumite reef-uri malawiene, ii face sa fie mai blanzi si nu se mai lupta pentru teritorii. Prea putini pesti, va fi un terorist printre ei, mai multi, e nevoie de spatiu si o filtrare buna si e un spectacol garantat!
In rest, sunt multe resurse despre ciclidele africane de citit si de prospectat, dar trebuie avut rabdare si planificat un pic.
Multa bafta in continuare
PS Daca totusi colegul vrea mai mult ceva decorativ cu plante, eu zic sa uite de ciclidele africane si sa se gandeasca la niste pesti blanzi, care se vor integra foarte bine in aquascape-ul viitor.
|
 |
|
Salut, pana acum te-ai miscat bine pentru un bazin plantat. Referitor la ciclide africane, conform cu ce aranjament ai, poti sa-ti iei gandul. Mai degraba mergi pe niste gourami si eventual un banc de rasbora arlechin, sau orice alti pesti care se preteaza la un bazin plantat. Daca vei pune ciclide africane te vei lovi de multe probleme pe care nu ai cum sa le rezolvi.
Bafta.
|
 |
|
Bravo! Felicitari pentru fimare, si poze. Este ceva care poate trezi interesul oricarui acvarist
PS Si felicitari si pentru pluginul ala, eu foloseam inlocuirea cu 'profile' in link de ceva vreme, la tine s-a automatizat. Totusi, nu pot sa nu-mi exprim punctul de vedere, si anume, ca aceste improvements-uri ar trebui facute server-side Eu asa as face, un add-on care sa fie compatibil cu noi upgrade-uri si care sa adreseze cele rezovlate de tine, dar nu intra sub jurisdictia ta Oricum, felicitari, mi-a placut si codul scris
Asteptam evolutia bazinului! Bafta!
|
 |
|
Buna ziua. Pai e clar, acvariul este ciclat. Insa, odata cu schimbarea substratului ai facut un mic dezechilibru. De hranit ii hranesti ok. Probabil ca in 1-2 luni se va stabiliza ciclul azotului in asa fel incat sa nu mai fie amoniac vizibil la teste.
M-ai facut sa imi fac si eu niste teste. NH4 0, NO2 0 si NO3 15-20 (azi e ziua in care schimb apa deci e ok, nu mai e cazul sa zic cat schimb dar o sa-ti zic, ca sa ti se intipareasca mintal  respectiv 50-60%).
Un lucru mi-a atras atentia, si simt nevoia sa dezvolt. Incearca cand scoti apa (la schimb) sa aspiri substratul de mizeriile care stau pe el, si baga si intre pietre sa iei depunerile. Practic, ai nevoie de un furtun sa scoti apa, iar in capatul care va intra in acvariu sa fie o teava lunga de 30-40cm, in felul asta te plimbi pe deasupra nisipului si iei mizeriile. EU de exemplu stiu deja locurile dintre pietre unde se aduna rahateii si incep cu alea, apoi aspir intreg nisipul. Nu e o nenorocire daca mai tragi si putin nisip. Eu strang in final un sfert de galeata si apoi il spal in 3-4 ape sa nu mai fie rahatei si il pun la loc.
In rest, esti pe drumul cel bun. Uite-te atent in ultima zi de tratament si daca toti pestii dau semne bune de vindecare, eu cred ca poti sa nu mai dozezi, insa nu uita, fa 2 schimburi de 50% in primele 2 saptamani. Ii va ajuta enorm.
Apoi poti sa stai doar cu un schimb de 50% saptamanal.
Despre cantitatea de mancare pe care o ai. E posibil sa fie mai multa decat poti consuma. Preferabil sa mai vinzi/dai la cineva interesat. Cred ca 2 borcane de 300 de grame te tin cam 4-5 luni, daca nu si mai mult avand in vedere ca mai combini si cu Tropical. Ideea e sa ai totusi mancare proaspata. Poti incerca sa iei eventual borcane de 600 de gr.
Mult succes si ne mai auzim.
|
 |
|
La Multi Ani! Si multa sanatate intregii tale familii. Si cum deja cunoastem membrii familiei, cei mai mici, aia cu aripioare, sa trecem la subiect
Deci, pentru colegul @Dragos, ca o retrospectiva, eu trasesem concluzia ca nu e ciclat pentru ca la momentul respectiv valorile date de colega noastra erau NH4 0.2, NO2 0 si NO3 0. Acum, am vazut ca de fapt Nitratii sunt intre 0 si 25 mg/L (sau ppm) si mai ales vazand ce filtre are dar si cantitatea de material filtrant, consider ca acvariul a depasit faza incipienta de ciclare.
@Mormelvio Bun, acum, sa revenim in actualitate. Mi-a atras atentia amoniacul tau si chiar sunt curios de ce e asa de mare. Sunt curios cat si de cate ori pe zi hraneai pestii, intrucat banuiesc ca le dadeai mai mult decat trebuie si de aici problemele cu amoniacul. Pana raspunzi insa, am sa vin si cu o precizare despre cum ar trebui hraniti acesti pesti africani atat de simpatici. Atentie, ce voi spune acum nu sunt doar parerile mele, ci doar informatie pe care am cernut-o citind o gramada de recomandari, atat aici cat si pe alte forumuri, si din alte tari sau chiar vorbind cu diversi crescatori/detinatori de ciclide africane.
In primul rand cate mese pe zi. Pe masura ce pestii imbatranesc atat cantitatea dar si mesele zilnice scad. Cand sun micuti se recomanda o hranire de 2-3 ori pe zi, de preferat 3. Odata ce au trecut de 4 luni pot fi hraniti de 2 ori pe zi. La depasirea varstei de un an, fie se reduce cantitatea si e administrata in 2 transe zilnice, fie se da doar odata, de preferat dimineata (nu e musai la rasarit  ), dar dimineata aportul hranei e binevenit ca pestele sa aiba energie pentru intreaga zi.
In al doilea rand, cantitatea, care unii spun ca este o arta greu de stapanit.  Sunt mai multe variante. Se poate estima ochiometric hrana (un adult ar avea nevoie de 5-6 bobite de NLS la o masa spre exemplu) si apoi administrata presarat sa apuce cat mai multi. Apoi, mai e varianta in care se spune ca mancarea nu trebuie sa atinga fundul, si daca totusi o face sa dispara in cateva secunde, 3-4-5 secunde, nu sa zaca acolo zeci de secunde sau minute! Apoi, durata totala, care se masoara din momentul in care mancarea a intrat in contactul cu apa si pana a disparut, care nu ar trebui sa depaseasca 20-30 de secunde la o singura masa administrata zilnic. Daca se dau 2 mese zilnice, atunci 10-15 secunde la o astfel de masa. Daca sunt pui, sa zicem 3 mese pe zi a cate 15 secunde fiecare maxim.
Apoi, mai sunt pareri ca pestii ar trebui sa tina post o zi pe saptamana.
Cum fac eu: in primul rand fac un cioc-cioc si ii chem la masa. Asta am invatat-o de la Pomi si este o idee buna, ca poate e vreun pestan in spate si pierde startul. Asa au toti sanse egale si intra toti in delir pregatindu-se sa atace mancarea. Apoi, incerc sa combin conceptele hranirii de mai sus, adica estimez si cantitatea (asta vine de la sine dupa o vreme) si impart in 3-4 mini-transe la o masa (adica arunc de 3-4 ori) ca sa dispersez mancarea sa apuce toti. Apoi, observ ca mancarea abia atinge fundul si daca o face, dispare in maxim 5 secunde, si timpul total este undeva sub 10-15 secunde. Deci e ok. De postit saptamanal, nu ii pun. O fac cam odata, hai de doua ori pe luna.
Ca o concluzie, tot ce depaseste fie secundele totale, fie cantitatea de mancare care se transforma in mancare pe fundul bazinului zacand secunde intregi, eu cred ca este gresit. Si data viitoare ar trebui sa ajustam. Cateodata, un peste hranit mai putin decat ideal este mai sanatos decat unul cu burta umflata. Eu am un singur defect la hranire, inca o fac de doua ori pe zi, ca nu ma lasa inima si sunt prea cersetori, insa le-am redus portia astfel incat si ei sa aibe senzatia ca sunt hraniti de doua ori, si eu sa am senzatia ca respect cele enuntate mai sus.
Inca ceva, daca e vreun peste care nu apuca sa manance mare lucru sau deloc, nu trebuie sa intram in panica. Exista si o data viitoare. Doar pentru ca un pestiuc nu apuca ceva la o masa, nu trebuie sa ne faca sa mai aruncam cu hrana. Un peste, fie el cel mai mic, daca e infometat, pana la urma va tasni sus si isi va lua si el o portie. Pe de alta parte, daca se observa zile la rand un astfel de peste, care devine apatic si nu apuca mancarea, atunci e o problema de sanatate si trebuie actionat prin evaluare/diagnosticare si tratament.
Am terminat cu hranirea, si sper sa iti faci si tu o parere si sa iti perfectionezi cat mai bine arta de a-i hrani.
Legat si de vindecare. Si eu spun ca in 5 zile ar trebui sa se vada imbunatatiri, cum ar fi: boala a stagnat, coditele sunt in refacere, se observa cum cresc la loc, tesut nou, transparent sau chiar pigmentat. Eu am avut un mascul de Iodotrofeus care fusese batut de un rival, si l-am scos in izolare cu schimburi de apa zilnice 90% (imi permiteam volumul de apa era de 20 de litri), putina mancare si lipsa de stres, si si-a revenit in 3-4 zile complet. Acum, alea erau rani din lupta, probabil ca la o astfel de infectie, vindecarea completa o sa apara ceva mai tarziu, dar semne de vindecare ar trebui sa apara.
Foarte bine ca ai scos plantele!  Si nu zic asta pentru ca as fi impotriva lor, sau ca sunt vreun impatimit de biotopuri, dar in general plantele in acvariile cu ciclide se degradeaza si in cele din urma se duc pe apa sambetei, insa, inainte de a face asta, contribuie prin descompunere si ele la marirea toxinelor, deci un factor in plus care poate strica stabilitatea.
Sunt curios, pana la urma, ai schimbat si ai ramas cu nisip ca si substrat, sau ai pietris? Intreb, pentru ca la pietris se pot strange mizerii in el, greu de aspirat care duc la scaderea calitatii apei.
Sa ne auzim cu bine.
|
 |
|
|
|